Film készül Zala Györgyről

Ingatlan-értékesítés

Önzetlen segítség

Spekulánsok?


Film készül
Zala Györgyről

Zalaegerszeg, Lenti, Lendva és Budapest a legfontosabb helyszínei annak a filmnek, amely a 150 éve született Zala György (1858–1937) szobrászművész életét és munkásságát mutatja be. A forgatás a közelmúltban kezdődött a zalai megyeszékhely vasútállomásán.

A film nem a hagyományos értelemben dolgozza fel Zala György életútját, abból indul ki, hogy nem mindenki tudja, hogy például Budapesten, a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű az ő alkotása. A film kerettörténetét négy fiatal kutatása adja, akik kíváncsiak az egyik legnagyobb szobrászunk alkotásaira.

Amikor az emlékművet készítette, a monumentális szobrok tárolásához a MÁV-tól kapott raktárhelyiséget. Ezért választottunk mi is egy ilyen műtermi helyszínt, ahol egyes jeleneteket veszünk fel – tájékoztatta lapunkat Gál Anasztázia rendező.

Zala Györgyöt, a neobarokk emlékszobrászat legjelentősebb mesterét nem színész, hanem Mihály Gábor szobrászművész alakítja. A főbb szerepeket a zalaegerszegi Hevesi Sándor színészei alakítják: Holecskó Orsolya, Kricsár Kamill, Mészáros András és Nagy Péter. A film díszbemutatója decemberre várható.

vissza az elejére


Ingatlan-értékesítés

A Zala Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésén döntött a kehidakustányi szociális otthonhoz tartozó 6,5 hektár terület részbeni értékesítésének előkészítéséről.

Az itt folyó pszichiátriai ellátás 2009. január 31-én megszűnik, így kötelező önkormányzati feladatellátás nem kapcsolódik az ingatlanhoz, forgalomképessé válik. Már az idei év nyarán jelezte első alkalommal a Kontakt-Ber Zrt. vezérigazgatója az önkormányzat felé, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatójával egyeztetéseket folytattak, ezek alapján a kehidakustányi intézmény melletti területet alkalmasnak találták újonnan létesítendő ápoló-gondozó intézmény létrehozására. Elképzelésüket szeptemberben megismételték a telekrész megvételére irányuló szándékukkal.
Mint Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott: támogatják e cél megvalósulását, hiszen ebben az esetben munkahelyek jöhetnek létre egy új zöldberuházás kapcsán.

vissza az elejére


Önzetlen segítség

A Szent Lázár Alapítvány a szeptember 27–28-i hétvégén segítséget nyújtott a zalalövői óvoda játszóterének és környezetének megújításában. Az eszközökről, a felújításhoz szükséges alapanyagokról támogatók segítségével az alapítvány gondoskodott.

A programot támogatták helyi vállalkozók és országos cégek is. A program keretein belül sikerült egy térségi ifjúsági összefogást létrehozni, amiben zalaegerszegi, kiskutasi (EGO Alternatív Színpad tagjai), illetve zalalövői segítők voltak, de érkeztek Nagykanizsáról és Somogy megyéből is segítő szándékú fiatalok. A két nap alatt közel 70 ember nyújtott segítséget a munkában.

A program védnökei voltak a Zala megyei önkormányzat, Vigh László, Felsőrajk polgármestere, a térség országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán, a zalaegerszegi önkormányzat oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke és Halász Gábor, Kiskutas polgármestere.

vissza az elejére


Spekulánsok?

Zárt ülésen döntött a Zala megyei önkormányzat arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által értékesítésre kiírt, a Nemzeti Földalap körébe tartozó zalai földterületekre a fejlesztési céltartalékból pályázatot nyújtson be.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: tudomásukra jutott, hogy a több mint 900 hektár értékes földterületet piaci ár alatt, spekulációs szándékkal kívánják megvásárolni egy egységben. A nehézséget az jelenti, hogy a földterületek így összesen több mint 300 millió forintos értéket képviselnek, mindez lehetetlenné tenné a helyi gazdák számára a föld megszerzését.

Mint a közgyűlés elnöke fogalmazott, a pályázattal az a céljuk, hogy a helyi gazdák kezébe kerülhessen a föld, lehetőleg tulajdonjogilag is. Először természetesen a megye tulajdonába kerülne a megfelelő szabályok szerint, aztán kisebb egységekben értékesítenék a helyi lakók számára. A pályázatot október 6-ig kell benyújtani.

Az ügy előzménye: az egyik országos napilapban megjelent: Zala megyében 903 hektár földterületet akarnak az MSZP holdudvarának tagjaként ismert Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Zrt. birtokába juttatni, miközben a helyi gazdálkodókat kizárták a pályázatból.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu