Csúsznak az uniós beruházások

Változásra van szükség

Intézményvezetői kinevezések

STOP.SHOP bevásárlópark Keszthelyen

Szépkezű györökiek


FÉLÉVI SZÁMVETÉS – MANNINGER JENŐVEL

Csúsznak az uniós beruházások

Rövid tavaszi parlamenti ülésszak, kisebbségi kormányzás, kevesebb törvényjavaslat, kevesebb téma a képviselők előtt... Néhány pozitív elem a Balaton-törvényben, interpelláció az idősotthonok finanszírozásáról, levél a miniszterhez a vetési varjak okozta milliós károk ügyében. Címszavakban így jellemezhető az idei első féléves parlamenti munka. Manninger Jenő országgyűlési képviselővel, a megyei közgyűlés elnökével a részletekről váltottunk szót, a Zala megyét érintő változásokról, az uniós beruházások csúszásáról, és annak negatív hatásairól.

Manninger Jenő– Ebben a félévben kilépett a koalícióból az SZDSZ, és a parlamentben többször volt olyan helyzet, amikor bizonyos kérdésekben a volt kormánypárt nem szavazott együtt a szocialistákkal. Ez inkább az interpellációk során fordult elő, a döntő kérdéseknél mindig támogatták az MSZP-t. Még nem lehet tudni, hogy az SZDSZ politikai játszmája hová vezet, én arra számítok, továbbra is támogatni fogják a kormányt, mert nem érdekük az előre hozott választás, hiszen nem érnék el az ötszázalékos bejutási küszöböt – jellemzi a helyzetet Manninger Jenő, és megjegyzi: – Ugyanakkor azt látni, hogy a közigazgatás alig dolgozik, és kevés törvényjavaslat került elénk. Ezek többsége is rosszul volt előkészítve.

– A megyét, és a térséget érintő, talán egyik legfontosabb kérdés a közlekedésfejlesztés, ezen belül is a 86-os gyorsforgalmi út fejlesztése. Ezen a téren nem jártak sikerrel.
– A Zala megyei szakasz elkerülő útjai sajnos továbbra sem kerültek be az uniós közlekedési programokba, ugyanakkor nemzetközi összefogással lobbizunk, hogy a jövőbeni M9-es Szombathely–Nagykanizsa szakasza is európai folyosó lehessen, és mielőbb megvalósulhasson. A többi uniós beruházás sajnos csúszik, érdemben csak 2009-ben indulnak az építkezések, például a 76-os út felújítása, a Hévíz és Keszthely elkerülő szakaszok építése.

– A Balaton-törvény néhány elemében sikerült elfogadtatni a javaslatát.
– Több módosító javaslatot is beadtam Keszthely és térségére vonatkozóan. Az egyik lehetőséget biztosított volna a településeknél arra, hogy szabadabban „gazdálkodjanak“ a zöldterületekkel, a strandokat átalakíthassák, természetesen anélkül, hogy a területek nagysága változott volna. Ezt nem fogadták el. Keszthelyen több övezetmódosításból egyet támogatott a parlament, mégpedig a honvédségi területek átminősítését. Vita alakult ki, és a parlament először nem támogatta, hogy Keszthelytől délre átminősítsék az övezeteket, végül az országgyűlés kicsit változtatva a módosító javaslaton, elfogadta, hogy a Zala torkolatától felfelé lehessen építkezni.

Manninger Jenő elmondja még, levelet intézett az illetékes szaktárca vezetőjéhez a vetési varjak okozta károk ügyében. Személyesen is járt Garaboncon, ahol a gazdák elkeseredettek, és elmondták, hogy több mint 10 milliós káruk van már. A vetési varjak 4 éve védett állatok, túlszaporodtak, a madarak létszáma a többszörösére nőtt a zalai faluban, termékkiesést okozva és megnehezítve az ott élők életét.
– Új hír, hogy az illetékes felügyelet engedélyt adott 50 varjú kilövésére, ami átmeneti megoldást jelenthet – teszi hozzá.

– A megyei önkormányzat első félévi munkája során a legnagyobb figyelmet a szociális és egészségügyi ágazat kapta, tekintettel arra, hogy változtak a finanszírozási feltételek, különösen az idősotthonok esetében. Ezzel kapcsolatban felszólalt a parlamentben is. A saját bőrén érzi a megye az intézmények finanszírozásának tarthatatlan helyzetét?
– Igen, több szempontból is nehéz helyzet, a finanszírozás kérdése az egyik, a megváltoztatott beutalási rend pedig a másik. Parlamenti felszólalásomban arról beszéltem, hogy az elmúlt években csökkentek a normatívák, ráadásul a térítési díjakkal kapcsolatos szabályozás anyagilag is hátrányosan érinti a fenntartókat.

Például egy olyan idősek otthona, amely a korábbi normatívák, és szabályozás szerint nullszaldós lenne, ma 30–40 millió forintot igényel egy fenntartó önkormányzattól, hasonló színvonalú szolgáltatásokkal. Más szempontból is gátolták az otthonok működését, január elsejétől az otthonban, történő elhelyezésben is új szabályokat kell alkalmazni. Csak a szociális szakértő intézet véleményével lehet felvenni napi négy órát meghaladó gondozási szükségletű időseket. Így mind ez idáig 20–25 körül állandósult az üres férőhelyek száma a pózvai otthonban. Az időseknek nehezebb a bejutás, ugyanakkor kérdés, hogy a kieső bevételt hogyan finanszírozzuk.

– Ha már a pénzről beszélünk, mi jellemzi ebben a pillanatban a megyei önkormányzat gazdálkodását?
– Az első félévben is tovább folytattuk a szigorú gazdálkodást, így a tervhez képest egy kicsit jobban állunk, mivel az illetékbevételek időarányosan a vártnál jobban teljesültek. Ingatlanértékesítés az első hat hónapban nem történt, a közeljövőben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat megveszi a balatonlellei üdülőnket. Bízom abban, hogy még az idén sikerül eladni a rigyáci kastélyt és megegyezés születik a zalaegerszegi MMIK hasznosításáról is.

– A parlamenti szünet és a nyári két hónap talán több szabadidőt enged meg önnek is. Milyen tervei vannak a nyárra?
– Egy hét tengeri nyaralás után, a többi időt Gyenesdiáson töltöm. Arra számítok, hogy a számos program mellett itthon is tudok pihenni, strandolni és kerékpározni...

vissza az elejére


KÉRDÉSEK ORBÁN VIKTORHOZ, A FIDESZ ELNÖKÉHEZ

Változásra van szükség

– Elnök úr, ön azt mondta évadzáró beszédében, hogy Magyarországnak nincs több vesztegetni való ideje. Kifejtené bővebben?

Orbán Viktor– Mindenki tisztában van azzal – hiszen elemzők, közgazdászok régóta figyelmeztetnek rá –, hogy a világgazdaság radikális átalakulás előtt áll. Ez az átalakulás hatalmas kihívás elé állítja a magyar gazdaságot, amely jelenlegi válságos állapotában nem tudja felvenni az új ritmust, nem tud alkalmazkodni az új körülményekhez. Ezért minél előbb változásra van szükség. Kezelni kell a válságot, és talpra kell állítani a gazdaságot. Erre azonban a kisebbségi kormány képtelen – válaszolta érdeklődésünkre Orbán Viktor.

– Hogyan idézhető elő ön szerint a változás?
– Az ország érdeke egyértelműen azt diktálja, hogy az emberek minél előbb, előrehozott választáson fejezhessék ki akaratukat az ország jövőjét illetően. Ugyanakkor az előrehozott választás mára gazdasági kényszerré is vált, hiszen a kisebbségi kormány képtelen úrrá lenni a válságon, amit napról napra újabb bizonyítékok támasztanak alá: a májusi adatok szerint az infláció már elérte a 7 százalékot, egy év alatt tizenegyezerrel nőtt a munkanélküliek száma, újabb gyárak, üzemek zárják be kapuikat, a kormány mindeközben pedig az áfa emelésére készül.

– Mi kell az előrehozott választáshoz?
– Az előrehozott választáshoz az országgyűlésnek fel kel oszlatnia önmagát. Ez pedig kizárólag az SZDSZ-en múlik. A szabaddemokratáknak el kell dönteniük: az emberek pártjára állnak, vagy továbbra is kültagok maradnak az MSZP nevet viselő mutyi bt.-ben.

– A kormánypártok állandóan azt róják fel a Fidesznek, hogy nincs programjuk.
– Ez hazugság. Tavaly decemberben mutattuk be az „Erős Magyarország“ című programunkat, azt mindenki elolvashatja. A következő kormányzás azonban csak akkor lehet sikeres, ha programjának legfontosabb pontjairól egyezség születik a kormányzásra készülők és a társadalom különböző csoportjai között. A nyugdíjas szervezetekkel már egyezséget kötöttünk, amelyben garantáljuk, hogy minden körülmények között meg fogjuk védeni a nyugdíjak vásárlóértékét.

Tárgyalunk a gazdasági élet vezető szereplőivel is, elmondtuk, hogy tíz év alatt egymillió új legális munkahelyet kell létrehozni a válságból való végleges kilábalás érdekében. A nyár folyamán újabb és újabb szervezetekkel, társadalmi csoportokkal készülünk egyezségeket kötni. Meggyőződésünk, hogy nem az embereket, hanem az emberekkel kell kormányozni.

vissza az elejére


Intézményvezetői kinevezések

A Zala Megyei Közgyűlés a Koncz Dezső Általános Iskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola intézményvezetőjének 2013. augusztus 15-ig terjedő időszakra Szabó Ildikót bízta meg. A Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola vezetője 2013. július 31-ig Árkovicsné Pezetta Claudia lett, míg a Vajda János Gimnázium igazgatójának 2013. július 1-ig Szörényi Zoltánt nevezték ki. A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének a vezetője dr. Szalay Zoltánné lett, aki a megbízatását 2013. augusztus 1-ig kapta.

vissza az elejére


SIKERES ÜZLETEK, TOPVÁLLALKOZÁSOK EGY HELYEN

STOP.SHOP bevásárlópark Keszthelyen

Keszthelyen, az idegenforgalmilag frekventált térség gazdasági és kulturális központjának keleti, kereskedelmi zónájában, a megszokottnál magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó, jól megközelíthető, kedvező árakat kínáló, mintegy 150-200 embernek folyamatosan munkalehetőséget adó STOP.SHOP bevásárló park nyílt június 19-én.

