Egy zenevilági élet

Új körforgalom

Aggasztó jelek Keszthelyen

Közös gyertyagyújtás

Ingyenes parkolás


Születésnapi köszöntő

Egy zenevilági élet

Az idén 75 éves Balázs Árpád zeneszerzőt nemrég Vonyarcvashegyen köszöntötték születésnapja alkalmából. A komponista két új művével vendégelte meg ünneplőit.

A ma is aktív pályája során mintegy félszáz kitüntető címet elnyert, Erkel-díjas, Magyar Örökség-díjas, a Köztársasági Elnöki Aranyéremmel is kitüntetett érdemes művész térséghez való kötődése a Helikoni Ünnepségek komolyzenei versenyzőinek rendszeres zsűrizésével, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar működésével függ össze. Az elismerések között van a vonyarcvashegyi önkormányzat által adományozott díszpolgári cím, a település általános iskolájában tantermet neveztek el róla. Az a helyiség kapta Balázs Árpád nevét, melyben az intézménynek már korábban adományozott első zongoráját helyezték el.

A dalköltő új zeneművel és egy kötetbemutatóra szóló meghívással viszonozta a köszöntést. A „tálalásban” a keszthelyi Festetics-kastély Helikon Kórusa ősbemutatóval volt segítségre, a vegyeskar adta elő Balázs Árpád legújabb szerzeményét: a Da Bibere Zalai Borlovagrend dalát. A zenét a komponista a néhai rendalapító, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szövegére írta. Akik pedig a későbbi eseményre szóló meghívásnak is eleget tettek, a zeneszerző prózai munkájával ismerkedhettek meg. Keszthelyen, a Fejér György Városi Könyvtárban a „Válogatott életeim” címmel írt, önéletrajzi indíttatású kötetének bemutatója zajlott a napokban.

A komponista a zeneköltészeten túl eddig három prózai művével gazdagította az irodalmat – és ahogy mondta –, készült a negyedik kötet írására is, ám ez mégsem az, amit eredetileg tervezett.
– Amolyan „nem várt gyermeknek” tartom, de szerelemgyereknek – mondta. A „kaland” – mint a kötetében is leírja – a 70. születésnapján kezdődött, aminek jegyében egy kiadó arra kérte, hogy életéről, munkásságáról írjon 70 sort.
– Ez a számvetés szembesítette azzal, hogy a hét évtized szólt valamiről – utalt az indíttatásra, amitől rászánta magát a visszatekintésre: – Volt-e, s ha igen, milyen mérvű haszna a vállaimra rakódott évhalmoknak, mit adott a „közösbe” az én „sokszólamú” életem…

Balázs Árpád nem tagadja, hogy a személyes számvetéshez bőséges forrást biztosított az a régi szokása, miszerint kisdiák kora óta készít naplójegyzeteket. A kötetet olvasva élménygazdag, izgalmas, humoros életút kerekedik ki, mely során ugyancsak nagynevű pályatársak is szereplői a történteknek. A kötet a 20–21. századi zenevilág korrajzát is festi.

vissza az elejére


160 millió forint ráfordításával

Új körforgalom

A Balaton északi partján, Balatonfüred és Keszthely között halad a 71-es jelzésű főközlekedési út, amely minden idényben óriási forgalmat bonyolít le. A 71-es főút, Kossuth utca, Mogyorós utca csomópontjának átépítésére, biztonságosabbá tételére Balatongyörökön már majd egy évtizede elkészültek az első tervek.

A 2009-ben benyújtott pályázat beadásától rögös út vezetett el mostanáig, amikor a baleseti gócpont véglegesen megszűnt. A konzorciumi partnerkeresés, a tervátdolgozások, a bonyolító és a kivitelező közti szerződés aláírásának csúszása, továbbá a közműáthelyezések körüli bonyodalmak is nehezítették a beruházás kivitelezését, de a györökiek toleranciája december elejére körforgalmat termett, ahol mind a járművek, mind a gyalogosok ezután biztonságosabban, lámpák és terelések nélkül közlekedhetnek. November utolsó csütörtökén ugyanis megtörtént az építmény műszaki átadása.

Már csak kisebb jelentőségű munkák maradtak hátra, és az autósok immár zavaró forgalomkorlátozás nélkül haladhatnak keresztül a csomóponton. Mint megtudtuk, a helyi önkormányzat nem tehető felelőssé a csúszásért. Az építkezésből származó felfordulás, a több tízperces dugók és az átmeneti kellemetlenségek szerencsére nem voltak negatív hatással a község idegenforgalmára. A vendégek „leválasztása” és Balatongyörökre „navigálása” a jövőben viszont mindenképp könnyebb és egyértelműbb lesz az új körforgalommal. A projekt pénzügyi elszámolására és teljes lezárására várhatóan csak jövő tavasszal kerülhet sor.

vissza az elejére


A Jobbik továbbra is elégedetlen

Aggasztó jelek Keszthelyen

A Jobbik keszthelyi alapszervezetének elnöke, Selmeczy Zsuzsanna sajtótájékoztatóján értékelte az önkormányzati ciklus „félidejét”. A helyhatóság képviselője úgy látta, hogy az elmúlt két év alatt a Fidesz és az MSZP kéz a kézben alkalmazott megszorításokat Keszthely életében, a Jobbik pedig módosító javaslataival rendre a körülmények javítását célozta meg.

Igaz volt ez a költségvetési és lakásrendelet esetében, a közbeszerzési szabályzatnál, az uszoda működtetésénél és a városháza dolgozói létszámának racionalizálásakor is. A várospolitikus úgy látta, hogy Keszthely még mindig következmények nélküli város maradt. Csak az elmúlt évben a felelősség tisztázása nélkül két vezető távozott több milliós végkielégítéssel. Aggasztónak látják Keszthely vagyonfelélését is, ami egyelőre csak a Jobbiknak szúr szemet.
Szerinte egy új szemléletmód vert gyökeret azzal, hogy a helyi önkormányzatban a Jobbik is lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a várospolitikai döntések előkészítésében.

A párt célkitűzéseivel összhangban tettek javaslatot, egyebek mellett az önfenntartó település, a demográfiai helyzet, a helyi pénz bevezetése, a termőföld védelme, a multinacionális cégek megadóztatása témakörében. Ezen témák egy részéről elindult ugyan „beszélgetés”, de sérelmes, hogy az ingatlanvagyon helyi védelméről szóló javaslatukat nem vették figyelembe. Sikerként könyvelik el az építményadó maximalizálását a bankok és multinacionális cégek esetében.

Megoldási javaslatokat kínálva folyamatosan napirenden akarják tartani a „húsbavágó” kérdéseket, így a távfűtést, a hulladékszállítás díját, a strandokat, a cégátszervezéseket, a munkahelyteremtést. Az eltelt két esztendő alatt Selmeczy Zsuzsanna több mint 300-szor szólalt fel (akadt képviselőtársa, aki csak 15-ször), 15 témát érintően nyújtott be módosító javaslatokat, 9 alkalommal interpellált. A Jobbikra aggatott „mindent elutasító ellenzék” fogalmát a képviselő nem tudja értelmezni, mivel ő 701-szer szavazott igen, és 250-szer nem, vagy tartózkodok gomb megnyomásával.

vissza az elejére


Kell a jószomszédság

Közös gyertyagyújtás

A jószomszédság szép hagyománya szerint, idén is a Nyugat-Balaton közös adventi koszorújánál együtt köszöntötte a karácsonyra hangoló ünnepkört három falu. 

December 2-án Vonyarcvashegyen a művelődési ház udvarán házigazdaként Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere, valamint Bíró Róbert balatongyöröki és Gál Lajos, gyenesdiási kollégája gyújtotta meg az első gyertyát. A várakozás következő stációja Balatongyörök volt, az immár 5. alkalommal tartott Adventi forgatag keretében. A Jüngling Zoltán Közösségi Ház kertjében karácsonyi hangulatú zenés programok mellett a gasztronómia magyar, német és osztrák specialitásait kóstolhatták a vendégek, a sátoros kirakodóvásárban pedig válogathattak az ajándéktárgyaknak való kínálatban is. Nagy sikert aratott a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar tagjaiból alkalmilag szerveződött Mikulás-együttes fellépése.

Beszédében Bíró Róbert házigazda polgármester bensőséges szavakkal szólt a vendégekhez. Mint mondta: a települések között a kölcsönös szíveslátás a jószomszédság záloga. A békés, boldog karácsony jegyében köszöntötte a rendezvény látogatóit. Gyermekkórustól a Balaton Old Boys Band élőzenéjéig minden korosztály szívét melengette a műsor. Ez alkalommal került sor a „A mi karácsonyunk” című rajzpályázat eredményhirdetésére is.

vissza az elejére


Decemberben Hévízen

Ingyenes parkolás

Hévíz nem csupán a jégpálya megnyitásával, de a parkolás ingyenessé tételével is kedveskedni kíván a télen érkező gyógyturistáknak, az idelátogatóknak.

A korábbi években is nagy sikerrel kínált kedvezmény idén december 1–31. között lesz érvényes, így a város egész területén ismét ingyenesen parkolhatunk. A térítésmentesség érvényes a zöld, a piros és sárga jelzésű zónákra is. A jövő év január elseje és március 1. között majd a nagyparkolóban lesz mód ingyenesen igénybe venni a parkolást. Itt az első óráért eddig sem kértek díjat, és utána is csak mindössze száz forintot kellett fizetni egy óra parkolásért, ám most még ezt is megspórolhatja mindenki.

vissza az elejére