Szlovének emléktáblája Surdon

A jövő a társulásoké

Elektorokat választanak a civil szervezetek

Deák-bicentenárium Kehidakustányban

Varázslatos Sáskajárás


Szlovének emléktáblája Surdon

Ernisa Géza szlovén és Ittzés János dunántúli evangélikus püspök közösen áldotta meg az emléktáblát.A surdi evangélikus gyülekezet hajdani nagyhírű lelkésze, Kuzmics István tiszteletére avattak emléktáblát a település evangélikus templomának falán október huszonötödikén.

A harminc éve meglévő magyar emléktábla mellé érkezett a szlovén evangélikusok ajándéka. A Somogy–Zala megyei evangélikus egyházmegye és a szlovén vendégek is büszkén emlékeztek meg az Újtestamentum fordítójáról, aki vend nyelvre ültette át a szent könyvet; ezért hívják Kuzmics Istvánt a vendek reformátorának is. Az eseményen Andrea Rihter szlovén kultuszminiszter, Andrea Gelencsér, Szlovénia magyarországi nagykövete, az NKÖM képviseletében Vass Lajos államtitkár, majd megyegyűlésünk elnöke, Kiss Bódog Zoltán mondott köszöntőbeszédet. Az ünnepség az emléktábla megáldásával zárult.

vissza az elejére


SZÖVETSÉG AZ ISKOLÁKÉRT

A jövő a társulásoké

A lenti statisztikai térség és a megyei önkormányzat pedagógiai intézete pályázatot dolgozott ki a „Régió és kistérség a pedagógia szolgálatában” című projektben való közös részvételre. A Nyíregyházi Pedagógiai Intézet által meghirdetett és az Oktatási Minisztérium költségvetéséből finanszírozott program a kistérség oktatási intézményeinek hatékonyabb működtetését, az eddigieknél is szorosabb együttműködést szolgálja.

Zala megyében két kistérség nyert a pályázaton: az egyik a zalaszentgróti, a másik pedig a lenti statisztikai kistérség. Mint azt Gyenese Ferencnétől, a Lenti és Környéke Iskolaszövetség elnökétől megtudtuk, a program egészen 2006-ig tart; tizenkét lenti és lenti környéki település (köztük Csesztreg, Lovászi, Tornyiszentmiklós) iskolájának összefogásával próbálják megoldani a fenntartók finanszírozási gondjait, méghozzá úgy, hogy közben az oktató-nevelő munka színvonala az eddig megszokott jó színvonalon maradjon, vagy még jobb legyen. A szövetség jelenleg csak az általános iskolákat öleli fel, így most a tizenkét iskola 2200 tanulóját kettőszázhúsz pedagógus oktatja. A bázisintézmény feladatát két iskola látja el: míg a csömödéri iskola a minőségbiztosítás és a tanulmányi versenyek megszervezése terén ért el sikereket, addig a pákai Öveges József Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda az integrált oktatás-nevelés, valamint a pedagógiai értékelés területén tud felmutatni komoly eredményeket. Szakmai munkaközösségek jöttek létre az iskolaszövetségen belül, ezek már el is készítették éves munkatervüket.

Előadásokat terveznek a kollégáknak: sok dezinformáció látott napvilágot a közoktatási törvény módosításával kapcsolatban; de a szakmának tisztán kell látnia – ezért van szükség a felvilágosításra. Közösen bonyolítják le a tanulmányi versenyeket is, tehát az oktatás teljes felületét lefedi az iskolaszövetség. A szakos ellátottság és az alacsony óraszámban oktatott tantárgyakat tanító pedagógusok számát is „szinkronba hozzák”: költségvetési támogatással utaztatható lenne a kis óraszámmal rendelkező tanárok jó része, akik így egyik településről a másikra, vagy a harmadikra is járva látnák el a kémia, avagy a földrajz oktatásának feladatait. Kérdésünkre válaszolva az igazgatónő leszögezte: mindez nem jár létszámleépítéssel, a természetes fluktuáció, a nyugdíjazások kiküszöbölik ezt a veszélyt. Azt azonban el kell érni a költségvetés tárgyalása során, hogy az utazást vállaló pedagógus annyi bért kapjon, amiből meg lehet élni. A gyakorlat ugyanis az, hogy az „utazó” pedagógus napi öt-hat órájából esetenként kettő az utazással telik, és tényleges bért csak a „leadott” órák után kap. Ebből – mindenki számára egyértelmű –, megélni nem lehet. Gyenese Ferencné szerint nem szabad, hogy ez feszültségeket keltsen egy-egy tantestületben. 
Az igazgató véleménye egyébként az, hogy az uniós csatlakozás után csakis a társulások juthatnak hozzá olyan eu-s pénzekhez, amelyeket a „magányos” intézmények egyedül pályázva soha nem kapnának meg. Szövetségként több sikerrel pályázhatnak Phare-forrásokra, és nagyobb esélyük van a technikai fejlesztések, beruházások finanszírozására is.

vissza az elejére


Elektorokat választanak a civil szervezetek

A Landorhegyi Alapítvány, a Zala megyei nonprofit szervezetek Szolgáltató Központja sajtótájékoztatón hívta fel a civil szervezetek figyelmét a Nemzeti Civil Alapprogramól szóló 2003. I. törvényből adódó időszerű tennivalókra. Szeder Tiborné, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Elek Noémi, a Nonprofit Szolgáltató Központ munkatársa elmondta, hogy életbe lépett az első törvény, amely rendszerbe foglalta a civil szervezetek támogatását.

Célja az, hogy ezek a hasznos szervezetek működésükhöz támogatáshoz jussanak, s nagy előny, hogy az úgynevezett „kicsiknek” sem kell ahhoz közhasznúnak lenniük, hogy alapvetően szükséges segítséget vehessenek igénybe. A törvény keretében azonban szakmai programokra is lehet forrásokra pályázni, ez esetben azonban kritérium a közhasznúság vállalása. A várhatóan rendelkezésre álló évi 6-7 milliárd forint elosztása a civil szféra feladata lesz. A pénzalap nagyságát meghatározza a civil szervezetek számára felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékának összege. Eddig 30-35 százalék jutott hozzájuk, vagyis nagy a tartalék.
Az illetékes miniszter október elején felhívást adott ki, amiben kérte a civil szervezeteket, hogy jelentkezzenek be abba a választási rendszerbe, amely jogosult a Tanács (a Nemzeti Civil Alapprogram elvi döntéshozatali testülete) régiós képviselőinek megválasztására. A választásokon azok a legalább megyei hatókörrel működő szervezetek vehetnek részt, amelyek a jelöltállítási rendszerbe bejelentkeznek és majdan elektort küldenek a régió szintű elektori gyűlésre, amelyre várhatóan december közepén kerül sor. Itt választják meg mind a hét régióban a döntéshozó testületet, a kollégiumot, amelybe 10 tagot az elektorok választanak, egyet pedig a miniszter jelöl. A törvény végrehajtási rendelete szerint november 12-ig lehet állítani elektort, aminek feltételei a www.nca.hu honlapon olvasható részletesen, s innen tölthető le a szükséges nyomtatvány is. A nyilatkozatokat és az egyéb szükséges dokumentumokat – alapszabály, bejegyzést tanúsító bírósági végzés, 30 napnál nem régibb bírósági kivonat – a Miniszterelnöki Hivatalba kell benyújtani a jogvesztő határidőig, november 12-ig. Azért nagy a jelentősége ennek a választásnak, mert a kollégiumok feladata lesz majd a pályázatok kiírása és elbírálása. Fontos, hogy a zalai civil szervezetek felismerjék érdekeiket és lehetőségüket a program hatékony működtetésében.
A Nemzeti Civil Alapprogram elvi irányító testülete a 17 tagú tanács lesz, amibe két tagot az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága, hármat a miniszter jelöl, a többit a társadalmi szervezetek választják meg. Mind a tanácsba, mind a kollégiumokba az elektori gyűlések választják a tagokat.

vissza az elejére


Deák-bicentenárium Kehidakustányban

Dr. Mikola István volt egészségügyi miniszter avatta fel a kehidakustányi Termál Gyógy- és Élményfürdőben a Deák Ferencről nevet kapott nemrég elkészült gyógyvíz-ivókutat. Az október közepén tartott ceremónián Horváth Tihamér a több ütemben, Széchenyi-tervi pályázatokon nyert pénzek felhasználásával elkészült üdülőparadicsom ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy a varázslatos táj vidéki nyugalmát kínáló fürdő a 43 Celsius-fokos termálvizével mostanra a családok, a pihenni és gyógyulni vágyók közkedvelt találkozóhelyévé nőtte ki magát.

Kóstoló az ivókút gyógyvízéből.Időközben az itt csordogáló vízről kiderült, hogy nem csupán külsőleg fejti ki gyógyhatását, de összetételénél fogva belülről is áldásos a testnek. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságnak még néhány vizsgálatot el kell végeznie a nagy valószínűség szerint karsztvíz eredetű, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos víz elismertetésére. A gyógymedencék közelségében kialakított kút egyik részét úgy alakították ki, hogy az később alkalmas legyen a gyógyító kén inhalálás útján való szervezetbe juttatására is. Rövid avatóbeszédében Mikola István – aki már a komplexum építésének kezdetét és annak minden lényeges fejlesztési stádiumát személyesen is figyelemmel kísérte – kifejtette: túl azon, hogy e fürdő nagyszerűen szolgálja az egészség megőrzését, az itt dolgozó vezetők jóvoltából remek találkozóhelyévé vált a szellemi közélet azonos politikai platformon lévő helyi és megyei kiválóságainak.
Az ünnepség után a meghívottakat a reformkori bútorokkal, festményekkel s kiegészítőkkel berendezett és alkalmilag feldíszített konferenciaterembe kísérték, ahol a résztvevők Horváth Tihamér és Mikola István vezetésével egy közös eszmecserén vitattak meg számos aktuálpolitikai kérdést.
A hónap középső szombatján ugyancsak a hotel Deák-terme szolgált helyszínéül a zalaszentgróti városi kamarakórus hangversenyének, melyet a „haza bölcsének” bicentenáriuma jegyében szerveztek.
Az első független magyar kormány népszerű igazságügy-minisztere előtti tisztelgés hangulata lengte körül a termálfürdő melletti Zala-réten vasárnap második alkalommal megrendezett Termál Kupa meghívásos kettesfogathajtó versenyt. A hideg idő ellenére több százan voltak kíváncsiak a délelőtt zajló akadályhajtásra, és a délutáni vadászhajtás versenyszámra, melyre összesen 23 fogathajtó adta le nevezését az ország különböző részeiből. Az előbbi versenyszámban a rácpusztai Toldi Sándor jeleskedett, míg a vadászhajtásban a sárbogárdi Gosztola József győzött. Délidőben a két versenyszám között a fogatok vezetői a Deák-kúriához sétakocsikázni vitték az érdeklődőket, tisztelgésképpen a reformkor bölcs államférfia előtt.

vissza az elejére


HAGYOMÁNYTEREMTÉS KISKANIZSÁN

Varázslatos Sáskajárás

Sáskajárás-Sáskavarázs címmel nagy sikerű vendégváró ünnepet rendeztek Nagykanizsa hatezer fős városrészében, Kiskanizsán a közelmúltban. Óriási érdeklődés mutatkozott a programok iránt; úgy a fellépők, mint a nagyközönség oldaláról. 

Kiskanizsa hagyományos virágát, az árvácskát árulták az iskolások.Igazi politikamentes összefogás valósult meg az „ügy” érdekében: a városrész önkormányzati képviselői – mint fővédnökök –, a helyi általános iskola és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház, valamint az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Polgári Olvasókör mindent megtettek a hagyományteremtő céllal rendezett ünnep sikeréért. Kora délután indult a szüreti felvonulás fogatokkal, hintóval, a fellépő művészeti csoportokkal, no és sok-sok gyerekkel a kiskanizsai templom mellől az élen a Honvéd Kaszinó mazsorettjeivel, akik hősiesen állták a hűvös szél „támadásait”. Végigvonulva Kiskanizsa nagyobb utcáin, a menet a Nagyrác úti iskola épületéhez tartott, ahol egészen késő estig hallatszott a hangos nótaszó. A kulturális programon többek között a Kanizsa Táncegyüttes, a kiskanizsai iskola, az óvoda csoportja, és a Varasdi Folklóregyüttes is szerepelt – közel húsz csoport lépett fel ezen a szombati délutánon a színpadra.
Igazi vásári hangulat teremtődött, fazekas, csuhébaba-készítő, bőrdíszműves kínálta portékáját, miközben hosszú sorok kígyóztak a frissen sütött rétest kínáló asszonyok standja előtt. A Kiskanizsán tradicionális virágnak számító árvácskát árulták az iskola leányai, s mint Prikryl József mesterszakácstól megtudtuk: ez a kedves virág ehető, gyakran használják (persze egy kis cukorral megspékelve) cukrászati készítmények díszítésére. Apropó, cukrászat: a vendégváró napon rétessütő versenyt is rendeztek, és a Prikryl József, Koszorú Ferenc, Csizmadia Ferenc alkotta szakértő zsűri minősítette is a finomságokat: eszerint harmadik helyezett lett a Templom téri Általános Iskola csapata, második Godinek Károlyné, az első helyet pedig egy húszéves (édesszájú férfiak figyelem!) joghallgató érdemelte ki: Szentgyörgyvölgyi Eszter, aki a nagymamájától leste el a rétessütés kulisszatitkait. Csordásné Láng Éva képviselő, a rendezvény főszervezője számára meglepetést okozott az első alkalommal megrendezett program iránt mutatkozó nagy érdeklődés, s biztos hogy jövőre is lesz sáskajárás: annál is inkább, mert egy idős helybeli néni meghatódva, könnyeivel küszködve lépett oda a képviselő asszonyhoz, és boldogan mondta: ő már rég látott együtt ennyi vidám kiskanizsait...

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu