Közadakozásból vehettek hajókat

Hazai és európai siker A csillagászatról Politikamentes faültetés kell

 

 

Segítik a vízimentők munkáját

Közadakozásból vehettek hajókat

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata két mentőhajó megvásárlásának segítségét kérve adakozási felhívást tett közé, a pénz alig két nap alatt összegyűlt.

A lakossági adomány 5,3 millió forintot tett ki, a Fecske és Kócsag nevet kapott mentőhajókat a Balatonfüredi Yacht Clubban tartott ünnepségen vették birtokba a vízimentők. Az elnevezés üzenet értékű: mindkét védett madár hozzátartozik a balatoni tájhoz. A kócsag a magyar természetvédelem címermadara, a fecske pedig a szerencse egyik jelképe a magyar néphitben. A hajók kifejezetten mentési célra lettek kialakítva, 200 lóerős motorral szereltek, könnyen irányíthatók, és bármilyen időjárási körülmények között bevethetők. Tágas fedélzetüknek köszönhetően 6–8 személy kimentésére is alkalmasak. A két hajó tökéletesen illik a szakszolgálat sürgősségi betegellátó és mentőflottájába.
Az ünnepélyes átadáson az Opus Global Nyrt. elnöke, dr. Mészáros Beatrix így nyilatkozott:
– Amikor meghirdették a gyűjtést, tudtuk, hogy a felhívás nekünk is szól. Az üzleti világnak is van tennivalója azért, hogy a vízimentők a jövőben is azt tehessék, amire vállalkoztak. Felelősen gondolkodó tőkepiaci szereplőként és turisztikai szolgáltatóként nem volt kérdés, hogy kipótoljuk a hiányzó összeget. Ilyen szükségletek esetén a cél felkarolása az üzleti világ felelőssége is.
A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Hülvely István a szállodalánc vendégeinek nevében is háláját fejezte ki a szakszolgálat áldozatos, professzionális munkájáért.
– A vízimentőknek köszönhetően a vendégeink a vízen és a vízparton egyaránt biztonságban érezhetik magukat. Az ő felelősségvállalásuk is hozzájárul ahhoz, hogy vendégeink rendre elégedetten térnek vissza hozzánk – hangsúlyozta a hazai piacvezető szállodahálózat irányítója. Szimbolikus, hogy a mentőflotta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata alapításának 20. évében bővült a speciális járművekkel, így azok születésnapi ajándéknak is tekinthetők, amint arról Bagyó Sándor elnök beszélt:
– Boldog vagyok és meghatott – köszönte a civil és az üzleti szféra példás összefogását. – Igyekszünk megszolgálni, ahogy tettük azt mindig, az elmúlt 20 évben is. A két új hajó nagyon nagy öröm és nagy felelősség is egyben. Egyesületünk 1999-es megalakulása óta civil szervezetként működik normatív állami támogatás nélkül önerőből, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek összefogásával, támogatásával. Olykor egyéb állami forrásokból, például pályázatokon elnyert pénz segíti a működést. Mi segítjük a lakosságot, ők pedig segítenek minket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 48 óra alatt sikerült összegyűjteni egy igen jelentős pénzösszeget, aminek felhasználása egy jó célt és a köz érdekeit szolgálja majd.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kina gyerekkórus a kastélyban

Hazai és európai siker

A Festetics-kastély tükörtermében lépett föl az IGW Free Bear húszfős kínai gyermekkórus a hévízi Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkarával augusztus közepén.

 Mint megtudtuk: A hagyományos és innovatív zeneoktatás iránt elkötelezett IGW kínai zeneiskola diákjai franciaországi útjuk előtt ejtették útba a Balaton fővárosát. A program szervezésében oroszlánrészt vállalt Pálné Szelencsik Klára, a tavaly Keszthely Város Szolgálatáért kitüntető címet kapott kórusvezető, akinek figyelmébe a volt tanára ajánlotta a szépen éneklő csoportot. Az élet védelmét nyíltan felvállaló együttes rövidített angol neve azt jelenti, hogy az álmok valóra válnak. A zene nyelvével igyekeztek szeretettel és szépséggel elkápráztatni a keszthelyi közönséget is. Többször nyertek aranydíjat mind Kínában mind a tengerentúlon. Négy évvel ezelőtt Quing Dao-ban elnyerték a „Legszebb harmónia” díjat úgy a gyermek mind a kamarakórus kategóriákban. Három évvel ezelőtt pedig szintén első díjat vihettek haza a Los Angeles-ben megtartott Lansum nemzetközi kórusfesztiválról. Az állami és diplomáciai eseményeken gyakorta szereplő kóristák magukat a nemzetközi kulturális csere kis küldöttjeinek hívják, és számos jótékonysági rendezvényen is köszöntötték őket. Sokszor ajánlották föl a jegybevételüket a szegény gyermekek javára. Az állatok, különösen a bébimedvék és fókák elkötelezett védőiként egy kínai állatvédő szervezettel közösen részt vettek a feketemedvék megmentésében is. Eddig több mint tíz országot látogattak meg, köztük az Amerikai Egyesült Államokat, Angliát, Európa több országát, valamint Japánt, ahol kulturális előadásokat is tartottak. Holczerné Szabó Ágnes, a hévízi kórus vezetője elárulta, hogy a közös koncerten ők magyar szerzők többszólamú klasszikus kórusműveit adták elő mintegy harmincan.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Nemzetközi diákolimpia

A csillagászatról

Közel félszáz ország mintegy negyedezer diákja valamint a világ legtehetségesebb csillagászai és mintegy 130-fős kísérő delegációjának részvételével Keszthelyen rendezték meg a 13. Nemzetközi csillagászati és asztrofizikai olimpiát (IOAA) a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szervezésében. Az esemény fővédnöki tisztét prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vállalta.

Az augusztus közepéig tartó olimpia rendezési jogát idén hazánk nyerte el, és a Föld minden tájáról érkező diákok Keszthelyen adtak számot csillagászati és asztrofizikai tudásukról. A megmérettetés során nyolcvan óriási távcsövet állítottak föl városszerte. A nemzetközi bírálóbizottság pedig az egyéni teljesítményeket díjazta. Öt forduló során elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési, planetáriumi feladatok megoldása mellett a jelentkezők csapatversenyekre is beneveztek, teljesítménypontokat gyarapítva. Az esemény mind a csillagászszakma, mind a magyar tudományos élet számára nagy jelentőséggel bír, és vitathatatlan turisztikai hasznot hajtott. A szervezők gazdag kulturális és gasztronómiai programot állítottak össze a meghívottaknak. A résztvevők megismerkedhettek a balatoni régió látványosságaival, a magyar hagyományokkal, és megtapasztalhatták a messze földön híres magyar szíveslátást. Hazánk nyolc évvel ezelőtt indított először versenyzőket az olimpián, idén pedig már vendéglátója lett a grandiózus rendezvénynek, eseménynek, amely számot tart a nemzetközi csillagászati világ figyelmére is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kesergés és kétségbeesés helyett

Politikamentes faültetés kell

Az elmúlt évek egyre nagyobb kihívás elé állították a világot, mivel a klímaváltozás gyorsuló ütemben érezteti hatásait. Már tudjuk és látjuk, hogy ez alól nem lehet elbújni, Földünkön nincs az az ország, amelyiknek ne kellene szembenézni az egyre gyakoribb időjárási anomáliákkal.

A tudósok folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy ezt a folyamatot megállítsák, lassítsák, de a gazdasági körülmények egyelőre nem segítik ezt a próbálkozást. Vannak államok közötti megegyezések, amelyeket az energetikai multicégek lobbitevékenysége sokszor felülír. Mi marad számunkra? A kesergés és kétségbeesés, vagy az, hogy a magunk módján találjunk olyan megoldásokat, ami környezetünkben előremutató lehet – összegezte lapunknak Kenyeres László lokálpatrióta ötletgazda, aki faültetési akcióprogramot indított el. Kezdeményezéséről szólva kifejtette: Keszthely egy gyönyörű város, fantasztikus és élhető környezettel, így tálcán kínálja magát a cél, hogy a köztereken, az utak mellett ültessünk fákat. Sok olyan fát, amelyek még jobbá teszik a levegőt, szűrik és átalakítják biomasszává az átkosnak kikiáltott szén-dioxidot, illetve árnyékot adnak, hűtik közvetlen környezetüket a párolgással. A faültetés egy nemes dolog. A buddhizmus például egy ember életének egyik értelmét látja abban, hogy az általa ültetett fa részben az önmegvalósítás egyik lehetőségét kínálja fel. Keszthelyt szeretik lakói. Az őslakosok, a betelepülők, a „gyüttmentek” szerencsére hamar lokálpatriótává válnak. Hamar készek arra, hogy segítsék lakóhelyük szebbé tételét. Az akcióprogram elindítója sokakkal beszélgetett, akik ugyancsak keresik a megoldásokat, hogy idejüket, pénzüket áldozzák arra, hogy városukat csodaként éljék meg azokkal együtt, akik idelátogatnak. Ezek a beszélgetések hozták azt a kézenfekvő gondolatot, hogy ültessenek fákat, hiszen erre tényleg lehet igazi összefogást, politikamentes célt kitűzni. Hamar alakult egy csoport – a Keszthelyért tenni akarók közössége –, ahol a cél már tényleges projektté alakult, és az első felhívásra rögvest érkeztek is felajánlások. Volt olyan, aki százezer forintot adott, de olyanok is segítő kezet nyújtottak, akiknek az anyagi lehetőségei nem engedik meg a pénzbeli hozzájárulást, de munkájukkal fogják majd segíteni a facsemeték elültetését. A faültetési program kitalálóját Ruzsics Ferenc polgármester személyesen fogadta, támogatásáról és segítségéről biztosítva, örömmel véve a kezdeményezést. A szervezéért felelős csapat tagjai már tudják, hogy milyen fafajtákra van és lesz szükség, mik a lehetőségek, és a további egyeztetések során a helyszíneket is meghatározhatják a GESZ közreműködésével. A telepítés az őszi időszakban várható, addig még sok a munka a szervezéssel is, de reménykednek benne, hogy sikerül az egész várost – gyerekeket, felnőtteket – bevonni a nemes cél megvalósítása érdekében.

 

 

 

 

 

vissza az elejére