Őszi-téli programok, tárlatok | Negyvenéves az ellátórendszer | A Brix Bistro „nagy napja” ünnepi megnyitóval |
A Balatoni Múzeum újdonságai
A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) újra szervezte koordinátorhálózatát. Így lett ismét koordinátor Zala megyében Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese is, aki szerteágazó feladatot lát el.
Összekötő kapocsként tevékenykedik az oktatási
intézmények, a területéhez tartozó múzeumok és a MOKK, valamint a régió
múzeumai között. Feladata lett a „Múzeumok mindenkinek” program támogatása,
a korszerű múzeumi szemlélet széles körű elterjesztése, a különböző uniós
források felhasználásával a helyi, megyei, régiós múzeumi fejlesztések
megvalósításának szorgalmazása, támogatása. A koordinátor a múzeumok és
közoktatási intézmények között a széles körű és tartalmas együttműködések
kibontakoztatásáért is felelős lett. Hozzá tartozik: a közös műhelymunkák
bonyolítása, a pedagógus-adatbázis létrehozása, az „iskolamúzeum” legjobb
gyakorlatok közzététele, a közoktatási célú kiállítási és
gyűjteményhasznosítási koncepciók kidolgozása, a megyei múzeumpedagógiai
információs napok lebonyolítása, pályázatok, mintaprojektek létrehozása,
adminisztrációja.
Németh Pétert, a Balatoni Múzeum őszi-téli programjairól,
kiállításairól kérdeztük:
– Festők, grafikusok, szobrászok és irodalmárok, összesen 36 alkotó vett
részt idén nyáron a Takács Ferdinánd és Szencz Lívia
művész házaspár által megszervezett, cserszegtomaji Kulturális Pikniken.
A Művészek Szabad Alkotóközössége minden évben felidézi egy helyi kötődésű
művész életművét. Ez alkalommal Halápy János festőművész
Balatoni Múzeumból kölcsönzött festményei nyújtottak inspirációt a
résztvevőknek. A szeptember végén nyílt és év végéig látogatható kulturális
piknik az alkotótábor záró kiállításának anyagát mutatja be.
A magyar festészet napja alkalmából Haraszti László és
Haraszti Janka közös, december közepéig látogatható kiállítását
nyitottuk meg október közepén. A Keszthelyen élő Haraszti László
festő, művésztanár 51 éve végezte el a Képzőművészeti Főiskolát Kádár
György és Barcsay Jenő tanítványaként. A Művelődési
Minisztérium nívódíjas festője Derkovits-ösztöndíjasként kezdte pályáját,
majd 31 éve Podmaniczky-díjjal is kitüntették. Lánya, Janka 1995-ben végzett
a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán, Gerzson Pál és
Klimó Károly voltak a mesterei. A kiállítás időtartama alatt
Kostyál László művészettörténész és Haraszti László a
festészet napjához kötődő, illetve egyéb ismeretterjesztő művészettörténeti
előadásokat tartanak.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében: Irodalmi (cool)túra
címmel játékos kerékpáros felfedezőtúra startolt a keszthelyi irodalmi
emlékhelyek nyomában. A résztvevőket nemcsak kalandok, de értékes
nyeremények is várták. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében:
„Humor a pedagógiában” címmel október 18-án tartjuk meg az óvodapedagógusok
napját. Dr. Varga László egyetemi docens, a Soproni Egyetem
Benedek Elek Pedagógiai Kar tanára, a legújabb kutatási
eredményeket felhasználva, a kisgyermek-pedagógia újszerű módszereire
reflektáltan, arra keresi a választ, hogy milyen szerepe van a humornak, a
boldogságnak a pedagógiában. Október 28-án, a Múzeumok Őszi Fesztiválja
programsorozat keretében rendezzük a mesterségek napját, amelyen
bemutatkoznak a hagyományos kézművesmesterségek, az alkotni vágyók pedig
maguk is próbára tehetik kézügyességüket. Fafaragó, csipkeverő, szövő,
tojáskarcoló, lószőrszövő, mézeskalács-készítő, kosárfonó, kovács, hímző,
keramikus, molnár, házitészta-készítő, bőrös, csizmadia és méhész is van a
meghívottak között.
A fesztiválhoz kapcsolódóan november másodikán és harmadikán lesz az őszi
szünetelő. A sokszínű ősz színes hangulatát árasztó dísztárgyakat,
termésdíszeket készítünk a természetből származó alapanyagokból.
„Betlehemnek szép határán...” címmel, a téli ünnepkör népszokásait Marcali
és Keszthely környékén visszaidéző, a Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum
közös időszaki kiállítása nyílik november 25-én. A két múzeum néprajzi
gyűjteményének tárgyi emlékeivel, régi fényképfelvételeivel, berendezett
enteriőrökkel, valamint az utóbbi évtizedekben készült filmfelvételekkel is
megismertetjük a látogatókat.
A múzeumi tárgyak mellett kortárs szakrális tárgyakat is bemutatunk,
melyeket a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kézművesei alkottak.
Szakmai nap keszthelyen
A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár október első hétfőjén az olvasóterembe várta a város és térsége 41 településéről érkezett polgármestereket és könyvtárosokat arra a szakmai napra, aminek a középpontjában a negyvenéves könyvtári ellátórendszer állt. A rendezvényen az alapos, felkészült, fáradhatatlan, kitartó, példaértékű emberi hozzáállásról tanúságot tevő Szabó Ilona nyugalmazott igazgatóhelyettesnek átadták a „Zala Megye Könyvtárügyéért 2017” szakmai díjat. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Megyei Szervezetének emlékérmét, egyhangú javaslattal kapta meg a keszthelyi ellátórendszer elindítója.
Pappné Beke Judit könyvtárvezető kiemelte: a
könyvtári szolgálat kulcsa az információs szupersztráda kiépítésének korában is
az olyan könyvtáros, mint Szabó Ilona, aki intellektuális
igényességgel, differenciált gondolkodásmóddal, szellemi és érzelmi
nyitottsággal, megbízhatósággal és türelemmel szolgált. Négy évtized egy
könyvtár életében nagyon hosszú idő. „Nehéz körülmények között alakultunk meg,
és sok kolléga rengeteg munkája kellett a jelenlegi színvonalas könyvtárellátási
szolgáltató rendszer hatékony kialakításához. A kultúra és az olvasás örömével,
jó szóval, közművelődési programokkal, szakmai tanácsokkal szolgálnunk kell a
kisebb közösségi tereken, helyeken is.” – foglalta össze.
Születésnapi köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester felidézte:
negyven éve nyolcadikos diákként, ma pedig 60 éves városvezetőként rajong a
könyvekért. Szerinte a könyvekben való elmerülés az internetes információszerzés
világában örömteli csoda, bensőséges élmény. A résztvevőknek megköszönte a
becsületes munkáját, azt, hogy képesek a könyveket megszerettetni az olvasókkal
és bevonzzák az időseket és fiatalokat egyaránt.
Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és
Városi Könyvtár igazgatója a könyvtári területi ellátások rendszeréről szólt.
Bemutatta a hetven éve angolszász mintára kidolgozott, majd szovjet mintára
körzetesített rendszer, a letéti típusú ellátás, a tanácsosítás, a klubkönytár
létrehozásának elveit, előnyeit, hátrányait. Szólt a „művelődési autóról” és a
kistérségi mozgókönyvtári szisztémáról, a csapatmunkába szerveződött
együttműködés előnyeiről, a gördülékeny feladatellátásról.
Sebestyénné Horváth Margit, a zalaegerszegi könyvtár
igazgató-helyettese vetített képes előadásában a könyvtárfejlesztésekről, a
zalai kistelepüléseken bővülő szolgáltatások rendszerét szedte csokorba.
