Vendégvonzó, értéket őrző

Balatoni fürdőhelyek elismerése

 

Forráslehívásból jeles    

Lyoni árverés bútorai A Festetics-kastélyban

Vendégvonzó, értéket őrző

A Festetics-kastélynak a 19. században, XVI. Lajos korabeli stílusban készült, 11 darabból álló szalon ülőgarnitúrát sikerült szállítási költséggel és jutalékokkal együtt mintegy 8,5 millió forintért megvásárolnia egy lyoni árverésen.

A Helikon Kastélymúzeum a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri pályázatán a Miniszterelnökség szakmai támogatásával, az emberi erőforrások minisztere által megítélt miniszteri támogatásban részesült a „Bútoregyüttes megvásárlása a kastély enteriőrkiállítása számára” című pályázat révén – jelentették be a Tükörteremben tartott júniusi sajtótájékoztatón.
Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója az előzményeket felemlítve szólt arról, hogy több műtárgyat át kellett engedniük a jogos tulajdonosának, de a szakmai, erkölcsi és anyagi támogatások révén a Festetics-műtárgyak darabszáma folyamatosan emelkedik az ország leglátogatottabb magyar kastélyában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből már közel húsz bútor került vissza Keszthelyre, és megállapodást kötöttek egy olyan pad visszavásárlásáról is, amelyen a hercegi család címere található.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a tavaly elfogadott nemzeti kastélyprogramhoz kapcsolódva 40 milliárd forintnál is magasabb összegből harmincnál több honi kastély megújítása indult el. Az erre fordítandó összeg meghaladja a 40 milliárd forintot, de nemsokára a kormány elé kerül a várak állagmegóvását, fejlesztését lehetővé tévő, uniós források bevonásával startoló program, ami 30 vár beruházásait segíti mintegy 20 milliárd forintból. Szerinte élni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a történelmi tudás és építészeti hitelesség megőrzésével a magyarországi kastélyok és várak berendezéseit akár külföldi árveréseken gyarapítsák.

Az épített örökség megőrzésén túl fontosnak mondta a fenntartható működtetést. Úgy vélte: vendégvonzó, élménydús attrakciókkal kell bővíteni a kastélyokat, várakat. Keszthelyen turistákat invitáló, hiteles, korhű környezetet sikerült létrehozni. A berendezési tárgyakat csak ritkán lehet eredetiként megszerezni, de kormányzati szándék, hogy a múzeumok raktáraiban porosodó bútorok és műtárgyak restaurálás után a kastélyok, várak berendezési tárgyai legyenek – mondta el.
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a kastélymúzeum folyamatos, a kulturális turizmussal egybekötött értékgyarapító, értékőrző munkáját dicsérte.

vissza az elejére


Kék Hullám Zászlókat adtak át

Balatoni fürdőhelyek elismerése

A Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége a Kék Hullám Strandminősítés helyszíni szemléit június közepén tartotta a minősítésbe bevont társszervezetek (NABE, Balatoni Fürdőegyesületek Szövetsége, Magyar Turizmus Zrt., Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, ÁNTSZ) közreműködésével. A gyenesdiási Játékstrandon tartott zászlóátadó ünnepségen bejelentették: több elemében megváltozott a Kék Hullám Zászló nevű balatoni strandminősítő rendszer. Szigorúbb pontozással és csillagokkal történő rangsorolással a benevezett minősített fürdőhelyek, strandok közül a 8 legjobb kapott három-, 14 kettő- és 5 egycsillagos minősítést.

A legcsaládbarátabb strand a balatonfüredi Esterházy-strand lett, a leginkább kerékpárosbarát a balatonberényi községi strand, a legsportosabb pedig a vonyarcvashegyi Lidó. A legjobb balatoni szabadstrand cím a balatonboglári Platáné lett, míg a legtöbb pontot elérőnek járó jutalmat a balatongyöröki községi strand nyerte el. Háromcsillagos minősítést kapott a Lidó (Vonyarcvashegy), az Esterházy-strand (Balatonfüred), a Kisfaludy-strand (Balatonfüred), a csopaki, a szigligeti és a balatongyöröki községi strand, a Napfény strand (Balatonlelle), a Diási Játékstrand (Gyenesdiás).

Kétcsillagos minősítést kapott a Fövenyfürdő (Balatonfűzfő), az ábrahámhegyi, a zánkai, az alsóörsi, a balatonberényi községi fürdő, a balatonakali strand, a Wesselényi-strand (Balatonalmádi), a balatonszárszói és a balatonfenyvesi központi strand, a Badacsony strand (Badacsonytomaj), a Platán strand (Balatonboglár), a balatonföldvári Keleti strand, a városi strand (Keszthely) és a zamárdi Nagystrand. Egycsillagos minősítést ért el a keszthelyi Helikon-strand és a Libás strand, a badacsonytomaj városi strand, a Tobruk-strand (Balatonfűzfő) és a siófoki Nagystrand Siófok.


Az esemény fővédnöke, dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a Balatont már egy igényesebb hazai vendégkör látogatja, és a külföldi vendégkör is új élményeket keres itt. Az üdülőrégió az újrapozicionálás állapotában leledzik, de Közép-Európa bármely üdülőhelyével felveszi a versenyt és jó úton jár ahhoz, hogy többszezonos úti céllá váljon.

Balassa Balázs, a tó körüli önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta: a vízi mentés, a megfelelő vízminőség mellett a látogatók kényelmét, komfortját biztosító szolgáltatások színvonalát, a mozgáskorlátozottak és a kisgyermekes családok kiszolgálását is figyelték. A sportolási lehetőségek, a vizesblokkok felszereltsége, tisztasága, a játszóterek árnyékolása vagy a meder állapota is a vizsgált szempontok közé került. Értékelték a vendéglátóegységek kínálatát, az értékmegőrző, wifi-hálózat vagy a kerékpártárolók meglétét és a parkolókat is. Idén nem a szezonra való felkészülésekor, hanem a nyitások után, üzemelés közben látogatták meg a benevezett fürdőhelyeket.

vissza az elejére


Manninger sajtótájékoztatójáról

Forráslehívásból jeles

Manninger Jenő megyei fejlesztési miniszteri biztos június végén tartott sajtótájékoztatót Magyarország, illetve a térség eredményeiről az uniós források lehívásában; illetve arról, hogy milyen feladatok hárulnak rá új kinevezése után.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: elkészült az Eurostat és az Európai Bizottság hivatalos adataira támaszkodó KPMG éves jelentés, amely szerint a 2007–2013-as támogatási ciklusban rendelkezésre álló források felhasználásában hazánk az éllovas országok közé tartozik. A vizsgált 11 tagállam között a második helyen állunk mind az EU-s keretösszegek odaítélése, mind a meglévő források lehívása terén. Ráadásul Magyarországon a ciklus forrásainak 87 százaléka már el is jutott a pályázókhoz, ami 25 százalékpontos növekedést jelent a 2013-as kifizetési arányhoz képest.

A tavalyi év végéig 21,7 milliárd eurót tudott felhasználni az ország. Regionális összehasonlításban a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott uniós államok között is sikerült a második helyet megszerezni. Az eredmény jelentős részben a pályázati rendszer elmúlt évben lezajlott átalakításának köszönhető – húzza alá a jelentés. A kifizetések üteme a 2014-es év második felében ugrásszerűen megnőtt. A gyorsulás leginkább a közlekedéshez, a környezethez és az energiához kapcsolódó pályázatokat érintette. A tanulmány szerint év végéig sikerül lehívnunk a maradék 3,2 milliárd eurót is, így megvalósulhat a kormány deklarált célja: a 100 százalékos forráslehívás.

Zala megyét tekintve a beérkezett pályázatok több mint felét támogatták. A NYDOP-rendszerben a 43 milliárdból már közel 39 milliárdot ki is fizettek, és jó esély van arra, hogy területi értelemben százszázalékos legyen a felhasználás. A koordinációs, igényfelmérő és információszerző tevékenységet végző miniszteri fejlesztési biztosoknak arra is figyelniük kell, hogy a programok és pályázatok az eddigieknél sokkal intenzívebben szolgálják a munkahelyteremtést.

vissza az elejére