A díszdiplomás pedagógusoknak A BalatonArt tárlata Szüreti vigasság
 
Három napig tánc Őszi feladatok Szakmai rangot ad

 

Városházi köszöntőünnepség

A díszdiplomás pedagógusoknak

A tanári pálya minden más pályánál tágasabb, határtalanabb, s mint a Nílus termékeny vize, túlárad saját partjain. A jó tanár nemcsak pedagógus, hanem kertész, filozófus, esztétikus lélekbúvár, művész és mesterember egy személyben.

Nemcsak tudását közvetíti – bár ez sem kevés –, hanem példát ad, jellemet formál, ültet, gyomlál, olt és szemez, mint a kertész, életet visz a könyvekbe, a könyveken keresztül a tanításba, állandó s eleven hidat épít az eszmény és a mindennap, az elvontság és tapasztalás közé.” Gyergyai Albert író fenti gondolataival kezdték azt a városházi ünnepséget, ahol a Keszthelyhez kötődő díszdiplomás pedagógusokat köszöntötték.
A díszdiplomás, pályájuk során sok kellemes és olykor kellemetlen emlékeket összegyűjtött pedagógusokat Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte. Kiemelte: az óvodába, iskolába íratással a szülők legféltettebb kincsüket bízzák a gondozókra, a pallérozott elméjű pedagógusok gondjaira. A köszöntőműsorban egy őszhöz kötődő zenés-táncos műsorral felléptek az Életfa Óvoda apróságai, valamint a Csány–Szendrey Általános Iskola Daloskedvűek Klubjának alsó tagozatos diákjai.
A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara Henczi Imréné, Mozgay Vilma okleveles tanítónőnek vasoklevelet adományozott, aki családjával 1953-ban költözött Keszthelyre. A tanítás mellett a felső tagozatban rajzot oktatott, és a biológiai szakkör vezetését is ellátta. Később a községi felnőtt színjátszó kör és irodalmi színpad vezetője lett. Néhány évvel később Gyenesdiásra került napközis nevelőnek, ahol 16 évig dolgozott. Munkáját Miniszteri Dicsérettel jutalmazták.
Farkas Ödön 60 éve szerzett oklevelet a Zalaegerszegi Tanítóképzőben. Később nevelőotthoni tanári képesítést, majd logopédiai tanári képesítést szerzett a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. A keszthelyi járásban óvodai és általános iskolai beszédhibás gyermekekkel foglalkozott. 1990-ben Művelődési Miniszteri Dicséretben részesült. A Nyugat-magyarországi Egyetem Farkas Ödön okleveles tanítónak gyémántoklevelet adományozott.
A Keszthelyen született Strenner Imréné 60 éve szerzett oklevelet a Pécsi Állami Pedagógiai Főiskolán. A pedagógus 1979-ben került az Egry József Általános Iskolába napközis nevelőnek. Később 1991-es nyugdíjba vonulásáig több osztályban történelmet is tanított. A Pécsi Tudományegyetem Strenner Imréné, Simon Éva történelem-földrajz szakos általános iskolai tanárnak gyémántoklevelet adományozott.
Czibulya Pálné 50 éve szerzett oklevelet a Szombathelyi Tanítóképző Intézetben. 37 éve költözött családjával Keszthelyre és kezdett dolgozni az induló Egry József Általános Iskola tantestületében, mint tanító. Eredményes munkájáért 1990-ben Miniszteri Dicséretben, 2000-ben életpályájáért Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült. Ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetem Czibulya Pálné Kenyeres Zsuzsanna okleveles általános iskolai tanítónak aranyoklevelet adományozott.
A Szegedi Tudományegyetem Szilágyi János Károlyné, Klembáczki Mária okleveles matematika-fizika-ének szakos általános iskolai tanárnőnek aranyoklevelet adományozott. A pedagógus 1987-ben költözött családjával Keszthelyre. Fél évig a Cserszegtomaji Általános Iskola, majd nyugdíjazásáig a Csány László Általános Iskola tanára lett. Emellett óraadóként tanított az Életfa Iskolában is.

vissza az elejére


Vonyarc Páhokon

A BalatonArt tárlata

Az 1999-ben Major Lajos fafaragó művész által alapított, vonyarcvashegyi székhelyű, BalatonArt alkotóközösségének 12 tagja mutatta be a közelmúltban festményeit, fényképeit, szőtteseit Alsópáhok művelődési házában.

