Szkíta aranykincsek Keszthelyen

Az aktív időskorért

Hagyományőrzés

Város napi május elseje


Emberek aranyban

Szkíta aranykincsek Keszthelyen

A sztyeppe piramisaiból származó fejedelmi sírok leleteit, a szkíta aranykincseket tárta a nagyközönség elé a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum. Budapest és Debrecen után április 9-től május 26-ig látható a teljes feltárási folyamatot bemutató tárlat, amelynek elemeit szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint nagyméretű, a feltárást és a leletmentést bemutató képek, molinók alkotják.

Ezek segítségével vezetik végig a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismertetik a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak, kultúráját, képzettségét, gazdagságát. A különleges tárlat résztvevői egy időutazást tehetnek a lovasnomád kultúra fénykorába.

A sámándobos ráhangolódással indított kiállítás nyitóünnepségén mondott köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója büszkeséggel emelte ki, hogy mindent megtesznek azért, hogy ne csak Keszthely, de a Balaton kulturális centruma rangját is elhódítsák. E törekvésüket erősíti a páratlan leletegyüttes itteni bemutatása. A kiállítást megnyitó Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: az efféle, párját ritkító érdekes és értékes bemutatóval a Dunántúl kulturális központja címért is versenybe szállhat a Festetics-kastély. Az országgyűlési képviselő szerint a páratlan, de még kevéssé ismert motívumkincseket érdemes nyitott szívvel megvizsgálni, majd jó hírét kelteni a diákok és a szüleik között is.

A tárlatról Széles Attila kurátor mesélt. Úgy vélte: a múltunkhoz kötődő, jelentős esztétikai értékkel bíró anyagot sikerült összeállítani. A nagy történelmi jelentőségű kazahsztáni ásatások eredeti leleteit tökéletesen lemásolták, majd ezeket Magyarország patinás helyszíneire hozták, hogy az anyag a magyar őstörténelemről szóló egyedi állásfoglalásként híresülhessen el. Rétvári Teofil exkluzív tárlatvezetésen mutatta be a hun, avar, türk népek eredetmondáiból jól ismert állatok: hegyi kecske, szarvas, sas, hóleopárd, farkas, tigris, farkas és ló különféle, sajátos szimbólumrendszerbe ágyazott ábrázolásokat, az egyéb műkincseket.

vissza az elejére


Osztrák–magyar projekt

Az aktív időskorért

„A jövőt nem lehet megjósolni, de alakulása rajtunk múlik. Az amúgy vonzó, de a demográfiai vizsgálatokkal igazoltan elöregedő balatoni térségben fontos az itt élők jó életminőségének megteremtése az idősebb életkorban is” – mondta köszöntőjében dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Központ igazgatója az „Aktív időskor” címmel rendezett osztrák–magyar határon átnyúló együttműködési program keszthelyi egyetemen, április derekán tartott nyitókonferenciáján.

Az idősödő személyek, nyugdíjasegyesületek, szociális szolgáltatók, kistérségi és megyei intézmények részvételével zajló, a demográfiai változások jegyében szervezett projekt a keszthelyi és a schneeberglandi kistérségekre kívánt újszerű megoldásokat, stratégiákat és koncepciókat bemutatni, hogy sikerüljön a felkészülés a jövő azon kihívásaira, amelyek a megnövekedett várható élettartammal függenek össze.

vissza az elejére


Régi zászló alatt a mai iparosok

Hagyományőrzés

Újra a székházában őrizheti történelmi zászlaját a Keszthelyi Ipartestület. A város iparostársadalma mindig is híres volt, ma már történelmi időkre tekinthetnek vissza. A közösség a szakmai, érdek-képviseleti és tanácsadói munkát illetően is eredményesen működik, hagyományápolásuk pedig része a helytörténethez tartozó emlékek méltó őrzésének.

Nádler József elnök és Csomós Ferenc ügyvezető elmondta, hogy a Balatoni Múzeumtól nemrég visszakapták az ott raktárban őrzött, 1910-ben felszentelt keszthelyi iparos zászlót. Egyelőre 5 évre szólóan vehették birtokba, ennek a feltétele a restaurálás vállalása volt. A munka költségét adakozásból teremtették elő, az igényes felújítást a Veszprémi Múzeumban, Egervári Márta textilművész végezte el.
A zászló anno, a testület 25 éves fennállásának jubileumára készült. Most, fél évszázad után került újra az iparos székházba. A múlttal további szálakat is erősítenek a régi zászló alatt. A Balatoni Múzeum számos helyi iparostörténeti relikviát őriz, az intézmény vezetésével közösen kiállítás rendezését tervezik a múzeumban. Régóta raktárban tárolt darabok kerülhetnek közszemlére egyéb olyan becses tárgyakkal együtt, amiket magánszemélyek családi ereklyeként bocsátanak majd rendelkezésre.

Ugyancsak nagy jelentőségű, hogy immár 40-fős csoportot alkot az egy évvel ezelőtt megalakult Keszthelyi Iparosok Hagyományőrző Asztaltársága, amit a már történelmi idők iparosainak leszármazottjai hoztak létre. A közösség szoros kapcsolatot tart az ipartestülettel, a székház ad otthont rendszeres összejöveteleiknek. Vezetőjük, dr. Kovács Pálné, akinek nagyapja egykor 12 esztendőn át volt a keszthelyi ipartestület elnöke. Most arra készülnek, hogy emlékeiket írásba foglalva, könyvet jelentessenek meg. A kötetet csapatmunkával készítik el. Mindannyian a saját emlékeik megírásával kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy ne menjen feledésbe az, amivel a múlt századi elődök szakmai, közéleti, kulturális területen egyaránt építették Keszthelyt.

A restaurált, több mint 100 éves zászló.

 

vissza az elejére


Ünnepi programok hévízen

Város napi május elseje

Várossá válásának 21. évfordulóját ünnepli május 1-jén Hévíz. A jeles napot immár harmadik ízben történelmi emlékezettel köszöntik, a „Boldog békeidők Hévize” című rendezvénysorozattal.

 Az így jegyzett, első világháború előtti polgári kor hangulatát idézik az április 27-én elkezdődött, a város napját felvezető programok. Zenés-táncos műsorokkal emlékeznek azokra az időkre, melyben a mai fürdőváros alapjai létrejöttek, s aztán az évek során arra építkezhetett a hévízi gyógyászat és a turizmus. A „békebeli” kulturális visszapillantó az elindítása óta tömegeket vonz, a fürdőváros egyik legsikeresebb tavaszi eseménysorozatává vált, a Festetics György Művelődési Központ szervezésében. A színes, szórakoztató kulturális kínálatot arra a látogatottságra alapozták, ami a korábbi évek során is bizonyította, hogy Hévízen minden generáció igényét ki lehet szolgálni, a fiatalok is megtalálják a kikapcsolódás lehetőségét a város élettel teli miliőjében. A hónap elején a Muzeális Gyűjtemény időszakos tárlatsorozata keretében helytörténeti fotókiállítást nyitottak.
A színpadi műsorok meghívottjai közt volt a Kinizsi Táncegyüttes, az Orfeum Színpad, a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett, Szakonyi Milán, a Hévízen is csillag születhet című tehetségkutató vetélkedő győztese, Berkes Dániel és tanítványai.
Az agg idők szépségét az április 30-án 15 órakor kezdődő kosztümös felvonulás idézi a modern Hévízen. Mint az eddigi rendezvényekről emlékezetes: frakkban, zsinóros mentében, egyenruhákban, keménykalapban, cilinderben, sétapálcával finom urak, gáláns lovagok kísérik a női eleganciát megjelenítő, bársonyba, fodrokba öltözött hölgyeket.
Május 1-jén a város napját ünnepelve a Deák téren 16 órakor kezdődő programok keretében kitüntető címeket, díjakat adnak át, a műsorban pedig fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

vissza az elejére