Kiemelte az erősségeket, gyengeségeket, a lehetőségeket, a veszélyeket és az
infrastrukturális feltételek változásait.
Temleitner Krisztina, a Fejér György Könyvtár
csoportvezetője és Lóth Eszter, Bókaháza polgármestere is egy-egy
előadással emlékeztek az elmúlt négy évtizedre. Kreatív könyvtárosok címmel egy
kiállítás is nyílt, ahol kötött pulóver, sapka, sál, kesztyű, papírdísz, álarc,
fűzött gyöngy ékszerek, hímzések és papírdíszek is az alkotóik kézügyességét
dicsérték.
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz
A Brix Bistro „nagy napja” ünnepi megnyitóval
Október 6-án hivatalosan is megnyitotta „asztalait” a nagyközönség számára a Brix Bistro, a Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz egyedi a la carte étterme.
Hévíz szálláshelykínálatának palettáján a gasztronómia, a
wellness és a gyógyászat harmonikus egyvelegével, egyedi színfoltot képviselő
szállodát áprilisban nyitották meg. Noha a bisztró a szállodával együtt
megnyitotta kapuit, mégis a megnyitóünnepségre hat hónapot kellett várni. Erről
Kovács Nikoletta hoteligazgató beszélt köszöntőjében.
– Örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan részt vesznek a bisztró megnyitásán, mely
alkalomból kötetlen estét terveztünk. Ezt hat hónappal ezelőtt is megtehettük
volna a szálloda megnyitásával egy időben, amikor is azt mutattuk be, hogyan
varázsoltuk be álmainkat és terveinket egy üveggömbbe. Most azonban hat hónapnyi
tapasztalati tőkével bátran állíthatom, hogy ez az étterem és bisztró szállodánk
oszlopos tagjává vált, és mint szolgáltatás, első számú és elsőrangú. Azt is
kijelenthetjük, hogy Hévíz és térségének egyik meghatározó gasztronómiai
színfoltjává nőtte ki magát az elmúlt hat hónap alatt – mondta el Kovács
Nikoletta.
|
Kovács Nikoletta hoteligagzató és Farkas Bálint séf. |
Az Accent Hotels lánc 17. szállodájaként létesült Bonvital
Wellness & Gastro Hotel Hévíz étterme a megnyitás után hogyan válik sikeressé,
erről a szállodaigazgató úgy vélekedett, hogy mindez a séf személyében rejlik.
Mégpedig Balázs Ferenc, az Accent Hotel Management hihetetlenül
tehetséges központi séfje személyében, aki végigasszisztálta a megnyitást,
beindította az üzletet, és megtalálta azokat az embereket, akik a Brix Bistro-t
sikerre vihetik, jobbnál jobb gasztronómiai élményekkel szolgálva a vendégeket.
A szállodaigazgató ezekkel a szavakkal köszönte meg a Brix Bistro beindításában
kifejtett fáradozását Balázs Ferencnek, akinek a jelenlévők
tapssal is gratuláltak.
A Brix Bistro-t, hogy országosan is sikerre vigye, ezt az a la carte étterem
konyhafőnöke is feladatának tekinti, mutatta be Farkas Bálintot a
szállodaigazgató, átadva a szót a nemzeti szakács- és cukrászválogatott
tagjaként is kiváló eredményeket elérő mesterszakácsnak.
– Nagyon köszönöm Balázs Ferencnek és a kollégáknak, hogy
megvártak, és egy ilyen jól beindított éttermet, bisztrót vehettem át, mellyel
megalapozták munkámat – hangsúlyozta Farkas Bálint. Rövid
bemutatkozásában úgy fogalmazott, hogy hazajött, hiszen a korábbi években
környékbeli házakban, majd öt évig Németországban dolgozott konyhafőnökként.
Örül annak, hogy jó értelemben véve semmi sem változott Hévízen, a barátok,
ismerősök, kollégák szívélyesen fogadták. Mint mondta, fáradhatatlanul dolgozni
fog azért, hogy a hévízi és a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris
trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Gondolatait azzal zárta, hogy
ezután beszéljenek helyette a felkínált ételek.
A négyfogásos menü maximálisan tükrözte a bisztró működését meghatározó
szemléletet, melyről Farkas Bálintot kérdeztük az ünnepséget
követően.
– Szeptember elsejével álltam munkába, de már kinti tartózkodásom alatt
étlapokat, menüsorokat állítottam össze. A Brix Bistro konyhafőnökeként
összetett feladat elvégzése hárul rám, hiszen egymás mellett kell megszervezni
és működtetni a komplett félpanziós ellátás, valamint az a la carte étterem
kínálatát. Mindez adminisztrációs teendőkkel, kalkulációval, gazdálkodással,
árurendeléssel, az egész konyha működésének megszervezésével jár együtt. A
bisztró szemlélettel tulajdonképpen azon technológiák, alapanyagok, a
kreativitást elősegítő praktikák tárházával élhetünk, melyekkel a
csúcsgasztronómia, a molekuláris gasztronómia, a különleges ízpárosítások és a
hagyományos gasztronómia jegyeit egyaránt meg tudjuk jeleníteni kínálatunkban.
Ezt a modern, kísérletező szemléletet mutattuk be az ünnepi nyitó vacsorán,
melyben a csúcsgasztronómiát a borjútatár képviselte, új felfogásban, ahol a hús
édességét meghagyva kaprigyümölccsel bolondítottuk meg, majd marinált retekkel,
paradicsomchutney-val és petrezselyemolajjal tálaltuk. Nagyon jó ízpárosításnak
bizonyult a curry-s, kurkumás, kakukkfüves halleves fogaskolbásszal, amit magam
töltöttem juhbélbe 6 órán keresztül. A főétel, a konfitált kacsacomb és
szuvidolt rozé kacsamell pedig ötvözte a hagyományos, illetve a régmúlt idők
konyháját, valamint a modern főzési technológiát. A desszertnél pedig
megjelenítettünk némi molekuláris gasztronómiát is!
Célunk az, hogy állandó minőséget produkáljunk a csapattal, amely valóban nagyon
jó, és amelynek én is tagja vagyok. Természetesen esőben, fagyban én tartom a
hátam, én felelek mindenért, ugyanakkor munkánkat a kölcsönösség jelzi. Kikérem
véleményüket, rájuk bízok feladatokat, ami sikerélményt ad és egyben motivációt,
ami a legfontosabb egy konyha működtetésében. Egy séf kollégám mondta, hogy
amikor ott van, nagyon jól dolgoznak munkatársai, távollétében pedig rátesznek
még egy lapáttal, nehogy a Séf „kikapjon”. Én is ezt szeretném elérni, úgy
vélem, jól haladunk ezen az úton, emelte ki a konyhafőnök.
Farkas Bálint úgy vélekedett, hogy a Bonvital egyedüli
reggeliztető szállodaként űrt töltött ki Hévízen, hiszen itt nincs kötelező
félpanzió. A Brix Bistro-t ugyanakkor nyitott étteremként is működtetni
kívánják, becsábítani a turistákat, a helyieket, a környékbeli települések
lakóit, egyszóval bárkit. Amellett, hogy helyet kínálnak különféle családi és
céges rendezvényeknek, a jövő évben havonta terveznek tematikus gasztronómiai
programokat tartani, melyekre szeretettel várják külső vendégeiket is.
A négycsillagos Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz mindössze 100 méterre a
Tófürdőtől, a belváros szívében helyezkedik el. A kulináris élményeket nyújtó
bisztró és étterem mellett 80 jól felszerelt szobával, 10 exkluzív
lakosztállyal, látványos wellnessrészleggel várja az ideérkezőket, gyógyulni
vágyó vendégeit pedig számos kezelési lehetőséggel.