Gyenesi gyógyír

Köszöntelek, karácsony! Borkóstoló  

                                     Finom mézes reggeli

Gyenesi gyógyír

Gyenesdiás idén is csatlakozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által meghirdetett Európai Mézes Reggeli kampányhoz. November derekán a gyerekek a helyi iskolában és az óvodában Kovács András gyenesdiási méhész jóvoltából részesei lehettek a programnak.

Az oviban tematikus „mézes napot” tartottak, melynek része volt csoportszobai kézműves-foglalkozás. A kicsinyek barkácsoltak, mézeskalácsot sütöttek, rajzoltak, színeztek. Az étkezőben tartott mézes reggeli után az apróságok a méz készítéséről egy animációs filmet is megtekintettek. Német Balázs és Szabó László méhészek a nagycsoportosoknak tartottak élvezetes bemutatókat a méhészeti eszközök, felszerelések bevonásával.
Elhangzott: az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt ugyan háttérbe szorult a méhészet, és az élelmiszeriparban már kisebb a jelentősége a méznek, de Gyenesdiáson az egyik legegészségesebb élelmiszerként tekintenek a kenyérre feltétnek és cukorpótlónak is használatos aranysárga gyógytermékre. A megyénkben és a nagyközségben tartott efféle programoknak hála, a virágméz ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Már az ovisoknak is elmondták, hogy az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóelemével kínálták meg őket. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként ajánlja, de nem is akad olyan betegség, amire a méz ne lenne jótékony hatással.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Adventi programok Hévízen

 

Köszöntelek, karácsony!

December elsejétől december 23-ig Hévízen minden hétvégén adventi programokkal kedveskednek a fürdőváros vendégeinek és a helybelieknek. A fenti időszakban mindennap gasztronómiai vásár is várja a látogatókat a Festetics tér környékén.

 

A hónap legelején a múzeumban kézműves-foglalkozással nyitották az adventi programokban bővelkedő rendezvénysorozatot, majd a Hortus M Singers énekegyüttes négy énekművészének előadásában klasszikus és jazzdarabok szólaltak meg. A Festetics téren lévő óriáskoszorún Papp Gábor polgármester Kiss László esperessel közösen gyújtotta meg az első adventi gyertyát. Délután a harmincesztendős Berkes Dániel énektanár és tanítványai léptek színpadra.
December 8-án, a Golden Brass Quintett tubái és trombitái szóltak, majd másnap Majsai Gábor kétszeres aranylemezes, Emerton-díjas előadó, a swing műfaj nagykövete koncertezett. December 15-én pénteken, a Swing&Dance Group adventi műsora kezdődik, majd szombaton Egyházi Géza musicalénekes, a Madách Színház társulati tagja lép föl. Vasárnap is lesz süteményvásár, mesekuckó, adventi gyertyagyújtás délután ötkor Szakonyi Milán szövegíró, zeneszerző, szólista, a „Hévízen is csillag születhet” tehetségkutató verseny győztese mutatkozik majd be. Karácsony előtti pénteken: Németh Norbert vokális, kamara- és hangszeres művek szerzője örvendezteti meg az ünnepre készülő közönséget. December 23-án szombaton, a negyedik adventi gyertyagyújtás után: Gregor Bernadett és Csengeri Attila lesznek a sztárfellépők.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Borkóstoló

 

Mintegy 63-féle szőlőből készült 239-féle nedűt, köztük 30 fajta furmintot kóstolhattak november közepén a vendégek Keszthelyen, a Magyar Borok Mustráján. A Balaton Színházban tartott szakmai délutánon a szakemberek szőlészeti-borászati előadásokat tartottak.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett program ezúttal is fórumot kívánt biztosítani a tradicionális magyar és hazai nemesítésű szőlőfajtáknak, valamint a belőlük készített ízletes és különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen boroknak. Csatlakozva a „2017 A FURMINT ÉVE” tematikához, a szervezők az idei rendezvényen kiemelt figyelmet fordítottak erre a kiváló, őshonos honi szőlőfajtára. A kibővített furmint-válogatás mellett valamennyi meghívott pincészet (Laposa, Tornai, Gróf Degenfeld) kínálatában megtalálható volt ez a fajta, lehetőséget adva a különböző borvidékeken készített furmintok összehasonlítására. A Goldmark Károly Művelődési Központ, a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Pannon Egyetem Georgikon Karának kertészeti tanszéke által közösen szervezett bormustra ünnepélyes megnyitóján prof. dr. Szabó István, a Da Bibere Zalai Borlovagrend ceremóniamestere megemlékezett Keszthely város díszpolgáráról, dr. Bakonyi Károly kiemelkedő munkásságú szőlőnemesítőről.Bakonyi Judit, a „cserszegi fűszeres atyjának” leánya röviden arról szólt, hogy édesapjáról már utcát és teret is elneveztek, emlékét mellszobor és egy szoba is hirdeti, sőt a szőlőnemesítő munkássága idén bekerült a Nemzeti Értéktárba is. Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója a Balatoni borkultúra régi és mai vonatkozásairól beszélt. Úgy látta, a balatoni borünnepek, fesztiválok a helyi kultúrát, a kulturált borfogyasztást is formálják, és a turizmusra is élénkítő hatással bírnak. Gajdics Péter a furmint és a somlói borvidék kapcsolatát elemezte, Zsurki Sándor a kivételes adottságú tokaji borvidék és a furmint fajta találkozási pontjairól szólt. A jellegzetes magyar szőlőfajták borainak korlátlan kóstolóján több gasztronómiai egység is kitelepült sajtokat, borkorcsolyákat, pogácsákat, csokoládékat és bonbonokat kínálva.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére