MEGNYÍLT A TÜNDÉRRÓZSA GALÉRIA HÉVÍZEN
Január ötödikétől kéthetente péntekenként délután öt órától új képzőművészeti élményekkel gazdagodhat a közönség Hévíz centrumában. A Tó-fürdő strandbejáratához közel lévő, Kölcsey utca 2. szám alatt év elején nyílt Tündérrózsa Galériában ugyanis térítésmentesen látogathatók lesznek azok a tárlatok, melyen bemutatja majd alkotásait: egy-egy üvegfestő, keramikus, grafikus, festőművész, szobrász, képzőművész, bútorrestaurátor, textiltetováló, ötvös, fazekas, gyöngyfestő, fafaragó, ikonfestő, népművészeti oktató és kézműves is.
– Sarkadi Árpád és Sarkadi Csilla régi elképzelésüket váltották valóra, amikor egy 300 m2-es galériának helyet biztosítva szenteltek teret és gondolatot a képzőművészet oltárának – mondta el Balázsi Mária Éva a nyitóünnepség háziasszonya, aki kiemelte: egy családi jellegű galéria nyílik, amelyik bemutatja olyan művészek, familiáris közösségek alkotásait, melyek szebbé teszik az emberek életét.
Első alkalommal negyedszáznál is több résztvevő gyűlt össze, hogy megtekintse a Cserszegtomaji Szabad Művészet Alkotótábor mintegy 60 falra, illetve paravánra kihelyezett darabjait. A 15 esztendeje működő, s mára nemzetközivé lett alkotótábor életéről, mindennapjairól, a közös alkotómunka közszemlére tett gyümölcseiről szakavatott táboralapítóként Takács Ferdinánd elmélkedett, miután a jelenlévők meghallgatták Fülöp Szabolcs előadóművész gitáron játszott reneszánsz gitármuzsikáját.
Mint elhangzott: a cserszegi általános iskola tantermeit nyaranta műtermekké varázsoló alkotók művei sokféle irányzatot képviselnek. Ahány ember, annyiféle gondolat érhető tetten az olajfestményeken, grafikákon, akvarelleken, szobrokon és batik technikával készült műveken. Az oktatótáborban érett mesterek adják át tapasztalataikat, ezért az ifjabb táborlakók hamar hírét vitték az életképes művésztelepnek New Yorktól Singapuron át Székelyudvarhelyig. A telep fenntartásának költségeit egy részben azok a táborban készített műalkotások fedezik, melyet eladásra ajánlottak fel az alkotók.
BURGONYAÁGAZATI FÓRUM
„Szükség
a kiszámíthatóságra“ címmel rendezett burgonyaágazati fórumot a Pannon Egyetem
Burgonyakutatási Központja. Több, mint 30 éves hagyomány az évindító kétnapos
szakmai tanácskozás, amely az aktualitásokat hivatott áttekinteni. Ezúttal a
mezőgazdasági szakirányítás átszervezésével kapcsolatos tájékoztatók hangzottak
el elsőként.
Németh Zoltán, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakszolgálat főigazgatója valamint dr. Gólya Gellért, az FVM főosztályvezető-helyettese az országos növényvédelmi szakigazgatásban történt változásokról tájékoztatta a résztvevőket.
A szakmai előadások fókuszában a burgonya növényélettani kérdései szerepeltek
tekintettel a növény érzékenységére. Értékelték a tavalyi vetőgumó-termesztést,
miszerint általában jó minőséget sikerült elérni.
Téma volt a szabadabb kereskedelem miatt hazánkba érkezett karantén károsítók, a
fitoplazma, a baktériumos betegségek elleni védekezés, foglalkoztak az
agrotechnikai kérdésekkel, a tápanyag-visszapótlással. Újként a finanszírozás,
az előfinanszírozás is szerepelt a programban.
Szó volt a kutatási eredményekről, a keszthelyi nemesítési program újdonságairól, azokról a fajtajelöltekről, amelyek száraz, nem öntözött körülmények között is eredményesen termeszthetők hazánkban. Megismerhették a résztvevők az új rózsaszínhéjú, mutatós Balatoni rózsát, a Katicát és a Démont.
VADNYÚLCOMB, KACSAMÁJPÁSTÉTOM ÉS A TÖBBI FINOMSÁG
Nyolc személyes ünnepi dísztálat, hideg- és meleg előételeket, három és ötfogásos menüsort, éttermi tálat, illetve ovo-lakto vegetáriánus tálat is készíteniük kellett a közelmúltban a Luxemburgban zajlott szakács-világbajnokság két, Hévízről delegált résztvevőjének. A Hunguest Hotel szállodalánc színeiben indított, első nemzetközi megmérettetésükről máris bronzéremmel hazatérő két elismert gasztro-mesterre: Mayer Tibor a Hotel Panoráma séfjére és Kundla Zoltánra a Hotel Helios főszakácsára mostantól nem csupán a szakma helyi képviselete büszke.
A
kulináris kupára nevezők helyben tartottak felkészülési főzéseket – árulta el
Pokorádiné Kelemen Katalin a fürdővárosban működő Hunguest-szállodák igazgatója,
aki a szakmai továbbképzések eredményességének, és a versenyre nevezettek
lelkiismeretes, precíz, profi munkavégzésének tudja be az elért lenyűgöző
sikert. A különösen szigorú ítészek maximális szigorral vontak le pontot a
legapróbb tévedésért is, de Mayer Tibornak egyéni teljesítménye alapján az ezüst
érmet is odaítélték.
Mint a fiatalemberek elmondták: azért is elégedettek lehetnek, mert 35 nemzet
48 csapatával megmérkőzve sikerült erősíteniük a magyar konyhaművészet és a
régiós szakácstudományok hírnevét. Éjt nappallá téve töltötték meg a 4x4 méteres
felületű óriásasztalt a különféle pazar ételkölteményekkel. A versenyen kiváló
lehetőség nyílt az új trendek, ízek, ételkészítési fortélyok megismerésére, a
tapasztalatok kicserélésére is.
A Hotel Carbona színeiben kijutott a luxemburgi világversenyre Szekeres Dániel
és Gyurecska Dániel is. A vezető szakácsok egyéni teljesítményük csúcsát jelentő
bronzéremmel jöttek vissza.
JÓ MAG – JÓ ARATÁS
Az Agrokem Kft. hagyományos alsópáhoki szakmai képzésén tartott előadást Farkas Vilmos, a Saatbau Linz Hungária Kft. kereskedelmi vezetője. A 2500 osztrák termelő szövetkezete által 50 éve alapított cég komoly európai tekintélynek örvend, hazánkban országos kiterjedésű, s vetőmagjai a termelői körben szép sikert arattak a jó minőség, a stabil hozam miatt.
–
A Saatbau Linz célja, hogy megyénként, régiónként kialakítsa partneri
kapcsolatait. A keszthelyi Agrokem stratégiai partnerünk – magyarázta Farkas
Vilmos. – A szántóföldi növénytermesztés most az időszerű téma. A biodízel
alapanyagául szolgáló őszi káposztarepce nagy hányadához a vetőmag tőlünk
származik. Kiemelném a szabad elvirágzású Mohikán fajtát, amelyet hosszú ideje,
korábban Indián néven termeltek. Az uniós csatlakozás után Mohikánként szerepel
a köztermesztésben. A termelők, az integrátorok azért szavaznak neki bizalmat,
mert az országos mezőgazdasági minősítő adatainak 5-6 éves vizsgálata szerint
stabil olajtartalmával az elsők között szerepel. Őszi káposztarepcéből 3
tonnányi vetőmag került ki a termelőkhöz integrációban.
– A szokatlan tél miatt nem aggódnak a repcéért?
– Gyakoribb ellenőrzést igényel a növényállomány és az integrátor segítségével
kell meghozni a megfelelő döntést. Gondolok arra, hogy esetenként a túlfejlett
repceállományban elvégezzék a szártöréses műveletet, amivel visszafogható a
gyors fejlődés. Kuriózumként mondom el az időjárással kapcsolatban, hogy ma,
január 15-én kért tőlünk egy Vas megyei partnerünk 20 hektárra tavaszi durumbúza
vetőmagot. Még délután odaér a szállítmány. Van kockázata a januári vetésnek, de
nyerhet is a gazda, ha lesz hótakaró...
A tavaszi vetőmag portfoliónk kukoricát, napraforgót, szóját, tavaszi durumbúzát tartalmaz. Ezen túlmenően a gazdálkodóknak rendelkezésére bocsátjuk az integrátorokon keresztül azokat a tavasziakat is, amelyeket Ausztriából az anyacégtől szerzünk be külön rendelésre. Senkit sem szeretnénk elutasítani. Az agrár-környezetgazdálkodási programhoz a pillangósok választékában vezető helyen ajánljuk a szóját, de édescsillagfürt, lucerna, vöröshere vagy egyéb, a kívánalmaknak megfelelő más magot is tudunk adni.
–
Melyek a „sztár”-fajtáik?
– Az elmúlt két évben a cég szójafajtáinak termesztése sikertörténet, rendkívül
magas termésátlaggal, rövid, 120 napos tenyészidővel, deszikkálásmentes
betakarítással „jöttek be”. Magyarországon a dunántúli régióban teljes
biztonsággal termelhetők, de két éve Nógrád, Békés, Hajdú megyében is kimagasló
eredményt értek el. Az agrár-környezetgazdálkodási programba jól beleillenek és
egyre több üzem tudja feldolgozni takarmányozáshoz. Az Agrokemnek köszönet
azért, hogy felkarolta a szójatermesztést. Kiemelném a napraforgónkat is, a
tradicionális olajnapraforgó kezd háttérbe szorulni, teret hódít a magas
olajsavtartalmú napraforgó.
Az Atomic fajtánk tartozik ebbe a kategóriába, amely minden köztermesztésben levővel állja a versenyt, jellemző rá a magas olajsavszint mellett a legstabilabb hozam. A kukorica ágazatban is eredményes évet hagytunk magunk mögött, fajtáink a nagy világcégekkel szemben is kibírták az összehasonlítást. A Sacoco, a Clariti és a Realli terméspotenciál és vízleadás tekintetében kiugró. Aztán itt van a prémium búzánk, de erről kollégám tud legtöbbet – mutatta be Polgár Ákos termeltetési tanácsadót, aki maga is termelő, Csornán 60 hektáron próbálta ki és kedvelte meg az Antonius búzafajtát.
– Az ARW gondozásában 600 hektárt vetettek az Agrokem integrálásában,
országosan pedig 6 ezer hektáron terem. A technológia szoros betartásával
prémium kategóriában lehet értékesíteni olasz malmoknak. Az európai piacon
megadták érte tonnánként a 158-160 eurót.
– Levonhatjuk a konklúziót: a repce, a szója legkiválóbb előveteménye az
Antonius búzának – tette még hozzá a kereskedelmi vezető.
A SIKERES TERMELŐ RECEPTJÉNEK TITKA
A KWS 2006-ban a cég alapításának 150. születésnapját ünnepelte! Ezen a hosszú úton a KWS mindig a gazdálkodók megbízható partnere volt. A vetőmag a vevőink kezében döntő fontosságú termelési eszköz, ezért mottónk a következő: „innovativ fajták és gazdaságilag érdekes perspektívák megalkotása – tegnap, ma és holnap.“ A felgyorsult változásokhoz való alkalmazkodás képessége is komoly versenyelőnnyé vált. A KWS Magyarország Kft. rendelkezik ezzel a képességgel. Stratégiánk alapja a folyamatos fejlesztés; célunk, hogy évről évre többet nyújtsunk Önnek és vállalkozásának. Kiváló kukorica- és napraforgófajtáinkkal szeretnénk segíteni abban, hogy megalapozza sikerét.
Kukorica fajtakínálatunkban mind tenyészidőben, mind életciklusban és
hasznosítás területén teljes körű az ajánlatunk.
Szemes kukoricáink közül elsősorban új hibridjeinket ajánljuk figyelmébe,
amelyek az elmúlt években üzemi körülmények között már bizonyították
alkalmazkodóképességüket. Ezek az új fajták új szintet és tudást képviselnek
éréscsoportjukban: termőképességben, szárazságtűrésben és vízleadásban magasra
teszik a mércét a versenytársaknak: Juxxin (FAO 340), Kuxxar (FAO 350), Laxxot (FAO
380), KWS 2376 (FAO 390), Amandha (FAO 440).
Az új hibridjeink mellett azért ne feledkezzünk meg a már régóta
termesztésben lévő „nagy öregekről” sem Laureat (FAO 350), KWS 328 (FAO 330),
amelyek stabilitásukkal és magas termésátlagukkal továbbra is jövőbeni sikerének
alapjai lehetnek.
A KWS silókukoricák terén is komoly elismerést szerzett Európa-szerte. Óriási
zöldtömeg, nagy szárazanyagtermés, kíváló beltartalom, kedvező szem-cső arány,
mint ahogyan azt a Dante, Karen és KWS 0551-es fajtáink is bizonyítják.
A kukorica egyben egy megújuló energiaforrás is. A KWS korán elkezdett foglalkozni speciális energiakukorica-nemesítéssel és napjainkra vezető szerepet tölt be ezen a területen. Biogázüzemek részére a KWS 1393, Karen, KWS 0551-es hibridjeink érdemesek bizalmára. A bioetanol-előállítás pedig a magasabb keményítőtartalmú és kiemelkedő termőképességű fajtáinkkal lehet igazán hatékony, köszönhetően a Laxxot, Amandha, KWS 1393 hibrideknek!
Napraforgó fajtakínálatunkban a már jól bevált és sikerrel termesztett
hibridjeinket, a Barolo RM-et és a Tuscania RM-et ajánljuk a figyelmébe! Teljes
körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkeznek, rendkívül egészséges és magas
termőképességű állományt fejlesztve, így évek óta az OMMI kísérletek élvonalába
repítve őket!
Termékeinket a régió bármely vetőmagkereskedő illetve integrátor cégénél
beszerezheti!!!
Jó egészséget és jövedelmező gazdálkodást kíván: KÓNYA ZSOLT regionális
értékesítési vezető
Vas, Veszprém, Zala megye. Tel.: 06/20/569-0540. E-mail: z.konya@kws.com