Csillapítsuk természetes módon

Sporthorgászcentrum Anyabanya workshop Célkeresztben a fenntarthatóság

A láz nem betegség, csak tünet

Csillapítsuk természetes módon

Feketéné Bokor Katalin fitoterapeutát ilyentájt gyakran kérdezik arról, miként birkózzunk meg a lázzal, illetve hogyan alakul ki a láz és miért jó az a szervezetünknek? A közismert természetgyógyász nekünk is elárulta az ezzel kapcsolatos bölcs teendőket.

– Az agy hipotalamusza szabályozza a test hőmérsékletét, és a láz bizonyos esetekben az ő „termosztátjának” átmeneti meghibásodása miatt jön létre. A szervezet, rövidre zárva a bőr ereit, emelheti hőmérsékletét, így csökkentve a hőleadást. Előfordulhat hidegrázás, ekkor az izom-összehúzódások termelik a hőt. A szervezet hőmérséklet-emelést célzó erőfeszítései addig tartanak, amíg a melegebb vér eljut a hipotalamuszba. Később, amikor visszaáll a termosztát a normális szintre, a hőfölösleget a szervezet verejtékezés útján, illetve a vér bőrön keresztül történő fokozott átáramoltatásával adja le. A csökkenő hőmérséklet következtében borzongás léphet fel. A lázat okozó anyagokat pirogén anyagoknak nevezzük. A láz nem betegség! Mindig csak tünet! A láz helyrehozza a beteg megbillent belső egyensúlyát, mivel harmonizál, méregtelenít, és növeli az ellenálló erőt. Csak nyugtalansággal, pszichés zavarodottsággal és görcsökkel járó magas láz esetén van szükség ellenintézkedésekre! A 38,5 Celsius-fok és magasabb testhőmérséklet jelentős mértékben korlátozza a kórokozók életfeltételeit, a láz segítségével az általuk termelt méreganyagok is hamarabb kiválasztódnak. Jegyezzük meg: a láz önmagában sohasem életveszélyes! A láz csak az egység diszharmóniájában rejlik – aminek előrehaladását a láz akadályozza meg. Ezért a lázat célszerű intézkedésekkel általában támogatnunk kell! Fontos az ágynyugalom!
– Mire akar bennünket figyelmeztetni a láz?
– Valami bekerült a szervezetünkbe, valami ellen védekezni akar, tehát védekező reakciója a veszélyesnek, illetve idegennek felismert anyagokkal, például baktériumokkal, vírusokkal szemben. Minél magasabb a testhőmérséklet, annál jobban fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunrendszer működése. Gyermekkorban az immunrendszer másképpen működik, mint a felnőttekben, ezért náluk gyakrabban fordul elő olyan betegség, amely lázzal járhat, akár évente többször is. A láznak tehát a test védekezőrendszere kialakításában is fontos szerep jut: gyógyító hatása a baktériumok és a vírusok ellen is irányul. A hőmérséklet emelkedésének mértéke szerint 37–38 Celsius-fok között hőemelkedésről, 38–39 Celsius-fok között mérsékelt lázról, 39–40,5 Celsius-fok között magas lázról, 40,5 Celsius-fok felett orvosi szóval hiperpirexiáról beszélünk.
– Miféle lázformákat ismerünk?
– Kialakulási mechanizmusa szerint kétféle láztípust különböztetünk meg. A centrális láz a központi idegrendszer elváltozásai miatt jön létre, például sérülés, daganat okozza. Ilyenkor maga a termosztát sérül. Pirogén láznak azt nevezzük, amikor valamilyen külső hatás, például fertőzések, daganatszétesés, immunproblémák miatt pirogén, azaz lázkeltő anyagok jutnak a keringésbe, eljutva így a termosztáthoz, amit „magasabb fokra csavarnak”. A magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyag-termelést, a kórokozók megsemmisítését. A szervezet védekezőrendszere 37,5 Celsius-fok körül a legaktívabb. Magas láz esetén azonban túlságosan emelkedik az oxigénigény, ami nagy terhet ró a keringésre, a szívre. A szervezet energiaraktárai kiürülnek, testünk legyengül. Ezért a magas lázat minden esetben csillapítani kell! Ha a betegnek kúppal levittük a lázát, már nem érzi magát betegnek, pedig a baj még hat benne; ezért nem akar ágyban maradni. Pedig az ágynyugalom az influenzás megbetegedések kezelésénél nagyon fontos! Ha nem tartják be, jelentősen elhúzódhat a gyógyulás, és gyakrabban fordulnak elő komplikációk. Az influenza után még sokáig megmaradó köhögés vagy nátha általában az akut stádiuma alatti nem következetes ágynyugalomra vezethető vissza.
– Hogyan kezeljük a lázas állapotot?
– A gyógyszerek csak csendre intik az agyban levő hőközpont-kijelzőt, de nem gyógyítanak. Nagyon eredményes a hideg törzsfürdő, amikor a beteg 25 percig a hideg vízben ül, miközben a lábát egy meleg vizes lavórban pihenteti. Ezt követheti egy skótzuhany. Forró zuhany után átkapcsolunk hidegre, s előbb a jobb, majd a bal bokától zuhanyozzuk magunkat a csípőnkig, és a has, jobb oldal, kar, bal oldal, kar, s végül a hátunkra engedjük a hideg vizet! Ezután jó meleg ágyba fekszünk, s nyakig betakaródzunk, fejünket bekötjük, és meleg tömlőt teszünk a lábunkhoz. Forró teát itatunk a betegünkkel az ágyban bodza- és hársfavirágból készítve. Betegünk ki fog izzadni, az izzadással a méreganyagok eltávoznak szervezetéből, s így gyógyulni fog. Priznicpakolásunkkal nem lenyomjuk a lázat, hanem lehúzzuk, tehát gyógyítási folyamatot végzünk. Elkészítéséhez két lepedőt és négy törülközőt, egy mosdótál forró és egy mosdótál hideg vizet készítsünk elő. A lepedőt a hideg vízbe mártva, jól kicsavarva betegünk felső testére tekerjük, válltól derékig. Majd egy-egy törülközőt a forró vízből kesztyűvel kicsavarjuk, s betegünk mindkét alsó lábszárára csavarjuk, térdtől a talpáig. A hideg vizes lepedőt, ha megmelegedett, cseréljük, hasonlóan a törülközőket is, ha hűlni kezdenének! Ezt folytassuk minimum fél óráig, de ha szükséges, még tovább is, míg a beteg jól nem izzad. Lázas betegünkkel többpohárnyi izzasztóteát itt is itatnunk kell: bodza- és hársfavirágból, étkezés helyett pedig otthon kicsavart gyümölcs- és zöldségleveket adunk neki. Ha majd étkezik, fontos, hogy csak könnyű, igen kevés fehérjét tartalmazó ételeket készítsünk neki hosszabb ideig!

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Májusban nyílik

Sporthorgászcentrum

A főidény kezdetére egy vendégfogadásra is alkalmas tóparti horgászcentrummal lesz gazdagabb Keszthely – tudatta lapunkkal a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP), amelynek egyhektáros vízparti telephelyén mintegy 300 millió forintból valósul meg a beruházás.

 A cég régóta tervezte a Keszthelyi Sporthorgászcentrum létrehozását a néhai, mostanra kihasználatlanná lett keszthelyi halásztelepen. E helyen, két épületben, 16 komfortos lakosztályt építenek, ami a környék legvonzóbb horgászturisztikai bázisa lesz. A beruházásra a saját anyagi forráson túl az Agrárminisztériumtól kaptak anyagi támogatást, hogy április végére, vagy május elejére megnyílhasson a komplexum. Az építők már a belső munkálatoknál tartanak, és a jó idő beköszöntével megkezdődhet a tereprendezés, a növénytelepítés. A cég egyébként tervezi a kikötő teljes felújítását, továbbá az egykori jégverem átalakítását is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kreatív szakkör indult:

Anyabanya workshop

Vágódeszkából dekoratív ékszertartót, paradicsomosüvegből mutatós bizsufüggesztéket, régi fotórámából újradizájnolt fényképkeretet is készített a Balaton Színház Simándy-termében az a negyedszáz hölgy, akik beiratkoztak az újonnan indult szakkörbe. Előkerültek a ragasztópisztolyok, ollók, masnik, strasszok, egyéb dekorációs kellékek, és a nemrégiben Keszthelyre költözött szakkörvezető hamar büszke lehetett tanítványaira.

A bemutatkozó alkalmával Gyergyai Krisztina kreatív- és stílusblogger elmondta, hogy a stílus és a kreativitás az élete, és már fiatalkora óta nőkkel foglalkozva segít abban, hogy a hölgyek rátaláljanak saját egyéniségükre. Kreatívan tekint a világra, rengeteg kézműves-dekorációt készít, és újrahasznosít szinte minden anyagot. A stílus és színtanácsadó kifejlesztett egy speciális bioszappant ekcémás, problémás bőrre, ami sikert ért el bel- és külföldön is. A szakember hangsúlyozta, hogy érdemes mindenkinek minőségi időt önmagára fordítani, az örömszerzés szándékával. A hasznos, szeretetből készült tárgyak azok számára is kedvesek, akik ajándékba kapják ezeket. Arra buzdított, hogy mindenki engedje szabadon a fantáziáját, hogy önfeledt légkörben, az örömszerzés szándékával sikkes, bájos tárgyak szülessenek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Keszthelyi Növényvédelmi Fórum

Célkeresztben a fenntarthatóság

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézete minden évben találkozóra hívja a növényvédős és a szakterület iránt érdeklődőket a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumra, amely immár 29. alkalommal került megrendezésre január derekán. A rendezvényen gondolatokat és tapasztalatokat cserélhettek a termelésben, a szolgáltatásban, a kereskedelemben, a szakigazgatásban dolgozók, a kutatóintézetek és az oktatási intézmények munkatársai.

A háromnapos rendezvény prekonferenciáján szót ejtettek a fenntartható felelős gazdálkodásról. Napirendre kerültek az üzemi kísérletek tapasztalatai, a biodiverzitás növelésének szántóföldi lehetőségei. Megemlékeztek Hunyady Károly halálának 20. évfordulójáról, és visszatekintettek Sáringer Gyula akadémikus tevékenységére is. A plenáris ülés megnyitóját követően az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései kerültek terítékre, és áttekintették a honi gyomrezisztencia aktuális helyzetét. Szóltak a gesztenyekéregrák-gomba megjelenéséről és az ellene folytatott védekezés lehetőségéről. A szekcióüléseket a növényvédelmi tudományos bizottsági ülés követte. A zárónapon a fenntartható növényvédőszer-használat ellenőrzésének hazai tapasztalatait tekintették át, majd a növényvédelem és a méhek kapcsolatába nyertek betekintést. Zárásként összefoglalót hallgattak meg a hazai növényvédelem jelenéről és várható jövőjéről.

 

 

 

 

 

vissza az elejére