Megnyitották az üzletházat.A STOP.SHOP cégcsoport, amelyik bevásárlóparkok létrehozásával, bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik, az országban tizedikként a „Balaton fővárosában” avatta fel a tetszetős funkcionális építészeti megoldásokat alkalmazó, a TESCO-áruház mellett U-alakban elrendezett üzletsort, amelynek nemzetközi és hazai bérlői folyamatosan terjeszkedő, tőkeerős kereskedelmi és szolgáltató cégek, illetve regionális topvállalkozások.

A nyugat-balatoni régió jelentős vásárlóerővel bíró településén, a környéken élők és a turisták körében várhatóan hamar népszerűek lesznek a most megnyílt, elsősorban ruházati profilú boltok (Vögele, Takko, Deichmann, Leonardo); a sportszaküzletek (Playersroom, Alfa Top Sport); a Brendon babaáruház és az 1500 négyzetméteres Müller drogéria.

A különböző divatigényű és korosztályú vásárlók részére páratlan, minőségi ruházati kínálatot nyújtó üzletek száma és választéka alapján a régió piacvezető pozíciója nem kétséges. Az üzletek különleges akciókkal készültek a nyitásra: a nyitóhétvége vevőit ajándékokkal, nyereményekkel, népszerű családi programokkal várták.

A város kereskedelmi térképét átrajzolni kívánó bevásárló park fő bérlője és üzemeltetője nevében Török Csaba ügyvezető elmondta: a majdnem 21 ezer m2 teleknagyságú, 300 autóparkolóval rendelkező, 7200 m2 bérbe adható területet magában foglaló, 12 különböző méretű üzlethelyiségnek helyet biztosító, 2,5 milliárd forint összköltséggel elkészült beruházást a kivitelezők rekordidő alatt fejezték be.

A fővárosi Aula Építésziroda tervei alapján a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő cég határidőre és jó minőségben vállalta a kivitelezést. Még idén Nagykanizsán, jövőre pedig Gödöllőn, Kaposváron, Gyöngyösön és Orosházán is nyílik majd a STOP.SHOP hálózatához tartozó igényes bevásárlópark.

vissza az elejére


Szépkezű györökiek

Balatongyörökön harmadszorra rendeztük meg a „Szépkezű györökiek” kiállítást. A megnyitóra 2008. június 15-én került sor. Sok és komoly kiállítást rendezett már a Berta Bulcsú Könyvtár Villányi Éva szervezésében.

Arra gondoltunk, hogy ne csak másokra legyünk kíváncsiak, hiszen körülöttünk szebbnél szebb dolgokat készítenek a györökiek. Szépkezűek: szépet varázsolnak fából, fonalból, szalvétából. Van aki fest, foltvarrással jeleskedik, filcet készít, feldolgozza a filcet, de a hagyományos varrásnak, hímzésnek is nagy mesterei az asszonyok. A felvonultatott alkotások bepillantani engednek abba, hogyan töltik hasznosan, értékesen szabadidejüket a hölgyek. De akinek nincs ideje az is lop néhány percet, órát, hogy megvalósítsa azt, amit lelkében, szívében hordoz.

Az alkotás öröme csodálatos! A Jóisten ajándéka. Megnyugtat, felvidít, rácsodálkozhatunk saját értékeinkre. Fáradt testünk, lelkünk felüdül, ha elkészül egy-egy munka. Mindegy, hogy papírhajtogatás, vagy üvegcsiszolás. Az eredmény, a siker egyaránt lélekemelő. Nagyon sokan hozták el eddig is alkotásaikat. Ámulva láttuk, hogy mi minden rejtőzik egy-egy lakótársunk tarsolyában. Volt, aki itt kapott kedvet a tevékenységhez, hiszen a kész munkák mellett a technikákat is bemutattuk az érdeklődőknek.

Úgy érzem a közös örömnek, kis közösségünk erősítésének is egyik forrása lehet a bemutatkozás. Idén a kiállítók között vannak olyan „Györök-szerelmesek“ is, akiket szíve idehúz és idejük nagy részét itt töltik, igazi györökiekként.
Minden faluban élnek ügyeskezű-szépkezű felnőttek, gyerekek. Nem kell vastag bugyelláris egy ilyen kiállítás, bemutatkozás megszervezéséhez.

Mindenkinek ajánlom, sok örömük lesz benne!
Mi pedig szeretettel várjuk az érdeklődőket és a „szépkezűek” utánpótlását!
Tamásné Mánfai Éva

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu