Tűtáncoltatók tárlata Hónap könyve Kiállítás a karmelita templomban KÉVE-sajtótájékoztató Külföldi gyakorlat Fejlesztések, újdonságok

Tavaszi zsongás

Tűtáncoltatók tárlata

Tavaszi zsongás címmel a Tűtánc Foltvarró Csoport és a zalaegerszegi Tűtáncoltatók kisközösség közös tárlatát nyitották meg a Balaton Színházban március elején. A 15-fős egerszegi foltvarró műhely tevékenységét; a szépséget, harmóniát, melegséget, puhaságot árasztó munkákat, használati és dísztárgyakat Takács Zoltánné szakkörvezető mutatta be, jelezve, május 11-én tartják fennállásuk ötéves jubileumi ünnepségét.

A zsúfolásig megtelt Simándy-teremben az alaphangulatnak megágyazó művészeti zsongásról többen is gondoskodtak. Muzsikált az Asbóth-szakgimnázium Regatta Zenekara. A tündéri tavaszról és a tűmágusokról szóló saját verseit pedig Bajzik Lajosné szavalta. Panni asszony a Népek Tánca Tánccsoport „aktív tündéreként” is jelmezbe bújt, hogy három csoporttársával közösen bemutassanak egy vastapssal kísért apáca show-t. A szenior táncosok a Ricchi e poveri: Mamma Maria slágerének magyar változatára is tüzes táncot lejtettek. A női lélek lágyságával megalkotott szép neszesszereket, díszpárnákat, terítőket, takarókat felvonultató tárlatot Csengei Ágota, a Goldmark Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy a keszthelyi szakkör munkájában 13-an vesznek részt. Mindannyian örömet lelnek a hobbijukban, a mindennapi varrásban. A gondolat-szín és forma hármas egysége határozza meg munkájukat. Emlékeiket, érzéseiket, hitüket, élményeiket színekben megfogalmazva tárják közönség elé, egyszerű és egyértelmű formavilágot használva. A magyar hit- és mondavilág továbbvitelét, a gazdag népi motívumkincs átörökítését, átültetését és átfogalmazását is fontosnak látják. A formák és színek tervezése rendkívül változatos és érdekes feladatot jelent számukra. A virágok szeretetét kapcsolni tudták a színek és formák világához. A harminc éve alakult Magyar Foltvarró Céh Egyesület nyolc régióban hatvan csoportot működtet. A közösség tavaly helytállt a százfős Nyugat-dunántúli régiós szakmai, tapasztalatcserére lehetőséget kínáló találkozó házigazdájaként, régiófelelőseként is. Nemrég faliképet készítettek egy szombathelyi bentlakásos intézménynek, de jártak tapolcai tanfolyamon és textilkincseiket tatabányai kiállításon is bemutatták. Részt vettek közös egerszegi foltvarráson és a bázakerettyei foltboszorkák meghívásának is eleget tettek. Egy országos bemutatóra pedig különleges ágytakarót készítettek. Az április 4-éig látogatható tárlat házi sütemények kóstoltatásával és tombolasorsolással ért véget.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gróf Festetics György dolgozatai

Hónap könyve

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történelmi könyvtára márciusban a Hónap könyve bemutatósorozatában olyan dokumentumokat tár a látogatók elé, amelyek I. Festetics György tanulmányaihoz kötődnek.

A mecénás gróf ifjúkori éveiben a bécsi Collegium Theresianum, a Teréz Akadémia hallgatója volt 1768 és 1775 között. A jezsuiták által 1746-ban alapított intézmény Mária Terézia hathatós anyagi támogatásával a kor nemességhez tartozó fiataljainak adott lehetőséget arra, hogy megfelelő jogi, államigazgatási, nyelvi, bölcsészeti tanulmányokat folytassanak. György komolyan vette feladatát, több tudományági ismeretszerzés mellett az iskola falai között megtanult németül, latinul, franciául, olaszul és angolul. Szorgalmáróűl végbizonyítványai és nyomtatott „tentámenei” azaz vizsgadolgozatai tanúskodnak. Ezek közt van a Festetics család könyvtárában méltó elhelyezést kapott 3 füzet. Egyikben a Makó Pál által tanított kísérleti fizikából a testek jellemző tulajdonságairól szerepelnek kérdések és válaszok latin nyelven. A második részben írtak Mitterpacher Lajos által előadott természetföldrajz néhány témáját boncolgatja német nyelven. A harmadik ugyancsak latinul íródott, Kérdések az irodalomtörténet köréből címmel. A kis füzetkék koruk ellenére nagyon jó állapotban vannak, jól olvashatóak, azokat a múzeumi könyvtárban tekinthetik meg a látogatók.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Oltáriszentség, a szeretet köteléke

Kiállítás a karmelita templomban

A veszprémi Szaléziánumból érkezett a keszthelyi karmelita bazilikába az Oltáriszentség, a szeretet köteléke című tárlat, amely az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszust mutatja be, készülvén a hazánkban 2020-ban sorra kerülő világméretű eseménysorozatára, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Az 1938-ban tartott eucharisztikus világkongresszust Budapesten rendezték meg, és 2020-ban ismét a magyar főváros adhat otthont az 52. világméretű ünnepségsorozatnak.

A kiállítást az esperesi kerület papságának jelenlétében a sekrestyéhez vezető folyosón dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg. Szerinte akkor is és most is több ezer elsőáldozó volt és lesz a Hősök terén, külön programok szervezésének előkészítése zajlik, férfiaknak, asszonyoknak, lelkiségi mozgalmaknak, szerzeteseknek és várhatóan a pápa is megtiszteli majd az eseményt.. Az érsek elárulta, hogy a tárlatnyitó utáni rekollekciós alkalmon beszélgetni fognak a világkiállítás előkészületeiről is. Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója az összegyűjtött és kiállított gazdag dokumentációs tabló anyag jelentőségét méltatva kiemelte: a 80 évesnél idősebb liturgikus eszközök: az emlékérmek, paténák, cibórimok, kelyhek, zászlók sok plébánián megbecsült kincsnek számítanak. Szent Margit közszemlére tett zászlaja pedig igazi különlegességnek számít. Tóth Tamás, a karmelita templom plébánosa nyilatkozatában arra utalt, hogy a hivatali időben pünkösdig felkereshető kiállítás érdekességeket hordoz hívőknek és papoknak egyaránt. Az érdeklődők pontos képet kaphatnak ugyanis arról, hogy milyenek voltak a két világháború között a papi öltözékek, milyen volt az érték- és érzésvilág akkor Magyarországon.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


KÉVE-sajtótájékoztató

NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen! címmel, dr. Weller-Jakus Tamás, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke tartott sajtótájékoztatót a keszthelyi Balaton-parton építkező NER-cégek, a Mészáros- és Tiborcz-féle befektetők rohamtempós önkormányzati segítéséről.

Szerinte: a Balaton fővárosára valóban ráfér a fejlesztés, mert Keszthely az elmúlt 16–20 évben megrekedt a turizmusfejlesztési beruházásokat illetően is. A jelenlegi 30 százalékos beépítési küszöb mellett is fejlődhetett volna megfelelő ütemben a város az elmúlt évtizedekben. Több más civil közösség mellé fölsorakozva, a természet- és környezetvédelmi egyesületekkel egyetértve, a KÉVE sem támogatja a parti sáv beépítési százalékának és az építési magasságának emelését. A helyi önkormányzat viszont az állampárt megrendelésére, a városlakók érdekeinek mellőzésével, a Balaton törvény hatályba lépése előtt, rohamtempóban, gondolkodás nélkül, a petíciókat félredobva nyilvánított kiemelt fejlesztési területté több part menti területet. Miután már az egész tópart strómanok kezébe került, félő, hogy a KJAVSE-kikötő is értékesítve lesz még idén. Akarja-e Ön, hogy Keszthely Balaton-parti területei kiemelt fejlesztési területnek minősüljenek? kérdéssel hamarosan népszavazási kezdeményezés startol. A remények szerint az érvényesség lehetőségét hordozó helyi voksolás mögé állt már az összes ellenzéki párt városi képviselője.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az erasmus-program keretében

Külföldi gyakorlat

A keszthelyi vendéglátóipari szakképző iskola 8 diákja házi ünnepség keretében vehetett át mobilitási igazolványt.

