Nemzetközi konferencián

Újra megnyílt

Egyenlőséget!


A mezőgazdaságtól a vidékgazda(g)ságig

Nemzetközi konferencián

A Pannon Egyetem Georgikon Kara október közepén rendezte az 54. Georgikon Napok nemzetközi konferenciáját. A tudományos fórum résztvevői tíz szekcióban járták körül az állattenyésztés, a növénytermesztés, a hal- és vízgazdálkodás, az agrár- és vidékgazdaság, a kertészet, az alternatív energiagazdálkodás, az alternatív közgazdaságtan, a versenyképesség- és hatékonyságfokozás aktuális kérdéseit. Hogyan segítheti elő a tudomány a vidék újbóli felemelkedését? Hogyan mutathatjuk meg, hogy a valódi gazdagságnak az anyagiak csak egy dimenzióját adják? E kérdésekről folytattak tudományos vitát, új eredményeket bemutatva a nagy múltú konferencián.

A plenáris előadásokat követően oktatási és kutatási együttműködésről szóló szándéknyilatkozat aláírására is sor került a Maribori Egyetem Mezőgazdasági és Élettudományi Kara valamint az idén 215 éves születésnapját ünneplő Georgikon Kar között. Dr. Friedler Ferenc rektor nyitóbeszédében kiemelte: a gazdasági válság megszüntetéséhez fontos az efféle, irányt mutató rendezvény megtartása, de lényeges a felsőoktatás fejlesztése is.

A cégek, vállalatok, az ipari vezetők, a gazdaságirányítók körében rossz vélemény van a honi felsőoktatás színvonaláról, mert nem versenyképesek a végzett hallgatók. A képzés, az innováció, a kutatás mellett a Pannon Egyetemnek szervezeti garanciákat bemutatva föl kell vállalnia a vidék-, ipar- és mezőgazdaság-fejlesztői szerepét is. – E szellemben, Keszthelyt segítve, az itteni igényekre, a gazdasági elvárásokra figyelve, további fejlesztéseket generálva próbálják működtetni a Georgikon Kart is – mondta el.

Köszöntőjében a keszthelyi születésű dr. Festetics György herceg, az egyetem alapítójának közvetlen leszármazottja Belák Sándor és Láng Géza akadémikusokat dicsérte, hisz a két kiváló agrártudós jóvoltából sikerült 54 esztendeje elindítani a fórumot. Szerinte az egyetem bebizonyította életképességét, és olyan kiművelt emberfőket, tanult mezőgazdászokat ad az országnak-világnak, akik a jövő zálogai. Az elismerésre méltó munkát végző tanintézet mindig képes volt kivédeni a nehézségeket, és a megpróbáltatásokból mindig győztesen került ki. Most is megoldási javaslatokat keresnek égetően fontos tudományos kérdésekre.

Horváth István országgyűlési képviselő, Szekszárd polgármestere aktuálpolitikai vizekre evezve szólt az új, történelmi léptékű földtörvény előnyeiről, társadalmi hatásairól, ami értelmes jövőképet adhat a fiataloknak is. Beszélt az új alapokra helyezett, eredet- és piacvédelmet nyújtó agrárkamarai törvény hasznosságáról. A parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, mint témafelelős szóba hozta a hegyközségi törvényhez kapcsolódó aktualitásokat is.

vissza az elejére


A Keszthely–Alsópáhok közötti útszakasz

Újra megnyílt

A gépjárművel közlekedők nagy örömére, egy évnyi procedúra után végre befejeződött a 76-os számú főút építésének Hévízt elkerülő első üteme, így a Keszthely és Alsópáhok közötti szakaszon október első péntekétől már megindult a forgalom. A keszthelyi Úsztatómajori autóbusz-megállók között a forgalomba helyezés apropóján tartott sajtótájékoztatón kiderült: a négy ütemből álló beruházás mindegyik szakaszon folyamatosan zajlik, és várhatóan 2014 közepére teljességgel be is fejeződhet.

Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke elismerte, nem szokványos, hogy főközlekedési utat ilyen hosszú ideig zárva tartsanak, de öröm, hogy az Új Széchenyi-terv keretében a Közlekedési Operatív Program részeként az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával elkészült az új út. A Keszthely és Alsópáhok közötti régi, hepehupás főút már veszélyes állapotban volt közlekedésbiztonsági szempontból is, és sok baleset történt itt.

Az elnök elsősorban az Alsópáhokon és Zalaapátiban, valamint a környéken élők türelmét köszönte meg, de – mint utalt rá – különleges műszaki problémával kellett szembenézni, így különleges technikai eljárás lebonyolítását kellett elvégezni. A burkolatépítésnél a vizes, tőzeges altalaj leülepedését is meg kellett várni. – A megelégedés akkor lesz teljes, ha a tízmilliárdos nagyságrendű projekt részeként sikerül felavatni mind a Keszthelyt, mind a Hévíz városát elkerülő tehermentesítő szakaszokat is – mondta el.

Kovács Ákos, a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Társaság (NIF Zrt.) vezérigazgató-helyettese szólt a 4,3 milliárd forint felhasználásával épülő beruházás részleteiről. Még 2010 szeptemberében adták át a munkaterületet, de régészeti, környezetvédelmi, műszaki és technikai problémákkal is szembesülniük kellett. Hátráltatta a projekt kivitelezését a korábbi kivitelezési közbeszerzés, a 2010-es év őszének csapadékos időjárása, a területszerzési nehézség és régészeti munkák jogszabályi rendezésének hiánya is.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte: 85%-os EU-s finanszírozással és 15%-os hazai forrás bevonásával zajlanak az itteni útépítések. Kérdésünkre válaszolva Loppert Dániel elmondta: a 11 és fél tonnás tengelyterhelésre megerősített út a nehézgépjármű-forgalmat is képes lesz jól lebonyolítani. Az út sávszélessége egyenként 3,75 m, így a 7,5 métert is eléri a teljes sávszélesség, ami kényelmes, biztonságos haladást tesz lehetővé. – Az alapréteg alatti megerősítés után egy strapabíró, erős közutat vehetnek birtokba az autóval itt közlekedők – erősítette meg.

vissza az elejére


Selmeczy Zsuzsanna sajtótájékoztatója

Egyenlőséget!

Selmeczy Zsuzsanna, keszthelyi önkormányzati képviselő a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezetének elnöke október elején tartott sajtótájékoztatót. A várospolitikus két fő téma köré szőtte gondolatait.

Mint mondta, örvendetes, hogy a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról megalkotta végre helyi rendeletét legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Ezzel kapcsolatban ő már áprilisban javaslatokat tett, és kezdeményezte a rendelet mielőbbi elfogadását, hasonlóan a több száz honi településhez. Az ebben az esztendőben életbe lépő szabálysértési törvény értelmében önkormányzati rendelet már nem határozhat meg semminemű szabálysértési tényállást, kizárólag tiltott, közösségellenes magatartásokról rendelkezhet. Szerinte a rendelet betartása egyelőre aggályos azért is, mert a jelenleg alkalmazott három közterület-felügyelő kevés a gondos feladatellátáshoz.

Az önkormányzat helyi képviselője határozott kifogást emelt az ellen, hogy a képviselő-testület nem hajlandó módosítani a szervezeti és működési szabályzatát akképp, hogy ne csak a polgármester, az alpolgármester, a jegyző és a négy bizottsági elnök tehessen önálló előterjesztést, hanem maga a képviselő is. Selmeczy Zsuzsa szerint az általa az elmúlt két évben benyújtott önálló képviselői indítványok csak ritkán értek célt, és ha eredmény született, akkor ennek sikerét nem az előterjesztőnek tudta be a városvezetés. – A „minden önkormányzati képviselő egyenlő” jogelv betartatásáért felülvizsgálati kérelemmel fordultam a kormányhivatalhoz – mondta el.

vissza az elejére