Adventi élménygyűjtés

Szakok, képzések

Szeressétek egymást!

A városé lesz a múzeum

Fél percig – teljes erőből


Bibósok bécsi kirándulása

Adventi élménygyűjtés

„Lassan egy évtizedes hagyomány, hogy a hévízi Bibó AGSZ diákjai advent idején Bécsbe utazunk” – mesélte Elekes Lívia szaktanár, a német nyelvi munkaközösség vezetője, aki rendkívülinek mondta, hogy ezúttal az iskola 130 tanulója tudott élményeket gyűjteni az osztrák fővárosban.

Eddig egy ötvenfős buszt béreltek, most viszont olyan népszerű lett a program, hogy már három autóbusz is kellett az utazóknak. Ezúttal a nyelvi előkészítő osztály: a 11/A minden tanulója is lehetőséget kapott arra, hogy idegen nyelvi környezetben gyakorolják a német nyelvet, és mindeközben szép élményekkel gazdagodjanak. Hárman az osztályból megosztották kedvező tapasztalataikat a kirándulásról.

Adorján Borbála első alkalommal vett részt az úton, és a karácsonyra hangolódás szépsége ragadta meg igazán. A Természettudományi Múzeum anyaga lenyűgöző volt számára. A karácsonyi vásár hangulata is minden ízében megragadta. A középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez közel lévő lány néhány kortyot fogyasztott a forró borból, és szeretne jövőre újra részese lenni a programnak.

Takács Vivien nagyon szereti a német nyelvet. Számára is a Természettudományi Múzeum gyűjteményének kincsei voltak csodálatosak. Öt barátnőjével igyekeztek minden percet kihasználni és felfedezni minél többet Bécs gyönyörűségéből. Kipróbálták a sült gesztenyét és a puncsot. Vivien nyáron már járt Bécsben, de a város mostani hangulatát különlegesnek látta. Mint mesélte: bátran kommunikált, és sikerült legyőznie a félelmét, hogy esetleg vét egy-két nyelvtani hibát az eladókkal folytatott párbeszédekben.

Hoffmann Barbara is minden percét élvezte a kirándulásnak. Lenyűgözték őt is a belváros csodálatos állapotú épületei, amelyek advent idején páratlan díszítést kapnak. Interneten ő is igyekezett felkészülni mindarra az élményanyagra, ami rájuk várt. A Szent István-székesegyház, a Szépművészeti Múzeum, a Mária Terézia tér, a Spanyol Lovasiskola, a Schönbrunn-kastély is csodálatos volt.

vissza az elejére


Nyílt nap

Szakok, képzések

Nyílt napon szervezett tájékoztató előadások keretében, valamint a különböző szakok standjainál szerezhettek információt a 215 éves keszthelyi Georgikon Kar képzési kínálatáról, az egyes szakokról és azokról a szolgáltatásokról, lehetőségekről, amelyeket az egyetem, Keszthely város és környéke kínál az érdeklődőknek a tanulmányaik színvonalas folytatásához, illetve a szabadidejük tartalmas eltöltéséhez.

Mint bemutatták, a keszthelyi kampuszon nappali vagy esti tagozaton az alábbi BSc szakok választhatók: állattenyésztő mérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, informatikus és szakigazgatási agrármérnök, kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök, mezőgazdasági mérnök, növénytermesztő mérnök, szőlész-borász mérnök, természetvédelmi mérnök, turizmus-vendéglátás (BA).

A „családként működő” Georgikon Kar előnyeit ecsetelve dr. Dublecz Károly dékán említést tett a segítőkész tanári karról, a kedvező kollégiumi és egyéb tanulmányi költségekről, a szociális szempontokat maximálisan figyelembe vevő ösztöndíjrendszerről, a külföldön is használható nyelvtudás megszerzésének lehetőségéről. A kar működéséről már dr. Tóth Zoltán általános dékánhelyettestől szerezhetett információt a sok száz felvételi előtt álló diák. Még délelőtt bemutatkoztak a Pannon Egyetem veszprémi és nagykanizsai karai is.

vissza az elejére


Prof. dr. Papp Lajos adventi előadása

Szeressétek egymást!

Alig maradt szabad hely november utolsó szombatján a Balaton Színházban, ahol prof. dr. Papp Lajos, Magyar Örökség-díjas, Széchenyi-díjas szívsebész tartott adventi előadást.

A több könyv szerzőjeként is közismert gyógyító: a szeretet, a fény, az öröm, a boldogság kifejezések égi hátterét megvilágítva mesélt arról, hogy az istenszeretőknek nincs miért félni a december 21-étől, az ekkorra prognosztizált világvégétől, már csak azért sem, mert büntető Isten nem létezik. Ha lesz is néhány napos sötétség, az bölcsességgel, gyertyával, a családok egymásra találásával jól kivédhető, és még az ember belső világának is jót tesz. Az embertelen világnak szüksége van katarzisra, ez sokakat észhez téríthet. Decemberben, az „álom havában” érdemes rendet rakni magunkban, kívül-belül. Jézus születését csak tiszta lélekkel lehet ugyanis várni, ezért az adventi időszak arra is való, hogy bocsánatot tudjak kérni, akitől kell.

„Meggyújtva egy gyertyát, teremtsünk csöndet magunkban, vállalva azt, hogy egy ideig nem tévézek, nem használom a számítógépet, és a „némaság nyugalmával” megszentelem a jelenemet, hogy a Teremtővel kapcsolatot találhassak” – buzdított mindenkit a Prima Primissima-díjas szívsebész.

vissza az elejére


Keszthelyen büszkék rá

A városé lesz a múzeum

Keszthely város önkormányzata soron kívül tartott ülésen tárgyalt a Balatoni Múzeum fenntartásának ügyéről. Az eddig megyei fenntartású intézmény átvételéről döntöttek.

Az intézkedést újonnan hozott törvény miatt hozta a városvezetés, ugyanis helyhatósági gondoskodás híján, a megyéhez tartozó múzeumi szervezetek sorsa jövőre bizonytalanná válhat. Mérlegelték: a Balatoni Múzeum az egyetlen olyan intézmény, mely a tó természettudományos és kulturális értékeit átfogóan bemutatja. Alapvető jelentőségű abban is, hogy Keszthely méltán viseli a Balaton fővárosa címet. Az iskolavárosi szerepet tekintve is hangsúlyos, hogy az intézmény nagy gondot fordít ifjúsági múzeumpedagógiai programok rendezésére is.

Több nyertes pályázatnak köszönhetően, EU-s társfinanszírozással, jelentős megújulási folyamat zajlott az intézményben, több mint 300 milliós ráfordítással. Ennek során készült el az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című új állandó kiállítás berendezése: a 3 ütemben végzett fejlesztéssel ma 11 terem látnivalói mutatják be a tó természeti és kulturális, művelődéstörténeti örökségét. Összesen 730 négyzetméteren jelenik meg a Balaton történelme az élővilágával, halászatával, fürdőkultúrájával, turizmusával, hajózásával.

Múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, mely során számos módszertani és szemléltető eszközt szereztek be: múzeumi tárgymásolatokat, öltözékeket, maketteket. Mindezek szolgálnak segítségül ahhoz, hogy a múzeum az iskolákkal közös szervezésű foglalkozásokon élményszerű ismereteket adjon abból a múltból, mely a Balaton történetét az őskortól a 20. századig felöleli.

A „Mesél a Balatoni Múzeum” címmel elnyert pályázat szakmai tartalmával szakköri foglalkozási, versenyszervezési, tehetséggondozási és fejlesztési munka indult el. Törekedve a történelmi örökség korszerű, élménygazdag bemutatására, elnyerte az intézmény a „Balaton rajongók múzeuma” címet. Interaktív játékokkal egészültek ki a kiállítások, növelendő a gazdag és páratlan kiállítási anyag újszerű módon való megismertetését, népszerűsítését. Az épületet akadálymentesítették, a kertben pihenő- és játszóparkot hoztak létre.

vissza az elejére


Harc folyt az elsőségért

Fél percig – teljes erőből

Fergeteges hangulatban zajlott az első keszthelyi Goldsprint fixi-verseny a John’s Pubban. Márciusig minden hónap utolsó szerdáján bárki megmérettetheti magát az örökhajtós bicikliken, április 24-én pedig a döntőn csapnak össze a legjobbak a fődíjért.

A versenysorozatot a Mazsola Kerékpáros Sportegyesület rendezi, a Royal Fixi Club keszthelyi társszervezeteként. Budapesten már bevett szokás, hogy a sporteseménynek egy szórakozóhely ad otthont, így az indulókat a pörgős zene mellett népes szurkolótábor is buzdítja, a nézőket pedig akaratlanul is magával ragadja a versengés hangulata, és nem ritkán kedvet kapnak a tekeréshez is. Most is voltak, akik rákészüléssel, tervezetten, kerékpáros mezben versenyeztek, de akadt olyan jelentkező is, aki hirtelen felindulásból, a farmere szárát feltűrve pattant nyeregbe.

A fixi kerékpárok speciális hajtást igényelnek. Lényegük, hogy nincs a hátsó tengelyen szabadonfutó mechanika, és egy áttéte van. Ha a hátsó kerék forog, a pedálok is forognak vele együtt, nem lehet úgy gurulni, hogy pihennek a lábak. A versenyen két induló teker egy időben a görgőn futó bicikliken. Egy-egy futam rövid, de annál izgalmasabb. Mozdulatlan pedálállásból rajtolnak a versenyzők, és 500 méteres „távot” kell megtenniük, minél rövidebb idő alatt. A nézők kivetítőn követhetik a biciklisek által megtett távolságot, az idejüket és a sebességüket. Marton Zsolt szokásos őrült közvetítése pedig azokat is lázba hozza, akik csak a vacsorájukra tértek be a Pubba…

Már a novemberi versenynapon nagy harc folyt az elsőségért, negyven induló összesen harminchat futamban csapott össze, egymással és az órával is versengve. Végül Takács Péter győzedelmeskedett 21,737 másodperccel, őt – mindössze egy ezredmásodperccel lemaradva – Horváth Zoltán (21,738 mp) követi a listán. Az élmezőny többször is változott, az állás szoros: még a hatodik helyen álló versenyző is 22 másodperc alatti időt futott. A nők versenyében Ányos Szilvia áll az első helyen 24,664 másodperces idejével. Ezek azonban még csak részeredmények, hiszen a további négy forduló során bárki becsatlakozhat, és az áprilisi döntő is bőven tartogat még meglepetéseket.

vissza az elejére