Fontos fejlesztések, beruházások

Keszthelyi újévköszöntő Önkéntes tűzoltóknak Előadások, könyvbemutatók

 

 

A keszthelyi és hévízi kórházban

Fontos fejlesztések, beruházások

A betegellátás minőségét javító fejlesztésekre a keszthelyi kórház több mint 195 millió, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház pedig 186 millió forint európai uniós támogatást nyert el.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán elnyert forrásból a kórházi fertőzések megelőzésére szolgáló eszközökkel szereljük fel a keszthelyi és a hévízi egészségügyi intézményt, és mindkét kórházban bevezetjük az egységes betegazonosító rendszert szeptember végéig – adta hírül dr. Kvarda Attila, a két kórház igazgatója, aki a projektekről részletekkel is szolgált.
– A keszthelyi kórházban plazmatechnológiás berendezést telepítünk, az új eszköz használatával csökken a légúti eredetű fertőzések és az újrafertőződés esélye. A kézhigiénét érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolók biztosítják majd. Az izolált kórtermek zárófertőtlenítéséhez környezetbarát automatát szerzünk be, ez hozzájárul a kórterem és az eszközök, valamint a levegő gyors megtisztításához. A hálózati vízellátó rendszert vízfertőtlenítő berendezés telepítésével fejlesztjük, és úgynevezett környezeti infekciókontroll rendszert is kiépítünk. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban a hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítéséhez környezetbarát, a szervezetre ártalmatlan klór-dioxidos vízfertőtlenítőt vásárolunk. A levegőfertőtlenítést itt is plazmatechnológiás berendezés telepítésével oldjuk meg. Az épületben érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolókat és ellenőrző UV-készülékeket szerelünk fel, a fertőtlenítő kézmosás a betegek és hozzátartozóik számára is elérhető lesz.
– Milyen pályázatok segítik még idén a keszthelyi kórházat?
– Az energia- és költséghatékony működésre törekedve, egy százszázalékos támogatási intenzitású, uniós pályázat sikerét megragadva, egy fotovoltalikus napelemrendszer telepítése zajlik a kórházban, mellyel elektromos áramot állítunk elő, amit az áramszolgáltató hálózatába táplálunk be. A megújuló „zöld” energiával jelentős mértékben csökkenni fog az áramszámla. A kórház területe tele van különféle közműhálózatokkal, az alapozási munkák során több közművet át kellett helyezni, vagy ki kellett váltani, ezért a projekt zárását március végére tűztük ki. A kórház belső parkolási rendje is akkor áll vissza a megszokott kerékvágásba.
A járóbeteg-ellátás fejlesztésére, orvostechnikai eszközbeszerzésre, műszerek vásárlására is érvényes pályázatot adtunk be, várjuk az eredményt. Már zajlik és idén be is fejeződik nagy tudású ultrahang-(UH)-készülékek beszerzése. Az egyik, kompakt, kontrasztanyagos vizsgálatok végzésére is alkalmas UH-diagnosztikai berendezés a központi radiológiára kerül. A másik közepes nagyságú, mobil készüléknek pedig az intenzív osztályon vesszük hasznát, hogy a készüléket mozgassuk, ne pedig a beteget. A betegmozgatás elősegítésére szánt új, korszerű eszközöket: beteghordó ágyakat, székeket is kap idén az intézmény, megfelelő számban és nagyságrendben. Tervezünk nyílászárócseréket, amire a pénzügyi forrás már rendelkezésünkre áll.Az épületek teljes körű rendbe tétele tervben van, de erre egyelőre még nincs forrás. Tervünk van a belső úthálózat és a közvilágítási rendszer megújítására is.
– Mi jut a hévízi kórháznak?
– Hévízre már meg is érkezett egy kisebb értékű UH. Sikerült befejezni a gyógyszállodánk részleges felújítását. Negyven vendégszobát korszerűsítettünk. A hotel légtechnikáját, fűtési és hűtési rendszerét is újjá varázsoltuk. Folyamatosan fejleszteni kívánjuk a gyógyturizmus fogadási feltételeit. A vendégelégedettség növelésének szándékával a tófürdőn is zajlottak kisebb felújítások, de a vendégparkolókat is sikerült rendbe tenni, megfelelő beléptetőrendszerrel ellátni. Ebben az évben nekiálltunk a fedett fürdő tetőszerkezeti javításának, valamint már tavaly sikerült forrást találni az iszapüzem és az iszapkezelő helyiségek technológiai feltételeinek modernizálására. Ide új iszap-előkészítő, sterilizáló berendezések kerültek. Új szakrendelések bevezetése nincs tervben, de ezek struktúrájának változtatásában érdekeltek vagyunk.
A betegforgalmi adatok növekedése, a felmerülő egészségügyi problémák miatt kismértékű módosításra szükség van. Hévízen eddig egy osztályként működött a 225 ágy, mostantól négy osztályként, önálló osztályvezetőkkel, önálló hatáskörrel, önálló felelősséggel. Ezzel meg tudtuk teremteni a profilírozás szervezeti feltételeit. A reumatológiai osztályhoz hasonlóan a rehabilitációs osztály is fő profilt kapott. Az egyik osztályunk traumatológiai, ortopédiai, proktológiai, protetikai a műtétek utáni rehabilitációra specializálódott. Az immunológiai hátterű mozgásszervi kórképekkel is foglalkozunk. Harmadik fő profilként, fő hangsúlylyal kezeljük az elsődleges és másodlagos csontritkulás kezelését. A „G” jelű, azaz az aktív reumatológiai osztályunkon kezelt betegek számára megteremtettük a feltételét a korai reumatológiai rehabilitációnak is. Tavaly újra meghaladtuk az egymilliós belépésszámot a tófürdőn és a gyógymedencében. Elláttunk 5500 fekvőbeteget és 303 ezer járóbeteget. A szállodánkban 4500 vendég töltött el 20 ezer vendégéjszakát. A Keszthelyi Kórház az elmúlt évben 7800 fekvőbeteget láttunk el 71.500 ápolási napon. A járóbeteg-szakellátásainkat mintegy 300 ezer beteg vette igénybe.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Eredményes fejlődési pályán

Keszthelyi újévköszöntő

A Balaton Színház Simándy-termében rendezett hagyományos újévköszöntő polgármesteri fogadáson. Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Keszthely egyik legismertebb polgárát idézte köszöntőjében.

 Kiemelte: a polgári foglalkozását tekintve orvosként tevékenykedő Csik Ferencnek mindössze négy esztendő felkészülés elegendő volt arra, hogy az 1936-os nyári olimpiai játékokon a 100 méteres gyorsúszásban megszerezze az olimpiai bajnoki címet, majd 1944-ben az életét adta a hazájáért. A várost bátor, elhívatott emberek lakják, akik nagy teljesítményre képesek. Az elmúlt esztendő fejlesztései, az elmúlt tevékeny időszak beruházásai is azt igazolják, hogy az itt élők nem sodródnak az élettel, hanem tesznek is érte és okkal optimisták. A politikus a város további gyarapodásához sok erőt és kitartást kívánt.
A helyi választópolgárok bizalmából Ruzsics Ferenc polgármester immár 12. alkalommal köszönthette a meghívottakat, számba véve az elvégzett és készre jelenteni kívánt feladatokat. Jelezte: a következő évben, években majdnem 4 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések. A 2017-es, jubileumok jegyében telt, mozgalmas év eseményeinek felsorolása után bejelentette: „A Zöld város elnevezésű projektre 1 milliárd forintot kaptunk. Ennek a megvalósítása jelentősen hozzájárul a régi vágyunk teljesüléséhez, miszerint alakuljon ki egy Kastély–Fő tér–Balaton-part turisztikai tengely.
A pályázati kiírás szerint a rendelkezésre álló összeg hatvan százalékát úgynevezett zöldelemek megvalósítására kell fordítanunk.” Tovább szépül a sétálóutca, a Fő térre kiültetett fák komfortosabb klímát biztosítanak. Épül kivilágított futópálya a Helikon parkban, de játszóhelyek, tanösvények, parkok, olvasókertek, gyógyítópontok létesülnek. Megújul az Erzsébet királyné utca alján található parkoló. Két, egymást kiegészítő pályázaton nyert 1,1 milliárd forint felhasználásával sikerül a Reischl-sörház megújítása.
A polgármester szólt a városi strand 288 milliós fejlesztéséről, a Zeneiskola, a Sopron Utcai Óvoda, és Zöldmező iskola energetikai modernizálásáról.A Bástya utcától induló, Gyenesdiás határáig vezető új kerékpárút épül, a kertvárosban a csapadékvíz-elvezetési probléma részbeni megoldására költenek el 200 milliót. Megvalósul az ipari park és a Kísérleti Utcai Óvoda bővítése, és 14 lakás felújításával kívánják segíteni a fiatalok helyben maradását. A leromlott városi területre és az ott lakók társadalmi hátrányainak csökkentésére 320 millió forintot, a könyvtárbővítésre pedig 40 milliót fordíthatnak. Az említetteken kívül még humán erőforrással foglalkozó pályázaton is sikeresen vett részt Keszthely. A nem önkormányzati, hanem intézményi, vállalkozói fejlesztéseket vázolva kiemelte: a kórház 130 millió forintos keretből fotovoltaikus kiserőművet épít, a betegbiztonság növelésére pedig 195 milliót költenek el. A Helikon Kastélymúzeum milliárdos összegeket használhat fel további helyreállításra, fejlesztésekre. Keszthely régi, turizmussal összefüggő vágyai is teljesülni látszanak. Két év múlva a Hotel Helikon 4 csillagos lesz, megújul a Hullám Szálló, a Via Hotel pedig 5 csillagos szállodaként működik majd tovább. Ruzsics Ferenc a jelenlevők egészségére, Keszthely fejlődésére emelte poharát, majd fogadáson látta vendégül a résztvevőket.
A felvázolt beruházások zöme a Területi Operatív Programban valósul meg – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő pohárköszöntőjében kitért arra, hogy nagyon szép fejlődési ívet folytathat tovább Keszthely. A miniszteri biztos arra emlékeztetett: a kormányzat célkitűzése a miniszterelnökség jóváhagyásával megvalósulni látszik, hisz a tervezés és az előkészítés szakasza után startolhatnak a nagy ívű beruházások. Egyes stratégiai fejlesztések érintik majd a Festetics-örökséget, a sármelléki repülőteret és az egyetemet is.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Önkéntes tűzoltóknak

A keszthelyi járás és a környék tűzoltószervezetei, kutató-mentő csoportjai, önkéntes mentésre szakosodott szervezetei és egyesületei 8,1 millió forint értékben kaptak új technikai és védőeszközöket, különféle szerszámokat, berendezéseket, a szabványnak megfelelő szakfelszereléseket a január elején tartott keszthelyi átadási ünnepségen.

Voltak, akik képzésre, működési költségekre, szertárépítésre, rekonstrukcióra, az Egységes digitális rádió-távközlési rendszer fejlesztésére kértek és kaptak támogatást.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országosan majdnem 800 pályázat támogatására mondott igent a mintegy 600 milliós kiosztható költségvetési keretből. A rendezvényen Egri Gyula tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója arról szólt, hogy a megyében mintegy 1200 önkéntes tűzoltó végez lelkiismeretes munkát. A megye gyakorlatilag minden szervezete és egyesülete élt a pályázat kínálta lehetőséggel, így most 40 millió forintnál nagyobb összeget fordíthatnak eszközfejlesztésre. Az önkéntes lánglovagok szerepvállalását, helytállását dicsérte köszöntőjében Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője valamint Strázsai Zoltán, a megyei tűzoltószövetség elnöke is.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Alsópáhok: egészségnap

Előadások, könyvbemutatók

Kitűnő időjárási körülmények között hagyományos egészségnappal indították az évet Alsópáhokon. Az önkormányzat és a helyi iskola által szervezett program mókás sportvetélkedőkkel, játékos sorversenyekkel indult, de a mozogni vágyók zumbaórán, foci- és kosármeccsen is részt vehettek az intézmény tornacsarnokában.

A rendezvény fő célja ebben az évben is a mozgás népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés volt. Az iskola diákjai mellett a szülőket, a pedagógusokat, illetve a falu lakóit is bevonták az egészségnap programjaiba. Majdnem az összes tanteremben zajlottak interaktív előadások. Voltak, akik kézműveskedtek, plakátokat készítettek, de akadtak olyanok is, akik egészséges zöldségszobrot faragtak vagy salátát készítettek, esetleg gyümölcslevet préseltek.
A győztesek oklevelet kaptak és mindenkinek jutott müzliszelet is. Az orvosi rendelő asszisztense Tóthné Széll Csilla egészségügyi témájú előadásokat tartott, de volt könyvbemutató is. Kiss Erzsébet testnevelő, író, az Öngyógyító emberek című kötet szerzője, a mozgás misszionáriusaként járja az országot és előadásokon tárja a közönség elé, hogy a sport, a mozgás, az alternatív gyógymódok, a segítő közösségek, a saját felelősségünk elismerése a legkilátástalanabb testi-lelki betegségekből való kigyógyuláshoz is hozzásegíti mindazokat, akik hisznek a mozgás okozta örömben. Bemutatta legújabb projektjét: a szenior örömtáncot, ami a mozgáson túl agytornaként is kiválóan megállja a helyét.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére