Tisztelgés ’56 emléke előtt

Elkészült a baki körforgalom

Túlléptek a régión

Az ’56-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk.


MA IS SZÜKSÉG LENNE A NEMZETI ÖSSZEFOGÁSRA

Tisztelgés ’56 emléke előtt

Megyénk számos településén emlékeztek meg az 56-os forradalom és szabadságharcról, tisztelegve a hősök emléke előtt. Néhány helyszínen munkatársaink is ott jártak.

Szűrös Mátyás ünnepi beszéde közben.– A XX. században a magyarok legnagyobb tette kétségtelenül az 1956-os forradalom és szabadságharc volt – fogalmazott ünnepi beszédében Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök, a zalaegerszegi ünnepség díszvendége. – A cél a nemzeti függetlenség, a szabadság és a társadalmi demokrácia kivívása volt. A nemzeti közakarat érvényesült, és ha rövid időre is, de nemzeti összefogás, egység alakult ki, amire ma is nagy szükség lenne.
Az október 23-i zalaegerszegi városi események a Mária Magdolna Plébániatemplomban szentmisével kezdődtek, majd a Kossuth utcai kopjafához vonultak az ünneplők, ahol Szűrös Mátyás ünnepi beszédét követően a városi önkormányzat, a megyei közgyűlés, a pártok és társadalmi szervezetek képviselői virágokkal és koszorúkkal tisztelegtek 1956 áldozatai és hősei emléke előtt.
Az ünnepség a városi strandfürdő hátsó bejárata előtt folytatódott, ahol e naptól emlékmű idézi az akkori egerszegi történéseket. Először Gyutai Csaba alpolgármester elevenítette fel az ’56. október 26-án e helyszínen bekövetkezett eseményeket, mely fegyverropogástól volt hangos. Majd Kiss Bódog Zoltán és Rosta Sándor leplezte le Kovács Attila alkotását, végül Hajdú Gyula, az 56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a zalaegerszegi áldozatok előtt tisztelgő tér – és rajta az emlékmű – megvalósításához. 

* * *
Gyurcsány Ferenc és Teleki László Orbán Nándor emléktáblája előtt.Nagykanizsán a már hagyományos Deák téri zászlófelvonással kezdődött az ünnepi program, majd a megemlékezők átvonultak a Károlyi-kertbe, ahol előbb az ’56-os kopjafát, majd a nagykanizsai Nemzetőrség egykori parancsnokának, Orbán Nándornak az emléktábláját koszorúzták meg. (Előző nap a helyi polgári körök is ünnepeltek ugyanezen a helyszínen.) Itt a helyi pártokon, civil szervezeteken kívül a Magyar Köztársaság nevében Gyurcsány Ferenc, a Gyermek, Ifjúsági és Sport Minisztérium vezetője és Teleki László államtitkár koszorúzott. Ezt követően a Hevesi Sándor Művelődési Központba vonultak az ünneplők, ahol Gyurcsány Ferenc miniszter mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta a nyugodt, békés országépítés fontosságát.
A Cserháti Sándor Szakközépiskola diákjai nagyszerű produkcióval emlékeztek 1956 mártírjaira, melyet vastapssal jutalmazott a közönség. Ezt követően kötetlen beszélgetésre került sor a miniszter és a meghívott iskolaigazgatók, valamint a sportban érdekelt szakemberek között; elsősorban fejlesztésekről, finanszírozási kérdésekről esett szó. Este hat órakor indult a fáklyás felvonulás a Kórház-kápolnától, és a szakadó eső közepette Fliszár Károly esperes szólt az ünneplőkhöz, majd a Károlyi-kerti kopjafánál Bátki József, az 56-osok Országos Szövetségének tagja a korabeli nagykanizsai eseményekről beszélt. Az idős ember azon véleményének is hangot adott, hogy úgy látja: az ünneppel kapcsolatos érdektelenség egyre nagyobb méreteket ölt. A nagykanizsai ünnepi programot Czupi Gyula könyvtárigazgató beszéde zárta.

* * *

Kiss Bódog Zoltán kijelentette: a politikai harc ma is tart.
Letenyén 22-én ünnepelték ’56 eszméjét. Rostonics László polgármester köszöntője után Kiss Bódog Zoltán, a megyegyűlés elnöke osztotta meg egy személyes élményét a jelenlévőkkel; de idézett többek közt Pongrácz Gergely könyvéből is. Az elnök szerint a forradalom követeléseitől nemcsak Moszkvában, hanem Washingtonban is megijedtek. Leszögezte: az igazi politikai harc még napjainkban is tart. A határ menti településen az ünnepi program az iskolások zászlós táncával, majd a koszorúzással zárult.

* * *

Koszorúzás a Megyeházán

Az október 23-i megemlékezés alkalmából Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Sifter Rózsa megyei főjegyző, valamint az 56-os Hagyományőrző Egyesület zalai és zalaegerszegi vezetői helyeztek el koszorút a Megyeháza bejáratánál található Zala Megyei Forradalmi Bizottság emléktáblájánál.

vissza az elejére


ZALÁBAN A TIZENÖTÖDIK

Elkészült a baki körforgalom

Ünnepélyes keretek között forgalomba helyezték a 74-es és 75-ös főutak körforgalommá átépített baki csomópontját.

A baki körforgalom avatóján Fullár Gyula, a kivitelező Útprofil 2000 Kft. vezetője kiemelte: az útszakasz átalakítási munkálatai szeptemberben kezdődtek, melynek eredményeképpen egy 43 méter átmérőjű körforgalmat építettek a főutak találkozásánál. Az első osztályú műszaki paraméterekkel rendelkező útszakasz elkészítése bruttó 60 millió forintba került. Juhász Tibor, a kivitelezés koordinációjáért felelős Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyvezető igazgatója kifejtette: régóta szerették volna ezt a csomópontot átalakítani, s most egy kiváló minőségű útszakaszt vehetnek birtokba az erre közlekedők.
Az ünnepségen megjelent dr. Lányi Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, Közúti Közlekedési Főosztály Út és Híd Osztályának vezetője, aki hangsúlyozta: a 90-es évek közepére olyan baleseti helyzet állt elő, amely az államot a veszélyes közlekedési gócpontok felszámolására hatalmazta fel. Ennek szellemében a veszélyes és forgalmas csomópontoknál körforgalmakat alakítottak ki. Az országban közel háromszáz ilyen körforgalom épült, Zalában pedig a most átadott baki körforgalom a tizenötödik a sorban. Elhangzott, a körforgalmak mindenütt beváltak, hiszen biztonságosak, tetszetősek a szemnek, s a közlekedők is örömmel használják.
Folytatásként Vendrő György, címzetes jáki apát és Tüske József esperes megáldották a körforgalmat, majd dr. Lányi Péter és a díszvendégek – köztük Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere – közösen átvágták a nemzeti színű szalagot (képünkön), s ezzel jelképesen átadták az útszakaszt a közlekedőknek.
Berkes Gergely, a csomópont tervezését végző Profi-Copy 99 Bt. képviseletében elmondta: a kivitelezésnél külön problémát okozott az útszakasz lejtése, melyet a körforgalom nagy átmérőjével sikerült kiküszöbölni. Megtudtuk, a most elkészült baki körforgalom immár Zala megye három legjelentősebb körforgalma között említhető.

vissza az elejére


ZALAEGERSZEGI ŐSZI VÁSÁR

Túlléptek a régión

Négy napon át várta az érdeklődőket, vásárlókat a 13. Zalaegerszegi Őszi Vásár és Agro-Mix Élelmiszeri-pari és Mezőgazdasági Szakkiállítás. A sportcsarnokban és annak környékén megrendezett seregszemlére ezúttal 120 kiállító érkezett. Megtalálhatók voltak közöttük a régió jelentősebb élelmiszeripari és mezőgazdasági cégei, de bemutatták portékáikat az építő-, autó-, és bútoripar, valamint az egyéb területek képviselői is. 

Számos kiállító mutatkozott be a vásáron.A 13. Zalaegerszegi Őszi Vásár díszvendége idén Horvátország, azon belül is Muraköz megye volt. A számukra felállított standon 12 horvát vállalkozás mutatkozott be a közönségnek. 
– Igyekeztünk túllépni a régió határain. Amellett, hogy meghívtuk Horvátországot a kiállításra, helyet adtunk a környezet- és természetvédelem témájának is – számolt be Schwáger Konrád vásárigazgató. 
A seregszemlét Kiss Bódog Zoltán nyitotta meg. A Zala Megyei Közgyűlés elnöke a vásár fejlesztésének lehetőségeit taglalta. Mint mondta, három területen kínálkozik alkalom a továbblépésre. Az egyik Zala megye határ menti szerepéből adódik. A szomszédos régiókkal való együttműködés közös vállalatok alapítását indukálhatja, amely hozzásegíti a megyét már meglévő piacai megőrzéséhez, fogalmazott a megyegyűlés elnöke.
Ugyancsak lehetőség kínálkozik a határtól távolabbi országokkal való együttmunkálkodásra. Példaként Zenica Doboj kantont, illetve Erdélyt említette Kiss Bódog Zoltán, majd azzal folytatta, hogy prezentációs, illetve promóciós színhelyei lehetnek a zalaegerszegi vásárok a nagy uniós programoknak is. 
Az elmúlt évekhez hasonlóan a megnyitó alkalmával adták át a vásárdíjakat. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében Farkas Imre elnök a Méry Pékséget részesítette elismerésben. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának vásárdíját ezúttal a Zalahús Rt. kapta, míg a Zala Megyei Közgyűlés által felajánlott díjat a Muraközi Vállalkozási Központ képviselője vehette át. A tízéves Vásár Kft. igazgatója a Palini Hús Rt.-t, illetve az IKR Bábolna Rt.-t tüntette ki. 
A seregszemle ideje alatt számtalan szórakoztató program is várta az érdeklődőket. A helyi művészeti csoportok mellett koncertet adott a Lord, a Romantic, Baby Gabi, valamint a Groovehouse. Mint azt Schwáger Konrád igazgatótól a zárást követően megtudtuk, mintegy 20 ezren keresték fel a 13. Zalaegerszegi Őszi Vásárt a négynapos ünnep során.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu