Környezettudatos nevelést!

Három város közös ünnepe Megemlékezés Kórházi fejlesztések

 

Elektromos autók baráti találkozója

Környezettudatos nevelést!

A megye területén elsőként Keszthelyen, a Festetics-kastély parkjában rendezték meg a közelmúltban, mintegy tízféle típust felvonultatva, az Elektromos autók baráti találkozóját. A cégautó- és gépjárműadó-mentességet élvező környezetkímélő autók mustráját a helyben élő Szabó András szervezte meg.

A szervező elmondta: már több éves hagyománya van annak, hogy országszerte minden hónap utolsó péntekjén találkoznak az elektromos autók tulajdonosai, de Budapesten is több ilyen rendezvényt szerveznek, időről időre. Mivel Somogy, Vas és Veszprém megyékben, de Zalában sem volt még efféle bemutatkozás, ezért határoztam el, hogy a tradícióteremtés szándékával, a közönség számára az előnyöket-hátrányokat felvázolva, zöldrendszámos partnereket, gépjármű-tulajdonosokat keresek egy közös eszmecserére, egy különleges bemutatkozási lehetőséget kínálva. Lobbizunk azért, hogy Keszthelyen is ingyenes parkolási lehetőséget kapjanak a zöld rendszámmal közlekedők. A helyi önkormányzat parkolási rendeletének ez irányú módosítására javaslatot fogunk tenni. Egyre többen vásárolnak környezetkímélő autót hazánkban is. Az idegenforgalomból élő régióknak, a környező településeknek sokkal több gyorstöltésre alkalmas pont kialakítását kellene kezdeményezniük.
A jelenlegi három keszthelyi töltőpont szezonban különösen kevésnek bizonyult. A töltők egy részénél 3–6 óra a várakozási idő, a villámtöltők esetében pedig fél óra és háromnegyed óra között kész a töltés. Akadnak olyan autótípusok, amelyekkel akár 300 kilométert is meg lehet tenni a következő töltőállomásig. A környezettudatos gondolkodás szerencsére egyre többeknél megjelenik, ezért lenne érdemes központilag is minél nagyobb hangsúllyal kezelni ezt a kérdést – tudtuk meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


festetics-városok hévízi találkozója

Három város közös ünnepe

Immáron 20 esztendős hagyomány szerint emlékezik évente együtt közös mecénására 3 város: Hévíz, Keszthely és Csurgó. Gróf I. Festetics György munkássága nyomán ápolnak történelmi kapcsolatot.

 A Festetics-városok ezúttal jubileumi találkozójára a minap Hévízen került sor. A program keretében a települések fiataljai vetélkedőkön vettek részt a Bibó István Gimnáziumban, majd a házigazdák és a delegációk részvételével a Festetics téren tartottak megemlékezést. Az ünnepségen Kepli József János, a fürdőváros alpolgármestere Festetics Györgyről a közügyekért való munkálkodás példaadójaként beszélt. Hangsúlyozta, hogy a gróf a tevékenységével kiemelkedett a nemes családok közül. Mint mondta: a három város közös ünnepe szövetség arra, hogy a fiatalok ezt a példát megismerjék, ennek továbbadása az utókor feladata, felelőssége. Keszthely részéről Csótár András önkormányzati képviselő arra utalt, hogy olyan javak gyökereznek a Festetics-korban, amik méltóak a közös tisztelgésre. Füstös János, Csurgó polgármestere pedig azt emelte ki, hogy nagyjai minden településnek vannak, ám olyan személyiség, aki három helyen is annyit dolgozott a közjóért, mint Festetics György, szinte páratlan. Rámutatott, hogy nem csak a maga korának szólóan teremtett javakat, hanem olyan alapokat rakott le, amik máig meghatározóak mindhárom város életében, fejlődésében. A szónokok a kísérőikkel koszorút helyeztek el a Festetics-szobornál, majd a városok kultúrcsoportjai adtak gálaműsort. Fellépett a helyi Happy Dixieland Band, Kádár Viktória diák, a keszthelyi Vajda János Gimnázium és a Festetics György Zeneiskola tanulói, valamint Csurgó ifjúságának küldöttei.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megemlékezés

A tizenhárom aradi vértanú kivégzéséről emlékeztek meg október hatodikán, Keszthelyen, a Szent Miklós temetőben. Az ünnepi beszédet idén Doma László történész mondta.

Az önkormányzat, a város politikai és egyházi szervezetei, egyházközösségei, az intézmények és egyesületek képviselői pedig elhelyezték a megemlékezés koszorúit az 1848-as emlékmű talapzatán. A szónok megemlékezésében rávilágított arra, hogy van egy ország a Kárpát-medencében, melynek lakói az elmúlt 1100 esztendő során bizony igen gyakran kényszerültek arra, hogy fegyvert ragadjanak, megvédjék önmagukat és hazájukat. Ugyanakkor csak a legritkább esetben fordult elő, hogy a Kárpát-medencén kívül eső területet országukhoz csatoltak volna. Ha ez mégis megtörtént, az sohasem más népek elnyomásának szándékával volt. Nagyszerű, hősies múltunkra akár büszkénk is lehetnénk, ha el nem vették volna tőlünk azt is. Magyarnak lenni már 170 évvel ezelőtt sem származás kérdése volt, sokkal inkább egy életfilozófia. Hazánk legnagyobb hőseiként tiszteljük a nem magyar származású történelmi alakokat. Az aradi 13-ból négyen voltak magyarok, négyen németek, két örmény, egy osztrák, egy horvát és egy szerb felmenőktől származó vértanú.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Fontos a betegbiztonság

Kórházi fejlesztések

A közös irányítással működő keszthelyi és a hévízi kórházban a napokban szerelték fel azokat a korszerű eszközöket, amelyek a fertőzések megelőzését és a modern betegazonosító rendszer kialakítását szolgálják.

A fejlesztésekre a keszthelyi intézmény 195,35 millió forint, a hévízi Szent András Reumakórház 186,28 millió forint EU-s támogatást nyert az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program pályázatán. A levegőfertőtlenítés érdekében mindkét helyen költséghatékony működésű plazmatechnológiás berendezést telepítettek. Ezáltal mérséklődik a légúti eredetű fertőzés, a felületek újrafertőződése is jelentősen csökken, biztonságos és kellemes környezetet teremtve a betegek és a dolgozók számára egyaránt. A kézhigiénét érintésmentes szappan- és fertőtlenítőszer-adagolók biztosítják. A beruházások kiterjedtek a hálózati vízellátó rendszer fejlesztésére is. A két kórházban mindezek mellett korszerű betegazonosító rendszert vezettek be, mely a regisztrációval kezdődően végigkíséri a beteget az intézményben való tartózkodása alatt. A páciensek QR-kóddal ellátott karszalagot kapnak, mely a kezelés során mindvégig biztosítja a pontos betegazonosítást. Ennek révén javul az ellátás biztonsága, könnyebb lesz a rosszul lett betegek gyors azonosítása, s így az azonnali beavatkozás. A kórlapon szereplő személyes adatok a karszalagon kódolt formában szerepelnek majd. A dolgozók a napokban ismerkedtek meg az új rendszerrel, mellyel az elkövetkező hónapban találkozhatnak a betegek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére