A Festetics-család öröksége

A római fürdőélet hagyományain

 

Szakszerűséggel szolgálni

Uniós támogatással

   

Keszthely: korhű helyreállítás

Lázár János a mauzóleum avatásán.A Festetics-család öröksége

Befejeződött a Festetics II. Tasziló herceg megbízásából kilencven esztendeje építtetett Festetics-mauzóleum műemléki rekonstrukciója, ezzel teljesülhetett a keszthelyiek régi vágya. A város egyik emblematikus, 1925-ben épült, neoklaszszicista műemléke, a Festetics hercegi család nyughelye újult meg.

A mauzóleum vagyonkezelőjeként a Helikon Kastélymúzeum a Miniszterelnökség által biztosított mintegy 175 millió forint támogatás felhasználásával, a West Hungária Bau Kft.-vel, mint kivitelezővel, készíttette el az építmény teljes, korhű felújítását. A helyreállított mauzóleum ünnepélyes avatására herceg IV. Festetics György jelenlétében, a támogatást nyújtó Miniszterelnökséget képviselő Lázár János miniszter, valamint L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára részvételével került sor a keszthelyi Szent Miklós-temető déli végében.

Köszöntőbeszédében Manninger Jenő megyei fejlesztési biztos kiemelte: a Festetics-család örökségeként lett Keszthely a Nyugat-Dunántúl szellemi-irodalmi központja, az agrároktatás centruma és a környék a gyógyturizmus fellegvára. Az örökséget több történész a Széchenyiekéhez hasonlítja. A család szellemi öröksége nem csak a térség számára jelentős, hanem az egész magyar nemzet számára példamutató – emelte ki.

L. Simon László elmondta: a kormánynak fontos mindaz, ami Keszthelyen a Festeticsek közreműködésével létrejött. A kétmilliárd összértékű kastélyprojekt a következő szezonkezdetre elkészül. A kastélypark, második ütemben zajló, 243 milliós összegből megvalósított, történeti rekonstrukciója még idén lezárul, de a Miniszterelnökség további 160 millió forintos nemzeti forrást bocsájt rendelkezésre a kastély közműveinek felújítására. A Nemzeti Kastélyprogramban, 2017 és 2018 között, további másfélmilliárd forintnyi forrás érkezik a Helikon Kastélymúzeum modernizálására.

Avatóbeszédében Lázár János arra emlékeztetett: az impozáns síremléket – aminek önmagán messze túlmutató jelentősége van – 90 éve, Tasziló herceg állíttatta felesége, Mária hercegnő számára. A hitvesi szeretet, szerelem, megbecsülés, egyetértés, hűség, ragaszkodás jelképe tiszteletre méltó értéket képvisel, üzenve a keszthelyi polgároknak a nemzetért, a hazáért, a haladásért vállalt áldozatról. Jó példa az áldozatvállalásra az, ahogy a Festetics-család háromszáz éve a keszthelyiekhez kötődik. Keszthelynek kevés pontja, iskolája, épülete, intézménye van, ami nem a hercegi famíliára emlékeztet, őrizve a támogató kéz felelősségvállaló segítségét. Ők húszezer holdnyi birtokukon négyezer családnak biztosítottak megélhetést a kényszerű kivándorlással szemben. Keszthely kormányzati támogatással visszanyerheti a Festeticsek idején jellemző fényét és erejét, hogy a város még élhetőbb, szebb és szerethetőbb legyen – mondta el.

Tál Zoltán plébános az elhunytak lelki üdvéért mondott közös ima előtt, Isten áldását kérte az emlékezés és imádság újraavatott helyére, a benne nyugvókra, majd a család nevében, fiát: Taszilót és Györgyöt bemutató Festetics György emelkedett szólásra. A meghatott herceg arra emlékeztetett, édesanyja 25 évvel ezelőtti újratemetésekor a Festetics-örökség fontos pontja kívülről egy lepusztult, összedőlőfélben lévő épület volt, de a kormány, a város és a kastély összefogása révén a nyughelyet sikerült felújítani. Reményét fejezte ki, hogy Tasziló és György révén Keszthely és a Festeticsek kapcsolata még szorosabb lesz.

vissza az elejére


A római fürdőélet hagyományain

Európa gyógyfürdői ma már nem versenytársként tekintenek egymásra. A turisztikai piac azt mutatja, hogy a térség országainak vendéglátói adottságai inkább kiegészítik egymást, a kínálat együtt ütőképesebb.

Mindezt körvonalazta az a Hévízen tartott nemzetközi találkozó, ahol a római hagyományokra épülő fürdőélet összefogással való kiaknázása volt a téma. A Hévíz TDM Egyesület partnerségével a fürdővárosban került megrendezésre a Szlovéniából elindított nemzetközi találkozó, mely a közép-európai turisztikai szolgáltatók közt igyekszik partneri kapcsolatokat generálni.
A rendezvényen mintegy 100 fő vett részt, a vendéglátás széles területét felölelő szolgáltatók, utazási irodák képviseletében. Az esemény újabb módot adott arra, hogy a programra látogatók jobban megismerjék Hévízt, a fürdőváros vonzerejét a térségi kínálatokkal együtt.

A szlovén–magyar kapcsolatok jó irányú haladásáról beszélt Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete. Elmondta: nagyszerűen használható ki a két ország közt az egymáshoz utazás lehetősége. Mindez diplomáciai részről támogatottságot élvez. Házigazda városvezetőként Papp Gábor polgármester arról beszélt, hogy Hévíz örömmel és büszkeséggel őrzi a kincset érő gyógytót, s hogy ez mind többeket szolgálhasson, ahhoz szükség van a partnerségre és az újabb kapcsolatokra. Erre azzal is rámutatott, hogy az orosz beutazás csökkenése ellenére Hévíz az év első 7 hónapjának forgalmával is őrzi a leglátogatottabb vidéki város pozíciót, ami új piacok megnyerésének köszönhető. Örvendetes tapasztalat, hogy a magánszálláshelyeken növekedett a foglaltság. A találkozót úgy értékelte a polgármester, hogy az az újabb forgalmi térnyerés mellett ahhoz is segítséget nyújt, hogy le lehessen szűrni, miket kell másként, vagy jobban tenni.

Az elhangzottak rámutattak arra, hogy a forgalom generálásához együttes kreatív gondolkodásra, közös marketingmunkára van szükség. A vendégek a tartózkodásuk 3 napja során a város szállodáit látogatták meg, workshopon vettek részt, megtekintették a tófürdőt, előadást hallgattak a környék sportolási lehetőségeiről, valamint a sportrehabilitációról.

vissza az elejére


Szakszerűséggel szolgálni

Keszthelyen, a járási hivatal épületének földszintjén, az okmányiroda helyén ünnepélyes keretek között megnyitották a kormányablakot, ahol nyolc ügyfélpultban tizenkét ügyintéző szolgálja ki az ügyfeleket.

Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára – köszönetét tolmácsolva az elvégzett munkáért – kiemelte: a lakosság örömére, immár egy helyen vehetik igénybe a polgárok az állam szolgáltatásait. Azt kívánta: a megfelelő szakszerűséggel kiszolgált ügyfelek megelégedettséggel hagyhassák el a korszerűen elkészült helyet.

Dr. Varga Andrea járási hivatalvezető elmondta: az EU-ban meglévő tapasztalatok birtokában létrehozott első integrált hazai ügyfélszolgálatok felállításával foglalkozó 2013-as konferencián még távolinak tűnt, hogy egykor Keszthelyen is ilyen létesülhet. Majd tavaly februárban Hévízen megnyitott a nagyon jó ügyfélelégedettséggel rendelkező kormányablak. A pozitív visszajelzések, a keszthelyi munkatársak felkészültsége, elhivatottsága már biztonságot ad a keszthelyi hivatal átadásakor.

Köszönőbeszédében Rigó Csaba kormánymegbízott arra világított rá, hogy Keszthely önkormányzata a frekventált helyen, a postahivatalhoz közeli épületét ingyenesen adta használatba, ami az állampolgárok érdekét szolgálta. A hévízi kormányablakot alapítása óta közel 31 ezren keresték föl. Az országosan megnyitandó 278 kormányablak fele már megnyitott, és idén év végéig szinte az összes ügyfeleket fogad majd. A rezsiköltség-megtakarítás szándékával, a jövő év végéig, a megyében 18 kormányhivatali épület felújítását tervezik – jelentette be.

vissza az elejére


Befejeződött a projeKt

Uniós támogatással

Lezárult „Keszthely zöldhulladékának energetikai célú köztes termékké való feldolgozása és hőenergetikai hasznosítása” című projekt.

Célja volt, hogy a megújuló biomassza alapanyaggal kiváltsák a meglévő távhőrendszer gázfelhasználását, mely révén a távhőrendszer üzemeltetése költséghatékonyabbá tehető, valamint társadalmi hasznosságként az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, és növekszik a megújuló energiaforrások felhasználása.
A pályázatot a VÜZ Nonprofit Kft. nyújtotta be 2013 márciusában. A projekt helyszínei: a KETÉH-telep és a Fodor utcai fűtőmű.

vissza az elejére