Az úszás öröme Gelsén

Diákhitelesek Zalában

Adomány nagycsaládosoknak

Rendezvénysorozat a keszthelyi Vital Forumban


HIVATALOSAN IS ÁTADTÁK

Az úszás öröme Gelsén

Tavaly decembertől fogadja látogatóit Gelse tanuszodája és termálfürdője, melyet a közelmúltban hivatalosan is átadtak a közönségnek. A község önkormányzata 1993-ban határozta el, hogy a határában fekvő meddő szénhidrogénkutat hasznosítja, és tanuszodát épít. Később megtetézték az elképzelést: elhatározták, termálfürdővel teszik teljessé a létesítményt.

Az ünnepségen dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a tanuszoda és termálfürdő városi szolgáltatást nyújt a faluban. Kitágult az itt és a térségben lakók élettere, bővültek lehetőségeik a szabadidő hasznos eltöltése, a mozgás, a versenysport és az egészséges életmód tekintetében.

A falusi turizmusról nem elég álmodni, azt meg is kell valósítani, méltatta a beruházást Elbert Gábor. A Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára az úszás egészségre ható szerepét, az úszósport utánpótlásának biztosítását emelte ki beszédében. Mint fogalmazott, a gelsei tanuszoda akár a jövő olimpikonjait is kinevelheti.

Göndör István országgyűlési képviselő a gelsei önkormányzatot méltatva kijelentette, nemcsak kitalálták, de következetesen végig is vitték az ötletet a megvalósulásig. Elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a tervező, Karácsony Tamás, Ybl-díjas építész. Az épület alakja, tiszta vonalai vágyak és a lehetőségek összefésülését tükrözi, idézték egyebek között leveléből.

Az 5000 négyzetméteres tanuszoda és termálfürdő kivitelezési munkálatai tavaly júniusban kezdődtek el. Öt élménymedencét, gőzkabint, szaunát, masszázst és szoláriumot építettek ki, az úszásoktatás és a versenysport feltételeihez pedig egy tanmedencét és egy úszómendencét létesítettek, mondta el köszöntőjében Rácz József polgármester.

Az önkormányzat a megvalósulásig több mint 200 millió forintot fordított a beruházásra, melynek véghezvitelét 500 millió forint kamattámogatásos hitel is fedezte. De ezzel még nincs vége, Gelse a folytatásban szabadtéri medencék, szállodák létesítését tervezi.

vissza az elejére


Diákhitelesek Zalában

Míg a felsőoktatásba jelentkezők száma 2001-ben 148 ezer 800 volt, addig 2008-ban 96 ezer 668 fiatal jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. Diákhitelt a 2001/2002-es tanévben 85 ezer 416 diák vett fel, ez a szám a 2007/2008-as évben 18 ezer 939-re alakult.

Zala megyében jelenleg 2 ezer 433 hallgató részesül diákhitelben, akiknek 65 százaléka államilag támogatott, míg 35 százaléka költségtérítéses képzésben vesz részt. Fele-fele arányban kérnek egyösszegű folyósítást, illetve havi folyósítást. A felvett hitel egyhavi összege jellemzően 30 ezer forint. A már végzett, törlesztésre kötelezett ügyfelek száma 2 ezer 862, közülük 17,7 százalék (505 fő) hátralékos. Mint köztudott 2001 szeptemberében került bevezetésre a diákhitel, melynek alapján a felsőoktatásban tanulók hitelt vehetnek fel.

A hallgatói hitelrendszer bevezetésének az volt a célja, hogy minden tehetséges fiatal saját maga, illetve családja anyagi teherviselő képességétől függetlenül részt vehessen a felsőoktatásban. A diákhitelt féléves egységekben lehet felvenni, tehát aki később adja le az igénylését, az visszamenőlegesen kapja meg a megfelelő részleteket. Félévenként egyszer van lehetőség arra is, hogy a jogosult megváltoztassa a folyósítás feltételeit.

A változtatásokat a megelőző hónap 15-ig kell kérelmezni. Dönteni lehet a hitel összegének megváltoztatásáról vagy a hitel szüneteltetéséről is. Utóbbi esetben addig nem folyósítják a kölcsönt, amíg a hallgató nem igényli újra. Aki nem iratkozik be a felsőfokú intézménybe, annak a hitele automatikusan szünetel a következő beiratkozásig. Ekkor nem kell újra igényelniük.

vissza az elejére


Adomány nagycsaládosoknak

A közelmúltban a Magyar Iszlám Közösség zalai nagycsaládosok részére ajánlott fel élelmiszer-adományt Bolek Zoltán, a közösség vezetője közreműködésével. A 6500 darab ez év novemberi szavatosságú zacskós levesek továbbítását az érintettekhez a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesülete vállalta fel. Az első ajándékcsomagok átadása már megkezdődött, a ZMPP székhelyéül szolgáló Nagypáli községben, Köcse Tibor polgármester, az egyesület elnöke és dr. Boros Imre, a frakció vezetője jelenlétében.

Elhangzott: nem ez az első eset, hogy karitatív tevékenységet is felvállal az egyre növekvő tagságú, a megyegyűlésben is frakciót alkotó egyesület. Nyújtottak már segítőkezet erdélyi árvízkárosultaknak is, de a társulás komoly munkát végzett a Sármelléki Repülőtér fejlesztésének megvalósulásáért. Fontos feladatuknak tartják a kistelepülések támogatását, többek között az EU-s pályázati lehetőségeket hozza elérhető közelségbe az egyesülethez kötődő fejlesztési közhasznú társaság. Mivel számos település polgármesterével alakítottak ki jó kapcsolatot, most az ő megkeresésükkel könnyen elérhetővé válnak az adományok címzettjei.

vissza az elejére


AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT ÉS A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT

Rendezvénysorozat a keszthelyi Vital Forumban

A 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakasza mellett álló impozáns épületegyüttes immár tíz éve ad otthont különböző rendezvényeknek az egészséges életmód és a környezetvédelem témakörében. Október közepétől az előadások, kiállítások, workshopok és az ezeket keretbe foglaló Életerő Napok kétheti-havi rendszerességgel követik majd egymást. A Vital Forumot üzemeltető és a rendezvényeket szervező cég, az EGYM Vital Center Kft. igazgatóhelyettesével, Molnár Tiborral beszélgettünk a tervezett programokról.

– Miért tartja fontosnak egy kereskedelmi cég az egészség és a környezet védelmével kapcsolatos ismeretterjesztést?
Mivel termékeink és szolgáltatásaink az említett két terület problémáira próbálnak megoldást nyújtani, kézenfekvő, hogy e témában szervezzünk rendezvényeket. Üzleti tevékenységünk támogatása mellett legalább ilyen fontos – ha nem éppen fontosabb –, az emberiség és az élő környezet iránt érzett felelősség, amely már a kezdetektől jellemezte cégünket. Ebben nagy szerepe van tulajdonosainknak és a magyar természetgyógyászat atyjaként tisztelt dr. Oláh Andor szellemi örökségének.

– Miben lesz más ez a rendezvénysorozat a korábbi Életerő Napokhoz képest? Mi indokolja a változtatást?
– Annyi érdekes témát, előadót és kiállítót sikerült összegyűjtenünk, hogy lehetetlenség lenne őket nemhogy egyetlen napba, de még egy hétvégébe is belezsúfolnunk. A több alkalommal megrendezésre kerülő késő délutáni-esti előadások és workshopok, valamint a Vitál Vásárok reményeink szerint tartalmas és hasznos programot kínálnak majd a keszthelyi és környékbeli polgároknak. Hogy vendégeink ne maradjanak lelki táplálék nélkül sem, különböző művészeti, elsősorban zenei produkciókat is szeretnénk a Vital Forumban bemutatni.

– Elmagyarázná röviden az Életerő Nap és a Vitál Vásár lényegét azoknak, akik esetleg még nem hallottak róluk?
– Nagyon szívesen! Az Életerő Nap elnevezést a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesülete engedélyével használhatjuk, mivel azonos néven már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvényük van Budapesten. Az egyesület elnöke, prof. dr. Török Szilveszter és titkára, Bánszky Judit több alkalommal volt már vendégünk és előadónk, cégünk pedig a Életerő magazin egyik fő támogatója.

Az Életerő Napon az előadások mellett lehetőség nyílik az egészséggel és a környezet védelmével kapcsolatos termékek és szolgáltatások bemutatására is, feltéve, ha megfelelő minőségűek és szakmailag is hitelesek. Emellett állapotfelmérésekkel és életmód-tanácsadással is várjuk az érdeklődőket. A Vitál Vásár kimondottan az értékesítésre koncentrál: saját termékeink mellett biotermelők, könyvkereskedők, kézművesek más, ideillő árusok portékáját vásárolhatják meg kedvező áron és nem utolsósorban egy helyen látogatóink.

Az EGYM Vital Center Kft. 1994-ben alapított német-magyar vegyesvállalat. Nevében az EGYM mozaikszó (ejtsd: egim, nem egyéem!) az European Golden Yacca Marketing rövidítése.

A cég eredetileg a Golden Yacca természetes étrendkiegészítő termékcsalád forgalmazására alapult, majd ennek piaci sikere a későbbiekben lehetővé tette új ágazatok beindítását is. Az EGYM Vital Center jelenleg Keszthelyen és Cserszegtomajon 4 telephelyen folytat kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységet. A belföldi nagykereskedelem mellett az EGYM termékek közép- és kelet-európai forgalmazási központjaként is fontos szerepe van. A képen látható cégközpont, a Vital Forum jellegzetes épületét Sánta Gábor keszthelyi építész tervezte az ősi magyar és navaho indián népi építészet stílusjegyeinek felhasználásával. A kivitelezés építési helyi vállalkozók munkájával valósult meg.


– Mi a helyzet a tervezett workshopokkal? Pontosan mit is értenek ez alatt a fogalom alatt?
– Ennek a szónak sajnos nincsen szabatos magyar megfelelője. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy terméket, termékcsoportot vagy technológiát az adott téma szakértőivel együtt ismerhetnek meg és próbálhatnak ki az érdeklődők, akik nagyrészt maguk is szakemberek. Az általunk tervezett workshopok túlmutatnak a meglehetősen megtépázott presztízsű termékbemutatókon és beszervezős multilevel-találkozókon: értő emberek felelős döntéséhez kínálunk széleskörű és alapos tájékozódási lehetőséget.

– Mikor veszi kezdetét rendezvény sorozatuk és meddig fog tartani?
– Az első alkalom október 18-án, szombaton lesz. Ezen a napon elsősorban saját kínálatunkat mutatjuk be, valamint néhány előadásra is sor kerül. November 29-re Életerő Napot tervezünk, de könnyen előfordulhat, hogy kétnapossá bővül a rendezvény. Innentől kezdve nincs megállás: minden hónapban legalább egy alkalommal igyekszünk valami érdekeset és hasznosat kínálni látogatóinknak egészen addig, amíg érdeklődésre számot tartó programokat tudunk szervezni.

A részletes programot a helyi médiában és honlapunkon (www.egym.hu vagy www.vitalforum.hu) tesszük közzé.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu