Jó szezonban bízva

Helyi ingatlanforgalom

 

Új irodát kapott a DK

Gyenesdiás újratöltve

   

Balatoni évadnyitó

Jó szezonban bízva
 

A majálissal egybekötött rendezvény köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte: minden évben van fejlődés a környékünkön.

Egy-egy szezonnyitó alkalmával lehet szembesülni azzal, mennyit fejlődött a környék egy év alatt. Kisebb lépésekben halad a Balaton-part megújítása, újabb létesítmények nyílnak meg és a gazdasági fellendülés okán remény van olyan befektetők jelentkezésére, akik nem csak szépítésben, hanem nagyobb, sok turistát vonzó létesítmények felépítésében, az üdülőváros mennyiségi és minőségi fejlesztésében gondolkodnak – fejtette ki. „Büszkék lehetünk rá, hogy az országimázshoz a Balaton és Keszthely is már nevesítetten hozzátartozik” – mondta el. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseknél ügyelni kell a Balaton szépségének megőrzésére.

A tó partján megrendezett ünnepségen Ruzsics Ferenc, a város polgármestere jó szezonban reménykedve hangoztatta köszöntő gondolatait. A polgármester a majálissal egybekötött, a tó partján megrendezett évadnyitón kiemelte a munkások és a munka megbecsülésének fontosságát. A vurstli, a hideg virsli, a meleg sör, a munkásmozgalmi dalok éneklésével zajló felvonulások éveit felidézve örömmel vette, hogy most már sokkal szabadabban beszélhetünk, élhetünk és lehetünk együtt.

Az EU-s csatlakozás évfordulóján, hazánk uniós tagságáról szólva úgy fogalmazott: „bent vagyunk, ezzel együtt kell élnünk, és a lehetőségeket pedig ki kell használnunk, ez most nagyon nagy felelősségünk.” A polgármester azt vallotta: nagyon jó keszthelyinek lenni. Szerinte az idelátogatók mindannyian dicsérik ezt a várost, a szépségét, a változásokat is.

Horváth Viktória, a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Keszthely minden korban változó, ezer arcáról beszélt. „Aki vendégként jön a városba, mindig ünneplőbe öltözteti a lelkét, megkeresi a legszebb nyári ruháját, megtalálja a legjobb borát, regényét és várja az új élmények hatását” – osztotta meg véleményét a külpiaci országkép alakításával megbízott szakember. Szerinte a turista a várostól szép tereket, utcákat, új épületeket kap, az emberektől pedig hittel teli mosolyt.

A résztvevő politikusok idén is hajóra szállva, a Helka sétahajó fedélzetéről koszorúzták meg a Balatont.

 

vissza az elejére


Helyi ingatlanforgalom

– „A környékbeli építési vállalkozások beruházási projektjei nagy hatással vannak a helyi ingatlanpiacra. Jobbára kis- és közepes méretű új lakások készülnek kiemelkedő minőségben. Ezekre az ingatlanokra hatalmas az érdeklődés úgy az orosz–ukrán vevők részéről, mint a norvég, német, svájci vásárlók oldaláról. Még az Egyesült Arab Emirátusokból is intenzívebb figyelmet tapasztalunk.

– Örülünk, hogy nem csak egy lábon kell állni, hanem az érdeklődés nemzetközivé szélesedik. Ez a trend legelébb a forint/euró árfolyamnak köszönhető, mert hiába számít országos viszonylatban drágának egy helyi vagy környékbeli ingatlan, a nemzetközi piacon még így is olcsónak számítunk” – nyilatkozta érdeklődésünkre Kovács László, a fürdővárosi ingatlanokkal is foglalkozó Exclusive Immo Kft. üzlettulajdonosa, aki szerint az ingatlanok vásárlási folyamata egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. A Balaton környéke, a varázslatos Zala völgye és Hévíz ugyanis mindenkinek tetszik.

– Milyen ingatlantípusok iránt nőtt meg a kereslet? – kérdeztük az ingatlanforgalmazásban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakembertől.
– A mintegy két évtizeddel ezelőtti, a németek és osztrákok által generált házfelvásárlási láz most már nem jellemző, a jó helyen lévő, értékálló ingatlanok viszont, továbbra is azonnal elkelnek. Az nem számít helyi jelenségnek, hogy az emberek csalódtak a pénzintézetekben, ezért a pénzüket egyre többen inkább ház, telek, nyaraló vagy lakás megvásárlására költik. A biztosabb befektetés reményében egyre többen választják a bank helyett az ingatlant. A kiemelten fejlett turisztikai régiónkban az új építésű, jó helyen lévő ingatlanok négyzetméterenként 400 és 600 ezer forintért cserélnek gazdát, de uniós relációban ez még mindig nagyon olcsónak számít. Mostanság a környéken nagyon sok ingatlant bocsátanak áruba. A legtöbben a hitelek miatt kénytelenek megszabadulni akár áron alul is egy-egy háztól. Ráeszméltek arra, hogy az adósságcsapda közepén még az is jobb, ha nem keresnek az üzleten, de legalább havi adósságuk sem lesz.

Sok olyan család is akad, aki egyszerre több ingatlannal rendelkezik, de ezek havi fönntartása anyagi vonatkozásban nagy tehertétel akkor is, ha egy lakás vagy ház üresen áll. Kisebb-nagyobb lakóházat, lakást és telket is keresnek, jórészt befektetési szándékkal. Egyre többen mondanak igent az építkezéssel együtt járó nehézségekre. A legjobb anyagok felhasználásával, exkluzív minőségben épülnek mostanság fürdővárosi lakások. A német ügyfelek gyakorta hangoztatják, hogy egy-egy itt átadott ingatlan jobb minőségű, mint a saját országukban. Az építési vállalkozások egyre profibb kivitelben készítik el a vállalásaikat. A tehetősebb, külföldi vásárlók elsősorban üzletemberek, cégvezetők, de a kevésbé gazdag hazai vásárlók is egyre nagyobb számban vannak jelen. Okkal és joggal gondolják biztonságosnak az efféle ingatlanbefektetést. A csodálatos környezetben lévő, kiváló adottságokkal rendelkező régióbeli településeken épített nyaralók, családi házak most is jó áron eladhatók.

– Mitől lehetne még jobb a helyi ingatlanpiac?
– A Hévíz–Balaton nemzetközi repülőtér forgalmának növekedése, egy stabil orosz járat közlekedtetése hatalmas lökést jelentene a nagyrégiós ingatlanpiacnak, mert szívesebben vesz egy külföldi itt ingatlant, ha azt nem autóval, taxival, vagy éppen busszal kell megközelítenie. Ha Hévízen megjelenne egy vagy két, különlegesen exkluzív, ötcsillagos szálloda, akkor a márkanév újabb, tehetős vendégkör bevonzását jelentené. Egy élményfürdő pedig fiatalabb generációt, jobb módú családosokat csalna ide hozzánk.

– Mi jellemző az árakra?
– Fürdőtelepülésünkön jelenleg családi házat 30–80 millió, lakást 16–35 millió forint áron lehet megvásárolni. Továbbra is a Tó-fürdőhöz közel eső ingatlanokra van nagyon erős kereslet, de ilyen mostanában nem is igen akad. Ha ilyet hirdetnek, az gyorsan gazdára talál. Egy ideig nem volt jellemző, ám mostanság újra sláger lett olyan lakást venni, amit gyógyturistáknak ad ki a tulajdonosa. Egy 16–18 millióba kerülő hévízi, 37 négyzetméteres stúdió éves szinten akár 600–800 ezer hasznot is produkálhat. Ekkora kamatot pedig egyelőre egyetlen pénzintézet sem kínál. Garázs, garázshely vagy parkoló nélkül nehezebb vevőt találni egy adott házra. A régi építésű, több szintes házak most viszont újra keresettek lettek. A Zala Spring golfpálya-beruházásra tekintettel Zalacsány nagyon közkedvelt lett, telkek, házak vonatkozásában is. Felsőpáhok és Alsópáhok is a csendesség miatt, az autóforgalom csökkenése okán lett népszerűbb. Öröm látni, hogy a magyaroknak egyre jobban van pénzük, és egyre nagyobb részesedéssel jelennek meg az ingatlanpiacon.

vissza az elejére


Megélhetést, biztonságot!

Új irodát kapott a DK

A helyi választókerület új irodáját avatta föl a keszthelyi Fő téren található Átrium üzletházban a Demokratikus Koalíció május közepén egy sajtótájékoztató keretében.

Dr. Kolber István, a DK Országos Tanácsának elnöke szerint az új iroda azt jelképezi, hogy a párt a politikai munka súlypontját a helyi ügyekre és közösségekre szeretné helyezni. Úgy vélte: helyben is komoly témák fordulnak elő, mint a Tiborc-féle kikötővásárlás, amit egy ellenzéki pártnak fel kell tárni. A három balatoni megye közös érdekérvényesítése is fontos lenne úgy a sajátos vízszintszabályozás kérdésében, mint a vasárnapi nyitva tartás témakörében. A demokratikus jogállam visszaállítását szorgalmazva, Megélhetést, biztonságot! címmel, országjáró fórumkörúton mondják el, hogyan lehetne balközép, nyugatos megoldásokat használva segíteni a rászorultak életminőségén. Kovács Viktória választókerületi elnök elmondta: a tagdíjakból és tiszteletdíj-felajánlásokból bérelték az új irodát, itt a lakossággal rendszeresen tudnak a kapcsolatot tartani. Ügyeleti nyitva tartási időben fogják ellátni és itt tartják majd a vezetőségi értekezleteket is. A nagyobb lakossági fórumokat, mint a dr. Vadai Ágnes DK-alelnök részvételével tartott, május 26-ai, Magyarország újra tervezésével foglalkozó rendezvényeket a HEMO-ba szervezik.

vissza az elejére


Gyalogtúra, ékszerkészítés

Gyenesdiás újratöltve

Gyenesdiás nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban lehet vonzó úti cél. E kijelentést igazolandó, a Nyugat-Balaton közkedvelt üdülőfaluja ismételten aktívan részt vett a május 1–11. között „Balatoni tavasz – újratöltve!” szlogen alatt megrendezett tavaszi összbalatoni programsorozatban – tájékoztatta lapunkat Kovács Judit, a helyi turisztikai egyesület titkára.

A helyi programkínálatot „Mesterségek nyomában" címmel fűzték egy csokorba. A 11 nap során különböző mesterségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők és ki is próbálhatták azokat. Lehetett például vasat idomítani a vasverő műhelyében. A vadász munkaeszközét a lőtéren foghatták kézbe, de megismerkedhettek a háztáji állatok tartásával, a sajtkészítés, illetve a birkanyírás fortélyaival. Készíthettek ékszereket, kipróbálhatták a fazekaskorongot, vagy díszíthettek egyedi kézműves mézeskalácsot. Bepillanthattak a szőlészet-borászat rejtelmeibe, utána pedig hangulatos, zenés bormustrán ízlelhették meg a finom helyi szőlőnedűket. A játékos kedvű vendégek figyelmébe pedig a programhelyszínekhez kapcsolódó Hétpecsétes Hétpróba kiadványt ajánlották.

A Természet Háza Látogatóközpont vezetett erdei gyalogtúrát szervezett a Fülemülék éjszakáján, de a Nyugat-Balatont gyalog vagy kerékpáron is ki-ki bátran felfedezhette. Naponta indítottak nyugat-balatoni vezetett kerékpártúrát, amihez a bringákat féláron biztosította a helyi Tourinform-iroda. Balaton, bor, gasztronómia, helyi értékek – ezekre épült a Balatoni kurzusok sorozat, melynek meghívott vendége Kocsis Bálint séf volt, akivel egy kötetlen pikniken találkozhattak az érdeklődők a Lídóstrand egyik büféjében.

vissza az elejére