Apróbb változások

Különlegességek a hintókiállításon 15 éves a Ranolder-iskola Mentődrónok segítik

 

keszthelyi strandok

Apróbb változások

– A keszthelyi strandokra látogató helybéliek és turisták a szezonban a megszokott magas színvonalat kapják, és ezúttal csak kevés újdonságra figyelhetnek föl. A Helikon és a Libás strandon telepítünk ugyan úszó napozóstégeket a főszezonra, a városin pedig új kajak-kenu kölcsönző is megkezdte a működését, de nagyobb attrakciófejlesztés csak szeptembertől startol – összegzett Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője.

A keszthelyi strandgazda elárulta: nem változott a beléptetési rendszer, és a helyi lakosok strandbérleteinek díjtételei sem módosultak. A helyben élők a városira a teljes szezonban négyezer forintért, a két kisebb strandra pedig ezer-ezer forintért mehetnek, kombinált bérletet pedig ötezer forintért válthatnak. A felnőttbelépők árai mintegy húsz százalékkal emelkedtek. A díjemelés a környék strandjain is megtörtént, mert mindenhol követni kellett a járulékos költségek emelkedését. A működtetéssel járó terhek növekedése miatt a drágítás elengedhetetlen volt, de a városin, a teljes árú belépőjegy ára ezer forint alatt maradt, a Helikon és a Libás strandra pedig 600–600 forint a napi belépő egy felnőtt részére. A strandok használatáért naponta reggel fél kilenctől este hét óráig kell fizetni. A szokásos karbantartások, festések, fűnyírások persze mindenhol lezajlottak, rendben vannak a sportpályák is, amikkel az idén is bekapcsolódnak a Mozdulj Balaton programba. A városi strandon továbbra is üzemel a csúszda, és a sporteszközkölcsönzők is kinyitottak. A strandi büféseket a versenyhelyzet idén is kisebb-nagyobb fejlesztésekre ösztönözte. Mindhárom strand versenyez a Kékhullám zászló strandminősítési programban. Szeretnének megfelelni a szigorúbb követelményeket kérő szempontrendszernek is.
A főidénynek a tavalyi állományi létszámmal vágnak neki. Újra lesznek animátorok, diákmunkások, illetve visszafoglalkoztatott nyugdíjasok is. A vízimentők a hirtelen felmelegedett tóból az elhullott haltetemeket napi rendszerességgel összegyűjtik. A strandok felelőse, a Helikon strand iszapos vizét bepanaszolóknak annyi jó hírt közölt, hogy 2021-ben várhatóan egy új iszapkezelési rendszert alkalmazó teljes mederkotrás történik majd, így a Helikon strand 2,5 hektáros vízfelülete alatti rész is fürdőzésre sokkal élvezetesebb lesz. Szeptembertől újabb attrakciófejlesztés startol, és mindhárom strand fejlesztése elindul a már elnyert TOP-os pályázathoz kapcsoltan. Mindhárom „plázs” további modernizálására kész terveket dolgoztak ki, így ha egy pályázatot kiírnak, azonnal képesek lesznek azt, eredménnyel megragadni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Autómatuzsálemekkel gazdagodtak

Különlegességek a hintókiállításon

A Helikon Kastélymúzeum június közepén egy sajtótájékoztatón mutatta be hintókiállításuk két új különlegességét: egy 41 Packard 110-et és egy Ford T-modell Speedstert, amelyek tartós letétben kerültek a kiállítás gyűjteményébe. Így immár három különleges gépjármű – egy 1914-es Ford T-modell már korábban a kollekcióba került – megtekintésével lehet nyomon követni a technika fejlődését.

 Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója Európa egyik legnagyobb hintógyűjteményében elmondta, hogy az autógyártás őskorának megidézésével már azt a folyamatot is szemléltetni tudják, hogy miként változtak a hintók egyszeriben autómobilokká. A fővárosban élő Lakatos Ferenc műgyűjtő, mecénás az autórestaurálás nagymestereként mesélt a felújított az eredeti alkatrészekkel újjávarázsolt autókról. A bemutatott járművek közül a Packard száz lóerős, soros, hathengeres, 4018 cm3-es motort birtokló impozáns darab gyártási éve 1941. A közel 8 évtizedes autómatuzsálem származási országa az Amerikai Egyesült Államok. A korábban a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége által rendezett kiállításokon bemutatott oldtimer egyedülállónak számít hazánkban. A hintókiállítás 2-es termében kapott helyet Lakatos Ferenc kiállító 104 esztendős Fordja is, ami a maga 20 lóerős motorjával a gyártáskor igazi csodának számított. Ezt a típust 1927 októberéig gyártotta Henry Ford cége. „Bádog Böske”, ahogy mi, magyarok becéztük, tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, és ez számít az első megfizethető autónak is, mivel már futószalagon készült. Az autó páratlan sikerének alapja a konstrukció egyszerűsége és célszerűsége volt. E típus annyira népszerű volt, hogy 15 millió darabot gyártottak belőle. Ez a modell magyar szempontból is nagy jelentőségű, hiszen tervezői csapatában két neves autókonstruktőrünk is jelen volt, Galamb József és Farkas Jenő.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


15 éves a Ranolder-iskola

Az elhívatott és tapasztalt pedagógusok munkáját, a kis létszámú osztályokat, a szeretetteljes légkört, a keresztény értékrend képviseletét, a hagyománytisztelet fontosságát, az értékteremtést és az elfogadó szeretetre épülő közösségteremtést, az iskola korábbi és jelenlegi dolgozóit egy kisfilm mutatta be a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola újraalapításának 15 éves jubileuma alkalmából rendezett díszünnepségen a Balaton Színházban.

Őry Gábor, a nagy múltú intézmény igazgatója ünnepi köszöntőjében minden segítségért köszönetét tolmácsolva emlékeztetett arra, hogy az iskola 1882 óta működik a városban, csak a kommunizmus elpusztította Ranolder püspök vetését. A Veszprémi Érsekség 2004-ben indította el itt az oktatást.– Mi nemcsak a tantervnek megfelelően tanítunk, hanem munkánk középpontjában a keresztény nevelés értékei s a magyar nemzeti hagyományok állnak. A tantárgyakon túl a tisztesség, a szorgalom, a segítőkészség, az állampolgári felelősség is megbecsülést kap. Sifter Rózsa kormánymegbízott mindenkinek gratulálva arról szólt, hogy az iskola egyedi a megye oktatási szervezetrendszerében. A keresztény értékszemlélet, magatartásforma és viselkedéskultúra átadása különösen fontos és időszerű napjainkban. A gyerekeinket ugyanis alaposan fel kell készíteni az élet kihívásaira. A jubileumát ünneplő iskola szerepe ezért is felértékelődik. Az intézmény erőssége abban rejlik, hogy a nehezen kimutatható teljesítményekre is nagy hangsúlyt helyeznek – húzta alá. Manninger Jenő országgyűlési képviselő az elhívatott feladatteljesítésért köszönetet mondva azt fejtette ki, hogy másfél évtizeddel ezelőtt jó gondolat volt elindítani az iskolát, vállalni a fenntartással és működtetéssel járó áldozatokat. Beigazolódott, hogy nagy szükség van a keresztény értékeken alapuló, nemzeti hagyományőrzésre hangsúlyt fektető intézményre. Az egyház komoly összegeket fordított az iskola rendbetételére. Márfi Gyula érsek örömmel vette, hogy 15 évvel ezelőtt az önkormányzat egyhangúan mondott igent az iskola indítására. Köszönetét fejezte ki Pálné Szelencsik Klára és dr. Belák Péterné korábbi igazgatóknak a lelkiismeretes helytállásukért, a helyes emberkép megalapozásáért, a hitre és jó erkölcsre nevelésért, az értelmi, érzelmi és akarati adottságok kiegyensúlyozott kibontakoztatásáért, amire az iskola folyamatosan különös gondot fordít. A pedagógusok és korábbi igazgatók munkáját a jelenlegi vezető virágcsokorral köszönte meg, a gálaműsorban pedig a kiemelkedően tehetséges jelenlegi és egykor itt tanult diákok mutatták be, verses, táncos, énekes produkcióiikat.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A balatoni biztonságot

Mentődrónok segítik

Csúcstechnika segíti a Balatonon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata munkáját.

Telekom Mentődrón Flotta kezdte meg működését egy különleges összefogás eredményeként a vízimentő mentőszolgálat, a Telekom és a Duplitec Drone Kft. közös programjával. A napokban üzembe állított 3 speciális drón alkalmazásával a bajba jutók gyorsabban, új módszerekkel kaphatnak segítséget. Hatékonyabbá válik a felderítés, valamint életmentő eszköz helyszínre juttatása is biztosítható légi úton. A drónok az indítástól akár 5–8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják. Két hőkamerás drón speciális kommunikációs rendszerével, kamerájával 8 kilométeres távolságból is képes nagyfelbontású felvételeket továbbítani a kezelőszemélyzetnek, amely a kutatást és a mentésre való felkészülést könnyíti meg. A drónok képesek a nádasok területeit is felkutatni, amely hagyományos eszközökkel lényegesen körülményesebb. A felvételek szükség esetén továbbíthatók a vízirendészethez vagy a mentésben részt vevő más készenléti szervekhez. A légi gépeken elhelyezett több mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani, vagy éppen biztatni, krízishelyzetben az emberi kapcsolat tudata és a biztató szavak is életmentők lehetnek. A másik típus, életmentő eszköz eljuttatásában áll rendelkezésre. Egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tud a drón a bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani, kioldószerkezetével a megfelelő helyen azt ledobja.
– A technológiai fejlődés elérte azt a szintet, hogy ezek az automata eszközök valóban az életmentés és a biztonság szolgálatába állíthatók. Nagyon örülök, hogy a partnereink segítségével elindíthatjuk ezt a ma még különlegesnek számító rendszert. Ezzel az együttműködéssel a magyarországi vízimentés nemzetközi összehasonlításban is az élvonalba kerül – mondta az átadás kapcsán Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

 

 

 

 

 

vissza az elejére