Késett, de esztétikus lett

Ingatlanpiac-változások Megújult a mozi Cél: a turizmusfejlesztés Méhes-nagydíjat kap

A Keszthelyi vasútállomás:

Késett, de esztétikus lett

Az észak-balatoni MÁV-épületek jellegzetességét megőrizve, századunk utasigényeinek megfelelve, a tömegessé vált balatoni turizmus követelményeinek jobb kiszolgálására, 15 hónapos késéssel újult meg az 1903-ban épült keszthelyi vasútállomás. A március végén tartott átadóünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő; Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese; Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere adott tájékoztatást a felújításról, a korszerű, intermodális jellegű csomópont megépítéséről.

Előre nem látható problémák jelentkezése, újratervezés, kiegészítő közbeszerzési eljárás és több pótmunka is nehezítette a határidők tartását, de sokak örömére végre elkészült. Az épületre jócskán ráfért a modernizálás, hisz utoljára 1960-ban újították meg. A Balaton egyik legforgalmasabb állomásán nyaranként napi ötezer utas is megfordul, ezért sem volt tovább odázható a teljes rekonstrukció. A közel félezer négyzetméter alapterületű főépület és melléképület ráncait közel másfél év késéssel, de sikerült felvarrni. A beruházás a MÁV állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat-fejlesztési programja keretében, mintegy 469 milliós európai uniós forrásból valósult meg. Megújult, akadálymentesített épület, kerékpártárolók, összehangolt buszos és vasúti utastájékoztató rendszer – ezek az újdonságok fogadják a vasútállomásra érkezőket. A 114 éve emelt és azóta többször átalakított épületegyüttes mostani rekonstrukciója során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, illetve az utaskiszolgáló és a vasúti infrastruktúra működtetéséhez szükséges helyiségek is.
Az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve készült el a hőszigetelés, megújuló energiával működő fűtési és hűtési rendszereket és gazdaságos üzemeltetést biztosító WC-öblítést, csapokat, LED-es világítást, jelenlétérzékelős kapcsolókat alakítottak ki. A felújítás részeként az állomás közvetlen környezete is újjászületett. Kerámia helyett most üvegre festett halak, automata tolóajtó és autóbusz-állomásra nyíló panoráma várja az utazóközönséget. Az épület előtti tér – a korábbi lépcsős kialakítás helyett – lejtőt kapott a mozgássérültek, a kerékpárosok és az utasok közlekedésének megkönnyítése érdekében. A zöldfelületet emelt magasságú növénykazetták telepítésével növelték. A rövid idejű autós megálláshoz az állomás előtt K+R parkolót alakítottak ki, a bicikliseket B+R kerékpártároló várja, és létesítettek egy akadálymentes parkolót is.
A MÁV tájékoztatása szerint a felújított keszthelyi épületet a Tapolca felől, illetve közvetlenül Balatonszentgyörgyről vasúton érkezők már most is használhatják.

 

 

vissza az elejére


Ismét több új lakás épül

Ingatlanpiac-változások

Örvendetes, hogy Hévízen és a környéken a fokozatosan növekvő igények miatt egyre többen kezdtek bele új lakások építésébe. Egyre jobb minőségben, egyre vonzóbb kivitelű, 4–6–8 lakásos társasházak épülnek. Nem feltétlen luxusingatlanokról van szó, de igényesen, esztétikusan megtervezett és kialakított színvonalas lakások teszik boldoggá új tulajdonosaikat. A magas ingatlanárak ellenére a fürdővárosban újra megjelentek a magyar vásárlók, de rajtuk kívül ismét itt vannak a német vevők is – mondta érdeklődésünkre a helyi ingatlanpiac változásait Kovács László, a fürdővárosi ingatlanokkal is foglalkozó Exclusive Immo Kft. üzlettulajdonosa.

 Ők jobbára a magyar migránsválság bölcs kezelése miatt választják a nyugalom, a béke, a szilárd közbiztonság szigeteként nyilvántartott gyógyhelyet és mikrorégiót. A gyógyüdülőhely varázsa és az itt rejtező nyugodalom miatt jelent meg egyre több belga, holland, francia ingatlanvásárló. A legtöbb nyugat-európai vevő mostanság egy „menekülési végállomásként” tekint a gyógyüdülővárosunkra. Úgy gondolkodnak: ha terror vagy egyéb veszély fenyegetné őket, akkor is adassék meg számukra a mindennapi biztonság. A nehézkes közlekedés és a rubelárfolyam gyengülése miatt már nem az oroszok tartják életben a helyi és környékbeli ingatlanpiacot.
A két évtizednél is régebb óta tevékenykedő szakembertől elöljáróban arról érdeklődtünk, hogy mi szolgálná a javát a városnak és az ingatlanforgalmazásnak?
– Mi vonzza az idelátogatókat?
– A repülővel érkező turistákat elsősorban a termálvízre épülő spa- és wellness-szolgáltatások, valamint a térségben található aktív programok, attrakciók vonzzák.Szerencsére a Balaton régió nemzetközi repülőterének fejlesztését a kormány is fontosnak látja. A 6,6 milliárd forintos, a létesítménynek és környékének odaígért támogatás, az újabb légi járatok indítása, a tervben lévő orosz, francia, belga, spanyol, olasz és angol személyszállító repülőgépek fogadása nem elsősorban az ingatlanpiacot hozná helyzetbe, de mindenki nyerne vele és a környék is felvirágozhatna. Hévíz és a Balaton térsége azzal is turisztikai győzelmet arathatna, ha a 84-es utat Sopron és a magyar tenger között gyorsforgalmi főközlekedési útvonallá fejlesztenék. Az elő- és utószezon jócskán kitolható lenne a felvázolt fejlesztésekkel. Magyar és uniós forrásokból mintegy 365 milliárd forintot terveznek fordítani a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni modernizációra.
Hévíz városa is közel négymilliárd forint értékű fejlesztést kíván megvalósítani idén és jövőre. Mindezek óriási lendületet adhatnak minden piaci szereplőnek.
– Mi újság a nyaralóépületekkel?
– A Balaton környékén az elmúlt két évtizedben nagyon el voltak hanyagolva a víkendházak, nyaralók. Csak kevesen törődtek velük megfelelő módon. Mostanra viszont odáig jutottunk, hogy a környéken már alig-alig látni „eladó” táblát nyári lakokon, villákon, üdülőházakon. A szülők, nagyszülők által megvásárolt, vagy felépített kis házakat már megbecsülik és renoválják a magyar tulajdonosaik. Rájöttek: többet ér két hét a saját nyaralóban, mint a drágább Horvátországban. Egyre többen helyezik a pénzüket ingatlanba, nyaralóba. Van, aki telket vesz és kivár, mert többet ér a pénze ingatlanban, mint a pénzintézetben. A környéken komoly a vásárlási kedv, erős a kül- és belföldi vásárlóerő. A reális áron kínált, jó karban tartott, megfelelő műszaki állapotban lévő nyaralók, házak, lakások egyformán nagyon keresettek lettek még a régió falvaiban, községeiben is. A régi trend igaz maradt: a tóhoz való közelség határozza meg leginkább egy ingatlan piaci árát. A hévízi irodában megfordulók közül csak kevesen használták ki a CSOK nyújtotta kedvezményt, de a térség településein sokan élnek ezzel a lehetőséggel.
A munkaigényesebb, de egészségesebb létformára voksolva, a családok mostanában szívesen kimennek életvitelszerűen is a városból a faluba. Egyre többen örömmel telepednek le a háttértelepüléseken, mert innen időben és térben is közel van az általuk áhított gyógy- vagy egyéb szolgáltatás. A két három évtizeddel ezelőtt épült elhanyagoltabb házak is viszonylag jól tartják az árukat és gyorsan vevőre találnak, ha reális áron kínálják őket. Növekszik azon apartmanházakat vásárlók száma is, akik főállásban a szobakiadásból akarnak megélni. Hévíz belvárosának üzletei, lakásai rohamtempóban felértékelődnek. Az ingatlanbefektetők aránya sem csökkent. Akadnak, akik jó áron vásárolnak, felújítanak, majd szép haszonnal továbbadják korábbi szerzeményüket.
 

 

 

vissza az elejére


Hévízi ünnepség

Megújult a mozi

Ünnepségsorozattal avatták fel Hévízen a Fontana Filmszínház felújított vetítőtermét.

A fürdővárosbeli mozizás nem csak évszázados, hanem újkori történelmet is ír: 2011-ben a bezárás kérdése is felmerült, ám a megtett mentő intézkedések olyan pozíciót hoztak, hogy a Fontana a vidéki egytermes mozik között a leglátogatottabbá vált. Erről a folyamatról is beszélt az avatáson Papp Gábor polgármester. Az eredmény annak a minőségi fejlesztésnek köszönhető, ami érintette a műsorstruktúrát, a vetítéstechnikai korszerűsítést, a nézőtér komfortosítását. Mindezek tették lehetővé a digitális, 3D-s vetítést, a filmek országos premierjével való egyidejű bemutatását, a nézői kényelmi körülményeket.Az akkor végrehajtott 35 millió forintos beruházás olyan vonzerőnövelést jelentett, hogy a látogatottság már meghaladja az évi 50 ezer főnyi nézőszámot.
Minderre épül a most megtett újabb fejlesztési lépés: az elmúlt hetekben végzett munkálatokkal 15 millió forint költséggel újították fel a termet. Kicserélték a padlózatot, átalakítással több helyet is nyertek, az eddigi 104 ülőhely 130-ra bővült.
Az első két sor szélén mozgássérültek számára alakítottak ki helyeket felhajtható karfás székekkel, illetve mód nyílt kerekes székekkel való helyfoglalásra is. Ledes égőkre cserélték a korábbi izzókat, megújultak a függönyök, akadálymentesítették a vészkijáratot. A vetítőterem átadása egyben névadó ünnepséget is jelentett. Tekintve, hogy ott rendszeresen tartanak operettesteket, a helyiség a Honthy Hanna terem nevet kapta. Korának ünnepelt operett-primadonnája sokat időzött Hévízen. Az avató-névadó esemény vendége volt Oszvald Marika és Peller Károly, akik az ünnepséget követően operettműsort adtak.
A húsvéti ünnepkörben lezajlott program mozitörténelmet fogott át: a legújabb filmalkotások mellett némafilmet is vetítettek zongorakísérettel. Az előtérben alkalmi kaszinó várta a látogatókat, a Mozi TOTO és Mozikvíz lapok kitöltői között nyereményeket sorsoltak ki. 
 

 

 

vissza az elejére


Gyűlések Gyenesdiáson

Cél: a turizmusfejlesztés

A közelmúltban tartotta közgyűlését a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület. Czankáné Szalóky Szilvia elnök a tavaly elvégzett munkáról szóló prezentációjából is kiderült, hogy a visszavont TDM-pályázat sajnos jelentősen átírta az elmúlt évi és az idei feladattervet is. Mindezek ellenére a jelenlévők elégedettségüknek adtak hangot, és gratuláltak az egyesület és az iroda munkájához. A felügyelőbizottság beszámolóját követően elfogadták a 2016. évi zárszámadást, a 2017. évi költségvetést és a hozzárendelt feladattervet is.

Sok érdekességet tartogatott a 10. jubileumi gyermekképviselő-testületi ülés. A helyi Turisztikai Egyesület kezdeményezésére a Gyermekképviselet 2013-ban kezdte meg munkáját Gyenesdiáson azzal a céllal, hogy a gyermekek tevékenyen részt vehessenek a település alakításában, és hogy a nagyközség vezetése a legautentikusabb forrásból – maguktól a gyerekektől – ismerje meg a gyermekek elképzeléseit. A gyerekbarát település szezonra való felkészülésébe a helyi gyermekeket minden tavasszal bevonják. A gyermektestület ötlete alapján indult el például helyi szolgáltatók támogatásával a Turisztikai Egyesület koordinálásával a Születésnap Gyenesdiáson gyerekbarát akció, létesült gyerekzuhany a diási játékstrandon, született meg Gyenesdiás fagylaltja, és indultak izgalmas holdfénytúrák is. A mostani tanácskozáson – mely közel 20 gyermek részvételével zajlott – egyebek mellett a játszóterek állapotáról is szó esett, így várhatóan az idei évben játszótér-rekonstrukcióra és -fejlesztésre is sor kerül a település több pontján, illetve ivókutak létesülnek.

 

 

vissza az elejére


Szálinger Balázs költő

Méhes-nagydíjat kap

Alsópáhok híres kortárs költője, Szálinger Balázs kapta a rangos irodalmi kitüntetést, a Méhes György-nagydíjat, sok más mellett: 360° című, a Magvető gondozásában ez évben közreadott verseskötetéért.

A díjazottak nevét a Kolozsvári Kikötő 2.0 – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója nevű esemény záróakkordjaként megszervezett E-MIL-gálán még tavaly decemberben jelentette be Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke. A díjazottak május közepén, Méhes György Kossuth-díjas erdélyi magyar író, szerkesztő, műfordító születésének évfordulóján vehetik át jutalmaikat.

 

 

vissza az elejére