Hévíz angyali csavargói

Beruházások, fejlesztések Keszthelyen Nyári táborok  

 

A művészetek körül

Utcai festészet a fürdővárosban.

Hévíz angyali csavargói

Sokszínű programokkal zajlott le nemrég Hévízen a már hagyományos Angyalok és csavargók összművészeti fesztivál, melyhez idén másodszor nemzetközi alkotótábor is kapcsolódott.

Az utcán alkotó festők érdekes színfoltokat teremtettek a városban, hiszen a nyitott műterembe pillantva bárki figyelemmel kísérheti a művek megszületésének folyamatát. A napokban a belvárosi múzeum előtti téren a járókelők is bekapcsolódhattak az utcai festészetbe, a résztvevő magyar, ukrán, német, román és amerikai vendégművészek segítségével. Ízelítőül, Bepillantás címmel egy alkalmi kamarakiállítás is nyílt a belvárosi múzeumban, majd a tábor végén a városi könyvtárban rendeztek tárlatot, mely még augusztus közepéig látogatható.
A nemzetközi művésztelepen vendégeskedő festők, grafikusok alkotó munkája mellett a közterületeken városszerte utcazenészekkel és egyéb produkciók nyújtotta látványosságokkal találkozhattak kora estétől a késői órákig a járókelők. A zenei műfajok sokasága, táncosok, élőszobrok, zsonglőrök, gólyalábasok, tették varázslatossá és felejthetetlenné a fesztivált. A sétálóutcán régiségvásár is hozzájárult a városkép esti forgatagos látványához, hangulatához.
A Fontana Filmszínház ugyancsak tradicionálisan, filmművészeti szimpózium rendezésével csatlakozott az estek szórakoztató kínálatához, vetítésekkel kísérve az alkotói-nézői találkozót. Ennek keretében többek közt bemutatták az idei év legsikeresebb filmjét, a Kincsem című, magyar romantikus kalandfilmet.

 

 

 

vissza az elejére


manninger jenő és nagy bálint sajtótájékoztatója

Beruházások, fejlesztések Keszthelyen

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Zala megye fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa Keszthely és környékének oktatással összefüggő pályázati sikereiről, Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester pedig a sporthoz kapcsolódó helyi pályázati támogatásokról beszélt közös sajtótájékoztatójukon.

 Az országgyűlési képviselő kiemelte: a korszerűsítések, beruházások uniós, önkormányzati és sportszövetségi hozzájárulásokból valósulnak meg. Akadnak a tankerületi igazgatás által beadott, nyertessé még nem nyilvánított pályázatok, amelyekre reménykeltően tekintenek, mert a fedezet a rendelkezésre áll. Az unió nem támogatja a kifejezetten sportcélú beruházásokat, ezért van szükség részben költségvetési, részben szövetségi-egyesületi pénzek bevonására. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére Keszthely 3 TOP-pályázatot is beadott, a támogatási szerződések aláírása után indulhatnak a beruházások. Az Életfa Óvoda Sopron utcai tagóvodája 67,5 millió, a zeneiskola 85,9 millió, a Zöldmező utcai iskola 116,3 millió forintot nyert el nyílászárócserékre, épületszigetelésre és megújuló energiák felhasználására. A minőségi oktatás infrastruktúráját javítva, EFOP-pályázaton nyert 807,7 millió forintból a gyenesdiási iskola építhet testnevelési csarnokot és szakképző teremegyüttest. A zalaapáti általános iskola 260,3 millió forint felhasználásával hozhat létre szakképző termeket és tornatermet. Keszthelyen a Csány–Szendrey ÁMK-ban 42,3 millióból, az Egry-iskolában38,8 millióból lesz öltözőfelújítás és nyílászárócsere. Mintegy 35,6 millióból modernizálják még a Vajda-gimnázium Deák utcai épületét is. Az EFOP-felújítások jövőre várhatóan minden intézményben elvégezhetők lesznek.
Nagy Bálint elmondta: több országos szakági egyeztetés után eldőlt, hogy valós igényeket szolgáló fejlesztések indulnak a városban. A keszthelyi büdzsében sportinfrastruktúra fejlesztésére 90 millió forintot különítettek el. A város és az egyetem közötti jó együttműködést elmélyítendő, egy hiánypótló, 4x110 m-es, rekortán borítású, atlétikai pálya épül, de 10 millióból újjávarázsolják az egyetemi futballpályát is, amit a keszthelyi fociegyesületek is használhatnak.Akadnak fejlesztési célok és szükségletek a Balaton-parti focipályánál, de a Lovassy utcai pálya mellé is elkélne egy öltöző. Az Ady utcai teniszpálya elöregedett ponyvájának cseréjét és szabványossá tételét is elvégzik 90 millió forintból. A Csány–Szendrey ÁMK sportcsarnokának újjáépítésére, aljzat- illetve padlócserére, gépészeti megújulásra, szociális blokkok újjáépítésére, folyosófelújításra, világításkorszerűsítésre, nyílászárócserére 83 millió forintot kap a város a kézilabda-szövetség pályázatán. Százszázalékos támogatási intenzitású, 70 m2-es szabadtéri szabadidős sportpark is épül még idén a Fodor utcában.
 

 

 

 

vissza az elejére


A balatoni múzeum szervezésében

Nyári táborok

„A Balatoni Múzeumot immár ötödik éve nem csupán gyűjteményeket bemutató intézményként, de a diákok körében rendkívül népszerű vakációs táborok helyszíneként is elismeri a szakma, a szülők és a gyerekek is” – foglalta össze Németh Péter múzeumpedagógus, aki felelevenítette a kezdeteket.

– A program fél évtizeddel ezelőtt régésztáborral startolt, aztán felismertük, hogy az iskolai szünidőben át tudunk adni további sok hasznos ismeretanyagot, érdekes élményt, játékos formában. A szülők számára a gyermekfelügyelet biztonságát is kínálják a reggel fél nyolctól délután fél ötig tartó táborok. Rájöttünk arra, hogy a múzeum a régészet mellett a természettudományokhoz kapcsolódóan is képes sok érdekeset, gazdag kincset felmutatni.
Az intézmény igazgatóhelyettese beszélt a július hónapot szinte teljességgel átfogó, a meghirdetést követően szinte azonnal betelt, mintegy száz gyereknek, öt turnusban, értelmes időtöltési lehetőséget kínáló, háromféle táborozási lehetőség előnyeiről. Már harmadik éve, egyik tanulásmódszertant oktató kollégánkkal kooperálva, a lányok-fiúk délelőttönként azt tanulják meg, hogy számukra milyen tanulást megkönnyítő módszerek léteznek, délutánonként pedig a múzeumi régészkedés, a geológia, a természetismeret, a történelem kerül elő játékos, életkorhoz igazított formában. Tavaly először Fekete István: Tüskevár című regényét alapul véve dolgoztunk ki egy ötnapos Tüskevár-tábort, ami mostanra olyan népszerű lett, hogy mindkét turnus szinte a meghirdetést követően, azonnal megtelt.A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával és munkatársaival összefogva, Tutajos és Bütyök nyomdokain elindulva, a programok között szerepel Kis-Balaton-túra, régészkedés, kincskeresés, ismerkedés a növény- és állatvilággal, a vízi világ élőlényeivel, hálókötés, halboncolás, felfedezőtúra a Keszthelyi-hegységben, madárgyűrűzés Fenékpusztán. A régészeti tábor résztvevői pedig valódi, balatonszentgyörgyi ásatásokon vesznek részt, és detektorozással is bekapcsolódnak a leletfeltárásokba. Minden tábori nap legfontosabb eleme az irányított játék. Sok csapat-, ügyességi, társas-, kézműves- és egyéb játék lehetőségét vetjük fel, a számháborúzástól kezdve a kincskeresésig. Az első tábor életre hívásánál még csak egy személyben bábáskodtam, mostanra viszont a táborok sokfélesége, a gyereklétszám, a szakmai színvonal megtartása megkövetelte, hogy valamennyi muzeológus szerepet vállaljon, beleértve a pedagógus végzettséggel is rendelkező Havasi Bálint igazgatót is. Az előkészületek, az adminisztráció, az ebédeltetés, a projektek megvalósításának a terhét Kaszás Judit múzeumpedagógiai asszisztens veszi le a vállamról. Sikeres uniós pályázat esetén, jövőre a középiskolai korosztályt is megcélozzuk. Számukra a szőlészethez, borászathoz, a turizmushoz, a középkori lovagi élet világához kapcsolt táborok megszervezésére is vállalkoznánk.
 

 

 

 

vissza az elejére