A Balaton közbiztonságáról

Vándorkiállítás Bibó Istvánról Erdei sportturisztika Emlékezés Szent Lászlóra Ünnepség

A Balaton közbiztonságáról

Somogy, Fejér, Veszprém és Zala megye rendőrfőkapitányság-vezetőinek részvételével a gyenesdiási községházán szeptember utolsó keddjén tartotta szezonzáró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság. A tanácskozást követően a szakmai grémium nevében Papp Károly rendőr altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője és dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tartottak sajtótájékoztatót.

Papp Károly kiemelte: a rendőrség a fő stratégiai szövetségesek támogatásával: polgárőrökkel, az önkormányzatokkal és az együttműködő partnerekkel közösen megfelelő közbiztonságot és közrendet tudott garantálni nyáron a Balaton térségében. A pihenők zavartalan nyaralását oly módon sikerült biztosítani, hogy mindeközben rengeteg nagy rendezvény, sportprogram és fesztivál felügyeletét is megoldották. Az európai terrorfenyegetettségre tekintettel a főidényben a rendőrségnek új tematikával kellett készülnie. A készenléti rendőrség állománya Fejér, Veszprém, Somogy, Zala megyékben is hatékonyan segítette a helyi rendőrök tevékenységét.
Sipos Gyula, a négy megye rendőri feladatellátását ez évben koordináló Zala megyei főkapitány arról szólt, hogy immár negyedszázados múltja van annak, hogy integrált feladatellátásban szolgálják a főidényt a Balaton körül. Az elmúlt évek hagyományosan jó időszakaihoz képest is sikerült javítani az eredményeken. A Balaton körüli vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal, azaz 125 ezerrel növekedett a tavalyihoz képest. Nőtt a nyomozások és a halálos vízi balesetek száma, de a felfutó „buliturizmus” ellenére is kevesebb vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak. Az erőforrásokkal a legoptimálisabb módon igyekeztek gazdálkodni, és ez vezetett oda, hogy nincs romló tendencia, vagy szégyellnivaló mutatószám. Szerencsére olyan nagy horderejű bűncselekmény sem történt, ami irritálta volna a turisták és az itt élők nyugalmát. A kilenc rablás majd mindegyikének elkövetőjét sikerült elfogni. A közterületi óraszámok a tavalyihoz képest 8,5 százalékkal emelkedtek, így sok jogsértést sikerült megelőzni a rendőri jelenléttel. Mintegy 38 százalékkal kevesebb besurranásos lopás, 45 százalékkal kevesebb betöréses lopás történt, és emelkedett a gyanúsítottként kézre kerített bűnelkövetők száma is. A külföldi vendégek számával együtt majdnem negyedével nőtt a külföldi gyanúsítottak száma. A prevenció jövőre a vízbefulladásokra fókuszál, mert idén kétszer annyian lelték halálukat a tóban, mint a tavalyi idényben.
Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, a Balatoni Szövetség Elnökségének tagja úgy látta, hogy az értekezlet helyszínének kijelölésével a rendőrség elismerte a nagyközségnek a közrend, a közbiztonság és a prevenciós munka terén végzett aktív és eredményes bűnmegelőzési feladatellátását. A készenléti rendőrség és a vendég polgárőrök anyagi támogatása szerinte elengedhetetlen, mert a minőségi turizmus csak a biztonságon keresztül lehetséges. A közrendvédelem, a katasztrófavédelem, a vízirendészet, a vízi mentőszolgálat, a NÉBIH, a társhatóságok és a civil erő összefogása jól vizsgázott a Zalai Balaton-part településein – mondta el.

 

 

 

 

vissza az elejére


25 éves a hévízi gimnázium

Vándorkiállítás Bibó Istvánról

A tanévben ünnepli fennállásának negyedévszázados jubileumát a hévízi Bibó István Gimnázium. A középiskola az évforduló jegyében ünnepi rendezvénysorozatot szervezett, amelynek első eseménye volt szeptember derekán a Bibó életét bemutató kiállítás. E tanévben szerveznek még 25 órán át tartó német nyelvi foglalkozást és lebonyolítanak egy maratoni focikupát. Tervezik egy évkönyv kiadását, további tárlatok megrendezését, de márciusban egy gálaprogram is lesz majd.

 A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány koordinálásával, az 1956-os Pályázati Iroda támogatásával létrejött vándorkiállítás megnyitóján díszvendégként köszöntötték Tegzes Lászlóné Bibó Borbálát, az utazó tárlat szakmai referensét. Bibó István pedagógusként dolgozó leánya köszöntőjében elmondta: a diákokhoz kívánták közelebb hozni a politikust, a közírót. Nem csupán az '56-os dicső szerepvállalásáról, nem csak a Nagy Imre-kormányban töltött államminiszteri éveiről akartak szólni, de jogtudósi, jogfilozófiai munkásságára is rá szerették volna irányítani a tanulóifjúság figyelmét. A neves közgondolkodónak rengeteg olyan belső tulajdonsága volt, ami példaképpé teheti őt a mai generáció előtt. A magánemberként is szeretettel helytálló jogi doktor, egyetemi tanár, politikai fogolyként is kiállt hite mellett. Bibó Borbála, a közelgő október 23-ai évfordulóhoz kapcsolódóan arról mesélt, hogy milyen tiszteletre méltó tulajdonságokkal rendelkezett édesapja, és ő hétesztendősen miként élte meg a forradalmár apához való tartozását. A XX. század egyik legnagyobb politikai gondolkodójának példáját röviden méltatta Nagy Boldizsár igazgató is, aki örömmel szólt arról, hogy a gimnázium névadójának leányával régóta fennálló baráti kapcsolat révén érkezhetett Hévízre az információkban gazdag vándorkiállítás.

 

 

 

 

vissza az elejére


A nevezők emlékkövet kaptak a túrautak teljesítéséért.

Először rajtolt a Vadlán Ultra Trail

 

Erdei sportturisztika

A Keszthelyi-hegységben természeti képződményről elnevezett, erdei sportturisztikai rendezvényt indított útjára idén Cserszegtomaj. Vadlán Ultra Trail néven szerveztek tájfutóversenyt a térségben 12 település összefogásával.

A névadó, a Gyenesdiáson legközismertebb, de a környék erdei túraútvonalai mentén több helyen is található szél vájta vadlánlik, illetve vadlánybarlangként ismert kőfülke. A nevezők mintegy 150-fős mezőnyét házigazdaként Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere köszöntötte a rajt előtt. Elmondta: a sport, az egészséges életmód, a versenyszellem népszerűsítése mellett fontos cél, hogy a Keszthelyi-hegységben található nevezetes pontokat, természeti képződményeket, a nemrégiben felújított kilátókat, a Kéktúra-útvonal több szakaszát és az érintett településeket megismerjék a résztvevők.
A kezdeményező és főszervező település mellé Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics, Vállus, Várvölgy, Nagygörbő, Vindornyaszőlős, Vindornyalak, Zalaszántó, Rezi csatlakozott. Részt vett a sportversenyen Szőnyi Ferenc ultratriatlonista. Az útvonalban szerepelt többek közt a Csókakő, a Faludi-sík, a Hatlábú pajta, a Nagymező, Balatongyörökig a kilátók és más nevezetességek, mint a fénykereszt, a Szerelem-domb, a Sipos-torok, a kutyatemető, Várvölgy felé a Tátika, Zalaszántón a sztúpa, Rezi vára.
Feltehetően, a hagyományteremtő szándék is célt ért. A tervek szerint a továbbiakban évente önkéntes vállalás alapján más-más településre kerülhet át a versenyközpont.

 

 

 

 

vissza az elejére


Tiszta hittel, erős kézzel

Emlékezés Szent Lászlóra

A Tájak-Korok-Múzeumok Kőrösi Csoma Sándor Klub és a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár szeptember végén tartotta a Szent László lovagkirályra emlékező rendezvényét.

Dr. Törzsök András történész-tanár a tőle megszokott precizitással, komplexitással, a történelmi tényeket harag és részrehajlás nélkül kezelve, egzakt módon tisztázta, hogy mit mondanak I. Lászlóról a történelemkönyvek. Megvizsgálta, hogy milyen különlegességek köthetőek hozzá, körüljárta, hogy az uralkodó mit adott, mit ad, mit fog adni a múlt a jelen és a jövő generációi számára. Részletesen bemutatta az Árpád-ház egyenes ágú leszármazottját, Taksony fejedelem ükunokáját, Vazulnak az unokáját, I. Bála fiát. Arra buzdított, hogy legyünk büszkék a példaadó királyunkra, magyarságunkra, nemzetünkre, múltunkra.
Az előadás előtt Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitotta a „Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse, 1077–2017 című vándorkiállítást. Mint kihangsúlyozta: a somogyi kötődésű lovagkirály életpéldájával a nemzet értékalapú szemléletéről, a haza szeretetéről üzen. Az 1192-ben szentté avatott királyt a legendák kegyes lovagkirályként mutatják be, mint a késő lovagkori lovagi eszmény megtestesítőjét. Határozott, erőteljes, a céljaiért küzdeni képes király mindig egységes, keresztény nemzetben gondolkodott. A trónt belharcoktól hemzsegő, nehéz időszakban vette át, és drákói szigorúságú törvényeket alkotott. Eltökéltséggel kellett harcolnia a szuverenitásunkat veszélyeztető népekkel. I. László egész Európának példát adhat a kereszténység megerősítésére, hitünk és vallásunk gyakorlására, s nemzetünk összetartó erejének fokozására. A Törzsök Lajos Endréné vezetésével működő Helikon Versmondókör tagjai: Halmos Eszter, Herczeg László, Jordán Lukács, Kalapos István, ifj. Kalapos István, Kis Gábor és Kovács Stefánia a literatúra témához illő gyöngyszemeinek tolmácsolásával tették emlékezetessé a telt házas rendezvényt.

 

 

 

 

vissza az elejére


Alsópáhokon

Ünnepség

Az alsópáhoki könyvtári információs és közösségi hely felújított helyiségeinek ünnepélyes átadására várták a vendégeket a közelmúltban. A Dr. Szántó Imre Általános Iskola diákjainak közreműködésével tartott programon bejelentették: a megyei könyvtárnak köszönhetően majdnem egymillió forintos ráfordítással sikerült megújítani a 65 éve létrejött bibliotékát.

Köszöntőjében Czigány Sándor, Alsópáhok község polgármestere kiemelte: öt éve sikerült megújítani a művelődési intézményt, és most a lélek gyarapodását szolgáló könyvtár is új polcokat, asztalokat, ülőalkalmatosságokat kapott.
Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ünnepi beszédében rávilágított: a kulturális életben fontos szerepet betöltő információszerző központ, közösségi színtér és élményadó hely minden korosztály igényét kielégíti, hisz friss és korszerű olvasnivalók találhatók itt. A korszerűsített állomány 4900 kötete várja megújított környezetben az olvasókat.
Az átadás után író-olvasó találkozó kezdődött, melynek vendége volt Lugosi Csenge Anna író és Gombási Andrásné magyartanár. A beszélgetést Szabó Zsolt Szilveszter népművelő, könyvtáros vezette.

 

 

 

 

vissza az elejére