Az intézmény a külföldi gyakorlaton való részvételt támogató Erasmus-program keretében nyert el 37 ezer euró összegű támogatást, a fiatalok ennek köszönhetően utazhattak. Fisli István igazgató elmondta, hogy az anyagi segítség összesen két alkalommal, 3 hetes külföldi munkatapasztalat-szerző tanulmányt tett lehetővé. Első ízben 12 fő Lengyelországban kapcsolódhatott a vendéglátói munkába, akkor turisztikai szervező, szakács- és cukrásztanulók utaztak. A 8-fős második csoport a minap Németországból tért haza, ők két frankfurti hotelben tevékenykedtek, pincér és vendéglős szakirányú tanulmányaik szerinti feladatokat ellátva. Az igazgató kiemelte, hogy a képző intézménynek több éve tartó külföldi kapcsolatai vannak, ez bővült most tovább a sikeres Erasmus-pályázattal. Fisli István köszönetet mondott kollégáinak, akik közreműködői voltak a pályázat eredményességének, s kísérőként is segítették a tanulók munkáját. Elismeréssel szólt a diákok tevékenységéről, s adta át a mobilitási igazolványokat, amivel a fontos referenciamunka igazolható. A szakmai, nyelvi ismeretek fejlesztése mellett tartalmas szabadidős programokon vehettek részt a fiatalok.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gyenesdiási aktív turizmus

Fejlesztések, újdonságok

A Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfalujában mindig történik valami. Így lesz ez a következő időszakban is, hiszen számtalan fejlesztés zajlik. Ezek közül Kovács Judit, a helyi Tourinform-iroda vezetője csokorba gyűjtötte az újdonságokat.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület (GYETE) a tavaszi és őszi időszak még vonzóbbá tételére, az aktív turizmus erősítésére helyezi a hangsúlyt. Ennek keretében sor kerül a Keszthelyi-hegység túraútvonalait jelző tájékoztató táblák felújítására, pótlására. A túraútvonalak módosulása miatt aktuálissá vált a térképek megújítása is, melyek tavaszig nyomdába kerülnek. A www.gyenesdias .info.hu weboldalon túratippek, leírások segítik a tervezést. Megújul a település központjában a nagyméretű térképes tájékoztató tábla is, mely szintén részletes túraútvonalakkal, kerékpáros tartalommal, színes fotókkal ad információt a térségben elérhető különleges látnivalókról. Térségi együttműködésben, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda koordinálásával és szakmai támogatásával új nyugat-balatoni kerékpáros útvonalakat alakítanak és tábláznak ki kerékpáros pihenők létesítésével, illetve a kerékpáros túraútvonalak kitáblázásának hiányosságait is pótolják. Folyamatban van a Nyugat-Balaton bekötése több jelentős kerékpárúttal a nemzetközi vérkeringésbe is, mely régiós szinten is fontos lépés lesz.
A Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában az önkormányzat nyertes pályázatainak köszönhetően közösségépítő fejlesztésként kültéri fitneszpálya létesül „okos” infrastrukturális beruházásokkal; az egykori Talabér-féle vízimalmot felújítják, ahol Festetics Fűszerkert és Herbárium is létesül; továbbá a piac működését támogató infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak. A családbarát település díjakat nyert, méltán népszerű strandjának fejlesztése is tovább folytatódik. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával a GYETE partnerei fejlesztik szálláshelyüket: a Zöldház Bio Panzió és a Balaton Panzió, illetve újonnan létesülő hotel projekt is kapott anyagi támogatást. A Wellness Hotel Katalin önerős fejlesztésként már márciustól megújult fürdővel, wellness-részleggel és szuper csúszdákkal várja vendégeit. A szabadságukat Gyenesdiásra tervezők bőséggel találnak majd érdekes újdonságokat már a szezonkezdet előtt is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére