Étellel, ruhával és jó szóval

Mopedek a kórházban

Sportosan és egészségesen


Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány

Étellel, ruhával és jó szóval

A november kegyes képét mutatta a hajléktalanoknak megyeszerte, ám a hideg, havas idő december eleji beköszöntével a zalai hajléktalanszállók is lassan megtelnek. Az utcai szociális munkások pedig folyamatosan járőröznek Keszthelyen is. A nagy hidegnek leginkább kitett fedél nélküli emberekre fokozottan kell figyelni, mert a közeljövőben a prognózisok szerint mínusz tíz foknál is hidegebb várható.

A Vöröskereszt megyei szervezete a november 1. és április 30. közötti, úgynevezett krízisidőszakban működteti a hajléktalan embereket segítő nonstop hívható 06-92/323-000 telefonszámot. A Nyugat-dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat munkatársai mindenkinek megpróbálnak segíteni, ha kell, Keszthelyen is…
Kruppainé Rácz Eleonóra irányítja a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány által a keszthelyi Bakacs utcában működtetett nappali melegedő és népkonyha munkáját. Azt tudakoltuk tőle, hogy változott-e náluk az elmúlt évekhez képest a hajléktalanok ellátása?

– Hétköznap reggel nyolctól délután négyig tartunk nyitva, de különösen zord időben, az alapítványunk kuratóriumának döntése nyomán megesik, hogy hétvégén is kinyitjuk a ház ajtaját. Egy szakácsnő, egy adminisztrátor és egy szociális gondozó dolgozik nálunk. A helyi családsegítő szolgálattal hatékony összefogásban tesszük a dolgunkat. A húszezres városban, az ellátotti kört alapul véve, december elején név szerint hét embert ismerünk, akik a mostani hidegben már közvetlen veszélyben vannak. Ez a szám naponta változhat, több olyan személyről tudunk, akik nálunk nem jelentkeztek egyelőre ellátásért, de valójában a szabad ég alatt töltik napjaikat. Több olyan férfiról és nőről is tudunk, aki szívességi lakáshasználóként húzza meg magát valahol a környéken. A Bakacs utcai épület jelenleg nem működik éjjeli menedékként, és esténként igénybe vehető krízis férőhelyként sem tud a törvényeket betartva szállást biztosítani.

– Hogyan telnek a mindennapok?
– A részünkről ugyanazzal az odaadással, lelkesedéssel és felelősséggel igyekszünk ellátni a feladatokat, és ugyanakkora elánnal segítjük az ellátotti kört, mint tavaly vagy azelőtt. A felmerülő konfliktusokat igyekszünk békében, türelemben, szeretetben föloldani. Hol többen, hol kevesebben érkeznek. Az általunk kínált szolgáltatások színvonala szerencsére nem csökkent. A téli melegedés, az ingyenétkezés, a ruhapótlás, a felkínált mosás lehetősége nem csak a hajléktalanok számára jelent segítséget. Egyre több embernek biztosítunk szociális ügyintézést, mentális gondozást. Továbbra is népszerű a csomagmegőrzés és a postacímadás.

Dr. Varga László zalacsányi háziorvos is külön térítési díj nélkül segíti a legelesettebbek egészségének megőrzését, visszaszerzését. Dr. Csehi Ottó István és dr. Szalóki Jenő ügyvédek ugyancsak ingyenesen adnak jogi tanácsokat az alapítványunknak. Naponta átlag hatvan adag meleg ebéddel várjuk a rászorulókat. Az ellátottak folyamatosan igénylik a meleg, téli ruhaneműket és a törődést. Számukra minden apró előrelépés nagy örömet jelent. Meghitt karácsonyi ünnepséget idén is szervezünk. Ajándékcsomagokkal és ünnepi ebéddel is készülünk, meg persze határtalan türelemmel.

vissza az elejére


az Időskori mozgásélményért

Mopedek a kórházban

Elektromos mopedeket kapott a hévízi Szent András Reumakórház. A betegellátás minőségjavító eszközeit az intézményi munka elismeréseként és a gyógyítás eredményességének további javítását segítendő bocsátotta rendelkezésre a Mozgalmas Időskorért Egyesület.

A négy moped átadása a kórház kultúrtermében rendezett ünnepség keretében zajlott le. A civil szervezet képviseletében Jancsó Ferenc elnök elismeréssel szólt arról a betegközpontú munkáról, ami a kórház működését jellemzi. Ennek jeléül, a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve jegyében díszoklevelet adott át dr. Kvarda Attila ügyvezető igazgatónak.

Jancsó Ferenc továbbá elmondta: Nyugat-Európában elterjedt már, hogy a gyógyászati intézmények, szállodák a mozgáskorlátozottak számára elektromos mopedet tudnak rendelkezésre bocsátani. Az egyesület célja, hogy ez a lehetőség Magyarországon is minél inkább elterjedjen, a kórházban kezeltek a gyógyítás során megismerkedhessenek ezen modern eszközökkel. A mopedekkel az egyedül való közlekedés örömét nyerhetik vissza a betegek.
Az ünnepségen dr. Kvarda Attila hangsúlyozta, hogy a gyógyszerek, fürdőkúrák, kezelések mellett nagyon fontos a pszichés gyógyulás, ebben nagy szerepe van a rászorultsági érzés csökkentésének. Ehhez kapott segítséget a kórház.
A betegek a dolgozókkal együtt ismerkedtek a közlekedést segítő kis járművekkel, használatuk módjával.

vissza az elejére


Fontos a fizikai és mentális pihenés

Sportosan és egészségesen

Mikulás estéjén ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal, véradási lehetőséggel zajlott programnak adott otthont Keszthelyen a Balaton Színház.

A december 6-ai rendezvényt a korábbi Egészséges rendelés címen ismert program folytatásaként szervezték meg. Az érdeklődők részt vehetnek vércukor-, koleszterin-, testzsír-, csontsűrűség- és vérnyomásmérésen. Lehetőség nyílt fogászati, szemészeti szűrésre, hallásvizsgálatra, tüdőfunkció ellenőrzésre. De segítséget nyújthattak a páciensek is az egészségügynek, véradási lehetőséggel.

Az orvosi szűréseket dr. Szendrődy Rita fül-orr-gégész, dr. Raák Endre szemész, dr. Horváth Róbert fogszakorvos és dr. Maha Jakob tődőgyógyász, főorvosok végezték.
Ezúttal rendhagyó módon a program vendége Dombi Rudolf kajakozó olimpiai bajnok volt. A házigazda Raák Benedek optikusmester elmondta: az egészségügyi ellenőrző-tanácsadó eseményt jó példán alapult hagyományokon szervezték, de több újdonsággal. Így került sor arra, hogy most a sport életmódra való hatásáról is hallhattak az érdeklődők. Az idei londoni olimpia aranyérmesével dr. Iglódi Endre beszélgetett a felkészülésről, a versenyélményeiről.

– Az élsportoló meghívásával az volt a célunk, hogy mind nagyobb érdeklődői kört, köztük mind több fiatalt nyerjünk meg – mondta Raák Benedek. – Nem titok, a kiegészítő programmal a sportszeretet vonzerejét is igyekeztünk kihasználni, rávilágítva arra, hogy az egészségkontroll minden életkorban fontos. Szeretnénk minden lehetséges módon nagyobb érdeklődői kört, s köztük a fiatalokat is megnyerni, hogy idejében törődjenek egészségükkel.

A sportoló tanácsa volt: – A szervezetünkkel is sportszerűen kell bánni. Fontos a fizikai és mentális pihenés, a test és a lélek stresszes állapotának elkerülése. A nagy igénybevételekre pedig orvosi ellenőrzés melletti szakszerű edzésekkel lehet jól felkészülni. .

vissza az elejére