Születés hete Keszthelyen

Jó teljesítményt nyújtanak
 

Okos osztály

Puska és toll

   

családi programok

Születés hete Keszthelyen

A keszthelyi Goldmark Károly Mûvelõdési Központ (KGKMK) idén immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a családdá válás ünnepét, a Születés hete címmel futó szakmai, kulturális és tájékoztató programsorozatát.

 Az április 27-tõl május 8-ig tartó rendezvényeknek ezúttal a Balaton Színház, a keszthelyi kórház és a Goldmark nagyterme biztosított helyszínt. A szülés elõtt álló anyukák, apukák, családok tájékoztatására elindított rendezvénysorozattal a szervezõk felvilágosítást kívántak adni babaváróknak és családoknak a gyermek születésérõl, a kapcsolatok erõsítésérõl. A részletekrõl Csengei Ágota, a KGKMK-igazgatója mesélt:

– Tíz nap alatt 18 programmal igyekeztünk kedvében járni az érdeklõdõknek. Az anyatejes táplálásról, az elõnyökrõl, a nehézségekrõl, az elválasztás megkezdésérõl és módjáról továbbá arról, hogy miért jó szoptatni: a védõnõi szolgálat munkatársától kaptak tanácsokat a Babaváró Klubunk tagjai. Sok résztvevõje volt a szakszerû testmozgásra sarkalló anyatornának, illetve a kangatréning elnevezésû mozgásprogramnak, amit dr. Sorok Biri tréner mutatott be. Ez a mozgásprogram 2008 óta Európa elsõ számú, babával együtt végezhetõ, szülés utáni regenerációs testgyakorlata. Borbély Renáta aromaterapeuta bebizonyította, hogy mennyire hasznos gyógyszerszedés nélkül megszabadulni a betegségektõl. Õ a várandósságtól a babaápoláson át a gyermekgyógyászatig bemutatta a különféle terápiás célú szereket. A kismamák tavaly vetették föl, hogy szeretnének hiteles információkhoz jutni a gyógyítás és fejlesztés összhangját képviselõ Dévény-módszer lényegérõl, ezért kapott felkérést Szó Anikó gyógytornász egy elõadás megtartására.

Levetítettük a mikroszülésrõl szóló filmet, ami után kötetlen beszélgetés zajlott a résztvevõk között. Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Fõosztályának tisztviselõje az igényelhetõ egészségbiztosítási ellátásokról adott tájékoztatót, a Családok otthonteremtési kedvezményérõl (CSOK) és egyéb állami támogatásokról pedig Szabó-Cserép Krisztina és Varga Erika, a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet munkatársai adtak információt.
A Básti-teremben Hermán Zsoltné Szunyogh Éva Murarátkán élõ gyûjtõ negyven porcelánbabáját bemutató tárlatát is megnyitottuk. Nyílt napot szervezett a Keszthelyi Városi Kórház szülészeti és nõgyógyászati osztálya. Miután a kangatréninges kismamák egy csoportja a sétálóutca közepén zenés táncbemutatót tartott, dr. Mischl Olga osztályvezetõ fõorvos, gyermekgyógyász szakorvos mondott köszönetet mindazoknak, akik összegyûjtött adománnyal segítették az osztály munkáját.

A mûvelõdési központ udvarán álló, fiatal, hamarosan termõre forduló khaki szilvafát jelöltük ki cumifaként, hogy a gyerekek a cumijuk adományozásával maguk is tegyenek az egészséges foguk megõrzésért. A FÉSZEK – a Lelki Egészségért Egyesület képviselõi azt vázolták, hogy miként születik meg az apából, anyából és babából álló család. Idén is tartottunk babaruha- és gyermekruhabörzét. Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember arról elmélkedett, hogy hogyan tartsuk ébren kiégés nélkül a szenvedély tüzét. A rendezvényt az Alma Együttes gyermekkoncertje zárta.

vissza az elejére


ÚJÉVKÖSZÖNTŐ KESZTHELYEN

Gondok és remények

Január kö

A 2007-es

júságvédelmi tevéke

tették a rászorulók

 

Az idegenforgalmi fejlesztéseket sorra véve a polgármester említést tett arról, hogy évről-évre emelik a strandok és azok szolgáltatásainak színvonalát. Kulturális és szórakoztató rendezvények terén is széles kínálatot nyújtanak. A turizmus fellendítésének szolgálatába állítják hamarosan a város új honlapját is.

vissza az elejére


ÚJÉVKÖSZÖNTŐ KESZTHELYEN

671 milliós megújulás

Mint nemrégibe

őképességűre cserélik. Az új, 766 méter hosszúságú csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésével a városcentrum öszszes utcáját tehermentesítik. A kivitelezési munkák legkorábban ez év végén indulhatnak meg.

vissza az elejére


ÚJÉVKÖSZÖNTŐ KESZTHELYEN

Helikon szellemében

A Magyar

Ünnepi köszöntmélyt.

vissza az elejére