Kastélymesék Pályázati sikerre várnak Újra szerelmes kalandtúra A Ranolderben Az egészségért! Rezsihazugság Kutyák a járművön

Élményt adó

Kastélymesék

A Helikon Kastélymúzeum szakmai vezetése az intézmény shopjában megvásárolható mesekönyv megjelenése alkalmából sajtótájékoztatót, valamint könyvbemutatót tartott január közepén a Velencei tükörteremben.

Az intézmény az advent és a karácsonyi ünnepkör alkalmából ajándékkal kedveskedett a környék óvodásai és kisiskolásai számára. Egy mesés múzeumpedagógiai kalandozásra invitáltuk a gyermekeket a Festetics-kastély varázslatos világába, ami kedvező visszajelzéseket váltott ki az apróságokból és a szüleikből is. A segítők: a keszthelyi Festetics-kastély első saját mesesorozatának lakói voltak. A „Keszthelyi kastélymesék Daru Domonkossal és Bagoly Bonifáccal” című mesekönyv – melynek szerzője Iski Szilva, illusztrátora pedig Lucz Viktória, mindketten a Helikon Kastélymúzeum dolgozói – két főszereplőjének társaságában tekinthették meg a gyerekek a kastély kiállítását, ahol meseszerűen, kötetlen formában ismerhették meg a műtárgyakat, kiállítási darabokat. A kisgyermekeknek egy ilyen múzeumi élmény a továbbiakban is meghatározhatja a kiállításokhoz, kultúrához való hozzáállását. E foglalkozások megtartásával pedig az volt az intézmény célja, hogy a kis látogatóik évek múlva felnőttként, saját családjukkal, gyermekeikkel térjenek vissza hozzájuk, így nevelve egy érdeklődő, nyitott és kulturális életben jártas generációt. A könyv – aminek már akár idén folytatása lesz – legfőbb értéke abban rejlik, hogy a szereplők és a helyszínek valós történeti háttérrel rendelkeznek” – foglalta össze Pálinkás Róbert igazgató.
Iski Szilvia megerősítette: az aranyos figurákkal szőtt mesék szorosan kapcsolódnak a festeticsek családtörténetéhez. A második kötet már az Amazont helyszínül választva főúri utazásokkal is foglalkozik.
Lucz Viktória is beszélt a jó munkakapcsolatról és arról, hogy a leszűrhető tanulságok mellé életkortól függetlenül élményeket akartak kínálni.

 

 

vissza az elejére


2016: a felkészülésé volt

Pályázati sikerre várnak

Több mint 4,5 milliárd forintnyi pályázati igényt nyújtott be tavaly Keszthely városa. Ezekhez kapcsolódóan megújulhat a városi strand, a Helikon park, több út és az egykori sörfőzde is – jelentette be a Balaton Színházban tartott újévi köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester, aki szerint a 2016-os esztendő a felkészülés éve volt, idén pedig már tettre készen várja a város a pályázati döntéseket.

A város idén ünnepli 770 éves születésnapját. Keszthelyen pontosan 200 éve rendezték az első helikoni irodalmi ünnepet, az agrárképzés 220 éve indult, továbbá 245 éves a gimnázium. Ez utóbbi kapcsán újdonságként hangzott a bejelentés: a premontrei rend lehet régi-új fenntartója a Vajda János Gimnáziumnak.
A polgármester elismerte, hogy 2016-ban kiugróan nagy önkormányzati beruházás nem volt, de sok kissebbel mégis gyarapodott a város. Megemlítette a Nagy Lajos király utca fejlesztését, a Libás parkoló modernizálását és több önkormányzati ingatlan rekonstrukcióját. A tavalyi évet a felkészülés esztendejének minősítette, hiszen több mint 4,5 milliárd forintból megvalósítható fejlesztésekre nyújtott be pályázatot a város. „A mértéktartó gazdálkodás mellett a kormány korábban nyújtott adósságkonszolidációjának köszönhetően használhatjuk fel tartalékainak egy részét” – emelte ki. Remények szerint az egymilliárd forint keretösszegű „Zöld város programhoz” kapcsolódva megszépül majd a kastély, a Nádor, a Bakacs utca, továbbá a Pethő utca Kossuth utcai torkolata, a Zeppelin tér, s a Fő téren több fát is elültetnek majd. A Helikon parkba is több hasznos újdonság kerülhet. A tervezők újraálmodták a KRESZ-parkot is.
Az egykori, ipari műemlék sörfőzde újjáépítésére 850 millió forint is rendelkezésre állhat. Tervben van: a Városi strand modernizálása, a Festetics-kastélyhoz közeli ingyenes parkolók kialakítása, a Bástya utcától Gyenesdiás határáig tartó kerékpárút építése, egy kertvárosi területrész csapadékvíz-elvezetési gondjának orvoslása, a Külső Zsidi út környezetében történő beruházások kivitelezése.
A kormány által meghirdetett Balaton Fejlesztési Program keretében Siófokkal és Balatonfüreddel közösen a települések 2 milliárd forintból szerezhetnek be új, elektromos buszokat. A balatoni fejlesztési program büdzséjéből további összegeket is remélnek, amelyekből négy- vagy ötcsillagos szálloda létesülhet, illetőleg a Balaton-parton eddig kihasználatlanul álló ingatlanokban turisztikai lehetőséget találnak a leendő beruházók. Ruzsics Ferenc köszönetet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő aktív tevékenységéért, és a város további fejlődését remélve kívánt mindenkinek boldog új esztendőt!

 

 

vissza az elejére


Újra szerelmes kalandtúra

Civil kezdeményezéssel idén is elindult Keszthelyen a párkapcsolatokat ápoló Szerelmes kalandtúra, immáron harmadik alkalommal. A játék január 6-án kezdődött a Balaton Színházban, a találkozón sor került a program bemutatására, s levetítettek az érdeklődők körében egy kedvcsináló rövidfilmet is.

„Egymást szerető, tisztelő párok, jegyesek, házasok, együtt élők, korra tekintet nélkül, bátran kezdjetek bele! – szólt a felhívás.
Az „útlevél” feladatai a tavalyi visszajelzések figyelembe vételével lettek összeállítva úgy, hogy azok korhatártól és élethelyzettől függetlenül teljesíthetők legyenek – mondta el a szervezők képviseletében Szebényiné dr. Vrancsik Eszter. – Ezúttal is színes, változatos kihívásokat kínálunk a kalandozni vágyó pároknak. Programunk az egymás iránti minőségi figyelmet, a hűséget, a kölcsönös elköteleződést hivatott támogatni.
Mindezt közös élmények gyűjtésével, egymásra fordított idő segítségével lehet megtenni, a teljesítésre bő 6 hét áll rendelkezésre.
– A túrán nem csak egymásra, hanem barátokra is találhatunk a játék alatt – emelte ki Szebényiné. – Részben szervezett módon biztosítunk lehetőséget találkozásokra, lesznek otthon teljesíthető feladatok, és sok kimozdulást ajánlunk, nemcsak Keszthelyen, hanem a környéken is. Azért, hogy mindezt nyugodt lélekkel a kisgyermekes párok is megtehessék, a Goldmark Károly Művelődési Központban a védőnői szolgálattal együttműködve gyerekfelügyeletet és játszóházat szervezünk.
A játék a házasság hetén, februárban zárul majd.

 

 

vissza az elejére


Szép eredmények

A Ranolderben

Az idei tanévben, január közepén az egyetem kollégiumának ebédlőjében rendezte meg az iskola alapítványa és a szülői szervezete az évek óta hagyománnyá vált Ranolder-bált.

Köszöntőjében Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója elmondta: a befolyt pénzből az intézmény első udvarán játszóteret kívánnak kialakítani az alsó tagozatos tanulók számára, de tervben van egy kerékpártároló kivitelezése is. Egy önerős beruházás révén már minden diák saját munkaállomáson dolgozhat az informatikaórán. A negyedszáz új számítógéphez új bútorokat is vettek, és a harmincfős tantestület pedagógusait is új PC-kel lepték meg. A hatodikos Németh Georgina és az ötödikes Németh Lukács pedig, az iskola legjobb versenyeredményét felmutatva, egy április végi nemzetközi matematikaversenyre kvalifikálta magát.

 

 

vissza az elejére


Az egészségért!

Alsópáhok önkormányzata és a település általános iskolája immár második alkalommal rendezett felvilágosító előadásokkal, játékos sportvetélkedőkkel, zumbafoglalkozással, zöldségsaláta-kóstoltatóval tarkított egészségnapot az oktatási intézményben, amely mintegy kétszáz helybelit mozgatott meg.

A tornacsarnokban az első osztályosoktól a nyolcadikosokig, vegyes csoportokban, játékos sorversenyeken, ügyességi feladatokon mérték össze erejüket. Az egészségnap programjába nem csak mintegy 150 diákot vontak be, de számítottak a pedagógusok, a szülők és a nagyszülők figyelmére is.
A prevenciós előadásokat elsősorban a felnőttek számára szervezték az iskola zsibongójába. Dr. Bergmann Annamária reumatológus főorvos vetített képes előadásban a csontritkulást vette górcső alá. Mint kiderült: a megelőzés alapja a lehető legnagyobb csonttömeg elérése, amit már gyermekkorban kell elkezdeni. Jelentős a szerepe az egészséges életmódnak és a rizikótényezők elkerülésének. A kialakult csontritkulás kezelésében mindenkire vonatkoznak a megelőzés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai. A gyógyszeres kezelés, a fizioterápia, a mozgásterápia és a különféle gyógyászati segédeszközök, a betegklubok nagy segítséget kínálnak.
Az érdeklődők Varga Terézia és Papp Viola gyógytornászoktól megtanulhatták, milyen a helyes, gerinckímélő testtartás. A szakemberek elmondták véleményüket a mozgásszegény életmód következményeiről.

 

 

vissza az elejére


DK-sajtótájékoztató

Rezsihazugság

„A rezsihazugság Keszthelyen, tényekkel” címmel Kovács Viktória, keszthelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) zalai 2-es választókerületi elnökeként, a Vásár téri toronyház előtt tartott sajtótájékoztatót január közepén.

Szerinte borzasztóan álságos a kormány rezsicsökkentéses lózungja. Keszthelyen a tavalyi változások miatt direkt vagy indirekt módon negyven százalékkal többe kerül majd a hulladékszállítás az itt élőknek. A hulladékkezelésért felelős holding az önkormányzatnak csak a felmerülő költségek hatvan százalékát téríti meg, a többit a helyhatóságnak kell saját forrásból hozzátennie. A hulladékszállítás ily módon, éves szinten közel 80 millió forinttal fog többe kerülni a városnak.
Keszthely rosszabbul járt az országos átlagnál. A kormány reklámpiaci szabályozásra érvényes, a közterületi hirdetésekre, plakátokra vonatkozó törvénye családok megélhetését és a társasházak működését is veszélybe sodorja. A fizetendő 15%-os adó a keszthelyi társasházakat is kedvezőtlenül érinti. A Vásártéri toronyházban például a társasházi költségek csökkentésére bérbe adtak hirdetési felületeket. A bérbeadási díjat most adókötelessé tették, így e társasháznak éves szinten nagyságrendileg 126 ezer forint kerül ki a büdzséjéből. A BM szociális tűzifa-támogatási programja is több sebből vérzik. E célra a tavalyi összegnek csak a felét küldik meg, ráadásul a 15.500 forint feletti részt az önkormányzatnak saját erőből kell biztosítania, ha ennél drágábban tud csak fát beszerezni. Aki nem szociális, rászorultsági alapon jut tűzifához, azoknak két év alatt átlagosan 30 százalékkal nőtt a tüzelőjük ára.

 

 

vissza az elejére


A légi közlekedés biztonságát segítik

      Kutyák a járművön

A sármelléki repülőteret üzemeltető hévízi önkormányzat helyszínbiztosítással segíti a terrorveszély elhárítását célzó munkát: a Hévíz–Balaton Airport bővült szerepköre az utasok bizalmát is erősíti az újabb funkció révén.

A kiemelten fontos létesítmények biztonságának védelmével foglalkozó Power Shield cég a légibázis igénybevételével végzi és fejleszti tovább a robbanószer-felderítő kutyakiképzést. A szakemberek az uniós jogszabályokkal összhangban dolgozták ki és vezetik be a hatóságok által jóváhagyott, hazánkban egyedülálló „Bomb-check®” légi közlekedés-védelmi ellenőrzési rendszert. Minderről a cargo terminálban tartott bemutatón beszélt biztonsági szakemberekkel együtt Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és Benkő Attila, a reptér igazgatója.
A biztonság mindenütt elsőrangú feladat, s a fürdőváros ebben is élen jár, s a Hévíz–Balaton Airport mind szélesebb körű kihasználhatóságát is bizonyítja. Mint a bemutatón elhangzott, a hatékonyságot többoldalú felkészültséggel lehet növelni, a technikai megoldások mellett szerepel a robbanóanyag-kereső kutyák alkalmazása. A bemutató szemléltette, hogy a kutyák járművön, fedélzeten, poggyászban miként képesek kiszagolni a bajt: a különféle anyagú, kisebb és nagyobb mennyiségű robbanószereket.
Megkérdőjelezhetetlen hatékonyság mutatja a kiképzés jelentőségét, figyelemmel arra, hogy a bevetés milyen időjárási körülmények, mekkora kipárolgást eredményező hőmérséklet mellett történik. Alkalmazható a módszer személy ellenőrzésére is, a kutyával való fizikai találkozás nélkül. A kutya viselkedésével jelzi a robbanóanyag megtalálását.

 

 

vissza az elejére