Szezont értékeltek a vízimentők

Erős Fidesz-győzelem Vendéglátós jubileumi hét A Zonta Klubot köszöntötték

 

A balesetek megelőzése a cél

Szezont értékeltek a vízimentők

Az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) fennállása óta elkötelezetten dolgozik a vízi balesetek megelőzéséért, baj esetén az eredményes mentésért.

A munkát a szezonban 71 balatoni strandon több mint 400 vízimentővel látták el, nyílt vízen 9 hajóval voltak készenlétben. Ebből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában rendelkezésre állt, szeptember végéig 268 riasztást kaptak. Októbertől őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot. Negyedik éve hadrendbe állt egy mentőtiszti gépkocsi is az Országos Mentőszolgálat koordinálásával, mely június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben vett részt a Balaton északi partján a segítségnyújtásban. Az idei szezonban 72 esetellátásuk volt. A mentési feladatok mellett több mint 20 vízi és vízparti rendezvényt biztosított a szakszolgálat, így többek közt a Balaton Sound, a Strand Fesztivál, a B my Lake, a Balaton-átúszás, a Balaton-átevezés, a Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek résztvevőinek biztonságát vigyázták, valamint a FINA szervezésében lezajlott versenyek biztosításában is aktívan részt vettek. Kiemelten kezelt a mentők képzése, idén eddig 17 tanfolyamot szerveztek, melynek elvégzése után a sikeres vizsgázóknak munkát biztosítottak. Az egyesület számára fontos prevenció érdekében számos baleset-megelőző programnak a részesei. A VMSZ aktív szereplője a szakmai összefogásból született Mentőöv Programnak, mely egy egységes vízi- és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító tájékoztatási rendszer. A kezed életet menthet néven évekkel ezelőtt elindított program a laikus újraélesztés technikáját igyekszik minél szélesebb körben megtanítani az érdeklődőknek. Hangsúlyt fektettek idén is a mentőeszközök használatára való felhívás hatékonyságára. Mindemellett számos prevenciós előadást szerveztek hagyományaik szerint az ország különböző iskoláiban, táboraiban és a Balaton-parton. Nyaranta gyermektáborokban gyakorlati ismeretre tehettek szert a résztvevő általános iskolások. Ingyenes segélykérő alkalmazásukat, a BalatonHelp-et is igyekeznek folyamatosan minél szélesebb körben megismertetni a tavi hajósokkal és a Balatonnál pihenőkkel, hogy a bajbajutottak egyszerűen és gyorsan, egy gombnyomással elérhessék a segítséget.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


önkormányzati választások

Erős Fidesz-győzelem

Összesen 3177 településen, 10.278 szavazókörben 8 millió 25 ezer választópolgár dönthetett arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Zala megyében kikezdhetetlen a Fidesz, a megye minden nagyobb városát – beleértve Keszthelyt – és a megyei közgyűlést is a kormánypárt hozta. Keszthelyen Nagy Bálint 54,89 százalékkal, 655-tel több vokssal nyert Czuth Zoltán Lászlóval szemben. A Fidesz-KDNP pedig a tíz közgyűlési helyből hetet elnyert.

 A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok száz százalékának összesítése után, 3676 szavazattal: Nagy Bálint (FIDESZ-KDNP) lett Keszthely polgármestere. A Balaton fővárosában 17 szavazókörbe várták a helyhatósági választásra érkezőket. A részvétel némileg elmaradt az országos átlagtól, a névjegyzékben szereplők 42,53 százaléka járult az urnákhoz. A voksolást zavaró rendkívüli eseményről nem számolt be a város jegyzője, a helyi választási iroda vezetője. Az 1-es számú egyéni választókerületben (evk) 50,71%-kal Dékány Péter Tamás, a KÉVE jelöltje nyert képviselői mandátumot. A 2-es evk-ban szoros küzdelemben alig néhány szavazattal Csótár András, a Fidesz-KDNP jelöltje, győzött 50,16% százalékkal. A 3-as választókerület is kormánypárti diadalt hozott Raffai Róbert Zsoltné számára, aki 485 vokssal, 52,49%-ot ért el a voksolási versengésben ellenfelével szemben. A 4-es evk-ban három jelölt közül, 46,73%-kal a Fidesz–KDNP jelöltje: Vozár Péterné lett győztesként kihirdetve. A Zámori 5-ös evk-ban is a Fidesz–KDNP indulója kapott több: 514 voksot. Itt Horváth Tamás 58,74%-os arányban győzedelmeskedett. A 6-os számú egyéni választókerületben szavazategyenlőség alakult ki. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Molnár Tibor János és Dósa Zsolt is egyformán 384 szavazatot kapott. Amennyiben ebben a választókerületben jogerős döntés születik a szavazategyenlőségről, úgy időközi választást kell tartani 120 napon belül. A Fidesz-KDNP és a KÉVE mellett egy független jelölt is elindult a 7-es választókerületben, de az újrázó Nemes Klára kormánypárti képviselőt egyiküknek sem sikerült megszorongatnia. A kertvárosi 8-as evk-ban is hárman mérettették meg magukat. A jelöltek közül dr. Ifi Ferenc 45,23%-ot szerzett, így a Fidesz-KDNP jelöltje képviselheti továbbra is az itt élő polgárokat. Három, kompenzációs listás képviselő foglalhat majd helyet az új keszthelyi képviselő-testületben. Az október közepén fennálló, a jogorvoslati határidő letelte előtti jogi helyzet szerint, egy főt a Fidesz-KDNP, kettőt pedig a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelölhet. A keszthelyiek voksai is beleszámítottak a Zala Megyei Közgyűlés összetételébe. A megyében az összesített adatok szerint 52,37 százalékos volt a részvétel. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt koalíció listájára a szavazatok 61,34%-a érkezett. Mind a Jobbik mind a Demokratikus Koalíció átlépte a tízszázalékos küszöböt. A sorrendben őket a Momentum, a Mi Hazánk és az MSZP követi. A rendelkezésre álló 15 mandátumból 11-et a Fidesz–KDNP szerzett meg. A Jobbik kettő főt, a DK és a Momentum pedig egy-egy képviselőt küldhet a megyegyűlésbe.

vissza az elejére


Váltófutás, kerékpártúra

Vendéglátós jubileumi hét

Fennállásának 55. évét ünnepelve tartott jubileumi hetet a keszthelyi vendéglátóipari szakképző iskola.

Fisli István, az intézmény igazgatója elmondta, hogy cél a tanár–diák kapcsolatok erősítése, élményszerű tanulási lehetőség vendégül hívott neves szakemberek előadásain, bemutatóin keresztül, tartalmas napok nyújtása vetélkedőkkel, sport- és kulturális eseményekkel. A program során többek közt előadást tartott Garamvölgyi Krisztián likőrnagykövet, sor került Kotányi-fűszerbemutatóra, Mozdulj VSZK címmel aerobiktornát tartottak, jubileumi emléktúra indult a Keszthelyi-hegységbe. Rendeztek focikupát, csocsóbajnokságot, 13 séf örömfőzésével ebéd készült. Volt rendhagyó irodalomóra a Delta zenekarral, idegen nyelvi, műveltségi és szakmai vetélkedők zajlottak. Fenékpuszta emlékei címmel foglalkozáson vehettek részt a diákok a Balatoni Múzeumban, szellemi vetélkedőnek adott otthont a Helikon Kastélymúzeum. Az évforduló tiszteletére szerveztek 55 kilométeres váltófutást és kerékpártúrát.
A kísérőesemények közt retrókonyha-kiállítás nyílt, nosztalgiaműsort adott az iskolarádió.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

Világszervezeti centenárium

A Zonta Klubot köszöntötték

A Zonta női világszervezet 100 éves fennállását ünnepelte a minap a Hévízi Zonta Klub.

A fürdővárosban 8 éve alakult közösség a városháza dísztermében rendezett találkozóján a helyi Illyés Gyula Általános Iskola diákjai adtak zenés műsort. A jubiláló világszervezet céljaival azonos vállalásokról dr. Moll Veronika elnök elmondta, hogy fő tevékenységük a tehetségek és a rászorulók támogatása. Ebben a körben többek közt segítséget nyújtanak diáklányoknak, a keszthelyi Zöldmező utcai oktatási intézménynek. Az anyagi alapot tagdíjakkal önerőből, jótékony célú akciókkal, pályázatokkal, valamint patrónus szervezetek révén tudják előteremteni. Rendszeres találkozók keretében szervezik a munkát, különféle témakörökben rendeznek ismeretterjesztő előadásokat, amelyek nyitottak minden érdeklődő előtt. Ebben a szellemben ünnepelték a világszervezeti centenáriumot. Az alkalomhoz illőn dr. Szarka Lajos történész tartott előadást „A női szépségideál változása a két világháború között” címmel, részletesen szólva a keszthelyi Simon Böskéről, aki 90 évvel ezelőtt Magyarország első szépségkirálynője lett, s még ugyanabban az esztendőben, Párizsban a Miss Európa címet is elnyerte.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére