Vége a szennyvízfeltörésnek Jobbik: Utcafórum Születésnapra A hónap könyve Elismeréssel fogadták őket DK: Pereskedtek

Zámori lakossági fórum

Vége a szennyvízfeltörésnek

Lakossági fórumra várta választókerülete, Zámor és térsége lakóit Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester, önkormányzati képviselő szeptember derekán. A várospolitikus fontosnak látja ugyanis, hogy rendszeres és közvetlen kapcsolatot ápoljon a városrészében élőkkel. A fórumon – ahol a helyi rendőrkapitányság illetékese is tájékoztatót adott – összegezték az elmúlt fél év eredményeit, a pályázatok sikereit.

Nagy Bálint jelezte: évtizedek óta visszatérően jelentkező probléma oldódhat meg október végéig Keszthelyen az Apát utcában, a Móra Ferenc utcában és a vasúti sínekhez közel eső területeken. E helyen ugyanis nagyobb esőzéseknél szinte mindig tapasztaltak szennyvízfeltörést, az aszfaltos út esővízben állását, a gépjárművek elakadását, a pincék és udvarok elárasztását. Az áldatlan állapotok most véglegesen megszűnhetnek. Az ígéret szerint: a fertőtlenítőszerek és a homokzsákok már nem lesznek a mindennapok részei, mert startol a helyi vízművek előrehozott projektje. A DRV gravitációs fővezetékrendszerét érintő, közterületen futó, magánterületet nem érintő saját beruházásához Keszthely önkormányzata 2,4 millió forinttal járult hozzá. Túl vannak a munkaterület átadásán. Szeptember végén az új szennyvízcsöveket már egymásután lefektették az Apát utcának az Ady Endre és Toldi Miklós utca közé eső szakaszára, és a szakemberek megkezdték a csövek földbe helyezését. A város legalacsonyabban fekvő pontján a háztartási vízfogyasztás végtermékét hamarosan ezek a nagy átmérőjű csövek vezetik majd el, a Kazinczy utcai átemelő igénybevételével, így Balatonedericstől Keszthely irányában más települések szennyvize már nem kerül bele ebbe a rendszerbe. Nagy Bálint a fórumon szót ejtett a Libás strand fejlesztési elképzeléseiről, az Ady utcai sorházak előtti parkoló felújításáról, a küszöbön álló sportfejlesztésekről, további padok és kézi szemetesek kihelyezéséről, közterületi fák visszavágásáról és a Zámoron átmenő forgalom csillapításának lehetőségeiről.

 

 

 

 

vissza az elejére


Jobbik: Utcafórum

A Jobbik értékóvó, értékteremtő kezdeményezéseként a „Balaton mindenkié” címmel tartottak utcafórummal egybekötött sajtótájékoztatót a párt zalai, veszprémi és somogyi képviselőjelöltjei Keszthely Fő terén.

A kiemelt üdülőkörzet közlekedési, vízparthoz férési, közbiztonsági, halászati, egészségügyi problémáinak megoldására mutattak fel programot.
Dr. Weller Jakus Tamás, a Zala 2. választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje az M7-es autópálya 2x3 sávossá bővítéséről, a 84-es főút gyorsforgalmi úttá szélesítéséről, a balatoni kötöttpályás körvasút kiépítéséről, a hajózás elő- és utószezoni igénybevételének szélesítéséről, a tó körüli bringakörút mielőbbi megújításáról, és a sármelléki repülőtér környezetének gyors rendbetételéről beszélt. Kepli Lajos a Balaton-part felszabadításának szükségességét és a tó körüljárhatóságának akár kisajátítással történő megoldását hozta szóba a horgászat, a rekreáció és a szabad strandolás érdekében. Potocskáné Kőrösi Anita a közbiztonság javítását, a vízirendészet megerősítését, a vízi biztonság erősítését, a nyaralótulajdonosok és fürdőzők fokozottabb védelmét szorgalmazta. Dr. Steinmetz Ádám az éttermekben nem létező balatoni hal gasztronómiai értékét és védjeggyé tételének fontosságát ecsetelte. Rig Lajos az egészségügy egyenlőtlenségeinek felszámolására, a biztonságosabb betegellátásra, a sürgősségi fogadóhelyek létesítésére, a mentőszolgálat megerősítésére adott javaslatokat.

 

 

 

 

vissza az elejére


Balázs Árpád 80 éves

 

Születésnapra

A keszthelyi Balaton Színházban koncertestet tartva köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Balázs Árpád, Erkel- és Magyar Örökség-díjas zeneszerzőt.

A jeles komponista sok szállal kötődik a térséghez, helyi és környékbeli zeneművészeti csoportok az ünnepelt több szerzeményét szólaltatták meg. A műsorban szerepelt a keszthelyi Helikon Kórus, a hévízi Musica Antiqua Együttes, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a keszthelyi Festetics György Zeneiskola vonószenekara, a vonyarcvashegyi Eötvös Károly és a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola gyermekkórusa. A rendezvényre a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ szervezésében került sor.
Balázs Árpád október 1-jén, a zene világnapján született Szentesen. Keszthelyhez való szoros kötődősének egyik tradicionális szála a Helikoni ünnepségek, az ifjúsági művészeti seregszemlén rendszeresen a komolyzenei zsűri elnöke. Nevéhez fűződik a Vonyarcvashegyen már hagyományos általános iskolai diákkórusok találkozójának elindítása. Kezdettől fogva patrónusa a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarnak.
Az ünnepségen köszöntötte a művészt Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere. A település önkormányzata korábban díszpolgári címmel tüntette ki. A község Eötvös Károly Általános Iskolájában zenei tantermet neveztek el róla. Mint köszöntőjében a polgármester utalt rá, ott helyezték el az intézménynek korábban adományozott zongoráját. A hangszernek érdekes zenetörténeti értéke van: Balázs Árpád azon komponálta egyik több generáción át közkedvelt szerzeménysorozatát. Marék Veronika meseíró, A kockásfülű nyúl című film forgatókönyvéből a ’70-es évek második felében készült 26 részes rajzfilmsorozathoz szerzett zenét.
A születésnapi koncerten a zeneköltő 3 művének ősbemutatójára is sor került. Nyitányként hangzott el közönség előtt először az új rézfúvós kvintett, a Musica Antiqua régizenei együttes az idén 40 éves jubileumára írt Balázs Árpád-szerzeményt szólaltatta meg ez alkalommal. A fináléban pedig a fúvószenekarra és énekkarra írt Él a nemzet című szerzemény valamennyi fellépő fúvóshangszeres és énekes előadásában hangzott el, mintegy 200 szereplő tolmácsolásában.

 

 

 

 

vissza az elejére


A hónap könyve

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történelmi könyvtára számos olyan értekezéssel, vitairattal gazdagodott az idők folyamán, melyek „nagy reformerek” tollából származnak, gyarapítva ezzel az amúgy is felbecsülhetetlen értékű állományt.

Mindezek közül való az intézmény által elindított „Hónap könyve” bemutatósorozat októberi darabja. Károli Gáspár Vizsolyban, 1590. július 20-án fejezte be az első, teljes magyar nyelvű szentírást. Hosszú évszázadok folyamán több mint száz kiadást ért meg. Az 1608-as második kiadástól kezdve 1794-ig a protestáns fordítások a honi politikai viszonyok miatt csak külföldön jelenhettek meg. Ezek közül egyik az úgynevezett „Utrechti Biblia”, amely azért is érdekes, mivel kiadóját, kisszántói Pethe Ferencet (1763–1832), gróf I. Festetics György (1755–1819) is alkalmazta a keszthelyi mezőgazdasági iskolájában, a Georgikonban 1797–1801 között. Az intézményben először könyvelő volt, később pedig tanított. Oktatási nyelvként elsőként alkalmazta a magyar nyelvet.
A kötet barokk, aranyozott bőr kötése még mindig nagyon jó állapotban van. Méltán „versenyezhet” néhány, napjainkban napvilágot látott könyvkötészeti darabbal. A kastélymúzeum látogatói a könyvtárteremben tekinthetik meg az értékes kötetet.

 

 

 

 

vissza az elejére


Pedagógusköszöntő

Elismeréssel fogadták őket

Szőnyi Jánosné, Varga Lászlóné, Lakos Zoltán, Kiss Győzőné és Kovács Józsefné nyugdíjas pedagógusok díszokleveleinek átadására és Gróf Alexandra Erzsébet logopédus, Móró Tamara gyógypedagógus, Szabó Szimonetta Éva óvodapedagógus, Szakál Diána pályakezdő pedagógusok eskütételére szeptember utolsó péntekén került sor a keszthelyi városháza dísztermében. Mind a város polgármestere, mind a jegyzője meleg szavakkal üdvözölte a meghívottakat.

