Vadászíróként tért vissza

Keszthely festője volt

A párbajtőr-utánpótlás vívott


Író-olvasó találkozó

Vadászíróként tért vissza

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban rendezett író-olvasó találkozón debütált vadászíróként Palkovics György, aki egyetemista éveivel kötődik a városhoz.

Immár 3 kötetes szerzőként mutatkozott be, noha tollforgatásra csak túl a hatvanadik évén adta a fejét, s vált mindössze két év alatt olyannyira termékeny íróvá, hogy már a negyedik könyvén is dolgozik. Szakmai pályáján a vadászat felé vitte az útja, de nem csak az erdei világ tárult ki előtte. A trilógiáját bemutató keszthelyi est baráti találkozó is volt, s nem csak a szakmabelieknek jelentett élményt. Palkovics György szülőhelye az azóta teljesen elnéptelenedett, kihalt somogyi Kakpuszta, e település nevét adta első kötete címéül. Az egykori kicsi, alig falucska, ahol az emberi munka nyomait rég visszahódította a természet, „mesél". Miért és kinek?

A kérdést a szerző önmagának tette fel még mielőtt tollat ragadott volna, majd leírta a választ is, amit fiataloktól kapott: „Hogy kiket érdekelnek ezek az emlékek, történetek, nem tudom. De azt tudom, hogy az ifjak között is mindig vannak, akik érdeklődnek, és tudják, hogy a múltba nyúlnak vissza gyökereik. És tudják azt is, hogy gyökerek nélkül csak gyökértelen életet élhetünk."

Élettel teli hozza azokat az emlékeket, amik miatt tollat fogott. Írja: „Drága jó öreganyám mindig azt mondta: fiam, ha a zisten főviszi a dógodat, akkor se felejtsd el, soha, hunnan gyütté…” Ez az idézet már a második, „A zisten fölvitte a dolgomat" című novelláskötetében olvasható. Mert valóban megtörtént vele, hogy nem csak „irodalmilag tollasodott meg". Ezt a könyv alcíme is sejteti: „Kakpusztától a kormányvadászatig".

– A 2011-ben megírt olvasmány a magyar paraszti lét családostól, barátostól, tele derűvel, optimizmussal, megörökítve a megélt világot, a belső-somogyi sajátos nyelvezetet – mondta el a kötetről a rendezvény házigazdájaként Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója. A rá következő évben megjelent könyvet is mint önéletíráson keresztüli vadászirodalom és kordokumentumként ajánlotta, mely a múlt rendszer számos meghatározó alakját jeleníti meg, enged betekintést a kormány-vadászterületek titkaiba.
Az ugyancsak tavaly kiadott „Milliárdosok között" című kötet főszereplői pedig a napjainkban jelen lévő gazdagok, Palkovics György életének rendszerváltás utáni szereplői, szépirodalmi értékű, anekdotázásokkal, humorral átszőtt novellákban. 

vissza az elejére


Dore Nagy Aladár emlékére

Keszthely festője volt

Hévízen rendezett emlékkiállítás idézi meg a két éve elhunyt keszthelyi Dore Nagy Aladár festészetét. Ismerői „Keszthely festőjeként" tartják számon, ennek kiérdemlését hűen tükrözi a tárlat. A válogatás abban enged tallózni, amint a finom kidolgozású, jellegzetes akvarelljei megörökítik Keszthelyt, a balatoni tájat.

Az alkotásokat Cséby Géza író-költő, műfordító, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója ajánlotta a látogatók figyelmébe. Mint mondta: ahogy az igaz művészekre jellemző, Dore Nagy Aladár képei tovább élnek, hiszen a műveknek a következő nemzedékek számára is vannak mondanivalóik. Szólt arról is, hogy a festmények egy olyan környezet pillanatait örökítik meg, melyet a folyamatos változások miatt sohasem lehet igazán megismerni. A Balaton minden napszakban, évszakban és esztendőben más, így megismételhetetlen látványokat mutatnak a festmények. Cséby Géza arra is utalt, hogy a művészetben a humánum a legfontosabb, s ezt a táj finom rezdüléseinek érzékeltetésével sugározzák a képek. Dore Nagy Aladár művészetének legfőbb jellemzőjeként említette, hogy a sajátos technikájával, leheletfinomságú ecsetkezelésével létrehozott művei azokat az érzéseket képesek átadni, amiket a természeti látvány benne keltett.