A csoportos tárlat nyitóünnepségének alaphangulatát a falu büszkesége, a Bodzavirág Népdalkör hét tagja alapozta meg. A Székelyföldről érkezett Kenesei Aurélia nyugalmazott közgazdász nemcsak egy szívhez szóló mesét mondott, de az alkotókat és a kiállított műveket is méltatta. A színekben és lélekben gazdag gyűjteményről szólva kiemelte: magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolja a lélek minden rezdülését.
A csoport évi 10 alkalommal tart alkotói napokat és a közösség tevékenyen részt vesz a vonyarci programokon. Az elmúlt évtizedben harminc kiállításuk volt belföldön, Szlovákiában, Szerbiában, Erdélyben. Az Isten által tehetséggel megáldott festők, grafikusok, fotósok és szövők alkotásai erőt rejtenek magukban, szépségükkel színesebbé teszik az életünket. A kiállított darabok az élet minden pillanatát vonzóvá, színessé varázsolják. Itt van minden. Az évszakok és a mindennapok. A nagyszerű tárlaton beszél az ecset, a kétkezi munka.

vissza az elejére


 

Szüreti vigasság

Cserszegtomajon szeptember harmadik hétvégéjén déltől a helyi általános iskola udvarán gulyásfőzéssel vette kezdetét a tradicionális szüretünnep. Ebéd után pedig startoltatták a nagyközség utcáit-tereit bejáró élőzenés, maskarás, traktoros, fogatos felvonulást

Az alkalmi megállóhelyeken a Tátika Népdalkör, az Aranykorúak Nyugdíjasklub, a Cserszegi Fűszeres valamint a Cserszikék Tánccsoport tartott vendégtoborzó, látványos bemutatót, illetve a falu kisbírója invitálta a közönséget a délutáni és esti mulatós programokra. A községháza mögötti fesztiválparkban rendezett műsorban fellépett a Kék Balaton Citerazenekar, majd Postás Józsi csapott a húrok közé, hogy közismert nótákkal, operettdalokkal, sanzonokkal, pörgős rock and roll-számokkal szórakoztasson. Sztárvendégként Szabó Ádám harmonikaművészt, a Csillag Születik és az X-Faktor sztárját köszöntötték. A szüreti vigasság báli muzsikájáról a Signal együttes gondoskodott.

 

vissza az elejére


XIV. Táncpanoráma

Három napig tánc

Három napon át tánc volt a színpadon, tánc a Fő téren és tánc a technológiában is, hisz tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Keszthelyi Táncpanoráma a Nemzeti Táncszínház és a keszthelyi Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében.

A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház felavatása óta kínál az őszi hónapokban tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a tánc szerelmeseinek. Az elmúlt évek alatt a patinás város egyik meghatározó kulturális eseményévé vált a Táncpanoráma, amely a táncművészet kiemelkedő társulatait vonultatja fel több – néptánc, táncszínház és modern balett – műfajban. A Nemzeti Táncszínház remekbeszabott táncházzal és Lakatos János legújabb szórakoztató tánctörténeti előadásával: a Tánc és Technológiával érkezett idén Keszthelyre. Emellett három nagy táncegyüttes, a Bozsik Yvette Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkcióit, valamint Váradi Levente fotókiállítását is láthatták az érdeklődők. Az idei esztendőben Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész és Vincze Zsuzsanna mutatta meg a néptánc alapjait a tradicionálisnak számító táncházban. A kitűnő programok mellett Várady Levente, a most 60 éves Zsuráfszky Zoltán tiszteletére rendezett, fotókiállítását is megtekinthették a programok vendégei.
 

 

vissza az elejére


Őszi feladatok

A Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely (GESZ) zöldterületi dolgozóinak folyamatos feladata az igényes zöldterület-gondozás,
-fejlesztés; az esztétikus, fenntartható virágosítás; a fák, bokrok, sövények szakszerű ápolása, telepítése; a közterületeken a tisztaság fenntartása, rugalmasan alkalmazkodva az adottságokhoz” – összegezte Sarkadi Szilvia, a cég sajtóreferense, akitől az ősszel esedékes munkálatokról érdeklődtünk.

– A zöldterület-gondozás és a köztisztaság terén rengeteg munka adódik az elkövetkező időszakban. Az egynyáriak helyére közel 6500 tő hidegtűrő virágos növényt ültetünk be: a Fő tér, a Sétálóutca, illetve a Kastély utca ágyásaiba. A rózsatövek telepítése, áttelepítése, téliesítése sem marad el. Elvégezzük a sétálóutcai gömbkőrisek koronáinak alakító metszését, a közvilágítást akadályozó ágak lemetszését, ami közel ezer fát érint. Az e-onnal együttműködve az elektromos vezetékek alatt lévő közterületi fák biztonsági övezetének kialakítását célzó metszés mellett gondoskodunk az élet- és balesetveszélyes – engedéllyel rendelkező – vadgesztenye és más fafajok kivágásáról is.
A MÁV-val együttműködve a vasúti nyomvonalon a közlekedés biztonságát veszélyeztető fákat kivágjuk, illetve visszanyessük. A fűnyírás várhatóan október közepéig-végéig jelent majd feladatot. Lombszívó géppel illetve kézi erővel elvégezzük a falomb seprését, gyűjtését. A karbantartási részleg a tervezett nagyobb volumenű és a szezonálisan visszatérő munkák mellett a napi szinten felmerülő javítási, karbantartási feladatokat is elvégzi majd az intézményekben és a városi közterületeken.

vissza az elejére


A Georgikon borverseny

Szakmai rangot ad

A Pannon Egyetem keszthelyi kara által szervezett hagyományos szüret előtt szakmai program részeként került sor a minap Cserszegtomajon a Georgikon borverseny eredményhirdetésére. A rendezvényen tisztelegtek dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emléke előtt is, a kísérleti telepen lévő szobránál.

A borok mustráját a házigazda intézmény Kertészeti Tanszéke és a Da Bibere Zalai Borlovagrend idén negyedik alkalommal hirdette meg. A megmérettetés azon termelők részvételével zajlik, akik a karon végeztek, nevezhettek továbbá a karon végzett szakembert alkalmazó vállalkozások, a kari dolgozók és hallgatók. A részvételi kör kiszélesedett azzal, hogy csatlakozhattak a karon nemesített szőlőfajtákat termelők, s lehetett nevezni az ezen fajtákból készült borokkal.
Dr. Kocsis László tanszékvezető egyetemi tanár elmondta: a legnagyobb kihívást az jelenti a versenyen, hogy hobbigazdálkodók és profi borászok munkájának eredménye mérettetik meg egymással. A minősítés fehér, vörös és rozé, azokon belül száraz, félszáraz, félédes, édes kategóriákban történt, magasan jó eredményeket tükrözve.
A szakmai napon elhangzott, hogy idén sokfelé okozott jelentős károkat a késői fagy és a jégverés, ám ahol ezek elkerülték az ültetvényeket, illetve a pusztítás mellett maradt termés, ott jó minőség ígérkezik. A korai fajták ezt már igazolták. A borversennyel pedig a termelők mutatják meg, hogy felkészültségükkel miként tudnak megfelelni az évjáratok nagy változatosságából adódó kihívásoknak.

vissza az elejére