Tisztábban ragyog a város Sikert hoztak Egy fürdőváros születése Balatoni évadnyitó

Elérte célját a Kék Róka futam

Tisztábban ragyog a város

A tavalyi sikerek után idén is meghirdette Szent György-heti (n)agytakarító és városszépítő akcióját a Keszthelyi Városvédő Egyesület. Az egy hétig tartó időszak alatt iskolák, baráti társaságok, civil egyesületek, munkahelyi közösségek tették magukévá az akció legfőbb célkitűzését: a városlakókon (is) nagyban múlik lakókörnyezetünk tisztasága, rendezettsége.

A helyi és a megyei sajtónak köszönetüket tolmácsoló szervezők szerint a média hatékonyan segítette, hogy a kezdeményezés híre sokakhoz eljusson és folyamatosan, korrekt módon tájékoztatott a megmozdulás eredményeiről is. Mint azt a szervezők elmondták: a kezdeményezéssel a megelőzés fontosságára is fel akarták hívni a figyelmet. Az egy hétig tartó időszak alatt 13 „bedobó-egység” munkája révén megszépült például Szendrey Júlia emlékszobájának környezete, felszámolódott a szabad strand környéki engedély nélküli szemétlerakó hely, és a Bécsi kapu utca is megszabadult egy időre a szemétkupacoktól, de a városba bevezető autó- és bicikliutak környezete is mentesült a felelőtlen emberek által eldobott sörös- és energiaitalos dobozoktól, műanyag palackoktól, nejlonzacskóktól. A kezdeményezés zökkenőmentes lebonyolításához a GESZ szakszerű segítségére is szükség volt, mert ők biztosították a szemétgyűjtéshez a zsákokat, a kesztyűket, és ők szállították el az összegyűjtött mintegy 25 mázsányi hulladékot is.

 

 

 

 

 

űvissza az elejére


Az Asbóth-iskola versenyeredményei

Sikert hoztak

– A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája idén is sok szép versenyeredményt ért el, amellyel ismét nem csak a megyében, de országos viszonylatban is kiemelkedőt alkottunk. El kell ismerni a tanulóink és a felkészítőik erőfeszítéseit és az ismét reflektorfénybe került tehetséggondozó munka sikerét” – tájékoztatott Csótár András igazgató.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a közelmúltban rendezte meg a Szakma kiváló tanulója versenyt (SZKTV), és az Országos szakmai tanulmányi versenyt (OSZTV), melyek országos döntőjére „XI. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel április 23–25-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor. Az országos szakmai versenyekre 43 szakképesítésben több mint 7500 fő jelentkezett. A „Szakma kiváló tanulója verseny” döntőjében Cságoly Laura (kozmetikus) tanuló első, Sipos Kata hetedik helyezést ért el. Illés Áron (erősáramú elektrotechnikus) tanuló szintén az első helyre állhatott a dobogón. Ritkaságszámba megy az a teljesítmény, hogy egy intézmény két szakmában is egyszerre aranyérmet szerezzen. Az „EuroSkills 2018” nemzeti döntőjén Németh Zoltán tanuló (villanyszerelő) szakmában képviselte az iskolát, ahol az előkelő második helyezést érte el. Szintén az „EuroSkills 2018” nemzeti döntőn (szépségápoló) szakmában Papp Viktória Dóra megvédte címét, így ő fogja az ország legjobb kozmetikusaként hazánkat képviselni a budapesti Európa-bajnokságon. A „WorldSkills 2019” nemzeti döntőjén az iskola 2/14. évfolyamos tanulója, Cságoly Laura lett az első, így ő fog indulni a szépségápoló szakterületen a Szakmák Világbajnokságán az oroszországi Kazanyban. Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségivizsga-tárgyak versenye (ÁSZÉV) is lezajlott. Az idei versenyen a keszthelyi oktatási intézményt három tanuló képviselte az országos döntőn szociális ismeretek tantárgyból (szakgimnáziumi képzés – szociális ágazat), kiváló eredménnyel Szabó Zsaklin országos első helyezett, Pál Klaudia 12. helyezett, Matyi Kitti 15. helyezett lett.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kötetek Hévíz történetéről

Egy fürdőváros születése

– Csupa dombhát keretezi a pompás panorámát, bal kéz felől a páhoki dombhát, tőle kissé jobbra a hévízi, majd sorában a hideg-éri és a Zala-völgyi dombhát. Mindegyikről álomszép képek tárulnak elénk.

Nincs békésebb és szelídebb, mint a zalai táj, amelynek kiterített, zöld bársony szőnyegeit magyar ciprusokkal szegélyezett fehér utak szelik át, és enyhén hajló dombok keretezik. Kevés része van hazánknak, amelyre a természet oly pazar bőséggel hintette áldását, mint a Balaton-vidék, melyben a keszthelyi édenkertnek legdrágább cseppfolyós ékköve a hévízi forrástó – a fenti, Csekey István helytörténet-kutatótól vett, gazdag érzelemmel és líraisággal teli idézet is elhangzott azon a hévízi rendezvényen, amit nemrégiben tartottak.
Dr. Szántó Endre nyugalmazott helytörténész, hévízi helytörténet-kutató új könyvsorozatának első két, szerzői magánkiadásban megjelent monográfiáját, tudományos ismeretterjesztő izgalmas és olvasmányos köteteit Hermann Katalinnak, a Festetics György Művelődési Központ vezetőjének közreműködésével mutatták be a fürdővárosi Fontana filmszínházban május elsején. A közel három évtizede Hévíz históriájával foglalkozó szakember új könyveinek megjelenése alkalmából műsort adott a negyvenéves Musica Antiqua régizene együttes. A könyvekből pedig Kautzky Armand, a Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész idézett lélekemelő gondolatmorzsákat. A www.heviztortenete.hu internetes oldalra is felkerült, rendkívül igényes, A/4-es méretben elkészült, nyolckötetesre tervezett, színes fotókkal, térképekkel, kiemelésekkel, adalékokkal gazdagon illusztrált könyv különlegességét az adja, hogy magyar városról ez idáig még nem készült ennyire igényes kül- és beltartalmú, reprezentatív monográfia. A Nemzeti Kulturális Alap, a helyi és az alsópáhoki önkormányzat, több fürdővárosi szálloda, magánszemély és cég anyagi támogatásával megjelent munkát sok olyan adoma is színesíti, mint a reumás, Nelly névre keresztelt, ifjú, reumás cirkuszi elefánt gyógyfürdővel történő meggyógyítása 1914-ből.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Sikeres szezont!

Balatoni évadnyitó

Az időjárás ismét kegyes volt a keszthelyi majális keretében megrendezett keszthelyi turisztikai évadnyitó ünnepség vendégeihez. A jó idő sok ezer embert vonzott a Balaton partjára, ahol Ruzsics Ferenc polgármester megnyitotta az újra sikeresnek várt balatoni főidényt, majd évtizedes tradíciót követve, Keszthely jegyzőjével, a Helka fedélzetéről ő dobta vízbe a díszes koszorút is.

A Zalai Balaton-part ifjúsági fúvószenekar, a Vonyarcvashegy mazsorettcsoport valamint a 379. Feltámadás cserkészcsapat közreműködésével tartott ünnepségen mondott köszöntőjében a polgármester a Balaton vízrajzi és geológiai alapadatainak felsorolása után kifejtette: a Balaton az itt élőknek éltető csoda, ami régen a nádaratással, halászattal, a jég kivágásával biztosított sokaknak megélhetést. Ma pedig már leginkább a turizmus a legfőbb bevételi forrása Keszthelynek és a balatoni települések javarészének. A kor vívmányainak megfelelő fejlesztéseket a Balaton jelenlegi ökológiai állapotának megtartása mellett kell véghezvinni a négy alaperény: az igazságosság, a mértékletesség, az erősség és az okosság jegyében – húzta alá. Keszthely az elmúlt években rengeteget fejlődött, de az elkövetkező pár évben is legalább 4,5 milliárd forintból szépül, és lesz még élhetőbb majd a Balaton fővárosa az itt lakók és turisták megelégedésére – jelentette be. Tavalyelőtt 166 ezres volt a regisztrált vendégéjszakák száma, az elmúlt évben már 220 ezerre duzzadt ez az érték. Az egyharmadával növekvő örvendetes adat bejelentése után arról szólt, hogy a Helikon Szálló ugyan a főidényben már nem nyit ki, de 2020-ban egy megújult, 4 csillagos hotel várja majd vendégeit, és a Via Hotel pedig ötcsillagos szállodaként üzemel két év múlva.

 

 

 

 

 

vissza az elejére