Az 1950-es évek második felétől vált jegyzett akvarellistává. Kezdetben legtöbb munkájával a veszprémi Bakony Múzeumban találkozhatott a közönség olyan művésztársak soraiban, mint Kokas Ignác, Udvardi Erzsébet, Mikus Gyula. Majd számos önálló kiállítással szerepelt szűkebb szülőföldi pátriájában Keszthelyen, Hévízen, Nagykanizsán, továbbá Somogy és Vas megye városaiban. Alkotásaival a környékben sokhelyütt lehet találkozni szállodákban, közintézményekben, de eljutottak a munkái Ausztriába, Németországba, Finnországba, Svájcba, Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba is. Hosszú időn át szerepe volt a festészet iránt mélyebben érdeklődők művészeti fejlődésében, 17 éven át vezette a városbeli Goldmark Károly Művelődési Központ Egry József Képzőművészeti Körét. Keszthely város önkormányzata a múlt évben, a magyar kultúra napja jegyében a Pro Cultura posztumusz kitüntetésben részesítette.
A hévízi tárlat a látogatókat nagy ívű sétára viszi a balatoni tájon, annak természeti és épített környezetében.

vissza az elejére


Törpicik, gyermekek, újoncok, serdülők

A párbajtőr-utánpótlás vívott

Nemzetközi, négy korosztályt (törpici, gyermek, újonc, serdülő) magában foglaló, háromnapos, nyolc versenyszámban kiírt vívóverseny helyszíne volt február derekán a keszthelyi Csány– Szendrey ÁMK Fodor utcai tornacsarnoka, ahol az ügyesen kialakított pástokon több mint ötszáz versenyző ragadott párbajtőrt – adta hírül a szervezők nevében Borosné Eitner Kinga, mesteredző, az SZ-L BAU Vívóklub elnöke.

A vívás fellegvárai: Balaton Regionális Vívóklub – Tapolca, Balatonfüred, Keszthely, Pécs, Békéscsaba és Debrecen szakmai vezetői nyolc évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy változó helyszíneken, évente több alkalommal is szerveznek magas színvonalú utánpótlás-bajnokságokat. A magyar vívósport legszélesebb utánpótlásrétegét fogta össze a nagyszabású februári megmérettetés is, amelyre az ország és Európa számos vívóklubjából érkeztek a legtehetségesebb, 7–15 éves versenyzők. Évente öt, a mostani keszthelyihez hasonló háromnapos versenyprogramot szerveznek, hogy rátaláljanak az utánpótlás legjobbjaira. A verseny rangját jelzi, hogy immár hat ország képviseltette magát rajta. A hazai vívásutánpótlás első nyolc legjobb helyezettjét kupával, vándorserleggel és éremmel is jutalmazták. A többiek okleveleket, ajándéktárgyakat és vásárlási utalványokat kaptak jó teljesítményük elismeréseként. A keszthelyieknek ezúttal négy darab bronz- és egy ezüstérmet valamint több döntős helyezést sikerült megszerezni.

A Tapolcán, Balatonfüreden és Keszthelyen regionális szakosztályokat vezető Borosné Eitner Kinga elmondta, hogy Keszthelyen hatnapos, országos bajnokságot már nem képes szervezni, mert a folyamatos szállásproblémákat egyelőre nem sikerült megoldani. Hiányoznak ugyanis az olcsó szálláshelyiségek, a kollégiumi férőhelyek, és nagyon körülményes 1000–1500 fő elszállásolása a környéken. A sportszakember úgy látta, hogy a legkisebbeknek kell a leginkább precízen előkészíteni egy-egy versenyt, hogy később hosszú távon és stabilan számíthasson rá a klubja, ahol elindult. A verseny pedig e szellemben is szolgálta a vívás népszerűsítését.

vissza az elejére