Keszthely belvárosában végleges a forgalmi rend

Generációk

Értéket teremtenek


Ősz végére elkészül a piac és az egyetem melletti jelzőlámpa

Keszthely belvárosában végleges a forgalmi rend

Annak érdekében, hogy Keszthely közlekedése megfelelően biztosított legyen, egyszerre több, egymást kiegészítő változás lépett életbe nyáron a Fő téren és környékén. Teljesen megszűnt a közlekedés a Kossuth utcán a Sörház utcai kereszteződéstől a Széchenyi utcáig. A belvárosban kijelölnek-e még újabb olyan munkaterületet, amelyik hatással lehet a centrum megközelítésére? – kérdeztük elöljáróban Ruzsics Ferenc polgármestert.

Folynak a térburkolási munkálatok a piacon.

– A Fő tér I. üteme elkészült, aminek keretében a Fő tér Széchenyi utca–Sörház utca–Erzsébet királyné utca–Bem utca által határolt sétálóövezet műszaki átadása nemrég megtörtént. Ez kimondottan a gyalogosforgalom kiterjesztését, a sétálóövezet területének növelését szolgálja. Az üzletek és a lakások megközelíthetőségét segíti a Kossuth utca nyugati oldalán a Széchenyi utca és Sörház utca közötti csökkentett forgalmi útsáv átvezetése, ami térszerkezetileg egy leválasztott terület. A Fő tér II. ütem keretében folynak ugyan még munkálatok, de újabb útlezárások már nem lesznek, maximum kisebb, rövid ideig tartó forgalomkorlátozásokra kerülhet sor. A szűken vett belvárosban már lezajlottak az építési munkák, a Fő tér II. ütem helyszíneinek elkészültével mondhatjuk azt, hogy a beruházás befejeződött.

– Kielégítőek az új közlekedési rend parkolási vonatkozásai?
– A Fő téri projekt keretében, illetve az érintett területeken két nagyobb befogadóképességű parkoló épült: a Piac téren 174, a Georgikon utca–Kossuth Lajos utca felöli részén 34 parkolóhely létesült. A projekten kívüli keretből valósult meg a Sörház utcában a volt Kertmozi területén egy 45 férőhelyes parkoló. A Fórum Üzletház mélygarázsában további 106 férőhellyel bővült a parkolási lehetőség, sőt a Bem utca 24. számú ingatlant is igénybe lehet venni parkolásra. A belvárosban már a végleges forgalmi rend szerinti közlekedés van érvényben. Ezzel kapcsolatban számítottunk lakossági észrevételekre, amelyekre eddig úgy reagáltunk, hogy a beruházás befejezését követő tapasztalatszerzés függvényében végezzük el az indokolt módosításokat. Ilyen például a Helikon utca forgalmi rendje.

Az új közlekedési rend értékelésénél tudni kell, hogy a Fő tér I. ütem a gyalogosforgalom kiterjesztése érdekében történt, és nem a gépjárműforgalom gyorsabb átvezetése volt a cél. A közlekedés fennakadások nélkül bonyolódott le még a főszezonban is, nem tapasztaltunk kaotikus helyzeteket a parkolás terén sem.

– A főtér-projekt II. ütemének munkálatai a város több pontján zajlanak: a Deák és Széchenyi utcák kereszteződésében jelzőlámpás forgalomirányítás kerül kialakításra...
– Az október végéig elkészülő jelzőlámpás forgalomirányítást a Deák utca kétirányúsítása és a közösségi közlekedés útvonala indokolta. Nem elhanyagolható azonban az iskolák és intézmények közelsége, ami miatt jelentős a gyalogosforgalom, ennek átvezetését pedig legbiztonságosabban a lámpás kereszteződés oldja meg. Mini körforgalom kialakítására magáningatlan kisajátításával lett volna csak lehetőség, melyhez pénzügyi forrással nem rendelkeztünk. Az utca északkeleti sarkánál lévő telek nincs önkormányzati tulajdonban.

– A Lovassy és Rákóczi utcák között átkötő út készül… Milyen közlekedési változást jelent ez, és mikortól lesz élvezhető az új rendszer?
– Az Unterberger utca új szakaszának megépítése elkezdődött, amely összekötést biztosít a Lovassy utca–Rákóczi utca között, valamint közvetlen kapcsolatot teremt a Piac téri parkolókkal. Ez nagymértékben elősegíti a városközpont megközelítését. Várhatóan november végére ez is meglesz.

– A piac átépítése is folyamatban van. Itt mi készül el?
A Piac téri beruházás I. üteme befejeződött, ez a gépkocsiparkolók, a térfigyelő rendszer építését, a fásítást, a közvilágítást és közműveket tartalmazta. Jelenleg a fősétány építése, az elárusítótér kialakítása, a térburkolat készítése és fedett zöldségpiac kialakítása folyik. A területen egy rendezvénytér és egy játszótér is helyet kap. A parkolóhely befogadóképessége 174 gépkocsi. A beruházás várhatóan november hónapban befejeződik.

– Várható-e ősszel gyalogjárda-építés vagy -javítás? Lesz-e útburkolat-javítás Keszthelyen?
– Az idei költségvetésünkben a Fő téri beruházás keretében épült járda a Fő téren, a Rákóczi téren és az Arany János utcában, e területeken akadálymentes gyalogátkelőhelyek is létesültek. Jelentősebb járdajavítási munkát végeztünk a Stromfeld utca nyugati oldalán. A járdák javítására 3 millió forint áll rendelkezésre. Várhatóan a Vaszary Kolos utcában, az Arany János utcában, a Balaton utcában, a Vak Bottyán utcában is lesz járdajavítás. Útjavításra tavasszal 8 millió volt betervezve, az őszi kátyúzásra 3 millió áll rendelkezésre. E keretek terhére a Hévízi úton, a Sopron utcában, a Madách utcában és a Kertvárosban is végeznek majd munkát az útügy dolgozói.
 

vissza az elejére


Generációk

Az Egyesített Szociális Intézmény, a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás és a Keszthelyi Nemzeti Kör Közhasznú Egyesület Generációk címmel fotópályázatot hirdet. A következő témákban várják a képeket: segítség az időseknek…generációk találkozása…közös tevékenység az idősekkel.

A pályázaton részt vehet bárki, lakhelytől, kortól és nemtől függetlenül, aki teljesíti a feltételeket. Beküldendő: maximum 4 darab fekete-fehér, vagy színes fotó 1 példányos aláírt nevezési lappal. A szakértő zsűri által legjobbnak ítélt képeket kiállításon mutatják majd be. Leadási határidő: 2012. november 20. Leadás helye: Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társaság., Keszthely, Kossuth utca 42 (Vozár Péterné).

vissza az elejére


Bereczkyék gyenesdiási tárlata

Értéket teremtenek

„Egy húron pendülve” címmel nyílt közös kiállítása a gyenesdiási községházán Bereczky Csaba fafaragónak és Bereczky Csabáné Péntek Teréz vertcsipke-készítőnek, amelyen az immár négy évtizede kézművességgel foglalkozó, Keszthelyen élő házaspárnak állították ki az elmúlt években készített szép munkáit. Faragott bútorok, szőttesek, dísztárgyak vonzották az érdeklődő tekinteteket.

Az ünnepségen dr. Petánovics Katalin néprajzkutató mutatta be a színvonalas munkájukért sok elismerést begyűjtő házaspárt. Mint mondta: az alma nem esett messze a fájától, hisz Bereczky Kálmán népviselet-készítő mestert és feleségét, Hedvig asszonyt a kalotaszegi bujkakészítés legnagyobb mestereiként tartották számon országszerte. Fiuk – a most feleségével bemutatkozó Csaba, népi iparművész, a népművészet mestere most – több más mellett – kézzel készített, egyedileg faragott, értékes bútorokat hozott, amelyeken kitűnő harmóniát teremtve figyelhetünk fel a finomságot és könnyedséget rejtő, értékes eleganciát kínáló vert csipkékre. A csipkekészítés ismét reneszánszát éli, és egyre többen fognak neki a kicsit sem könnyű, de lenyűgöző szépséget teremtő feladatnak. A házaspár méltatására felkért szakember abban látta meg a népi iparművészet mestereinek nagyságát, hogy mindketten nem csak továbbvivői a népi hagyományoknak, hanem mesterségüket tanítják is.

vissza az elejére


ÚJÉVKÖSZÖNTŐ KESZTHELYEN

Helikon szellemében

A Magyar

Ünnepi köszöntmélyt.

vissza az elejére