Vigyázzák Alibánfát

Karcsúsodó munkaszervezet

Pályázati felhívás

Zal-Agro Zrt.: Stabilitás és gazdaságosság


VALÓDI KÖZÖSSÉGGÉ FORMÁLÓDOTT A TELEPÜLÉS

Vigyázzák Alibánfát

Szemrevaló település Alibánfa, ahol a virágos porták és közterek gondos, rendszerető emberek keze munkáját dicsérik. A faluház és környéke alkotta tér üde színfoltjával ugyancsak éke a településnek, melynek lakói újabb társadalmi feladatra készülnek. Ezúttal a temetői járdát betonozzák le. A külcsín és a megyeszékhely közelségéből adódó kedvező fekvése az utóbbi időben betelepülőket vonzott, melynek köszönhetően valamelyest emelkedett a falu lélekszáma. A most zajló vasútkorszerűsítéstől is azt várják, hogy majd lakókat csábít a településre. S hogy a kivitelezésnél római kori leleteket találtak, büszkék rá, mert ennek híre ismertebbé teszi Alibánfa nevét az országban.

– Mindebből kitűnik, a helyiek óvják, vigyázzák környezetüket. Önkormányzatunk jómaga is példát mutat ebben. Szűkös költségvetésünkből ugyan nem futja nagy dolgokra, ami elérhető számunkra, azzal azonban igyekszünk élni. Gondolok itt a pályázatok adta lehetőségekre, amelyek kistelepülés lévén korlátozott számban állnak csak rendelkezésünkre. Ez azonban nem lehet hátráltató tényező, mert akkor nem adtuk volna be negyedszer a ravatalozó felújítására támogatási igényünket a közelmúltban – mondja Németh László polgármester.

– Bízunk benne, ezúttal meghallgatásra talál kérésünk, és végre-valahára megújulhat a ravatalozó. Addig sem ülünk azonban tétlenül, mert társadalmi munkában lebetonozzuk a temetőhöz vezető járdát a közeljövőben. Korábban önkormányzatunk saját költségvetéséből vásárolt falugondnoki autót, amelyet le szeretnénk cserélni. Egy új és korszerűbb kisbuszhoz most viszont csak pályázati támogatás segítségével juthatunk, reméljük, kedvezően bírálják el. Sajnos, nem jártunk szerencsével a játszótér esetében, a létesítésére benyújtott támogatási igényünket elutasították.

A polgármester hozzátette, igaz, tárgyi javakban csak kis lépésekkel tudnak gyarapodni, a település valódi közösséggé formálásában azonban sokkal előbbre járnak. Alibánfát alig 450-en lakják, mégis öt egyesületet működtetnek. Ezek a polgárőrség, a sportegyesület, az Alibánfa Fejlődéséért Közalapítvány, a nyugdíjasklub és az ifjúsági klub. Mindegyikük szorosan együttműködik az önkormányzattal; a tagok örömmel vesznek részt a falu vagy a társtelepülések rendezvényein, nemcsak műsorral, de munkával is.

Ez így volt legutóbb is, Egerváron az északnyugat-zalai kistérségi társulás hagyományos kulturális seregszemléjén. A nyugdíjasklubon belül alakult meg a Lilaakác Népdalkör, amely első nagy szakmai sikerét tudhatja magáénak. A közelmúltbeli gellénházi népdalos találkozón és versenyen ezüstminősítést szerzett. S az egyesületek már készülnek a falunapra, melyet hagyományosan augusztus utolsó szombatján tartanak.

– A közművelődési szolgáltatások terén sikerült előrelépnünk. Egy pályázatnak köszönhetően mozgókönyvtár-ellátást biztosítunk a lakosok számára Alibánfán. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban van nyitva a könyvtár, ahol internetezési lehetőség is rendelkezésre áll. Mindebben pedig egy közművelődésszervező segít, akinek foglalkoztatását ugyancsak a pályázat támogatja. Jelenlétének köszönhetően máris megnőtt a rendszeresen olvasók száma – mondta végezetül Németh László.

vissza az elejére


A TERÜLETFEJLESZTÉSI TANÁCS ÜLÉSÉRŐL

Karcsúsodó munkaszervezet

Az ellátandó feladatokban bekövetkezett kedvezőtlen irányú változások szükségessé tették a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács szervezeti és működési szabályzatának és ügyrendjének módosítását. A munkaszervezet létszáma három főre csökkent, s a költségek csökkentése érdekében a munkaszervezet a megyei közgyűlés épületébe költözött.

Évi hatról csökkent a kötelező ülések száma is. Ezen változtatások átvezetését a hivatalos dokumentumokban a tanács tagjai egyhangúlag elfogadták legutóbbi összejövetelükön. Ugyancsak módosult ennek megfelelően a tanács által alapított kht. alapító okirata és egyéb dokumentumai. Az ülésen a tanács tagjai több tájékoztatást hallgathattak meg, így az M9-es gyorsforgalmi út Vasvár és Nagykanizsa közötti szakaszának előkészítéséről is. Az út tanulmányterve és előzetes vizsgálati dokumentációja már elkészült, jelenleg az előzetes környezetvédelmi határozat közigazgatási eljárása folyik.

