A sikeresebb Keszthelyért Berzsenyire emlékeztek Kivándorlási krízishelyzet Szakfórum Egy hétig sakkoztak Befolyásolt ízvilág Kitüntetéseket is átadtak

A sikeresebb Keszthelyért

A keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete a közelmúltban elkészíttette a város közel kétszáz oldalas, összetett marketingstratégiáját, hogy még eredményesebben használja ki a turisztikai környezetét, hatékonyabban használja a kommunikációs csatornákat, átalakítsa a médiahasználati szokásokat.

A szakmai irányok felvázolásáért, a pillanatnyi helyzet értékeléséért, a sikeresebb jövőkép lehetőségeinek felvázolásáért mintegy 8 milliót fizettek ki. A szaktanulmányt a testület és a meghívott szakemberek számára egy munkaértekezleten mutatták be. A városmarketing-stratégia a város imidzsét kívánja növelni úgy, hogy a meglévő értékeket vonzó módon próbálja integrálni. A megannyi fesztiválnak, rendezvénynek, programnak, múzeumnak nagyobb nyilvánosságot kell kapnia a jövőben, hogy még több turista érkezzen Keszthelyre.

vissza az elejére


Berzsenyire emlékeztek

Agrár- és irodalmi nappal emlékeztek Berzsenyi Dánielre a minap Keszthelyen, születése 240., halála 180. évfordulója jegyében.

A Berzsenyi Gazdakonferencia című programra a Pannon Egyetem Georgikon Kara és az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület szervezésében került sor az egyetemi kar Festetics úti tanügyi épületében. A niklai remete életének és munkásságának megidézése jeles keszthelyi események évfordulóihoz is kötődik: a Georgikon tanintézet 219 évvel ezelőtti megnyitásához, a Helikoni Ünnepségek elkezdésének idén 199 esztendős múltjához.
Dr. Cséby Géza irodalomtörténész Berzsenyi Dániel és Festetics György gróf közötti kapcsolatról beszélt, ennek alapvető forrásaként említette, hogy Berzsenyi a közjón munkálkodó főurat látta Festeticsben. Idézte az önmagával való összehasonlítást: „A különbséget nem a szív, a lélek, az akarat adja, hanem a vagyon.” Az előadásban szó esett arról, hogy Festetics György 1817–19 között öt alkalommal Helikonra hívta a kor jeles dunántúli költőit, íróit, tudósait. Így Berzsenyi Dánielt is, aki elhozta ez alkalomra írt „Himnusz Keszthely isteneihez” című versét. Továbbá elhangzott: amikor 1819 áprilisában Festetics meghalt, Berzsenyi egy utolsó tiszteletadással megírta „Elégia Gróf Festetics György hamvaira” című versét, s az eddigi kutatások megerősíteni vélik, hogy eljött Festetics György temetésére. Keszthely új birtokosa György fia László, aki ugyan sokat áldozott a kultúrára, de többek közt a Helikon folytatását sem tartotta fontosnak. Berzsenyi hiába írja meg versét „Gróf Festetics Lászlóhoz” kérése süket fülekre talál. Kihunyt a Helikoni láng. Berzsenyi is visszavonul, s a keszthelyi órák emlékezetes szép napokká nemesedtek. Festetics és Berzsenyi kapcsolata az irodalomtörténet lapjaira került.
A tanácskozás felölelte a Balaton környéki gazdálkodás, oktatás témakörét is. Dr. Szabó István professzor a Georgikon Berzsenyi korabeli nemzetközi kapcsolatairól szólt többek közt, Mikics Norbert agrotechnológus az ezen időszakban való Balaton-nagyberki gazdálkodási formákról beszélt. Az elhangzó előadások kapcsán tudományos vitafórum zajlott.
A résztvevők látogatást tettek a Georgikon Majormúzeumban és a Szendrey-telepen is, ahol megtekintették Szendrey Júlia szülőházát, az emlékszoba kiállítását.

vissza az elejére


Kivándorlási krízishelyzet

Kivándorlás-mellébeszélés helyett tettek kellenek! – címmel Benke Richárd, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának Zala megyei elnöke tartott szeptember közepén sajtótájékoztatót.

Kifejtette: EU-s csatlakozásunk óta és a gazdasági válság kezdetével felgyorsult az országból való kivándorlás mértéke. Ma az építőiparban, a turizmusban, a vendéglátásban és az egészségügyben országos munkaerőhiány lépett fel.
Keszthelyen és a Balaton-parton nyaranta évek óta kevés a dolgozó, nehezen találnak szakképzett munkaerőt a büfékbe, de efféle akadályokkal küzdenek a szállodák is. A kivándorlás tekintetében a rendkívül aprófalvas településszerkezetű, a munkalehetőség hiányával küszködő Zala megye kiemelkedetten veszélyeztetett megyének minősül: a települések közel vannak a határhoz, így könnyen megvalósítható a külföldi munkavállalás. Egy kutatás szerint 10-ből 9 magyar embert valamilyen formában érint a kivándorlás.
A Jobbik szerint a bevándorlás mellett a kivándorlás Magyarország legnagyobb kihívása, ezért hárompilléres intézkedéscsomaggal csökkentenék a kivándorlást. Lényeges a minőségi munkahelyteremtés a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával. Közmunka helyett értékteremtő munkára, települési mintagazdaságokra van szükség.
Fontos a köznevelés és a felsőoktatás reformja és a szakképzés valódi piaci viszonyokhoz történő igazítása. A Jobbik programjának harmadik pillére egy átfogó otthonteremtési program: bérlakásépítéssel, kollégiumbővítéssel.

vissza az elejére


az ifa-ról

Szakfórum

Zalaegerszegi, keszthelyi, hévízi, balatongyöröki, vonyarcvashegyi, kehidakustányi, zalakarosi, zalaszántói és novai polgármesterek, jegyzők, aljegyzők, pénzügyi, adóügyi és hatósági ügyintézők, turisztikai szakértők, közel negyedszázan jöttek el arra a gyenesdiási községházán tartott szakmai fórumra, ahol az idegenforgalmi adó (IFA) volt terítéken.

A Jegyzők Országos Szövetségének szakmai támogatásával elkészült egy országos, a nyár szűk két hónapját igénybe vevő IFA-kutatási programunk, amelynek részleteit, eredményeit elemezzük ki megyei tapasztalatcsere fórumokon – mondta el Herperger Babett, az EMKA Tanácsadó Kft. stratégiai igazgatója. Az IFA rengeteg anomáliát tartalmaz, és sok kérdést vet föl. Az egyik neuralgikus pont az ellenőrzés kérdése. Ehhez sokszor a pénz és az idő is hiányzik. A kontroll hiánya viszont azt eredményezi, hogy az IFA jelentős része a feketegazdaságban landol, hiányozni fog a település büdzséjéből, ráadásul még a kapcsolt állami támogatás sem lehívható. Jó gyakorlatok felvázolásával, szakmai diskurzussal segítjük az érdeklődőket. Lehet, hogy a körzetekre osztás, lehet, hogy az ellenőrzési gyakorlat módosítása, lehet, hogy egy szoftver lesz a megoldás kulcsa.
Bevezető gondolataiban Gál Lajos házigazda polgármester kiemelte: az IFA a TDM-ek alapjait lerakó település életét is erősen meghatározza. A család-, gyermek- és vállalkozásbarát üdülőközség vezetője szerint az IFA zöme a minőségi fizetővendéglátó-helyekről érkezik. Tavaly 23 millió forint volt a beszedett IFA, ami jelenleg 400 forint/fő/nap összegű. A Turisztikai Egyesület léte és kompetenciája is a bevétel nagyságától függ. A különböző érdekképviseleti szervekhez és fórumokhoz csatlakozva a falu szeretné elérni, hogy a turizmusból élő önkormányzatok nagyobb kiegészítő támogatásokban, kompenzációban részesüljenek. Nem szabad feladni, hogy valamilyen kiegészítő feladatfinanszírozási támogatás mielőbb eljusson a turizmusból élő településekre – húzta alá.
Almádi Krisztina szakmai igazgató szerint a vendégéjszakák számának növelése és az IFA egy komplex terület. Jogi, turisztikai, szervezési, településmarketing és folyamatszabályozási kérdés is. Akadnak, akik a szigorúbb ellenőrzés mellett kardoskodnak. Vannak, akik a szállásadók érdekeltté tételében látnak fantáziát és akad olyan online vendégregisztrációs rendszer is, melynek bevezetésével jelentős IFA-bevételemelkedést lehet elérni.

vissza az elejére


Majdnem százan

Egy hétig sakkoztak

Magyarország majd minden megyéjéből és Európa öt országából majd százan neveztek a 35. nemzetközi sakkversenyre és a 6. dr. Hévizi László Emlékversenyre.

A nagy múltú keszthelyi viadalt idén Hujber Flórián, a Pénzügyőr sakkozója nyerte meg, aki először indult el az egyhetes versengésen. A versenyt – amelynek legidősebb indulója a 83. életévét is betöltötte – a keszthelyi önkormányzat anyagi támogatásával rendezte meg a Szalai István vezetésével működő helyi sakkegyesület. A nyolc fordulóból álló viadalon sok, kiemelt tudással rendelkező versenyző vett részt, a diadalmaskodásra az elért pontszámok alapján többen is esélyesnek bizonyultak.
A résztvevőket köszöntő Csótár András, az önkormányzat Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke kiemelte: az efféle, jó hangulatban zajló, a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltését szolgáló sportprogramok erősítik a település rangját, illetve színesítik a Balaton fővárosának sportéletét. A versengésen mintegy húsz helyi sakkozó is elindult. A legeredményesebbek között Hajdú Sándort ünnepelték, de kijutott az öröm az ifik közt szereplő Tóth Dánielnek és a senior kategória egyik legrátermettebb versenyzőjének, Jansen Kristófnak is.

vissza az elejére


Imitált élelmiszerek

Befolyásolt ízvilág

A vérünk abból képződik, amit elfogyasztunk, de a szervezetünk: értelem, lélek, test – tehát mindhárom egészséges, vagy egészségtelen táplálása, befolyásolja a fizikai egészségünket – egyértelműsítette Feketéné Bokor Katalin természetgyógyász, fitoterapeuta, akit arról kérdeztünk, hogy tudják-e mások manapság befolyásolni az ízvilágunkat?

– Az íz nem csak ízlés világa, hanem üzenet. Az ízeknek értelmük van. Jelzik a szervezet számára, hogy a bekerült ételek miből is állnak. Az ízek legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. A csecsemők már születésükkor meg tudják különböztetni az ízek üzeneteit. Az édes, a savanyú és a keserű felismerésével jönnek a világra. A sós íz pedig az első hónapokban fejlődik ki. A glutamátot és csontlisztet tartalmazó ízesítő tényleg egy utánozhatatlan ízt ad a leveseknek, de nagyon egészségtelen. Amikor ez az ízérzés kéri a következő, hasonló vagy erősebb ízt, akkor kezdődik a lassú, de biztos folyamata az egészséges ízérzetünk eldeformálásának. Az erősebb, de „üres” ízeket már teljesen észrevétlenül kedveljük meg. Ugyan ki gondolná, hogy ez a folyamat a mesterséges ízjavítóknak következménye? A következmény pedig: betegség és fájdalom. Ha egészségtelenül táplálkozunk, abból csak egészségtelen vér képződhet, amitől senki sem lesz erős. Olyan világot élünk, ahol a leves hazudik, de a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. A különféle szaktanulmányok szerint az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiség is elegendő. Az eperjoghurt olyan gyümölcsöt utánoz, amely ott sincs, mégis körülveszi magát valamiféle fuvallattal, amely a természetben egykor megvolt. Sok esetben alkohollal és vízzel kevert fűrészporból nyerik a titkosított aromát. A mutált aroma málna, kakaó, csokoládé, vanília helyettesítésére is szolgálhat az imitált élelmiszerekben. Ezek többnyire semmilyen tápértékkel sem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé. A szintetikus ízek függetlenítik az élelmiszereket a test természetes funkcióitól, minden következmény nélkül lecsusszannak, és mégis hátra hagynak egy leheletnyi benyomást: az aromát.
– Az orvosi szaklapok is ezt igazolják vissza?
– Persze! Az ételeink sajnos egyre inkább függetlenednek a természetes alapanyagoktól. Hatszáz különböző ízanyag gondoskodik például a valódi tyúkízről. Az ízmarketing eszközzé vált, a fogyasztók pedig láthatóan egyre többet követelnek belőlük. A fogyasztó rendkívüli ízélményt akar. A fiataloknak már hússzor olyan erős ízekre van szükségük az íz felismeréséhez, mint egy évtizede. Tíz közül hat gyermek, az anyját degradálva, mindig érvényesíti akaratát a szupermarketekben. A gyerekek által kedvelt szénsavas üdítőitalok, kólafélék viszont kalciumrablók a csontszövet rovására. Az élelmiszerekhez utólagosan hozzáadott színező- és tartósítóanyagok, mesterséges szerek legalább olyan betegségkiváltó hatással rendelkeznek, mint az amúgy allergizáló természetes anyagok: a szója, a földimogyoró, a hal és a tojás.
– Mit gondol a szervezetünk az ízhamisításról?
– A „rendszerünk” azt kívánja, hogy napjában maximum háromszor együnk, egészséges ételt!! Közben pedig semmit, mert megbontjuk a rendet – az étkezés az emésztés és a gyomor pihenésének – idejét. Mit kezd az ínyencek gyomra a ribotidével és az efféle ízfokozókkal? Semmit. A készülék üresen jár. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, és a test fölkészül a marha feldolgozására. A szervezet viszont be lett csapva. Fiziológiás hiányállapot teremtődik. A következmény pedig a farkaséhség. Reflexszerű reakció erre, az ördögi körként továbbgyűrűző: újbóli evés, a hízás, a túlsúly. Belátható, hogy a hamisított íz csak ingerelte a szervezetet, csak egy eladási trükk, amely egy kellemes életérzést sugároz. A szervezet nem hagyja, hogy a műételek átverjék. A gyerekek és tinédzserek túl kevés vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak, ami hamar elsatnyuláshoz vezet. A bölcs, magára odafigyelő ember nem üzleti felfújt kenyeret vagy péksüteményeket fogyaszt, és soha nem terít asztalt nyers gyümölcs vagy zöldség nélkül.

vissza az elejére


A Georgikon Karon

Kitüntetéseket is átadtak

A köszöntők, a díszoklevelek átadása, az elsőéves hallgatók eskütétele mellett kitüntetéseket is átadtak a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanévnyitó ünnepségén.

Dr. Lukács Gábor egyetemi docens Keszthely város és a Georgikon Kar érdekében kifejtett kulturális tevékenységéért, az intézményi beiskolázás terén végzett áldozatos és sikeres munkájáért, az egyetem és a város közötti kapcsolatok erősítéséért, a szellemi élet pezsdítésében történő szerepvállalásáért Bakonyi Károly-díjban részesült. A Pannon Egyetem Szenátusának határozata értelmében Gelencsér András rektor dr. Szabó István egyetemi tanár részére oktató és kutató tevékenysége, a Georgikon Kar és a Pannon Egyetem érdekében kifejtett széles körű szakmai tevékenysége elismeréseként Professor emeritus címet adományozott. Hunkár Martin a 2015/2016-os tanévben nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredménye, a kézilabda és a strandkézilabda sportágakban elért kimagasló sikerei elismeréseként „Jó tanuló – Jó sportoló” díjban részesült.
A negyvenéves közalkalmazotti jogviszonya elismeréséül a rektor jubileumi oklevelet adományozott dr. Vargáné Dugonics Rita mérnöktanár részére. A Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából megrendezett tanévnyitó ünnepi szenátuson Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mezőgazdasági vállalatökonómia terén kidolgozott új módszerek bevezetéséért, a Pannon Egyetem Georgikon Kar oktatási dékánhelyetteseként és tanszékvezetőjeként végzett kiemelkedő oktatásszervezési tevékenységéért Trefort Ágoston-díjat adományozott dr. Pupos Tibor egyetemi tanárnak.

vissza az elejére