Elismerték az önzetlen segítőket

Ideális helyszín a házasulandóknak


PÉLDAÉRTÉKŰ KÖTET ZALA VÁRMEGYE VÖRÖSKERESZTES MÚLTJÁRÓL

Elismerték az önzetlen segítőket

A Magyar Vöröskereszt Zala megyei képviselete a nemzetközi karitatív szervezet május 8-i világnapjához kapcsolódóan idén is ünnepi rendezvényen köszönte meg és kitüntetésekkel ismerte el a megyei vöröskeresztes aktivisták legjobbjainak tevékenységét. A meghitt családias hangulatú találkozó ezúttal egy különlegességgel is szolgált: bemutatták Kovács Tibor Vöröskeresztes élet Zala vármegyében 1881–1945 című könyvét.

A zalaegerszegi közgyűlés dísztermében elsőként dr. Nemesvári Márta, a Magyar Vöröskereszt alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. A világnap megünneplése szép és fontos hagyománya a szervezetnek, hangoztatta beszédében, majd méltatta a legnagyobb szervezettségű zalai képviselet munkáját. Mint fogalmazott, az önzetlen és önkéntes segítők büszkék lehetnek kivételes tevékenységükre, amelynek gyökereit, kezdeti történéseit, majd fejlődésének főbb korszakait most jobban megismerhetik a megyei karitatív szervezet első 64 évét feldolgozó példaértékű kiadvány által.

A kezdetekről való megemlékezés, a világ legnagyobb tömegszervezete létrejöttének körülményei, tevékenységének alakulása világnap lévén mindig szót érdemel. Erre ezúttal Kovács Tibor, a vöröskereszt megyei vezetőségének alelnöke, a könyv szerzője vállalkozott. Elmondta, 180 évvel ezelőtt 1828. május 8-án született Jean Henri Dunant svájci üzletember, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója, az első Nobel-békedíj társkitüntetettje. Dunant szemtanúja volt az 1859. június 24-én vívott solferinói ütközetnek, amely után 40 ezer halott és sebesült maradt a csatatéren.

Az egészségügyi szolgálatok elégtelenségét konstatálva írta meg Solferino emléke című könyvét, amelyben javasolta, hogy háborús és békeidőkben egyaránt önkéntes alakulatokat kell szervezni a betegek, rászorultak és sebesültek ellátására, bármiféle megkülönböztetés nélkül. A Nemzetközi Vöröskeresztet ezen előzmények után 1864 augusztusában alapították meg Genfben. Magyarországon 1881. május 16-án alakult meg a Magyar Szent Korona Országainak Vörös-Kereszt Egylete, amelynek első zalai szervezetei a Zala vármegyei, a nagykanizsai és a sümegi választmányok voltak.

Kovács Tibor, a kötet szerzője a világszervezet létrejöttéről beszélt – dr. Gyimesi Endre ajánlotta a könyvet.

Kovács Tibor Vöröskeresztes élet Zala vármegyében 1881–1945 című kötete kapcsán elmondta, a Magyar Vöröskereszt történetéről természetesen születtek könyvek, egy „szűkebb pátria” humanitárius mozgalmának feldolgozásáról azonban nem. E kötet e hiányt igyekszik pótolni, a számszerű adatok mellett részletesen bemutatva a mindennapok tevékenységét. Megírását az a két évtizednyi tapasztalat is motiválta, melyet a megyei szervezet titkáraként majd alelnökeként szerzett.

S hogy mennyire hiánypótló és újszerű a könyv arról Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a következő gondolatokat írja előszavában: a kiemelkedő személyiségek mellett a hétköznapok zalai önkénteseit is megismerhetjük általa. A dicső múlt ilyen alaposságú összefoglalása ezért ad hitet és eltökéltséget a mai munkatársak számára.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere ajánlotta a könyvet a jelenlévők figyelmébe. Mint mondta, a történeti kutatómunkát igénylő kötetről szakemberként, a levéltár volt igazgatójaként kíván szólni. Jelezte, ilyen típusú könyv, mely egy megye vöröskeresztes múltját foglalja össze, még nem készült az országban, ezért a szerző formabontó, úttörő munkát végzett megírásával. A polgármester ezután ismertette a fejezeteket, majd a folytatásra biztatta a szerzőt, mert, mint mondta, a múlt feltárása, megismertetése a jelennel, az elődökkel szembeni erkölcsi adósság teljesítése is.

Jutalmazták a legjobbakat.Ezt követően dr. Nemesvári Márta átadta a kitüntetéseket. A Vöröskereszt Munkáért Arany fokozatát idén Kiss Bódog Zoltánné és dr. Tőke Alajos kapta. Ők az elismerést a budapesti országos ünnepségen vették át, ahol aranymedált kapott kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért Gerencsér Katalin. A Vöröskereszt Munkáért Ezüst fokozatú kitüntetést érdemelt ki dr. Kardos Csabáné, Ott Istvánné, Szánti Gizella és Tóth Józsefné. Dr. Baracskai Józsefné megyei igazgató őket követően a Vöröskereszt Munkáért Bronz fokozatú kitüntetésben részesülőket szólította: Csordásné Láng Éva, Hári Józsefné, Horváth Lászlóné, Kovács Sándorné, Kozma József, Orsós Zoltánné, Rádliné Szigeti Katalin és Vörös Ferencné vették át az elismerést.

Pestovics Katalin és Sipos András középiskolai tanulók Elismerő Oklevél Ifjúsági Munkáért díjban részesültek. Dr. Muszil Zoltán volt mentőorvosnak pedig köszönetet mondtak az elsősegélyversenyekben való közreműködéséért. Valamennyi kitüntetettet és számos segítőt, akik anyagilag és más módon támogatták a zalai szervezet munkáját, illetve a könyv megjelenését, megajándékozták a kötettel.

Az ünnepség végén Kardos T. Ádám, a zalaegerszegi diszpécserközpont munkatársa felolvasott a kötetből, így a jelenlévők olyan érdekes adalékokat ismerhettek meg, mint például, hogy korábban a nőket alkalmasabb véradóknak tartották, mint a férfiakat.

Az ismét jelentkező vérhiánnyal kapcsolatban dr. Baracskai Józsefné elmondta, a nyár mindig kihívásokkal teli időszak a vérellátók számára, mert a nyaralás miatt nehezebben tudják elérni az embereket, ugyanakkor a felhasználás nagyobb, mint az év többi szakaszában. A megyei igazgató a legfrissebb aktualitásokról elárulta, szervezetük három pályázattal kívánja elősegíteni a nehéz sorsú emberek foglalkoztatását.

Hamarosan indul az a TÁMOP által támogatott projekt, amelyben 30 fő hátrányos helyzetű foglalkoztatását és képzését valósítják meg. Elbírálásra vár a fogyatékosok munkaerő-piaci integrációjára irányuló pályázat, a hajléktalanok foglalkoztatását elősegítő programra pedig hamarosan benyújtják a pályázatot. A támogatás esetén 35 illetve 10–15 fő munkába állása valósulhat meg a projektek ideje alatt.

vissza az elejére


TÓPARTI SZABADIDŐKÖZPONT NOVÁN

Ideális helyszín a házasulandóknak

A novai Csicsergő Szabadidőközpont két éve nyitotta meg kapuit, amely azóta számos rendezvénynek adott otthont. A nyitáskor maguk a tulajdonosok – Héjja Ildikó és Ruzsics Milán – tartották itt lakodalmukat, jelezvén, hogy a környéken egyedülálló befogadóképességű szálláshely konferenciák, baráti összejövetelek, nyári táborok, erdei iskola programok, osztálytalálkozók mellett lakodalmak lebonyolítására is kiválóan alkalmas. A most házasulás előtt állóknak talán jó hír, hogy itt a kedvező ár mellett a rendezvény komplett lebonyolítását is vállalják.

– Esküvői hangulatba öltöztetett konferenciatermünkben 220 főig tudunk helyet biztosítani – mondta Héjja Ildikó esküvőszervező –, egy másik termünk berendezésével pedig akár 300 főt is le tudunk ültetni. Konyhánkban frissen készülnek a házias ételek, legnépszerűbb lakodalmi fogásunk a rétes. További előnyként említhető egy ilyenkor megszokott vendéglátóhellyel szemben, hogy nálunk a szállás is megoldható: 2-3 fős szobáinkban 130 főig tudunk szálláshelyet biztosítani. Ráadásul az esküvők alkalmával szobáinkat kedvezményes áron kínáljuk, sőt, a téli időszakban – október 1-jétől március 31-ig – minden második vendég szállása ingyenes.

– A befogadóképesség ugyan fontos, ám nem egyedüli szempont. Milyen plusz szolgáltatással találkozhatnak itt a vendégek?
– A szabadidőközpontban lehetőség nyílik a polgári szertartás lebonyolítására is akár a parkban található csodálatos tóparton is. A lenyűgöző táj mellett azért is népszerű ez a módja a házasodásnak, mert nem kell mozgatni a násznépet, itt minden egy helyen történik. Természetesen mi segítünk a polgári és az egyházi szertartás megszervezésében.

S mivel az emberek általában nem kívánnak egy ekkora rendezvény minden egyes részletébe belegondolni, kellő tapasztalattal a hátunk mögött mi az egyeztetés során felmérjük a rendezvénnyel kapcsolatosan megfogalmazódó igényeket – milyen együttes játsszon az esküvőn, mi legyen a menü, legyen-e tűzijáték, gyümölcsasztal –, majd komplett tervet, forgatókönyvet dolgozunk ki az esküvő napjára, s természetesen a lebonyolításról is gondoskodunk. A nagy napra igény esetén dekoratőrt, fotóst, vőfélyt és videóst is biztosítunk.

– Mindez mennyibe kerül azoknak, akik Önöket választják?
– A hozzánk érkezett visszajelzések alapján elmondható, hogy egy hagyományos – kultúrházas – esküvőnél nem sokkal vagyunk drágábbak – miközben nálunk nem kell semmit sem hozzátenni a rendezvényhez –, ugyanakkor a Budapest környéki vendégek az áraink láttán szinte nem hisznek a szemüknek. Termeink, szobáink, szolgáltatásaink felveszik a versenyt egy háromcsillagos szállodával, annak ellenére, hogy első osztályú üdülőház minősítéssel rendelkező szálláshely vagyunk. Minden esküvőn azon dolgozunk, hogy az ifjú pár álma a tökéletes esküvőről megvalósuljon.

Információ: www.csicsergo.hu.
E-mail: eskuvo@csicsergo.hu

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu