Mutyi vagy törvényes döntés?

Kalandtúrák Hévízen Együttműködés Augusztus könyve

Újra szörényi zoltán a vajda-gimi élén

Mutyi vagy törvényes döntés?

Az Együtt regionális politikai igazgatója felháborítónak tartja, hogy a helyi KLIK mindenféle indoklás nélkül elutasította Rónaky Attila pályázatát a Vajda-gimnázium igazgatói posztjára.

Tette ezt annak ellenére, hogy a tanári kar hetven százaléka valamint az összes munkaközösség szakmailag megalapozottnak és jól felkészültnek tartotta a pályázatot. A politikus az MSZP, a DK és a Momentum mozgalom aktivistáival közös szolidaritási tüntetést szervezett a gimnázium elé július végén. Az igazgatói pályázat botrányos elbírálása miatt tartott utcai demonstráción viszont csak nagyon kevesen jelentek meg. A szónokok felemlegették: az igazgató mandátumának meghosszabbításával egyházi fenntartásba kerülhet a gimnázium.
A gimnázium igazgatói posztjára a 2008 óta az iskolát vezető Szörényi Zoltán ugyan nem pályázott, a nagykanizsai tankerület, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy döntött: szeptembertől ideiglenes kinevezettként, „régi-új direktorként” ő irányíthatja tovább az oktatási intézményt. Az államtitkárság is úgy foglalt állást: törvényes, szakmai döntést hoztak, amiben politikai szempontok nem játszottak szerepet. A szakszerű, megalapozott és jogszerű döntést a véleményezésre jogosultak javaslatait megfontolva, a benyújtott pályázatokat és a szakmai szempontokat mérlegelve, az intézmény jövőjét szem előtt tartva hozták meg.
Szörényi Zoltán szerint a gimnázium legfőképpen egy komoly szakmai alapokon működő intézmény, ahol nem megengedett az oktatásnak és a nevelési tevékenységnek semmiféle politikai színezetet adni. Egyetlen szülő sem akar rosszat a gyermekének. A helyi szülők pontosan ismerik az elért eredményeket, és tisztában vannak vele, ki tudja ellátni a feladatát, ezért sem támogatták részvételükkel a demonstrációt. Az oktatás összes szereplőjének békés, nyugodt légkörű tanévkezdésre van szüksége, amihez örömmel adom a nevemet – nyilatkozta.

 

 

 

vissza az elejére


Kalandtúrák Hévízen

Egy, a turizmus fejlesztésében érdekelt társaság jóvoltából júniustól nyolc helyszínen mutatják meg, miről érdemes máshogy gondolkoznunk a Balaton körül, milyen felfedeznivalót rejtegetnek azok a tájak, ahol nyaranta a vízibicklit hajtottuk és lángost ettünk.

 Már nem csak gyrokoptert, motoros sárkányrepülést, kalandparkot, minigolfot, segwayt lehet kipróbálni Hévízen, hanem élményadó sétát is, amelyen feltárul Magyarország ikonikus fürdővárosának története a tavat övező legendáival és a hatvanas évek szigorú turnusokban érkező és pihenni vágyó vendégeivel. A fürdővárosban felnőtt, majd Keszthelyen érettségizett, jelenleg a Pécsi Bölcsészkar Romanisztika Intézetében tanító adjunktus vezetésével annak is utánajárnak, hogyan emelte a Festetics és a Reischl család mocsaras lápvidékből fürdővárossá a települést, mi inspirálta a nyaraló Móricz Zsigmondot, és ki volt Nelly, az itt gyógyuló pesti elefánt.
Ahogy átsétálnak az ötvenes évekbe, felfedezik, hogyan alakult át az előkelő fürdőváros több tízezer elvtárs ellátását biztosító szocialista üdülőhellyé. Az érdeklődők megtudhatják, kinek járt a pártüdülő, ki töltötte a nyaralását zimmer freiben, és milyen viselkedést írt elő az üdülőknek a Kádár-kor etikettje. A programok Farkis Tímea, egyetemi adjunktus túravezető irányításával a Szent András Reumakórház külső bejárata mellől, az emlékfaltól indulnak.

 

 

 

vissza az elejére


Együttműködés

Augusztus elején a kínai Jiangsu tartomány Mezőgazdasági Akadémiájának (Jiangsu Academy of Agricultural Science) delegációja tett látogatást a Veszprémi Egyetem Georgikon Karán.

A látogatás során a keszthelyi kar vezetőivel közösen áttekintették az oktatási és kutatási területek együttműködési lehetőségeit.
Az együttműködési szándékot az egyetem vezetői egy megállapodás aláírásával erősítették meg. A Georgikon Kar korábban is és a jövőben is kiemelt fontosságúnak tartja a nemzetközi együttműködéseket, ennek körét bővítette most tovább a potenciálisan nagy lehetőségeket rejtő kínai kapcsolatok szélesítésével. A kémiai és élettudományi kutatásokban élen járó kínai mezőgazdasági akadémia korábban az új termékek és szolgáltatások kereskedelmi forgalomba hozatalának kapcsolatát is kutatássorozatban vizsgálta. A kínai tudományos akadémiával és más kínai agrártudományi egyetemekkel jó partneri együttműködést kialakító egyetemi vezetők örömmel vették a kooperáció új lehetőségét a keszthelyiekkel. A nemzetközi együttműködés várhatóan kiterjed olyan tudományterületekre, amelyikben mindkét intézmény előrehaladott kutatási eredményekkel rendelkezik.

 

 

 

vissza az elejére


Kettős emlékezés

Augusztus könyve

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum könyvtárában elindított, A hónap könyve bemutatósorozat augusztusi darabja a 20-i ünnephez is köthetően, A magyar Országház című kötet.

A mű kiállítására kettős emlékezés jegyében került sor: hiszen ekkor idézzük meg évről évre államalapító királyunk, I. Szent István személyét, s augusztus 31-én lesz 115 éve, hogy elhunyt Steindl Imre, az Országház tervezője, aki a 19. század második felének legjelentősebb építésze volt Ybl Miklós és Schulek Frigyes mellett.
A magyar országgyűlés 1880-ban hozott törvényt az Országház építésére, a kivitelezésre nemzetközi tervpályázatot írtak ki. 19 pályázó között volt ott Steindl Imre dokumentációja. 1885-ben megtörtént az alapkőletétel. Az épület átadására 1902-ben került sor, az avatást a mester már nem érhette meg, az halála után öt héttel történt meg, de végelegesen 1904-re készült el az épület.
A Vasárnapi Újság 1905. évi 27. száma írja: Tisza István kormánya gondoskodott róla, hogy díszes, az épülethez méltó ismertető munka jelenjen meg az Országházról. A lap azt is tudatja, hogy a kötet szerkesztésével Ney Béla építészt, miniszteri tanácsost, jeles műszaki írót bízták meg, a díszmű technikai munkáit és kiadását pedig a felvidéki Divald Károly műintézete vállalta. Az újság így mutatja be a kötetet: „A szöveg magyar, német és franczia nyelven kíséri a műlapokat, s a mű ára 150 korona. A magyar közönség előtt bizonyára szíves fogadtatásra talál ez a nagyszabású munka, külföldön pedig be fogja mutatni a magyar művészetnek rövid idő alatt elért haladását.”
A múzeumlátogatók által megtekinthető kötet még mindig nagyon jó állapotú. Festett, aranyozott, dombornyomással díszített, félbőr díszkötésben 1906. augusztus 28-án került a Festetics család könyvtárába.

 

 

 

 

vissza az elejére