Születésnap Keszthelyen

Szezonnyitó ünnepek Bicajtúra  

ünneplőben, belvárostól a balaton-partig

Születésnap Keszthelyen

Keszthelyen június első hétvégéje megmutatta, hogy a város a színes programjaival milyen vonzerőt képes teremteni. Tömegek látogattak a 4 napon át tartó eseményekre, melyeket a város napja jegyében rendezetek, a település idén 770. születésnapja tiszteletére.

A jubileum, más jeles kerek évfordulókkal is egybeesve, több várostörténelmi mérföldkövet idézett fel. Emlékeztek Csáktornyai Laczkfi István nádor halálának 620. évfordulójára, a gimnázium 245. születésnapjára, a mai egyetemi kar elődje, a Georgikon 220 évvel ezelőtti megalapítására, a Helikoni Ünnepségek elindításának bicentenáriumára.
A városnap nyitányaként immár hagyományosan zászlódíszbe öltözött a sétálóutca, a 770 éves Keszthely kulturális helyszínei, terei, a belvárostól a Balaton-partig kínálták a szórakozások bő választékát, köszöntve a születésnapot. Volt emlékkoncert, visszapillantó a Helikoni Ünnepségek eredetére és újkorára, az alkalmakra művészeti alkotói pályázatokat írtak ki, értékelőt tartott a város tiszteletbeli magisztrátusa, találkoztak az öregdiákok, eljöttek az eseményekre a testvérvárosi delegációk.
A sportolással ünneplők futották a Keszthelyi Kilométereket, mely idén ugyancsak jubileummal is kötődött immár a városhoz, a versenyt ezúttal a tízedik alkalommal rendezték. Maraton, félmaraton egyéni és váltó nevezésekkel folyt a küzdelem a Fő téri rajt és célhely között jelölt távon, öt és fél órán át tartott időméréssel. Többen már rendszeres résztvevőként neveztek, voltak, akik edzési szándékkal próbálták ki erőnlétüket, s akik először futottak maratoni távot.
A Balatoni Múzeumban 770(0) címmel, (770 év 7700-ból) kiállítás nyílt, mely a régészeti tudomány által számon tartottaktól egészen napjainkig vezet. A város jelen helyzetével pedig ünnepi képviselő-testületi ülésen vetett számot az önkormányzat. A Balaton Színházban tartott beszédét így kezdte Ruszics Ferenc, a város polgármestere:
– Látható értékeink magukért beszélnek – mondta a városvezető, majd tallózott a fejlesztésekben. – A Helikon Kastélymúzeum elmúlt öt évének nagyszabású beruházásai mellett az utóbbi évtizedek legnagyobb önkormányzati városfejlesztése vált valósággá a Fő tér és a Balaton-part megújításával. Azt gondolom, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hallható kritikák ellenére is, büszkének kell lennünk ezekre a fejlesztésekre. Öröm látni a Szentháromság-szobor korlátja mögött játszó gyerekeket, a Festetics gróffal pózolókat, a padon megpihenő vagy éppen séta közben az épített környezetre rácsodálkozó turistákat.Utalt a polgármester a Balaton-parti fejlesztésekre, melyek ugyancsak meghatározói a város mostani és jövőbeni infrastrukturális fejlődési lehetőségeinek. Ruzsics Ferenc beszélt arról, hogy a városfejlesztési koncepcióba illeszkednek a Helikon Kastélymúzeum újabb nagyszabású fejlesztési tervei és az önkormányzatnak a sétálóutcától a Helikon parkon át megvalósítandó Zöld Város programja, a régi Sörház épületét élettel megtöltő helyi gazdaságfejlesztésen alapuló beruházása, a közlekedési, parkolási infrastruktúrát fejlesztő beruházás és hasonlók.
Az önkormányzat helyi alapítású kitüntetéseket odaítélve vetett számot azzal, hogy az utóbbi évtizedekben ki, mit tett Keszthely városáért.
A legmagasabb elismerést, a Keszthely Város Díszpolgára címet a városvezetés prof. dr. Horváth József akadémikusnak, a Pannon Egyetem professor emeritusának adományozta, kiemelkedő munkássága, egész életműve fémjeléül. A kitüntetett elsőként hozott létre az intézményben virológiai laboratóriumot, nemzetközileg elismert eredményeket ért el a víruskutatásban, nevéhez fűződik a Georgikon Karon a növényorvos-képzés elindítása. Vezetője volt az első növénytermesztési és kertészeti doktori iskolának. Pályafutását számos kitüntetés fémjelzi, rangos díjak, kari elismerések, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.
A Keszthely Városért kitüntetésben részesült a református és az evangélikus egyházközség az aktív szolgálatért, karitatív munkáért.
Keszthely Város Szolgálatáért elismerést kaptak: dr. Gábor Hajnalka, volt keszthelyi aljegyző, a Veszprém Megyei Kormányhivatal tisztviselője a nagy szorgalommal, magas fokú hivatásszeretettel és a közigazgatás iránti elkötelezettséggel végzett munkáért. Kiss Katalin, a Farkas Edit Szakképző Iskola igazgatója, kiemelkedő vezetői, pedagógiai, az intézmény jó hírét öregbítő tevékenységéért. Posztumusz Nagy Aladárné Unger Veronika, egykori kisiparos, volt önkormányzati képviselő, sokirányú, példamutató, korábban is többszörösen elismert közéleti munkásságáért. Zámbóné Hajduk Andrea, a Tourionform-iroda dolgozója, a város ezen egyik legfontosabb ágazatában nap mint nap végzett odaadó munkáért.
Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Novák Péter, a városi kórház osztályvezető főorvosa, a lakossággal, a társzervezetekkel kialakított jó kapcsolat, a munkatársai számára is példa értékű megbízhatósága, szakmai felkészültsége, embersége, elhivatottsága elismeréséül. Keszthely Város Szociális Ellátásáért kitüntetést kapott Szalai Sándor, a Látásfogyatékosok Keszthelyi Kistérségi Egyesülete elnöke, a sorstársak érdekképviseletének ellátása, az őket megillető jogok érvényesülésének, esélyegyenlőségük, rehabilitációjuk, művelődésük és társadalmi integrációjuk biztosításának elősegítéséért.
A város 770. születésnapján Keszthely nevét csupa nagybetűkkel írták fel a Balaton-parton. A látvány kuriózum, magán viselve a szíveslátás szimbólumát jelképezi, ahogy a Balaton fővárosa keblére öleli a látogatóit. 
 

 

 

vissza az elejére


a zalai balaton-parton

Szezonnyitó ünnepek

Sok család és baráti társaság volt részese a hagyományos pünkösdi szezonnyitó napoknak a zalai Balaton-part településein is. Keszthelyen már május elsején megnyitották a főidényt, de a pünkösd előtti szombat estéjén is attrakciókkal gazdagodott a móló melletti parti sáv.

 Ruzsics Ferenc polgármester felavatta az embermagasságú, fehér és piros színekben pompázó, mászható, a város legújabb marketingdizájnját követő Keszthely feliratot, amit várhatóan a szelfizők és az egymást fényképező turisták is előszeretettel használnak majd. A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának indítványára elindították azt a szökőkutat is, ami több méter magasságban spricceli az ég felé a tó vizét.
Balatongyörökön szombaton reggel futballtornával nyitottak, majd a Déry Tibor-, József Attila- és Kossuth-díjas Takács Gyula költő, író, műfordító, kritikus, tanár emléke előtt tisztelegtek a rajzaiból összeválogatott kiállítás megnyitásával a Bertha Bulcsú Művelődési Házban. A tárlatot Stamler Ábel vallásfilozófus és Takáts Gyula kutató nyitotta meg. Délután az óvodások kidöntötték a májusfát, és még játszóház is várta őket. A móló melletti sétányon vasárnap délelőtt szabadtéri szentmise vezette föl a programok sorát, majd a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvósegyüttes és a Vonyarcvashegy mazsorettcsoport fiataljai hoztak derűs pillanatokat. Az ovisok pünkösdölő műsora után Biró Róbert polgármester helyi alapítású kitüntetéseket adott át. A Pro Civitate emlékérmet Horváth Lászlóné kapta, aki a helyi turisztikai egyesület elnökeként tett sokat az idegenforgalom fejlesztéséért. A Balatongyörökért díjat idén dr. Nagy Endréné Beretz Katalin vehette át, aki nem csupán a balatonedericsi múzeum vezetőjeként szerzett érdemeket férje halála után, de jelentős adománnyal támogatta mind a becehegyi kápolna, mind a balatongyöröki templom felújítási munkálatait is. A balatoni szezonnyitó ünnepségen pünkösd és a főidény jeles hagyományait felidézve Schmidt Jenő, Tab város polgármestere, a TÖOSZ elnöke mondott köszöntőt.Az ünnepség vendégei és a meghívottak ezután hajóra szálltak, majd a tabi és balatongyöröki polgármester együtt koszorúzták meg a Balatont. Délután gyermek- és néptáncprogramok szórakoztatták a közönséget. Hétfőn reggel a mólónál horgászversenyt tartottak, ahol csak kevés hal akadt horogra. A háromkategóriás verseny felnőtt kategóriáját Kiss Tibor, az ifjúságit Bereti Brúnó, a gyermekek számára hirdetettet Osztovics Dénes nyerte meg.
A vonyarcvashegyi kétnapos strand- és szezonnyitó ünnepség is rengeteg érdeklődőt vonzott. Pénteken a művelődési házban megnyitották dr. Ibrahim Coban török festőművész festményeiből és fotóiból összeválogatott tárlatát. A konyai egyetem docense rendszeres résztvevője a helyben működő nemzetközi művésztelepnek. Másnap „Festmények a fákon” címmel Takács-Szencz Lívia és Takács Ferdinánd cserszegtomaji festőművészek alkotásaiból nyílt szabadtéri kiállítás a Lido strandon, ahol a helyi fúvószenekar és mazsorettcsoport fellépése hozta meg az alaphangulatot, de a gyerekeket is várta többféle zenés és interaktív program. A könnyed kikapcsolódást pedig az esti rock and roll party segítette. Péter Károly polgármester szezonnyitó beszédében említést tett azon, mintegy 550 millió forint összértéket kitevő pályázati eredményekről, melyek a község és a strand fejlesztését teszik lehetővé az elkövetkező években. Utalt rá: a mintegy ötvenmilliós strandi fejlesztések zöme: az új szolgáltatások létrehozása, tárgyi eszközök beszerzése majd csak a főidény lezárásával kezdődik meg. Felemlegette a strandi vállalkozók összefogását, mely hozzájárult a fürdő komfortjának fokozásához.
Gyenesdiáson hosszú évtizedek óta hagyomány, hogy pünkösd hétvégéjén különböző kulturális és szórakoztató programokat is tartanak. Pénteken „Variációk irtókapára” címmel Tóth György kiállítását nyitották meg a községházán. Az amatőr tárgyalkotó hét évvel ezelőtt készítette első performanszát a környező településeken összegyűjtött irtókapákból, mint megbecsült „padlásfiából”. A régi kapák, ásók, mestergerenda-darabok, szarufák, mosóteknők, fém- és cserépedények, vasalók, míves képkeretek, ajtók és ablakok újraértelmezve szebb életre kelnek a keze alatt. Összeállításait finom népi humor jellemzi, a műveiben kiválóan ötvözi a fát és a fémet, új funkciót adva a felhasznált anyagoknak. Szombaton a Táncház záróestjét tartották, de kézműves játszóház és ügyességi verseny is várta a gyerekeket. Hétfőn a diási strandon, három kategóriában közel harmincan vettek részt a horgászversenyen. Este a piacon a Lobo Latino zenekar adott koncertet.
 

 

vissza az elejére


Bicajtúra

Fülöp-napi bringatúrát szervezett a közelmúltban Keszthely, Hévíz és Sármellék, összefogva a Pelso Társasággal. Az „Egy nap együtt, mikor csak a biciklit kormányozzuk!” – jelmondattal meghirdetett egész napos program Keszthely Fő teréről indult, kitűnő időjárási körülmények között.

Az eseményt azért szervezték, hogy a településeken élő közszereplők ne csak hivatalból, de magánemberként is jobban megismerjék egymást.
A népes kerekező társaság Keszthelyről Ruzsics Ferenc polgármester és Horváth Imre, a Pelso Társaság elnökének vezetésével vette Hévíznek az irányt, ahol Papp Gábor polgármester is csatlakozott hozzájuk. Az alsópáhoki frissítőponton a csoport mellé szegődött Czigány Sándor polgármester.

 

 

vissza az elejére