Őszi-téli programok, tárlatok Negyvenéves az ellátórendszer A Brix Bistro „nagy napja” ünnepi megnyitóval  

A Balatoni Múzeum újdonságai

Őszi-téli programok, tárlatok

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) újra szervezte koordinátorhálózatát. Így lett ismét koordinátor Zala megyében Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese is, aki szerteágazó feladatot lát el.

Összekötő kapocsként tevékenykedik az oktatási intézmények, a területéhez tartozó múzeumok és a MOKK, valamint a régió múzeumai között. Feladata lett a „Múzeumok mindenkinek” program támogatása, a korszerű múzeumi szemlélet széles körű elterjesztése, a különböző uniós források felhasználásával a helyi, megyei, régiós múzeumi fejlesztések megvalósításának szorgalmazása, támogatása. A koordinátor a múzeumok és közoktatási intézmények között a széles körű és tartalmas együttműködések kibontakoztatásáért is felelős lett. Hozzá tartozik: a közös műhelymunkák bonyolítása, a pedagógus-adatbázis létrehozása, az „iskolamúzeum” legjobb gyakorlatok közzététele, a közoktatási célú kiállítási és gyűjteményhasznosítási koncepciók kidolgozása, a megyei múzeumpedagógiai információs napok lebonyolítása, pályázatok, mintaprojektek létrehozása, adminisztrációja.
Németh Pétert, a Balatoni Múzeum őszi-téli programjairól, kiállításairól kérdeztük:
– Festők, grafikusok, szobrászok és irodalmárok, összesen 36 alkotó vett részt idén nyáron a Takács Ferdinánd és Szencz Lívia művész házaspár által megszervezett, cserszegtomaji Kulturális Pikniken. A Művészek Szabad Alkotóközössége minden évben felidézi egy helyi kötődésű művész életművét. Ez alkalommal Halápy János festőművész Balatoni Múzeumból kölcsönzött festményei nyújtottak inspirációt a résztvevőknek. A szeptember végén nyílt és év végéig látogatható kulturális piknik az alkotótábor záró kiállításának anyagát mutatja be.
A magyar festészet napja alkalmából Haraszti László és Haraszti Janka közös, december közepéig látogatható kiállítását nyitottuk meg október közepén. A Keszthelyen élő Haraszti László festő, művésztanár 51 éve végezte el a Képzőművészeti Főiskolát Kádár György és Barcsay Jenő tanítványaként. A Művelődési Minisztérium nívódíjas festője Derkovits-ösztöndíjasként kezdte pályáját, majd 31 éve Podmaniczky-díjjal is kitüntették. Lánya, Janka 1995-ben végzett a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán, Gerzson Pál és Klimó Károly voltak a mesterei. A kiállítás időtartama alatt Kostyál László művészettörténész és Haraszti László a festészet napjához kötődő, illetve egyéb ismeretterjesztő művészettörténeti előadásokat tartanak.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében: Irodalmi (cool)túra címmel játékos kerékpáros felfedezőtúra startolt a keszthelyi irodalmi emlékhelyek nyomában. A résztvevőket nemcsak kalandok, de értékes nyeremények is várták. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében: „Humor a pedagógiában” címmel október 18-án tartjuk meg az óvodapedagógusok napját. Dr. Varga László egyetemi docens, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanára, a legújabb kutatási eredményeket felhasználva, a kisgyermek-pedagógia újszerű módszereire reflektáltan, arra keresi a választ, hogy milyen szerepe van a humornak, a boldogságnak a pedagógiában. Október 28-án, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében rendezzük a mesterségek napját, amelyen bemutatkoznak a hagyományos kézművesmesterségek, az alkotni vágyók pedig maguk is próbára tehetik kézügyességüket. Fafaragó, csipkeverő, szövő, tojáskarcoló, lószőrszövő, mézeskalács-készítő, kosárfonó, kovács, hímző, keramikus, molnár, házitészta-készítő, bőrös, csizmadia és méhész is van a meghívottak között.
A fesztiválhoz kapcsolódóan november másodikán és harmadikán lesz az őszi szünetelő. A sokszínű ősz színes hangulatát árasztó dísztárgyakat, termésdíszeket készítünk a természetből származó alapanyagokból. „Betlehemnek szép határán...” címmel, a téli ünnepkör népszokásait Marcali és Keszthely környékén visszaidéző, a Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös időszaki kiállítása nyílik november 25-én. A két múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyi emlékeivel, régi fényképfelvételeivel, berendezett enteriőrökkel, valamint az utóbbi évtizedekben készült filmfelvételekkel is megismertetjük a látogatókat.
A múzeumi tárgyak mellett kortárs szakrális tárgyakat is bemutatunk, melyeket a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kézművesei alkottak.

 

 

 

 

vissza az elejére


                            Szakmai nap keszthelyen

Negyvenéves az ellátórendszer

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár október első hétfőjén az olvasóterembe várta a város és térsége 41 településéről érkezett polgármestereket és könyvtárosokat arra a szakmai napra, aminek a középpontjában a negyvenéves könyvtári ellátórendszer állt. A rendezvényen az alapos, felkészült, fáradhatatlan, kitartó, példaértékű emberi hozzáállásról tanúságot tevő Szabó Ilona nyugalmazott igazgatóhelyettesnek átadták a „Zala Megye Könyvtárügyéért 2017” szakmai díjat. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Megyei Szervezetének emlékérmét, egyhangú javaslattal kapta meg a keszthelyi ellátórendszer elindítója.

Pappné Beke Judit könyvtárvezető kiemelte: a könyvtári szolgálat kulcsa az információs szupersztráda kiépítésének korában is az olyan könyvtáros, mint Szabó Ilona, aki intellektuális igényességgel, differenciált gondolkodásmóddal, szellemi és érzelmi nyitottsággal, megbízhatósággal és türelemmel szolgált. Négy évtized egy könyvtár életében nagyon hosszú idő. „Nehéz körülmények között alakultunk meg, és sok kolléga rengeteg munkája kellett a jelenlegi színvonalas könyvtárellátási szolgáltató rendszer hatékony kialakításához. A kultúra és az olvasás örömével, jó szóval, közművelődési programokkal, szakmai tanácsokkal szolgálnunk kell a kisebb közösségi tereken, helyeken is.” – foglalta össze.
Születésnapi köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester felidézte: negyven éve nyolcadikos diákként, ma pedig 60 éves városvezetőként rajong a könyvekért. Szerinte a könyvekben való elmerülés az internetes információszerzés világában örömteli csoda, bensőséges élmény. A résztvevőknek megköszönte a becsületes munkáját, azt, hogy képesek a könyveket megszerettetni az olvasókkal és bevonzzák az időseket és fiatalokat egyaránt.
Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a könyvtári területi ellátások rendszeréről szólt. Bemutatta a hetven éve angolszász mintára kidolgozott, majd szovjet mintára körzetesített rendszer, a letéti típusú ellátás, a tanácsosítás, a klubkönytár létrehozásának elveit, előnyeit, hátrányait. Szólt a „művelődési autóról” és a kistérségi mozgókönyvtári szisztémáról, a csapatmunkába szerveződött együttműködés előnyeiről, a gördülékeny feladatellátásról.
Sebestyénné Horváth Margit, a zalaegerszegi könyvtár igazgató-helyettese vetített képes előadásában a könyvtárfejlesztésekről, a zalai kistelepüléseken bővülő szolgáltatások rendszerét szedte csokorba. Kiemelte az erősségeket, gyengeségeket, a lehetőségeket, a veszélyeket és az infrastrukturális feltételek változásait.
Temleitner Krisztina, a Fejér György Könyvtár csoportvezetője és Lóth Eszter, Bókaháza polgármestere is egy-egy előadással emlékeztek az elmúlt négy évtizedre. Kreatív könyvtárosok címmel egy kiállítás is nyílt, ahol kötött pulóver, sapka, sál, kesztyű, papírdísz, álarc, fűzött gyöngy ékszerek, hímzések és papírdíszek is az alkotóik kézügyességét dicsérték.

 

 

 

 

vissza az elejére


Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

A Brix Bistro „nagy napja” ünnepi megnyitóval

Október 6-án hivatalosan is megnyitotta „asztalait” a nagyközönség számára a Brix Bistro, a Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz egyedi a la carte étterme.

Hévíz szálláshelykínálatának palettáján a gasztronómia, a wellness és a gyógyászat harmonikus egyvelegével, egyedi színfoltot képviselő szállodát áprilisban nyitották meg. Noha a bisztró a szállodával együtt megnyitotta kapuit, mégis a megnyitóünnepségre hat hónapot kellett várni. Erről Kovács Nikoletta hoteligazgató beszélt köszöntőjében.
– Örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan részt vesznek a bisztró megnyitásán, mely alkalomból kötetlen estét terveztünk. Ezt hat hónappal ezelőtt is megtehettük volna a szálloda megnyitásával egy időben, amikor is azt mutattuk be, hogyan varázsoltuk be álmainkat és terveinket egy üveggömbbe. Most azonban hat hónapnyi tapasztalati tőkével bátran állíthatom, hogy ez az étterem és bisztró szállodánk oszlopos tagjává vált, és mint szolgáltatás, első számú és elsőrangú. Azt is kijelenthetjük, hogy Hévíz és térségének egyik meghatározó gasztronómiai színfoltjává nőtte ki magát az elmúlt hat hónap alatt – mondta el Kovács Nikoletta.

Kovács Nikoletta hoteligagzató és Farkas Bálint séf.

Az Accent Hotels lánc 17. szállodájaként létesült Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz étterme a megnyitás után hogyan válik sikeressé, erről a szállodaigazgató úgy vélekedett, hogy mindez a séf személyében rejlik. Mégpedig Balázs Ferenc, az Accent Hotel Management hihetetlenül tehetséges központi séfje személyében, aki végigasszisztálta a megnyitást, beindította az üzletet, és megtalálta azokat az embereket, akik a Brix Bistro-t sikerre vihetik, jobbnál jobb gasztronómiai élményekkel szolgálva a vendégeket. A szállodaigazgató ezekkel a szavakkal köszönte meg a Brix Bistro beindításában kifejtett fáradozását Balázs Ferencnek, akinek a jelenlévők tapssal is gratuláltak.
A Brix Bistro-t, hogy országosan is sikerre vigye, ezt az a la carte étterem konyhafőnöke is feladatának tekinti, mutatta be Farkas Bálintot a szállodaigazgató, átadva a szót a nemzeti szakács- és cukrászválogatott tagjaként is kiváló eredményeket elérő mesterszakácsnak.
– Nagyon köszönöm Balázs Ferencnek és a kollégáknak, hogy megvártak, és egy ilyen jól beindított éttermet, bisztrót vehettem át, mellyel megalapozták munkámat – hangsúlyozta Farkas Bálint. Rövid bemutatkozásában úgy fogalmazott, hogy hazajött, hiszen a korábbi években környékbeli házakban, majd öt évig Németországban dolgozott konyhafőnökként. Örül annak, hogy jó értelemben véve semmi sem változott Hévízen, a barátok, ismerősök, kollégák szívélyesen fogadták. Mint mondta, fáradhatatlanul dolgozni fog azért, hogy a hévízi és a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Gondolatait azzal zárta, hogy ezután beszéljenek helyette a felkínált ételek.
A négyfogásos menü maximálisan tükrözte a bisztró működését meghatározó szemléletet, melyről Farkas Bálintot kérdeztük az ünnepséget követően.
– Szeptember elsejével álltam munkába, de már kinti tartózkodásom alatt étlapokat, menüsorokat állítottam össze. A Brix Bistro konyhafőnökeként összetett feladat elvégzése hárul rám, hiszen egymás mellett kell megszervezni és működtetni a komplett félpanziós ellátás, valamint az a la carte étterem kínálatát. Mindez adminisztrációs teendőkkel, kalkulációval, gazdálkodással, árurendeléssel, az egész konyha működésének megszervezésével jár együtt. A bisztró szemlélettel tulajdonképpen azon technológiák, alapanyagok, a kreativitást elősegítő praktikák tárházával élhetünk, melyekkel a csúcsgasztronómia, a molekuláris gasztronómia, a különleges ízpárosítások és a hagyományos gasztronómia jegyeit egyaránt meg tudjuk jeleníteni kínálatunkban. Ezt a modern, kísérletező szemléletet mutattuk be az ünnepi nyitó vacsorán, melyben a csúcsgasztronómiát a borjútatár képviselte, új felfogásban, ahol a hús édességét meghagyva kaprigyümölccsel bolondítottuk meg, majd marinált retekkel, paradicsomchutney-val és petrezselyemolajjal tálaltuk. Nagyon jó ízpárosításnak bizonyult a curry-s, kurkumás, kakukkfüves halleves fogaskolbásszal, amit magam töltöttem juhbélbe 6 órán keresztül. A főétel, a konfitált kacsacomb és szuvidolt rozé kacsamell pedig ötvözte a hagyományos, illetve a régmúlt idők konyháját, valamint a modern főzési technológiát. A desszertnél pedig megjelenítettünk némi molekuláris gasztronómiát is!
Célunk az, hogy állandó minőséget produkáljunk a csapattal, amely valóban nagyon jó, és amelynek én is tagja vagyok. Természetesen esőben, fagyban én tartom a hátam, én felelek mindenért, ugyanakkor munkánkat a kölcsönösség jelzi. Kikérem véleményüket, rájuk bízok feladatokat, ami sikerélményt ad és egyben motivációt, ami a legfontosabb egy konyha működtetésében. Egy séf kollégám mondta, hogy amikor ott van, nagyon jól dolgoznak munkatársai, távollétében pedig rátesznek még egy lapáttal, nehogy a Séf „kikapjon”. Én is ezt szeretném elérni, úgy vélem, jól haladunk ezen az úton, emelte ki a konyhafőnök.
Farkas Bálint úgy vélekedett, hogy a Bonvital egyedüli reggeliztető szállodaként űrt töltött ki Hévízen, hiszen itt nincs kötelező félpanzió. A Brix Bistro-t ugyanakkor nyitott étteremként is működtetni kívánják, becsábítani a turistákat, a helyieket, a környékbeli települések lakóit, egyszóval bárkit. Amellett, hogy helyet kínálnak különféle családi és céges rendezvényeknek, a jövő évben havonta terveznek tematikus gasztronómiai programokat tartani, melyekre szeretettel várják külső vendégeiket is.
A négycsillagos Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz mindössze 100 méterre a Tófürdőtől, a belváros szívében helyezkedik el. A kulináris élményeket nyújtó bisztró és étterem mellett 80 jól felszerelt szobával, 10 exkluzív lakosztállyal, látványos wellnessrészleggel várja az ideérkezőket, gyógyulni vágyó vendégeit pedig számos kezelési lehetőséggel.

 

 

 

 

 

vissza az elejére