Startol a zöldprogram

Családi nap jó példákkal    

               Startol a zöldprogram

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Zala megye fejlesztési miniszteri biztosa és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere közös sajtótájékoztatót tartott a közelmúltban a Balaton Színház Básti termében.

Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére” valamint a „Zöld város kialakítása” elnevezésű Településfejlesztési Operatív Programok (TOP) eredményéről számoltak be.
Mint elhangzott: a Széchenyi 2020 programhoz kapcsolódóan egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert Keszthely önkormányzata a Festetics-kastély és a Balaton-part közötti zöldterületek, utak és parkolók, játszóterek megújítására, további 270 millió forintból pedig három középületet korszerűsítenek.Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta: a TOP-keretből megvalósuló fejlesztések több mint 90 százalékáról már megszületett a kormányzati döntés, így mindezek az uniós ciklus végéig le is zárulhatnak. A korábban elkezdett fejlesztéseket kompletté téve a Festetics-kastély és a Balaton-part közötti területet zöldebbé varázsolják, s modernizálnak utakat, parkolókat.
A részleteket közzétéve Ruzsics Ferenc polgármester azt vázolta, hogy a 2019 végéig várhatóan készre jelentett beruházás felöleli a történelmi városmagot, érintve a Kastély utcát, a Sétálóutcát, a Zeppelin teret, a Fő-teret, továbbá a KRESZ-park környezetét, valamint Keszthely zöld szívét, a Helikon parkot. Utóbbi helyen erdei tornapálya, játszótér létesül, tanösvényt valamint közvilágítással kiegészített futópályát alakítanak ki, rendbe rakják a vasúti átjáróhoz közel eső parkolót, a KRESZ-park pedig sportolási és rekreációs oázissá lényegül át. A parkolási rendjében teljesen megújított Zeppelin téren olvasókert és játszótér épül. Mindenhol jelentős és látványos zöldfelület-megújítást terveznek. A projektben szerepel út- és utcaburkolat-kialakítás, -felújítás, csapadékvíz-elvezetés, utcabútor-beszerzés, köztérfigyelő kamerarendszer kiépítése, közvilágítás-korszerűsítés. Tervezik a Zöldmező utcai iskola, a zeneiskola, valamint a Sopron utcai óvoda épületek homlokzati és gépészeti felújítását, hőszigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét. A szakiskola tetejére 2018-ig napelemek kerülnek, de modernizálják a zeneiskola és az óvoda fűtési rendszerét is.
 

 

 

 

 

vissza az elejére


Már hagyomány keszthelyen

Családi nap jó példákkal

Idén immár jubileumi jegyben, ötödik alkalommal rendezték meg Keszthelyen a Légy példakép néven jól ismert családi napot.

A közösségi program szórakoztató események sorával az egészségről, a biztonságról, a segítséget adók munkájáról és a segítségadás jelentőségéről szólt. Mindennek fontosságát példaadással mutatva kerékpártúra indult, majd kerékpáros ügyességi versenyekbe lehetett nevezni, s a résztvevők közelebbről ismerkedhettek meg a segítőkkel: a mentők, a rendőrök, a tűzoltók munkájának technikai eszközeivel.
A délelőtti kerékpártúrán több mint százan vettek részt. Két különböző távolság megtételére vállalkozhattak a nevezők: tekerhettek Balatongyörökig, a hoszszabb utat választók pedig Szigligetig kerekeztek. A délutáni események helyszíne a keleti városrész bevásárlóközpontja volt, ahova felvonultak a mentők, a tűzoltók, a rendőrök, a polgárőrök.
– A keszthelyi és környéki emberek mozgással, látványossággal való megszólítása a cél – mondta Horváth Imre, a rendezvény főszervezője. – Öröm, hogy ez egyre nagyobb körben sikerül, az Egry József Általános Iskola diákjai idén már szervezetten, nagy létszámban érkeztek, közösen mutatva a jó példát. Fontosnak tarjuk, hogy a gyermekek megismerjék a segítők munkáját: így a tűzoltókét, a mentőkét, a rendőrökét, lássák, hogy ők miként vigyáznak ránk. Vendégünk továbbá a Morzsa Állatvédő Alapítvány, akik ugyancsak példaadói a segítségnyújtásnak.
Vidám hangulatban telt a nap, a példaadás a felnőttek körében megmutatkozhatott véradással, a Vöröskereszt helyi szervezete közreműködésével kitelepült a városi kórház vérellátó állomása.

 

 

 

 

vissza az elejére