Út- és járdafelújítások

Látássérültek kerékpáros látogatása Simándy-jubileum Múzeumi szerep az oktatásban

 

Keszthelyi rekonstrukció

Út- és járdafelújítások

Milyen út- és járdafelújítások voltak idén és ősszel még milyenek várhatóak? – kérdeztük Tóth Zoltánt, a keszthelyi városháza városüzemeltetési osztályának közlekedési ügyintézőjét.

– Ebben az évben a járdák rekonstrukciójára bruttó hatmillió forint áll rendelkezésre az önkormányzat büdzséjében. A képviselő-testület által jóváhagyott keretösszeg nagyobb részét már tavasszal felhasználtuk, a többi részét folyamatosan használjuk föl. A kisebb jelentőségű javításokat, a lakossági bejelentéseket most is orvosolni tudjuk. Jelentősebb volumenű járdajavítás volt: a Vaszary Kolos utcában, a Szent Miklós utcában, a Kazinczy utcában, a Tapolcai úton és az Árpád utcában. Az utóbbi helyen jelenleg is zajlanak még rekonstrukciós munkálatok. Az Árpád utca mellett, javítást tervezünk elvégezni a Lovassy utcában és a Széchenyi utcában is. Felújítás jelleggel elkészült a Nagy Lajos király utca burkolata és kiépült az egyik oldali járda. Az Arany János utca piac felöli, déli oldalán is történt jelentősebb járdafelület-javítás. A Kazinczy utcának is volt egy olyan szakasza, ahol a csapadékvíz megállt, ezt a szakaszt szükséges volt megemelni és kellő lejtésbe hozni. A Vásártér 10. és a Schwarz Dávid utca között lévő átkötő járdaszakaszt is sikerült átépíteni. Reméljük, hogy a jövő évi költségvetés legalább ugyanekkora összegben biztosít majd fedezetet a járdák modernizálására, illetve újak építésére.
A polgármesteri hivatal kezelésében lévő közutak felújítására a költségvetésben bruttó 15,5 millió forintot különítettünk el ebben az esztendőben. A Nagy Lajos király utcai rekonstrukciót ezen összegen felül valósította meg az önkormányzat. A fenti összeget mostanra gyakorlatilag teljes egészében felhasználtuk a főbb közlekedési utak javítására. A Kertváros sem maradt ki az utak „reparációjából”. Aszfaltoztuk a Tulipán utcai vízmű-telep előtti útszakaszt, illetve az Életfa Óvoda és a Balogh Ferenc utca 1. szám alatti emeletes ház közötti utcasávot. Hátra van még a Petőfi u. és Rákóczi utca kereszteződésének újjáépítése, ahol a csapadékvíz elvezetését is megoldjuk.

vissza az elejére


Túra Hévízre

Látássérültek kerékpáros látogatása

A Mozdulj Egyesület idén is megszervezte immár 6. alkalommal a látássérültek Balaton körüli kerékpáros tandem túráját, melynek során a részvevők ugyancsak hagyományosan Hévízt is útba ejtették.

 A fürdőváros vezetésének meghívására érkezett a 22-fős csoport, hasonló létszámú kísérőkkel. Ismerkedtek az üdülőtelepüléssel, a vendéglátás során helyszíni tájékoztatást kaptak az egregyi múzeumról.
– Ez a túra egy bizonyíték arra, hogy a fogyatékkal élő embertársaink is képesek olyan teljesítményekre, melyek az egészségesek számára is kihívást jelentenek – mondta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj Egyesület elnöke. – A sportos érték mellett ez az út szól az egymásra figyelésről, arról, hogy a segítségnyújtás mindig kölcsönös. A Balaton-kerülő túra a létszámot, a távot, a programokat tekintve nagy szervezőmunkát igényel, hálásak vagyunk mindenkinek, akik ehhez hozzájárulnak. A látássérültek és a segítőik ilyenkor többnyire csak a nyeregbe ülve találkoznak egymással, a vezetők megtapasztalják, hogy milyen apró dolgokkal, odafigyeléssel képesek segíteni azok, akik nem így élnek. Ennek társadalmi tudatosulása nagyon fontos a mindennapi életben, itt köszönjük ehhez a hévíziek hozzájárulását.
Szervezők és támogatóik közös célja, s küldetése, hogy felébresszék a környezet figyelmét: mennyire fontos mások segítése.

vissza az elejére


Balatongyörökön

Simándy-jubileum

A Balatongyörökhöz szoros szálakkal kötődő Simándy Józsefről halála óta kétévente emlékeznek meg a településen, az ünnepségre idén születésének 100. évfordulója jegyében került sor.

Csatlakozva a Simándy-év országosan több helyszínen zajló eseményeihez, koszorúzással, ünnepi koncerttel tisztelegtek a neves tenorista alakja, művészete előtt. Balatongyörök Simándy második otthona volt attól fogva, ahogy a települést megismerte. Ott rendezte be pihenőhelyét, hódolva a Balaton szeretetének is. Minderről beszélt Simándy József szobránál a koszorúzási ünnepségen Biró Róbert polgármester, szólva a kistarcsai szülőhelyéről elindult, világhírig tartó művészi pályájáról, benne a györöki életéről, amit a vásárolt hegyi hajlékban, s az 1961-ben épített nyaralójában töltött.
A falu és a család kapcsolata ma is fennáll. Az ünnepségen a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kísérete mellett családi képviseletben a Simándy-szobornál a művész özvegye és fia, Simándi Péter koszorúzott, valamint elhelyezte az emlékezés koszorúját az önkormányzat képviselete. Az emlékkoncerten neves énekművészek léptek fel: Denk Viktória, Temesi Mária, Berczelly István, Gyimesi Kálmán, Palerdi András, továbbá Kiss Sándor klarinétművész, zongorán közreműködött Harazdy Miklós és Koczka Ferenc. Szerepeltek a 2016. évi Szegedi Simándy József Nemzetközi Énekverseny díjazottjai: Baracskai Judit és Ninh Long (Vietnam).

vissza az elejére


Cél: a tanulás segítése

Múzeumi szerep az oktatásban

A keszthelyi Balatoni Múzeum immár hagyományosan, idén is gazdag múzeumpedagógiai és családi programokat szervez tanulmányi témakörökhöz, jeles napokhoz kötődően, karöltve az oktatási és nevelési intézményekkel.

A pedagógusok úgy is tekinthetnek a múzeumra, mint az oktatás egy jól felszerelt szertárára, ahol bőségben lehet válogatni a szemléltetés eszközeiben. Havasi Bálint múzeumigazgató szólt erről is többek közt a napokban tartott múzeumpedagógiai évnyitón. Mint elhangzott, a közgyűjteménytár széles skálán tud speciális segítséget nyújtani az óvodáknak és az iskoláknak a játékos, gyakorlatias tanuláshoz. A múzeumoz való kapcsolódási pontok aktív tanulást tesznek lehetővé, a környezet jó hatással van a viselkedéskultúrára, a tárgyaknak nagy a motiváló erejük, segítik a gondolkodásra késztetést. Maga a látogatásra való készülődés is élmény, jót tesz a környezetváltozás, színesíti a gyakorlatot. A gyermekek élményeken keresztül szerezhetnek tudást.
– Az együttműködés célja a tanulás elősegítése. A kölcsönös tapasztalatok alakítják a munkát, a programok szervezését, a fejlesztési irányokat – mondta az iskolakezdéshez kötődő fórumon Németh Péter múzeumpedagógus. Hozzátette: foglalkozásaik számos aktualitásnak megfelelően kapcsolhatók a tananyagokhoz, az intézmény mindehhez gazdag eszköztárral rendelkezik.
Az állandó kiállítási látnivalók több időszakos tárlattal egészülnek ki, helyismeretet ölelnek föl a szeptemberi kulturális örökség napok, színes kínálatot nyújt az október 8-tól november 10-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat játékos, történelmi, kismesterségi és pedagógiai tartalommal.

vissza az elejére