Farsang – Az „ördög innepe”

Tűzifasegély-akció rászorulóknak Húszéves születésnapot ülnnepeltek  

 

A Dél-Dunántúlon és Zalában

Farsang – Az „ördög innepe”

A farsang eredete, a farsang valamint az agrár- és termékenységi mágia kapcsolata, a párválasztás vidám szokásrendszere, a 19. századi báli ruhaviselet, a farsangi népszokások és hiedelmek gyűjteménye, a maszkaálarcok, a húshagyókeddi maskurázás valamint a vénlánycsúfolás, a tuskó- és rönkhúzás tárgyi kellékei is bemutatást nyertek a Balatoni Múzeumban rendezett tárlaton.

Thúry György Múzeum és a Balatoni Múzeum közösen szervezte a kiállítást, amelyen elsősorban képek és régi leírások segítségével hozzák vissza a nagyböjt előtti időszak vidám mulatozásait, szembesítve a látogatókat napjaink divatos farsangi hagyományaival is. A farsang megünneplése a 15. század végétől bukkan fel forrásokban. Katolikus és protestáns prédikátorok egyaránt óva intik a híveket a sötétség cselekedeteitől: a torkosságtól, az iszákosságtól, a bujálkodástól. A farsang az „ördög innepe”, amikor a jóravaló emberek is a paráznaság, mértéktelenség, bűbájosság és léhaság, meg sok gonoszság többféle vétkével vétkeznek. Álorcákat öltenek, különböző nemeknek ruhájába öltöznek. A március közepéig látogatható tárlaton régi falusi, illetve nagykanizsai és keszthelyi farsangok világa elevenedik meg. A Gyenesdiási Dalárda bordalcsokrával kísért nyitóünnepség vendégeit Száraz Csilla, a nagykanizsai, és Havasi Bálint, a keszthelyi múzeum igazgatója is köszöntötte, majd Kiss Nóra néprajzkutató avatott be az érdekes és érdekes közös kiállítás részleteibe. A szakember a kegyelem világosságától elforduló, duhajkodásba, pajzánkodásba, mértéktelenségbe, zenés-táncos mulatozásba, zajongásba, eszem-iszom vigasságokba átcsapó farsang előképéről, a féktelen tivornyákról is szót ejtett, de megemlítette a kánai menyegzőt is, ami az evangéliumokhoz kötődve tartozik a farsang világához.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Jótékonysági program keszthelyen

Tűzifasegély-akció rászorulóknak

A leginkább rászoruló családok tűzifával és tartós élelmiszerrel való ellátását és segítését vállalta föl a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB). Az ő szervezésükben ebben az évben is megvalósult a „tűzifasegély” elnevezéssel futó akció.

 Keszthelyen, a Magyar utcába ezúttal egy hátrányos helyzetű, rászoruló, egyedülálló asszony számára vittek támogatást. Kiss Mária, az Idősügyi Tanács által is javasolt rokkant nyugdíjas, egy erdei köbméter tűzifát és egy doboz élelmiszer-adományt vett át. Mária asszony a helyi kórház nyugdíjasaként él az ötven négyzetméteres házában, fával fűtve az otthonát. Örömmel vette a fűtési szezon végén érkező segítséget. Dr. Sifter Rózsa, a ZMVB elnöke a sajtónyilvános eseményen elárulta, hogy Zalában 65 rászoruló kap februárban segítséget a fűtéshez úgy, hogy a bizottság egy gazdasági társaság támogatásával a térítésmentes szállítást is felvállalta. A 2013-as indulás óta megyeszerte már mintegy négyszáz helyre sikerült jó minőségű, kályhakész, szárított akácfát vinni. Az önkormányzati vezetőkkel, az országgyűlési képviselőkkel és a Családsegítő Szolgálattal közös együttműködésben választják ki a családokat, a rászoruló embereket.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a szociális tűzifaprogramot egészíti ki ez a program, a kisebb településen a polgármesterek adják oda a tűzifát. A miniszteri biztos elmondta: a juttatási rendszer átalakításán dolgoznak azért, hogy a jelenleginél is több rászoruló juthasson fához. Nagy Bálint alpolgármester jelezte, hogy a város tudja, hogy kik, milyen típusú segítségre szorulnak rá legjobban.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A Balatoni Borbarát Hölgyek

Húszéves születésnapot ülnnepeltek

A Festetics-kastélyban 1999-ben Vince napján alakult meg az immár húsz éve működő Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete (BABORHE). Idén Vince-napkor a Festetics-kastély Amazon-házában ismét összesereglettek a szervezet tagjai, hogy balatonfüredi, móri, letenyei, csentei, székesfehérvári, velencei, badacsonyi társegyesületekkel közösen megünnepeljék fennállásuk húszesztendős jubileumát.

A város vezetőit, a térség polgármestereit, a partner egyesületek megjelentjeit elsőként Dévényiné Balog Gyöngyi elnök köszöntötte, aki 2015 októberében vette át az irányítási, szervezési feladatok vezetését. Domonkosné Marika ceremóniamesterként konferálta föl az ünnepélyen felszólalókat. Ruzsics Ferenc polgármester a civilek aktív szerepvállalásáért köszönetét tolmácsolva utalt arra, milyen nagy jelentőséggel bír a város életében a minden évben megrendezett városi farsang és a többi, általuk lebonyolított nagyrendezvény.
Csótár András bizottsági elnök köszöntőjében a keszthelyi egyesületek között a legszebb csillagnak nevezte a mindig tevékeny BABORHE-t. Brazsil József, a Zalai Da Bibere borlovagrend nagymestere tréfásan azt mesélte el, hogy milyen jó együtt lenni a Da Bibere kis rizlingjeivel, akik örömmel és szeretettel mutatják meg, miként kell elhívatottan tevékenykedni a városért, a társakért, a balatoni borok megbecsültségéért. Dombi-Mirolya Erzsébet Liza, az egyesület első elnöke arra emlékezett, hogy sikerült az egyediséget hangsúlyozó, a meglévő értékeket felmutató gasztronómiára, borkultúrára felhívni a figyelmet. A belső igényességet, harmóniára törekvést fenntartva jó célokat fogalmaztak meg anno, vonzó turisztikai rendezvényeket hívtak életre. Nádler Józsefné Bebi jelezte, hogy alapító tagként, gazdasági vezetőként, majd tíz éven keresztül elnökként is összefogással, bölcs tenniakarással igyekezett erősíteni a bor és a kultúra területét érintő kapcsolatokat, baráti szálakat. Dr. Bakonyi Károly segítő jobbját elfogadva, a repertoárt mindig bővítve sikerült társítani az igényes borkultúrát a kiváló rendezvényekkel, hogy mára megbecsült és elismert szervezetként tekintenek rájuk a határainkon túl is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére