Gyenesdiásról a Nemzeti Vágtára

Jubileumi teniszverseny Keszthelyen    

 

Szórakoztató programok

Gyenesdiásról a Nemzeti Vágtára

Házigazda színekben Németh Viktória szerezte meg az idei Nemzeti Vágtán való szereplés lehetőségét a Gyenesdiáson nemrég lezajlott Festetics-futamon elért eredményével.

A résztvevők számára komoly tétet, a közönségnek szórakoztató programot jelentett az immár 7. alkalommal sorra került esemény. A helyi önkormányzat és a Helikon Kastélymúzeum közös rendező munkájának méltó elismerése, hogy a 16 előverseny-helyszín sorában a Festetics-futam a balatoni térségből egyedüliként van jelen.
Idén 9 lovas állt rajthoz a régiós előversenyen, aminek eredményét valójában már az előfutamok meghozták, a döntő körök során csupán sorrend alakult ki a továbbjutó 3 legjobb között. A kisebb tét azonban semmit nem vont le a verseny izgalmából: az utolsó megmérettetésen egymás mellé kerülők az előző körökön csaknem azonos szintidőkkel végeztek a legjobb helyen. Ez az éles gyorsasági harc alaposan meg is mutatkozott a pályán, a döntőn vágtatva többször változott az él, mígnem kis különbséggel kialakult a végső eredmény. Németh Viktóriát második helyen megelőzve a kapuvári Somogyi József, győztesként pedig a tatai Baumann Adrienn nyert még delegálást a Nemzeti Vágtára.
Az eseményen számos kísérőprogram is kínált szórakozást: köztük egyéb versenyek, mint a kishuszár futam, valamint az első alkalommal tartott kocsitoló verseny. Látványos volt a futamok felvezetésével a gyenesi huszárok vonulása, a fogatok bemutatója, a Magyar Agarász Egyesület, a Csókakői Hunok, a solymászok szereplése. Sztárvendég volt Pintér Tibor és Pápai Kira, a Magyar Lovas Színház Társulat műsorcsokrával.
– A lovas kultúra emlék és jövőkép! – mondta Varga Zoltán főszervező. – Olyan helyszínen vagyunk, ami történelmileg is kötődik a lovas szakmához. Egy nagyszerű összefogás eredménye, hogy már évek óta kapcsolódhatunk a Nemzeti Vágta rendezéséhez. Számomra nagy öröm, hogy ebben a környezetben, ilyen miliőben hódolhatok a lovaséletnek, kiváló versenyzők társaságában.
   Az eseménysorozat a tradícióival és az újdonságokkal együtt a szakmabeliek, a lovasélet iránt érdeklődők számára egyaránt szórakoztató volt. A verseny zárásaként a díjakat Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere és Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója adta át.

vissza az elejére


Jubileumi teniszverseny Keszthelyen

A keszthelyi sportélethez tradicionálisan hozzátartozó nemzetközi szenior teniszbajnokságnak adott otthont nemrég a város. A rendezvény a Szenior Teniszszövetség szervezésében zajlott le, ezúttal 40. alkalommal.

 A jubileumi eseményen 31 ország közel 300 sportolója vett részt, a kétharmadnyi magyar versenyzői létszám mellett külföldről európai országokon kívüliek is érkeztek: Brazíliából, Ausztráliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Irakból.
– Tág korhatárok között, a 35–85 évesek alkotják a mezőnyt, mintegy 20 életkori kategóriában férfi, női és vegyes párosok küzdenek meg egymással – mondta a versenyről Horváth Imre, a helyszínt adó Helikon Tenisz Club elnöke. – Jó feltételek adottak a játékhoz, s ahhoz, hogy a résztvevők jól érezzék magukat nálunk. A mérkőzésekhez a klubunk és a Hotel Helikon összesen 12 pályája áll rendelkezésre. Igyekszünk mindenben megfelelni a versenyzők elvárásainak. A város nyitott erre a rendezvényre, ami nagyon fontos. Olyanok jönnek ide, akik járják a világot.
A klubelnök kifejtette, hogy a találkozónak a sport mellett komoly turisztikai jelentősége is van:
– Európában évente 5 ilyen versenyt rendeznek, Magyarországon ez az egyedüli – tette hozzá. – Neves sportemberek vannak itt ilyenkor közel egy héten át. A város, a Balaton hírét viszik a részvevők világszerte. Ennek megtartásáért minden évben sokat kell tenni.
A főszervező Pintér András, a Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért Egyesület elnöke elmondta, hogy a találkozó a vb előtti ITF A kategóriás besorolású viadal. E rang sok neves versenyzőt, ismert személyiséget vonz, a versenykihívással a pályákon, valamint az évtizedek során kialakult barátsággal együtt.
Díszvendégként volt jelen a cseh Helena Suková hétszeres wimbledoni páros bajnok, olimpiai ezüstérmes. Sportberken kívül ismert személyiségek közt visszatérő játékosként szerepelt Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke. Az 5 napon át tartott versenyzéseket követően a Hotel Helikonban került sor az eredményhirdetésre, az elnyert kupákat Pintér András adta át.

vissza az elejére