Repülős utak a Balaton-Airportra

Befektetési lehetőségek

Helyi pénz


Az airBaltic első menetrend szerinti járatának fogadása.

Elindult a moszkva–sármellék járat is

Repülős utak a Balaton-Airportra

Elkezdődött a főszezoni forgalom a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton. A keleti és a nyugati államokból egyaránt érkező charter járatok mellett idén újra elindult
a menetrend szerinti légiforgalom is.

Április közepétől a Lufthansa gépei szombatonként heti rendszerességgel érkeznek négy nagy német városból: Berlinből, Düsseldorfból, Frankfurtból és Hamburgból. A vendégek célpontja Hévíz mellet Zalakaros, Kehidakustány, Sárvár és Bükfürdő gyógy- és wellness-szállodái. Idei újdonság, hogy a düsseldorfi járattal belga vendégeket is utaztatnak a régióba a turisztikai irodák. A gyógyturisztikai helyek mellett immár szerepet játszik a Balaton is, elsősorban siófoki és balatonfüredi céllal. A német városokból utazók tavaly mintegy százezer vendégéjszakát töltöttek el a térségben, zömmel Hévízen. Idén a német légiutas turistaforgalom mintegy 20 százalékos növekedésével számolnak. A minden eddiginél mozgalmasabb életet jelenti, hogy elindult a Moszkva–Sármellék charter légijárat is. Az orosz gépek októberig ugyancsak heti rendszerességgel érkeznek, a folytatódó tárgyalások várható eredménye, hogy ez az év további hónapjaiban is tarthat.

Mérföldköves lépésnek számít, hogy hosszú idő után ismét fogadnak és indítanak menetrend szerinti járatokat. Ezt az airBaltic légitársaság bonyolítja le, Rigával való összeköttetést biztosítva. Május 4-én, 41 utassal landolt a Hévíz-Balaton Airporton az airBaltic első, menetrendszerűen közlekedő, 50 személyes gépe. Megelőzően utoljára 2008-ban szerepelt a repülőtér a menetrendi légiforgalomban. Most 3 évre szóló szerződés szerint a Lettország fővárosával való összeköttetéssel új turisztikai piacot kapcsoltak azt üdülőrégióhoz. Riga 4 milliós utasforgalmú reptere átszállással lehetővé teszi, hogy a Hévíz-Balaton Airport a balti és a skandináv területről az airBaltic útvonalain keresztül gyorsan és kényelmesen elérhető legyen. Így 6 ország mintegy 30 városából lehet eljutni a sármelléki reptérre.

vissza az elejére


Keszthely profitálhat a balaton-törvény változásából

Befektetési lehetőségek

Turisztikai célú befektetésre alkalmas területek kijelölésére is mód nyílhat Keszthelyen a tóparti sávban, miután a város számára kedvezően módosították a Balaton-törvényt – jelentették be a közelmúltban a városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy a most életbe lépő, part menti összefüggő zöldterületekkel kapcsolatos törvényi változások bevezetésére már tíz éve javaslatot tettek. Az előző kormányzati ciklusban ugyan nem értek célt, most viszont kompromisszumos megoldással igen. Mégpedig úgy, hogy nem sérülnek sem a környezetvédelmi, sem a Balaton védelmének szempontjai. A változás szerint az összefüggő zöldfelületek nagysága ugyan nem csökkenhet a parti sávot érintően, ám a terület 15 százalékát rugalmasan, mértéktartó módon meg lehet változtatni. Mostantól szükség esetén szakhatósági jóváhagyásokkal egy sétány, vagy egy kerékpárút is áthelyezhetővé válik. A módosítással végre turisztikai célú befektetési területeket is kijelölhetnek a part mentén, ahol majd szállodák épülhetnek. A parlament ezenfelül megszavazott kisebb, a Balaton-törvényt érintő változást is. A horgászok nagyobb lehetőséget, ésszerűbb megoldást kapnak arra, hogy az engedélyezett horgászkikötőkön kívül is elhelyezhessék a csónakjukat, ha a környezet- és természetvédelmi szabályokat rendre betartják. A part túlépítésére persze ezután sem kerülhet sor.

Pálinkás Róbert alpolgármester szerint is nagy gyakorlati jelentőséggel bír Keszthely életében a törvényi változás, amelynek átvezetéséhez a város szabályozási terveit is módosítani kell, hogy jobb befektetési lehetőségek nyíljanak a Balaton partján. A város az elmúlt időszakban megtette az infrastrukturális beruházásokat, amivel megfelelő befektetői környezetet tud biztosítani. A befektetésösztönzést sikerült jó oldalról megközelíteni – vélekedett. A legnagyobb 8–10 hektáros, befektetésre is kijelölhető, közvetlen parti terület a Halászcsárdától északi irányban a városi strandig húzódó sáv, a másik a VIA Hoteltől a Libásig tartó területrész: a vitorláskikötő környéke, ahol önkormányzati tulajdonlású ingatlanok helyezkednek el. A sétányt és a bicikliutat a vasúti sínekhez közelebb lehet helyezni akár befektetői pénzből, vagy a kerékpárút építésre 2014-től rendelkezésre álló EU-s pályázati források felhasználásával. A jelenlegi piaci környezet nem túl kedvező a különféle befektetésekre, de a Balaton partján jelenleg ekkora lehetőséget más település nem tud kínálni. A környék jól ellátott szállásférőhelyekkel, de Keszthelynek jól jönne a két, közel tízhektáros területen létrehozható szállodák megépítése, mert a befolyó idegenforgalmi adóbevételekből stabilizálni lehetne a város költségvetését.

vissza az elejére


Rendkívüli ülés keszthelyen

Helyi pénz

117 kisgyermek nyári étkezését biztosítja az önkormányzat a képviselők döntése értelmében. Az előzetes igényfelmérés alapján a rászorulók június 17. és augusztus 30. között, összesen ötvennégy munkanapon keresztül, ingyen kapnak meleg ételt.

A program összesen csaknem 2,8 millió forintba kerül, a költségek fedezésére állami pályázati támogatást kíván igénybe venni a város. Minisztériumi rendelet értelmében az ételt legalább harminc százalékban kistermelő, mezőgazdasági vállalkozó által előállított alapanyagból kell biztosítani.
A soron kívüli ülésen szó esett a helyi pénz bevezetésének lehetőségéről is: a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a Balatoni Koronához való csatlakozásról a pénz kibocsátójával, valamint a helyi vállalkozókkal. A pénzhelyettesítő utalványrendszert hét Veszprém megyei település összefogása hívta életre a helyi gazdaság védelme érdekében. A Balatoni Korona kizárólag helyben árusított termékekre és helyi szolgáltatások vásárlására alkalmas, biztonságos fizetőeszköz.
Az ülésen megtárgyalták a képviselők négy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

vissza az elejére