A köszöntőben elhangzott: Keszthelynek, mint iskolavárosnak és a város vezetésének fontos, hogy egyszerre legyen jelen a múlt és a jövő: a múlt azokkal a pedagógusokkal, akik igen sokat tettek az itt élő polgárok testi-lelki-szellemi fejlődéséért, gyarapodásáért; és a jövő a pályakezdő pedagógusokkal, akikre gyermekeink nevelését-oktatását kívánjuk bízni. A hét évtizeddel ezelőtt diplomáját megszerző Szőnyi Jánosné, a Zalaapátiban és Zalacsányban is dolgozó okleveles tanítónő rubinoklevelet vett át. A 65 évvel ezelőtt diplomázó Lakos Zoltán okleveles tanító, a Zöldmező utcai iskola nyugalmazott pedagógusa vasoklevelet kapott. A 65 évvel ezelőtt diplomát szerző Varga Lászlóné a hévízi Illyés Gyula-iskola okleveles tanítója számára vasoklevelet adományoztak. Az 50 éve végzett Kiss Győzőné, a Vajda-gimnázium volt tanára, igazgatóhelyettese, megbízott igazgatója, magyar–történelem– rajz szakos általános iskolai és történelem szakos középiskolai tanár aranyoklevelet vehetett át. A Keszthelyen született, a pécsi tanárképző főiskolán fél évszázaddal ezelőtt végzett Kovács Józsefné biológia–földrajz–mezőgazdasági ismeretek és gyakorlatok szakos általános iskolai tanár aranyoklevélben részesült.
Szent Gellértnek, a katolikus iskolák védőszentjének ünnepén, adták át a Szent Gellért-díjakat a Veszprémi Főegyházmegyében. Mint megtudtuk: a főegyházmegye által fenntartott tizenegy oktatási intézményben mintegy 3500 gyermek és fiatal nevelése folyik. Jelentősen növekedett a főegyházmegye által fenntartott iskolákba, óvodákba járó diákok létszáma az előző tanévekhez képest. Több oktatási intézményben – így a Ranolder-iskolában is – nagy értékű ingatlanfejlesztés van folyamatban. Az intézményben belső és külső felújításokra, fűtéskorszerűsítésre, ablakcserékre is sor kerül. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért-díjjal azokat ismerték el, akik a katolikus közoktatásban kiemelkedő munkát végeztek. Ezen díj arany fokozatát vehette át: Mózsné Nuznek Katalin, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tanítója. A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát kapta: Tormáné Taál Ildikó, a Ranolder-iskola gazdasági vezetője.

 

 

 

 

vissza az elejére


DK: Pereskedtek

Nagy Zoltán, a Demokratikus Koalíció megyei és Kovács Viktória, a párt keszthelyi képviselője 2014 decemberében közös sajtótájékoztatót tartottak a Blikkben megjelent, valótlan adatközléssel foglalkozó hírrel kapcsolatban, miszerint egy önkormányzati pályázat anyagában több helyen is az szerepelt, hogy Hévíz polgármesterének felsőfokú végzettsége van.
 

A cikkre hivatkozva hazugsággal és csalással vádolták meg Papp Gábort, sőt lemondásra is felszólították, de a polgármester rágalmazás miatt pert indított a két DK-s vezető és az ügyet megszellőztető újságíró ellen.
A hosszasan elhúzódó, a rendőrséget és az ügyészséget is bevonó, tanúmeghallgatásokkal, bizonyítékbekérésekkel tarkított jogvitában nemrég született meg első fokon a bíróság ítélete. Ebben kétséget kizáróan, az egyetemtől kapott nyilatkozattal megerősítve kiderült, a városvezető tényleg nem szerzett diplomát még idén februárban sem, tehát a mentorirodai pályázatban szereplő, az ő adatközlése alapján leírt állítások, valóban hamisak, de csalás nem történt. Papp Gábor a per elején kinyilvánította: „Meg kell tisztítani a közéletet ezektől az emberektől és felelősségre kell vonni őket, mert a társadalom egészét veszélyeztetik. Rágalmaikkal átlépték azt a határt, amit közszereplőként tűrnie kell...” A bíróság friss ítélete szerint megtörtént a rágalmazás és a becsületsértés, ezért a két képviselőt megrovásban részesítették. A vádlottak felmentésért, a perelő polgármester pedig súlyosbításért fellebbez.

 

 

 

 

vissza az elejére