Olasz Ferenc tárlata

A Szent Mihály-domb védői

Testületi döntések

Bor nélkül szegény a vendégség


Húsvéti áhítatteremtés

Olasz Ferenc tárlata

Olasz Ferenc fotóművész, filmrendező és operatőr fotókiállítása nyílt meg március elején Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy-termében.

A megnyitón – mely méltó felvezetése volt a húsvéti ünnepkörnek – Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója szólt a hetvenéves művész húsvéti áhítatot adó fotográfiáiról és az alsópáhoki születésű „igaz ember” hitvallásáról. A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Olasz Ferenc Keszthelyen kiállított képein a magyarországi, erdélyi, felvidéki pléh-Krisztusok, temetői keresztek, a népi vallásosság emlékei láthatók: Gyergyószárhegytől Felsőszelistéig, Kópházától Földeákig. A fotók hitről, a lélek csöndjéről vallva késztetik meditációra a befogadót.

A kiállítás méltatására felkért igazgató a művész Mindörökkön örökké című könyvéből idézte Olasz Ferenc ars poeticáját: Forog a világ, de áll a kereszt. Állunk keresztjeink tövében, melyek összekötik az eget és a Földet. Az idő és az örökkévalóság középpontjai. Keresztjeink a kettős szövetség. Ég és Föld, Isten és ember között. Állunk keresztjeink tövében. Jézus születésének 2000. évfordulóján nem csak magunkkal, de kereszthalálával és föltámadásával is szembesülnünk kell…" Mint kifejtette: Jézus feltámadását csak olyan alázattal lehet megélni, amellyel a fotós fordul a téma felé. A március 25-éig látogatható tárlat képei teremtő erővel rendelkeznek, és ajánlható mindazoknak, akik lélekben szeretnének felkészülni a húsvétra. A fotográfus Dicsértessék című új albumát március 24-én, 16 órakor mutatják majd be a Balaton Színházban.

vissza az elejére


Vidéki örökséget őriznek

A Szent Mihály-domb védői

Az eddigi aktív közösségi munkára építve, a tavalyihoz hasonló tartalommal állította össze idei programját a vonyarcvashegyi Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület.

A civil szervezet napokban megtartott ülésen Pipics Lajosné elnök kiemelte a félszáz fős tagság összegfogását, a hagyományápolást, a település gyöngyszemét jelentő emlékhely: a Szent Mihály-domb és a rajta álló fogadalmi halászkápolna helytörténeti és természeti értékének óvását. A leglátványosabb eredményt tavaly a nyertes Leader-pályázat hozta, melynek segítségével 5 millió forint értékű beruházást végeztek el. Jelentős tájépítészeti munka készült, még vonzóbbá téve a kedves kirándulóhelyet a turisták számára. Az egyesület az EU-s társfinanszírozású programban a vidéki örökség megőrzése címen jutott a pénzhez, melyből a tervek megvalósításának teljes költségét tudták fedezni, önerő nélkül. A kialakított új sétányon a temetőn átvezetően két irányból közelíthető meg a domb tetején található kápolna. Különböző pontokon padok, asztalok lettek elhelyezve.

Mindezzel együtt készült el a kápolna megvilágítására földbe süllyesztett reflektorrendszerrel. Ez két egyesületi tag, Schoblocher Mátyás és Söhn-Sebler Sybille felajánlásának kezdeményezésével indult adománygyűjtésnek és önkormányzati támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A dombi kápolna környezetében rendezték meg a madarak és fák napját, amibe rajzpályázat hirdetésével vonták be a helyi általános iskolásokat és óvodásokat. A kulturális örökségvédelmi napok keretében idegenvezetéssel várták a látogatókat.

Számos eseménnyel kapcsolódtak be a község életébe: rendezésükkel sikeresen zajlottak le a hagyományos sportemlékversenyek: a Hollósi és a Seffer Kupa tekebajnokság. Jószomszédi, társszervezeti kapcsolataik jegyében vendégül látták a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület képviselőit, segítő közreműködői voltak a Nők a Balatonért Egyesület víz napi rendezvényének. Saját köreikben kirándulásokat, tanulmányutakat szervezetek, képviseltették magukat számos községi eseményen, s néhány alkalommal a környező települések rendezvényein is ott voltak.
Továbbra is számítanak patrónusaikra és a pályázati lehetőségekre, egyelőre a működésük támogatására nyújtottak be igényt. .

vissza az elejére


Felújítások, kinevezés

Testületi döntések

Módosult a helyi parkolási rendelet: a Sörház utcai és az egykori kertmozi területén kialakított várakozóhelyeket kedvezőbb díjú kategóriába, pirosból sárga övezetbe sorolták – ez többek között a járási hivatal ügyfeleinek is előnyt jelent. További változás, hogy a kertmoziból kialakított parkolónál a be- és kihajtás iránya módosult: bejárat a Sörház utcáról lehetséges, kihajtani pedig a Deák Ferenc utcára lehet. Mivel a Rákóczi utca forgalma kétirányúvá vált, és az eddigi parkolósáv forgalmi sávvá alakult, így a fák között alakítottak ki várakozóhelyeket az eddigiek pótlására.

 Jogszabályi változások, valamint a járási hivatal működése indokolta a szociális ellátásokról, illetve a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló önkormányzati rendeletek módosítását.
Az önkormányzat a felelős állattartás szemléletének terjesztése és a kóbor állatok új otthonhoz juttatásának segítése érdekében együttműködési megállapodás megkötéséről határozott az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala Megyei Egyesületével.
A 2009-től sikeresen működő Mentor Ifjúsági Szolgáltató Iroda és Közösségi Központ pályázatban vállalt fenntartási kötelezettsége idén márciusban lejár. A képviselő-testület az iroda jövőbeni működésének elvi támogatásáról döntött; a felmerülő költségeket az iroda újabb pályázati támogatás igénybevételével tervezi fedezni, és várhatóan a Goldmark Károly Művelődési Központ szervezetében folytatja tevékenységét.
Az önkormányzat idén is részt vesz a közfoglalkoztatási programban, mely 85 százalékos bér- és járuléktámogatást tesz lehetővé. A felhasználható keretösszeg kétszer öt hónapos időtartamban 38 fő napi 6 órás foglalkoztatását fedezi, akik a tervek szerint a Gazdasági Ellátó Szervezetnél, a polgármesteri hivatalban, a városi könyvtárban, illetve a Goldmark Művelődési Központban segítik majd a dolgozók munkáját. Más keszthelyi intézmények ezenfelül további támogatást igényelhetnek a munkaügyi kirendeltséggel egyeztetve.

Döntést hozott a testület arról, hogy a sétálóutca képét régóta csorbító, rossz állapotú Kossuth u. 29. szám alatti ingatlant (ún. Sirály-tömb), és a vele szomszédos, szintén romos Városház u. 1. szám alatti házat együttesen kívánja hasznosítani.
A képviselők támogatták az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány részvételét a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által kiírt pályázaton, melyen a jövő évi Helikoni Ünnepségek megrendezéséhez kíván támogatást nyerni a civil szervezet.
Zárt ülésen döntött a testület a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltéséről. A felhívásra két érvényes pályázat érkezett. A képviselők a jelenlegi megbízott ügyvezetőt, Göncz Attilát nevezték ki a tisztségre. A megbízás 5 évre, 2013. április 1-jétől 2018. március 31-éig szól.

vissza az elejére


Erősít a Helikon Taverna

Bor nélkül szegény a vendégség

Több mint 2,5 milliárd forint támogatást nyertek zalai pályázók a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciókra vonatkozó kiírásán, amelynek köszönhetően az öt éve működő Balatoni Borkultúráért Alapítvány interaktív borászati és gasztronómiai múzeumi teret hoz létre az országos műemléki védettségű, 200 éves vonyarcvashegyi Helikon Tavernában 145 millió forintos támogatással.

Az új attrakciókínálat és élményadás jegyében a nyár végére létesül itt szőlőfajta-bemutató hely, hét stációs borkálvária, 3D-s térélményt adó vetítőterem is – mondta el Fodor Márk, a vendéglátó-ipari épületkomplexum tulajdonosa, a projekt szerződésének sajtónyilvános ünnepélyes aláírási ceremóniáján.

 

vissza az elejére