A mártír áldozatok előtt

Útfejlesztések a térségben Szebb a Fenyves allé 1956 jubileuma Keszthelyen

Kegyeletteljes főhajtás

A mártír áldozatok előtt

Az aradi vértanúk azok a magyar tábornokok voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Rájuk, az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtiszt vértanúra és a forradalmat követő megtorlás áldozatainak tiszteletére rendeztek emlékünnepséget a keszthelyi Szent Miklós-temetőben. A megemlékezésen száznál többen hajtottak fejet a dicső elődök előtt.

A Himnusz közös eléneklését követően, egy szavalat elhangzása után Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium tanára mondott emlékezőbeszédet. Mint kiemelte: 1849. október 6-a a XIX. századi magyar történelem felfelé ívelő, majd meredeken mélybe hulló pályájának gyászos mélypontját jelöli. A szenvedéstörténet legtragikusabb pontja gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a tizenhárom honvédtábornok kivégzése volt, de nem ők voltak az egyedüli áldozatok. A megtorlási hullám már augusztusban megkezdődött és az aradi kivégzések után is folytatódott. Megyénk szülöttét, Csány Lászlót október 10-én végezték ki, aki kormánybiztosként a zalai honvédelem megteremtésén fáradozott, és egyben a keszthelyi választókerület képviselője is volt. Rajtuk kívül is sokakat meghurcoltak, akik nem vállaltak aktív politikai vagy katonai szerepet.
Csak az aradi vésztörvényszék 850 esetben hozott halálos ítéletet. Vértanúink számára a nemzet ügyének szolgálata feltétlen érték volt, melyet a még oly szégyenteljes halál sem írhatott felül. A vértanúk mártírhalála egy újabb nemzeti kibontakozás alapjait vetette meg. Életpéldájuk iránytűként és mérceként szolgált az újabb kihívások és megpróbáltatások idején. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

vissza az elejére


Távlati célokat is ismertetett

Útfejlesztések a térségben

A megyei közútfejlesztésekről Keszthelyen tartott sajtótájékoztatót Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Zala fejlesztési biztosa, aki kiemelte: folyamatos a tervezett M 9-es, a gyorsforgalmi 76-os főút és az M7-es Hévíz–Keszthely közötti szakaszainak előkészítése.

 Október elején befejeződik a 71-es út balatongyöröki szakaszának teljes felújítása, az új pályaszerkezet, a padka és az aszfaltréteg kivitelezése. Az út műszaki állapota és a forgalom nagysága miatt döntöttek a szakemberek a felújítás mellett. Jövőre a vonyarcvashegyi és a gyenesdiási szakasszal is végezni kívánnak. A Területi Operatív Programból 2017-ben startol a hévízi Széchenyi utca teljes felújítása, valamint a Zalacsány–Kehida közötti út új aszfaltréteggel történő korszerűsítése. A járásszékhelyek megközelítését segítő programokon kívül hazai költségvetési forrásból készítik elő a keszthelyi Csapás út, a Keszthely–Hévíz közötti út modernizálását, valamint a Zalaszentgrót–Türje közötti 2,2 kilométeres szakasz, a Nemesboldogasszonyfa és Alsópáhok közötti útszakasz felújítását. Fontosnak tartják a megye keleti felén a botfai csomópont után a 74-es út állapotának javítását a megyeszékhelytől a baki csomópont felé. Egy országos forgalombiztonsági programhoz kapcsolódva, körforgalom létesítésével átépítik a 71-es út cserszegtomaji kereszteződését, de a Türje–Sümeg közi közút Szalapához közel eső csomópontja is újjá alakul. A távlati célokat megemlítve kiderült: készül Zalaegerszeg négysávos bekötése, nagy valószínűséggel a Pacsa felőli nyomvonalon. Szeretnék tehermentesíteni a 71-es út balatoni településeken átmenő szakaszát, és északi irányban Hévíznek is megfelelő bekötést kívánnak létrehozni az osztrák főváros felé, ezért támogatják a 76-os út kapcsolatát a 84-eshez: Sümeg–Bécs irányában, a Zalaszántón átvezető út korszerűsítésével.

vissza az elejére


                                                                                   Öröm a kirándulóknak

Szebb a Fenyves allé

A keszthelyi Fenyves allét a Festetics-uradalom létesítette mintegy százhúsz esztendeje. A három kilométer hosszú feketefenyő faegyedekkel szegélyezett allé, a helyi táj koronája újulhat meg, egészülhet ki, annak a pályázatnak révén, amit a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (KKE) nyert el a közelmúltban.

A Földművelésügyi Minisztérium 70 millió forint értékben támogatta a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött, Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket. A KKE 1,3 millió forint támogatást nyert el az allé egyedi természeti értéket jelentő, védett, kettős fasorának pótlására, gondozására. Hamarosan felmérik a fasor fáinak állapotát, képet kapva a hiányzó egyedek számáról, illetve arról, hogy milyen idegen egyedek találhatóak itt. Az szemmel látható, hogy több sürgős gondozási feladat akad. A pótlást nehezíti, hogy az egyedek csak külföldről szerezhetők be, így a kapott összeg bizonyosan nem nyújt fedezetet a hiányzó egyedek pótlására. Az is jól látszik, hogy több fa nagyon megöregedett, és hamarosan elpusztulhat, ezért a jövőben a fasor megmentését folytatni szükséges. A város nyugati kapujában található, nordic walking oktató- és gyakorlópálya is az allén vezet végig. Az már kora ősszel látható volt, hogy sok helybéli és turista is egyre nagyobb számban tett itt kirándulást, szervezett ide bakancsos túrát.

vissza az elejére


Programokra várják az érdeklődőket

1956 jubileuma Keszthelyen

                         Görgényi István
                egy '56-os témájú festménye

Emlékezzünk a régiekről” címmel Keszthelyen elindult az 1956-os forradalom és szabadságharc jubileumi ünnepségsorozata. A november végéig tartó programokat a Goldmark Károly Művelődési Központ, a Balatoni Múzeum és a Fejér György Városi Könyvtár közösen szervezi, az intézményvezetők erről a napokban tartottak sajtótájékoztatót.

A rendezvények a 60. évfordulóra létrehozott emlékbizottság támogatásával zajlanak. A könyvtárban és a színházban előadásokkal illetve filmvetítésekkel vette kezdetét a program, soron következően október 19-én 18 órakor a Rákosi-féle terrorról tart előadást Kiss Dávid történész a színházban. A Fő téren 21-én 13.30-kor '56 az utcán címmel flashmob jelenik meg, 17 órakor pedig a Balatoni Múzeumban interaktív beszélgetésre várják az érdeklődőket. Az intézmény a múzeumpedagógiai programok részeként október 22. és november 15. között vetélkedősorozatot rendez diákok körében, az '56-os események ismeretéből. Bemutatásra kerül a restaurált Fehér Ember-szobor.
Az ünnep előtti napon a múzeumban a yonkersi (USA) magyarok köréről szóló időszakos tárlat nyílik, a Fő téren 16 órától Görgényi István festményeinek felhasználásával rendezett szabadtéri tárlat lesz látható „Zászlók és keresztek” címmel. A megnyitó után 17 órától a Balaton Színházban Szakály Sándor történészprofeszszor tart előadást, azt követően 18 órakor fáklyás felvonulás indul a színház épülete elől. Október
23-án 8.30-kor a Fő téren kezdődik a városi ünnepség, melynek szónoka Szakály Sándor professzor lesz.
A továbbiakban is folytatódnak a filmvetítések illetve előadások. Október 25-én Keszthelyre érkezik az „Október végi tiszta lángok” című oratorikus művel az Énekmondó együttes és vendégzenészei, az előadás 17 órakor kezdődik a könyvtárban. A Nemzeti Kör által 2002-ben teremtett hagyomány szerint november 4-én megemlékeznek a forradalom vérbefojtásának napjáról, 17 órakor a Szent Miklós-temetőkertben, majd a Fő téren 18 órakor kerül erre sor, a Goldmark Károly Művelődési Központ rendezésében.
November 17-én 17 órakor a könyvtárban „Lengyel tollal a magyar októberről” címmel dr. Cséby Géza tart előadást a könyvtárban. A megemlékezéseket november 30-án Tamáska Péter 18 órakor kezdődő „Dudás József: a forradalom népvezére” című előadása zárja a színházban.

vissza az elejére