A vadászati kultúrát ünnepelték

Élmény, öröm, ismeret    

VI. Keszthelyi Festetics-Trófeaszemle

A vadászati kultúrát ünnepelték

A Vadászati Kulturális Egyesület (VKE), a Zalaerdő Zrt. és a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma a vadászathoz kötődő zenei, irodalmi és képzőművészeti programokkal, solymászbemutatóval, könyvdedikálással, szakmai tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket a vadászati múzeumba, ami a helyszíne volt a vadászati kultúra keszthelyi ünnepének és a VI. Festetics-trófeaszemlének.

Kiállították a hazai trófeákat, a rendellenes és érmes agancsokat, agyarakat és csigákat is. A Zala Vadászkürt Együttes és Bereczky Szilárd versmondó közreműködésével tartott nyitóünnepségen mondott köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte: hat évvel ezelőtt az volt a cél, hogy minél több emberrel megismertessék az ország és Zala megye vadászati múltját, kultúráját, értékeit. A Zala Megyei Vadászszövetség elnöke úgy fogalmazott: 2011-ben még nem tudtuk, hogy a trófeaszemle 10 éves jubileumára hazánk vadászati világkiállítást szervez, és a cél még magasztosabb lesz. Augusztus utolsó hétvégéjén a sohollári vadászati évadnyitó, majd a zalaegerszegi vadpörköltfesztivál és a Festetics-trófeaszemle olyan országos hatókörű, színvonalas programok, amelyek a 2021-es világkiállításon is méltán helytállnak. A kiállított trófeákat a zalai erdők „teremték”, és őszinte vadászirigységgel lehet feltekinteni a kapitális: 14 és 15 kilogrammos darabokra.
A Festetics Kulturális Örökség Díjat Lakatos Ferenc, a díj alapítója és Pálinkás Róbert közösen adták át Hopp Tamásnak, a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének nyugalmazott igazgatójának, aki a kezdetektől komoly szakmai segítséget nyújtott a rendezvény lebonyolításában. A Bársony István országos ifjúsági prózamondó versenyt a múzeum különtermében tartották. Oláh Csaba, a VKE elnöke nyitotta meg a „Vadászalkotók – alkotó vadászok” című képzőművészeti kiállítást, és kiosztották a pályázatra érkezett legszebb művekért járó díjakat.

 

 

 

vissza az elejére


Járási múzeumpedagógiai évadnyitó

Élmény, öröm, ismeret

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Balatoni Múzeum augusztus végén tartotta a járási múzeumpedagógiai évadnyitóját a keszthelyi intézményben, ahova a régióban dolgozó óvodák és iskolák pedagógusait hívták meg.

 Mielőtt Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese ízelítőt adott volna a negyedszáz érdeklődőnek a 2017/18-as tanév múzeumpedagógiai programjairól és a természettudományos „eszköztárból”, köszöntötte a megjelenteket. A múzeumpedagógus kiemelte: az oktatáspolitikával összhangban, szerencsére egyre több pedagógus ismeri föl, hogy a múzeum már nem csak egy olyan tér, ahol a tárgyakat üveg mögül lehet csak csendben, halkan vizslatni, hanem élmény-, öröm-, ismeret-, tudás- és barátszerző hely is. Az indulás óta a járás területén már 1200 tanulót vontak be az ingyenes ismeretszerző programokba.
E cél érdekében folyamatosan nyújtanak be és nyernek el pályázatokat. Biológia, környezet-, természetismeret, földrajz, geológia, történelem, a hon- és népismeret és az életmód tématerületéről valamint a jeles napokhoz köthetően a jövőben is szerveznek majd programokat, illetve táborokat. A szakember jelen volt a zalaszántói iskola tanévnyitó értekezletén is, ahol a tervezett múzeumpedagógiai programokról informálta a nevelőtestület tagjait.
Czimondorné Kozma Bernadett, a zalaszántói Gersei Pethő Általános Iskola igazgatóhelyettese a diákok múzeumi élményeit, tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Szerinte az élménypedagógia, az érzékszervek bevonása az ismeretszerzésbe rendkívüli motiváló erőt képvisel. Az iskola pedagógiai programjába illeszkedve még a tanárok is sok új ismerettel gazdagodtak az elmúlt tanévekben. A kreatív csoportmunka, a látványos vetítések, a fegyverek kézbe foghatósága, az interaktív tudásszerzés, a komplexitásra törekvő foglalkozások kiválóan alkalmasak több tantárgyból is a törzsanyag kiszélesítésére. Sokan jutottak sikerélményhez és a visszahúzódóbbak közül is egyre többen lettek nyitottabbak, befogadóbbak. A hátrányos helyzetű tanulók nagy része is örömmel vett részt a programokon, vártúrákon.
Sali Éva, a Természet Háza Látogatóközpont ökoturisztikai vezetője a környezeti nevelés egyre népszerűbb programjairól, a játszva tanulás lehetőségeiről, a barátságos környezetben új élményekre és ismeretekre vágyók kiszolgálásáról, az öko-műhely-foglalkozásokról, az erdő-pedagógia szerepéről, továbbá a napközis táborokról adott összefoglalót. Jelezte, hogy tervben van tanösvény, szabadtéri kőzetgyűjtemény, szalonnasütő és játszótér létrehozása is.
Bankó Zsolt, a Helikon Kastélymúzeum múzeumpedagóiai menedzsere a média- és kortársművészeti kurzusok szerepéről, a Helikon Kastély Kortárs Művészeti Műhely sikert hozó tevékenységéről adott tájékoztatót.

 

 

 

vissza az elejére