Nem jut mindenre pénz

Februári farsangi felvonulás Keszthely város sportjáért Ünnepi viseletek Gyenesdiáson

Költségvetés pro és kontra

Nem jut mindenre pénz

A polgári igényekre alapozottan, a szűkebb csoportérdekeket mellőzve, széles körnek szólóan, költséghatékony gazdálkodást szem előtt tartva fogadtuk el Keszthely költségvetését. A bevételek és kiadások összege egyaránt meghaladja a 3 milliárd 841 millió forintot – tájékoztatott Csótár András, a Fidesz keszthelyi elnöke.

A költségvetésben nagy szerepet kapnak a beruházások, a turizmus feltételeinek modernizálása, a rendezettebb városkép kialakítása, az út- és járdafelújítások folytatása, a sport- és utánpótlás-támogatás kiszélesítése. Az idei, alapos előkészítést követően, többszöri egyeztetések, viták és véleménykülönbségek után elfogadott költségvetés prioritásai között lényeges szempontként szerepel az önerő biztosítása a benyújtott TOP-os és egyéb pályázatokhoz. Az idei költségvetés lehetőséget biztosított a képviselő-testületnek, hogy az évek óta változatlan köztisztviselői bérek tekintetében a felső- és középfokú végzettségű köztisztviselőknek erre az évre egységesen alapilletményük tíz százalékának megfelelő mértékű kiegészítést szavazzon meg. Az idei évtől törvény alapján nőtt a polgármesterek bére. Keszthely polgármesterének 698 ezer forintra emelkedett a fizetése, és ehhez százalékosan igazodik az alpolgármester bére. Eddig a törvényi minimum volt meghatározva az alpolgármester részére, ami a polgármester béréhez és az elvégzett munkához viszonyítva aránytalan volt. Ahogy korábban, most sem a törvényi maximum lett megszavazva több környékbeli településsel ellentétben.Herold János, a Jobbik Magyarországért Mozgalom keszthelyi önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján úgy látta: a közpénzek elosztását, a költségvetés megalkotását nem irányíthatja politikai elkötelezettség, hiszen sem a polgármesternek, sem a Fidesz-frakciónak, de még a kormánynak sincs pénze! Pénze csak a magyar adófizetőknek van! "Nem tudjuk elfogadni Keszthely 2017. évi költségvetését, mivel az láthatóan rosszul előkészített, labilis, gyenge lábakon, ingoványos talajon áll, és leginkább pártpolitikai érdekeket szolgál, így kampányköltségvetésnek tekinthető” – szólt az összegzése. Nem lakossági és nem szakmai elvárások szülték meg a büdzsét, hanem arrogáns politikai akarat. Valószínűsíthető, hogy hitel felvételére is szükség lesz. A sportfejlesztés támogatása költségvetési soron nincs megnevezve, részletezve, hogy mire fordítódik majd 90 millió forint. A költségvetés nem ad választ arra, hogy mi lesz a Balaton Szállóval, a Hullám Szállóval, a Szalasztó utca kétirányúsításával, a Lehel utca egyirányúsításával, a kerékpárút-fejlesztésekkel, a Városház u. 1. szám alatti romhalmazzal, az elnéptelenedő belvárossal, az illegálishulladék-kezeléssel, a csőd közeli HUSZ Kft.-vel, a város saját tulajdonlású cégeivel és a kéménysöprés jövőjével. Méltatlan, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói nem kaphatták meg a 20 százalékos béremelést, és csak a felével kell, beérjék. A szerénység, igazságosság, tisztesség látszatára sem adtak, amikor az alpolgármester bérét a polgármesteri illetményemeléshez kapcsoltan, majdnem a törvényi maximum értéken: 84 százalékos arányban emelték meg.
Kovács Viktória, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján bejelentette: nemet mondott az olimpiásra sikeredett keszthelyi költségvetésre, mert a források, a lehetőségek szűkülnek, és nem jut elegendő forrás a kötelezően ellátandó feladatokra, a munkahelyteremtésre, a munkavállalók megtartására, a turizmus modernizálására. Érthetetlen és inkorrekt a 90 millió forint összegű, ismeretlen célra elkülönített „szent tehén” jellegű sportfejlesztés. Visszás, hogy a turizmus preferálása helyett a sport kapott prioritást. Két önkormányzati bizottság összes felosztási támogatási keretét 29 millióról 35,6 millióra emelték, a kultúrára és a nyári turisztikai programokra a betervezetthez képest 36,5 millióval kevesebb jut. Keszthely lakosságszáma egy év alatt 144 fővel csökkent, de 250 millióval apadt a mérleg főösszege is. Sok a fekete folt. A szemétszállítás életben tartására betervezett 27 millió akár 80 millióra is ugorhat. Új, betervezetlen költség lehet az ASP-rendszer országos kiterjesztése. Ősszel a Bahart Zrt. 180 milliós önkormányzati törzstőkeemelése sincs betervezve. Nyugtalanító, hogy az ESZI-ben díjmentes étkezésben részesülő idős ember támogatását elvesszük, luxustámogatásra viszont jut pénz. Fájó és diszkriminatív, hogy az önkormányzatnál dolgozók bére nyolc év után csak tíz százalékkal nőhetett, míg a két éve dolgozó alpolgármesternek nagyságrendileg 42 százalékkal nőtt a munkabére és a bérarányos költségtérítése is a tavalyihoz képest.

 


 

vissza az elejére


Maskarások minden mennyiségben

Februári farsangi felvonulás

A Festetics-kastély déli bejáratától a Fő térig idén február közepén is jókora tömeg várta kíváncsian az immár 17. alkalommal megrendezett városi farsang maskarába öltözött menetoszlopát. Ezúttal az időjárás is kegyesnek mutatkozott, hisz mire a Sétálóutcán keresztül a Fő térre, a fő bemutatkozási helyszínre értek, a hőmérő higanyszála 10 fok fölé kúszott.

 A helyi önkormányzat és többek által szponzorált, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete (BaBoHE) által megvalósított rendezvény ismét sok érdekességet és vidám hangulatot hozott. Negyedszáznál több egyéni, illetve csoportosan beöltözőnek adtak ki sorszámot a BaBoHE tagjai. Idén is képviseltették magukat a keszthelyi óvodák, iskolák, civil közösségek, egyesületek. Bevett gyakorlat, hogy a Bombatucada zenekar tagjai erős hanghatásokkal űzik el a telet. Rájuk ezúttal sem volt panasz. A szervezők nevében Dévényiné Balogh Gyöngyi, a boros civil szervezet elnöke kérdésünkre kiemelte: hangulatfokozó meglepetésként a guruló zongorával közlekedő siófoki népzenészt, zenetanárt: Vágó Jánost hívták el. A műszaki beállítottságú Mister Piano az önjáró, egy évtized alatt megalkotott, guruló, zenélő, mobil zongorájával valódi meglepetést okozott. Nagykanizsáról elhívták a gólyalábasokat, zászlóforgatókat. Tüsi Bohóc lufikat hajtogatva szerzett örömet a legkisebbeknek. Számukra sok fajátékot is kihelyeztek.
A Fő téren felállítottak egy kovácsműhelyt, amelyik kézműves- bemutatót tartott. Minden résztvevőt megjutalmaztak. A legötletesebb jelmezek az értékes szponzori felajánlásokhoz kapcsolódóan is díjazásban részesültek. A jelmezverseny fődíjasa például hatvanezer forint készpénzt vihetett haza, de a legjobbak nyertek golftanfolyami részvételt, csoportos kehidakustányi fürdőbelépést is.

 

 

vissza az elejére


Bemutatkoztak az egyesületek

Keszthely város sportjáért

Hagyományhoz visszatérve rendezték meg Keszthelyen a minap a városi sportgálát a Balaton Színházban.

A programra az egyesületi tisztségviselők kezdeményezése révén került sor újra, lehetőséget teremtve arra, hogy a különféle sportágak képviselői ismerkedjenek egymással. Körükben Csótár András, az önkormányzat emberi erőforrások biztosságának elnöke mondott köszöntőt. Szólt a sport életmódi, pedagógia jelentőségéről, a mozgás szeretetére való nevelés fontosságáról. Utalt arra, hogy a sportélet nemzedékek egészségének stratégiája is, így társadalmi ügyként kell számon tartani. Hangsúlyozta, hogy Keszthely város vezetése elkötelezett a sport prioritással való kezelése iránt. Újabb fejlesztési célok közt említette a Csokonai-sportcsarnok felújításának tervét, szólt arról a kezdeményezésről, hogy a jövőben az önkormányzati elismerések közé kerülhessen „A város legjobb testnevelője” cím adományozása.
A rendezvényen a helyi sportegyesületek élőszóban, bemutatókkal és filmvetítéssel adtak ízelítőt tevékenységükből. Ez alkalommal adták át az önkormányzati vezetők a sportolók és edzők kiemelkedő teljesítményeinek elismerésére alapított kitüntetéseket. Keszthely Város Sportjáért kitüntetésben részesült Béres Ferenc labdarúgóedző. Az év legjobb edzője címet kapta Keczeli Zoltán, lövészklubvezető, utánpótlásedző kategóriában pedig dr. Kardos József atlétaedző. Az év legjobb sportolója elismerésben részesülte Major Veronika futócéllövő, Lenner Tamás kung-fu-versenyző, ifjúsági kategóriában Nett Vivien úszó, Kovács Marcell András atléta, valamint csapatban az Ábrahám Richárd, Kovács Marcell András, Mezei Gellért és Zarnóczai Zalán alkotta mezeifutócsapat. Jó tanuló, jó sportoló címet kapott Csóti Jusztina atléta.

 

 

vissza az elejére


Tiszta forrásból

Ünnepi viseletek Gyenesdiáson

A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos rendezvénysorozat keretében „Hagyomány a divatban” címmel Hársfalvi György klubkönyvtár-vezető nyitotta meg Rezesné Czinderi Andrea és Rezes Gábor népi iparművész viseletekből összeállított időszaki kiállítását a gyenesdiási községházán.

Rezes Gábor népzenészként tavaszhívogató dalcsokorral is köszöntötte a tárlat közönségét. Az eredeti foglalkozása szerint agrármérnök magánvállalkozásra cserélte tanult szakmáját, és ügyes mesterként már számos hazai és nemzetközi rendezvényen is részt vett. Feleségével – a művelődésszervező-pedagógus Andreával – korábban egy közel egy évtizedig működő közös népművészeti centrumot hoztak létre Keszthelyen, ahol stílusos környezetben néptáncos és népzenei alapokkal, továbbá a tárgyi kultúra remekbecsű értékeivel ápolták a magyar népi hagyományokat. A házaspár mindvégig autentikus vonalat képvisel.
A tiszta forrásból való merítkezés náluk nem csupán a viseletek anyagában érhető tetten. A tárlaton harmincnál több női és férfi, zömében ünnepi alkalmakra készített olyan, a Népi Iparművészeti Tanács által előkelő zsűriszámmal szemlézett viseleteket lehet megcsodálni, amelyeken feltalálható a magyar népi motívumkincsek legjava. A ruhadarabok nagyszerűsége abban rejlik, hogy az önálló ízlésvilágot tükröző, jól hordható, lenből, pamutból és testbarát textilekből készült viseletek a mai kor divatjába is könnyedén beilleszthetők.
Összehangolt munkában terveznek meg egy-egy darabot, az ötletgyűjtést követően pedig gondosan ügyelnek, hogy kikerüljék a beszerzés és kivitelezés buktatóit. A zsinóros, reformkori hangulatú kabátkák, felöltők, alkalmi ruhák, Bocskai-zakók, blúzok, ingek és egyéb ruhadarabok könnyedén beilleszthetők a hagyománytisztelő házaspárok ruhatárába.

 


 

vissza az elejére