Elhangzott, az előzetesen egyeztetett nyomvonalakkal sok probléma van, több civil szervezet, gazdasági társaság, magánszemély jelentette be tiltakozását. Miután a gyorsforgalmi út megvalósítását jelenleg az autópálya-törvény sem tartalmazza, az építés várhatóan csak 2013 után kezdhető meg. A tanács tagjai tájékozódhattak az AVOP-támogatással megvalósult zalai pályázatokról, illetve megismerkedhettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeivel.
Részletes tájékoztatás hangzott el az összejövetelen a zalai kistérségi koordinációs hálózat felépítéséről, feladatairól, működésének eddigi tapasztalatairól.

vissza az elejére


Pályázati felhívás

A Zala Megyei Közgyűlés pályázatot hirdet a pécsi Tudományegyetem Szántó Kovács János úti kollégiumi férőhelyeire a 9/200 (IV. 18.) KR. számú rendelete alapján.

A pályázat benyújtásának feltételei:
A pályázó állandó lakhelye Zala megyében van.
Érvényes tanulói jogviszonnyal rendelkezik valamelyik pécsi egyetem vagy főiskola nappali tagozatán.
Tanulmányi eredménye az első évfolyamos hallgató esetén a középiskola végén, illetve felsőoktatásban az előző tanév végén legalább jó rendű. A hallgató szociális körülményei, melyek a kollégiumi ellátást indokolttá teszik.

A pályázati kérelemhez és az adatlaphoz csatolni kell a megfelelő dokumentumokat. Lezárt II félév alapján a tanulmányi eredmény igazolása, (I. évfolyamos hallgató esetén érettségi bizonyítvány másolata, valamint a felvételről szóló értesítés), munkáltatói kereseti, APEH-től jövedelem-igazolás, rendszeres nevelési segély igazolása, munkanélküli-segélyről szóló határozat, valamint értelemszerűen egyéb, a kollégiumi ellátást indokoló (pl. egészségügyi rászorultságról szóló) dokumentumokat.

A pályázat beadási határideje: 2008. augusztus 10.

A határidő után és hiányosan érkezett pályázatok érvénytelennek számítanak!
A döntés eredményéről 2008. augusztus 31-ig kapnak a hallgatók tájékoztatást.
A pályázati felhívás és az adatlap beszerezhető a Zala Megyei Közgyűlés Hivatala Oktatási és Kulturális Osztályáról (8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10.), illetve letölthető Zala megye honlapjáról www.zalamegye.hu, vagy felbélyegzett válaszboríték esetén, postán igényelhető.

vissza az elejére


TEHENÉSZET, NÖVÉNYTERMESZTÉS, VETŐMAG-ELŐÁLLÍTÁS
ÉS SZAKTANÁCSADÁS

Zal-Agro Zrt.: Stabilitás és gazdaságosság

Számos tényező befolyásolja a mezőgazdasági termelés teljesítményét, így határozottan kijelenteni semmit sem lehet, ami viszont biztos, hogy idén gyengébb eredményesség várható az előző évhez képest. Ebben szerepet játszik a gabonafélék tavalyival szembeni alacsonyabb felvásárlási ára, valamint az input költségek emelkedése a műtrágyák, növényvédő szerek, és egyéb segédanyagok árnövekedése következtében – mondja Tahin Dezső címzetes egyetemi docens, a Zal-Agro Zrt. vezérigazgatója.

Tahin Dezső vezérigazgató– Idén bár nagyobb terméshozammal kecsegtetnek az előrejelzések, az eredményességre mindez mégsem hat kiegyenlítően, mert a több termés mindig alacsonyabb értékesítési árral párosul – fűzi hozzá Tahin Dezső, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy a zalaszentgróti székhelyű, teljesen magántulajdonú mezőgazdasági vállalkozás idei éve hogyan alakul.

– A Zal-Agro Zrt. 2200 hektáron végez mezőgazdasági tevékenységet. Ebből 1850 hektár bérelt területet a szántóföld, 66 hektárt az alma- és 3,5 hektárt a szőlőültetvény teszi ki. A szántóföldön hagyományos gabonaféléket – búza, tritikálé, árpa – termesztünk, ebben az évben kizárólag vetőmag-előállítás céljából. A terület minőségét tekintve átlagosan 16,9 aranykorona értékű, a zalai viszonyoknak megfelelően. Idén – bár az időjárás most sem állt igazán mellénk – biztatóak a terméskilátások úgy a repce, mint a gabonafélék tekintetében.

A repce termésátlaga várhatóan 2,5–3 tonna körül alakul, míg a kalászosoknál 4–4,5 tonnára tehető hektáronként. A kukorica is szépen növekedik, és elégedettek lehetünk a 450 hektáros lucernával is. Az almaültetvény részben étkezési és nagyobb részben ipari minőségű. Bízunk benne, hogy az ipari alma felvásárlási ára a tavalyihoz hasonlóan kedvezően alakul.

Tahin Dezső elmondta, a gabonafélékkel ellentétben a repce magas felvásárlási árral számolhat az idén. Nagy kereslete köszönhető az Európai Unió biodízel-programjának. A bioetanol célra történő felhasználása következtében egyre jelentősebb növénnyé válhat a kukorica is. Ez azonban a génmódosított tengeri alkalmazásának problémakörét veti fel. Magyarországon még nem engedélyezett vetése, ez viszont csak idő kérdése, véli a vezérigazgató.

Extra minőségű tejet adnak a tehenek.– A szalapai tehenészetünk 360 fejőstehénnel gazdálkodik, kizárólag extra minőségű tejet előállítva. Az állatok takarmányát saját keverőnkben készítjük el. A holstein-fríz jószágok átlagban 8900 liter hozamszintet teljesítenek „fejenként” egy évben.

Az összmennyiség 3–3,5 millió liter tej évente, amit a Pannon Tejnek szállítunk be, és ami a közkedvelt pannónia sajt minőségi alapanyaga. A tej felvásárlási ára sajnos nagyot zuhant az utóbbi időben; míg decemberben majdnem meghaladta a literenkénti 100 forintot, jelenleg azonban csak 80 forint.

A további árcsökkenés veszélyeztetheti a hazai tejtermelést, ezért az áringadozás miatti veszteség kiküszöbölésére mielőbb megoldást kellene találni. Egy tőkealapot kellene létrehozni, állami szinten, illetőleg a termékpálya résztvevői között. Az ilyen mértékű összefogás sajnos nem népszerű hazánkban, pedig ha nincs alapanyag, akkor feldolgozóra és kereskedőre sincs szükség. Az uniós működés óta az állattenyésztés támogatása hiányt szenved. Mondják, hogy a növénytermesztésen, így a takarmányon keresztül támogatják az ágazatot, de ez vajmi kevés.

Ha az országgyűlés elfogadja, 2009-től változhat az uniós támogatási rendszer; kérdéses azonban, hogy a bevezetendő farmrendszerű támogatás mit hoz az agrárium számára. A bajoktól függetlenül mindenképpen fenn kívánjuk tartani tehenészetünket. Úgy látjuk, azok a vállalkozások, melyek a környezetvédelmi megfelelőség szempontjából is fejleszteni képesek, továbbá olcsón tudnak előállítani takarmányt, talpon maradhatnak.

Amikor a világban élelmiszerhiányról, sőt élelmiszerkatasztrófáról beszélnek, előbb-utóbb a tejre, a tejtermékekre a növekvő világnépesség következtében egyre nagyobb igény fog mutatkozni – itt helyben is. A keresletnövekedés reménye indukálta a pályázat által is támogatott közelmúltbeli 100 millió forint költségű környezetvédelmi beruházásunkat, mely a szennyezett csapadékvíz elvezető rendszer kialakítását, egy trágyatároló és egy szennyezett vizet összegyűjtő medence megépítését foglalta magában.

Gáspár Zoltán növénytermesztési főágazatvezető a búzatáblában.Tahin Dezső tájékoztatott továbbá arról, hogy a megyében egyedülinek számító üzemükben idén közel 3500 tonna szárított lucernát, pelletet állítanak elő, amit takarmányként a baromfi- és sertéstartók használnak fel. A jelentős gázáremelkedés azonban csökkenti az ebből származó nyereséget, amit csak kis mértékben kompenzál a keresleti piac.

Legutóbb például Iránból érdeklődtek, így oda is adnak el az idén. Az elmúlt esztendőben a búzából, tritikáléból és tavaszi búzából 1000 tonna vetőmagot állítottak elő. Ezt a mennyiséget idén 50 százalékkal szeretnék megemelni, de akár a 2000 tonna is szóba jöhet egy korszerűsítésnek köszönhetően, árulta el a vezérigazgató.

– A Zal-Agro Zrt. 850 hektáron végez integrátori tevékenységet. A termeltetési szerződéssel rendelkező gazdák ugyanazokat a haszonnövényeket termelik, mint részvénytársaságunk. Emellett napraforgót, ami viszont nálunk nincs. Az integrátori körünkbe tartozó gazdákat anyagilag is támogatjuk annak érdekében, hogy stabil termelést folytathassanak. Saját előállítású vetőmagjainkat is a rendelkezésükre bocsátjuk, és utólagosan, amikor értékesítettük terményeinket, számolunk el a költségekről.

Szolgáltatásunk továbbá a szaktanácsadás, fajtabemutatók tartása, mint a közelmúltbeli búza fajtabemutató, valamint betakarítógépek kölcsönzése. A központi telepünkön elvégzett terménytisztítás, -szárítás és -tárolás ugyancsak szolgáltatásaink közé tartoznak.

A 80 főt foglalkozató Zal-Agro Zrt. az elmúlt öt év alatt árbevételét 500 millióról 900 millió forintra növelte. Az elvárható eredményt minden évben teljesítették, így a stabilitás és a gazdaságosság jellemzi működését, hangsúlyozta végezetül Tahin Dezső.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu