Születésnap – 15 éves a Saubermacher-Pannonia Kft.

Gyerekekkel a környezet védelmében

Sikerek és tervek


Születésnap
– 15 éves a Saubermacher-Pannonia Kft.

Partnereivel együtt, a sormási István Fogadóban ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a nagykanizsai Saubermacher-Pannonia Kft. A születésnapi ünnepségen részt vett Hans Roth, a cég ausztriai elnök-vezérigazgatója, jelen voltak a térség országgyűlési képviselői, Nagykanizsa elöljárói, a divízióban található települések polgármesterei, jegyzői, a régiónak a Kft. által ellátott területén működtetett vállalkozások képviselői.

Születésnap a Saubermacher-tortával.A közel kétszáz vendég előtt Hans Roth mondott köszöntőt, bemutatva egyben a Saubermacher ausztriai és egyéb külföldi tevékenységét, méltatta a tizenötödik évforduló fontosságát. A vezérigazgató szólt az utóbbi évek fontos történéseiről is, kiemelve: a Saubermacher cégei közül különösen büszke a kanizsai társaságra, annak eredményeire.

– Nagykanizsát második otthonomnak tekintem, s nem csupán a magyar vendégszeretet, de a partnerek érezhető megbecsülése miatt is szívesen jövök ide – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a meghívottak szinte mindegyike elfogadta születésnapi invitálásukat.

Hans Roth beszélt arról is, hogy hazánk és a szomszédos államok komoly átalakulás és kihívás elé néznek a jövőben a hulladékkezelés témakörében, hiszen – ausztriai tapasztalatok után – a cég e térségben is mind nagyobb figyelmet kíván fordítani a hulladék hasznosítására, különösen az energianyerés tekintetében.
A köszöntő után a vezérigazgató kitüntetést – oklevelet és jelképes ajándékot – nyújtott át azoknak a településeknek, melyek tizenöt éve a kft. partnerei Kanizsán és környékén.

Az ünneplők előtt Marton István, Nagykanizsa polgármestere is méltatta a Saubermacher-Pannonia Kft.-t, további sikeres tizenöt esztendőket kívánva a társaságnak.
S mivel születésnap nem múlhat el torta nélkül, az esemény fénypontjaként a vendégek a Saubermacher-tortából falatozhattak. Külön meglepetést okozott, hogy a cég munkatársai elénekelték a németről általuk lefordított Saubermacher-himnuszt is.

Az ünneplés ezzel nem ért véget, hiszen a cég vendégül látta dolgozóit is a tizenötödik évfordulón. Az ünnepségre – mint ahogyan minden közös ünnepre – meghívást kaptak az azóta nyugdíjba ment dolgozók is. A tizenöt éve ott dolgozók munkáját a vendéglátáson túl a társaság jelképes ajándékkal is megköszönte.

vissza az elejére


Gyerekekkel
a környezet védelmében

Az alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok számára a Saubermacher-Pannonia Kft. a 15. születésnap kapcsán rajzpályázatot hirdetett.

Horváth Balázs, a cég ügyvezetője elmondta: az ifjúság nevelését, érdeklődésének felkeltését mindig is fontos feladatának tartotta, így évek óta hirdetnek meg a gyerekek számára pályázatokat, vetélkedőket; több éve már minden kanizsai városnapon is kivonulnak, lehetőséget adnak a hulladékszállító autók, konténerek megtekintésére, közös, környezetvédelmi témájú játékokat szerveznek a gyerekek és a felnőttek számára.

Nemrégiben ugrálóvárat is vásárolt a cég azzal a nem titkolt céllal, hogy a gyerekeket vonzó játékkal még közelebb csalogassák a fiatalokat a Saubermacher céghez, játékosan hívják fel a figyelmet a környezetvédelmi célokra, azok fontosságára.

Ez volt nyilván a témája a meghirdetett rajzpályázatnak is, melyre több mint 300 munka érkezett. A pályázatok ünnepélyes eredményhirdetésére a Hevesi Sándor Művelődési Központban került sor, ahol a díjazottak számára Hans Roth elnök-vezérigazgató nyújtott át ajándékot és oklevelet.

Az eredményeket az alábbiakban közöljük:
Alsó tagozat: I. Lukács Ditta – Bolyai J. Általános Iskola 1/b, II. Nyári Petra – Kiskanizsai Általános Iskola 3/a, III. Illés Máté – Kőrösi Cs. S. Általános Iskola 3/a.

Felső tagozat: I. Horváth Malvin és Horváth Cintia – Péterfy S. Általános Iskola 5/a, II. Brunner Bence – Hevesi S. Általános Iskola, 7/b, III. Andrasek Máté – Kiskanizsai Általános Iskola 6/a.

Középiskola: I. Hosszú Sára és Nagy Krisztina – Thury Gy. Szakközépiskola, II. Zsigmondy Szakközépiskola 12/k osztály, III. Szekeres Balázs – Piarista Általános Iskola.

Különdíjasok: Laczkó Brigitta – Szivárvány Fejlesztő Központ 4. osztály, Petz Viktória és Kincs Dóra – Péterfy S. Általános Iskola 5/a, valamint a Szivárvány Fejlesztő Központ.

vissza az elejére


Sikerek és tervek

Horváth Balázs ügyvezetőKomoly pályáztatás után, 1993 nyarán nyerte el az akkor még Saubermacher-Ryno Kft. néven működő cég Nagykanizsa hulladékelszállítási közszolgáltatásának feladatait. Két hónappal később további tizennégy település írt alá hasonló szerződést a Kft.-vel. Most, 2008-ban száznyolc településen lát el szolgáltatást az azóta nevet váltott, s Saubermacher-Pannonia Kft.-ként működő társaság, s 1900 ipari partnert szolgálnak ki.

Tizenöt évvel ezelőtt 28 dolgozóval, ma 118 munkatárssal látják el a feladataikat. Mindezt Horváth Balázstól, a Saubermacher-Pannonia Kft. ügyvezetőjétől tudtuk meg, amikor a születésnap kapcsán a kanizsai székhelyű cég múltjáról, jelenéről, jövőbeni elképzeléseiről beszélgettünk.

Az eltelt időszak jelentős eseményeiről szólva Horváth Balázs az egyik legfontosabb évszámként 1995-öt jelölte meg. Ekkor alapítottak Nagykanizsával közös céget többek között azzal a feladattal, hogy a bagolai hulladéklerakó helyzetét normalizálják, kiküszöböljék az addigi, főként égetésből fakadó problémákat, s olyan lerakót létesítsenek, mely megjelenésével a tájba illeszkedik. E feladatot három hónap alatt sikerült megoldani. Az újabb dátum 1996, amikor a Nagyatáddal kötött szerződés értelmében megalakulhatott a nagyatádi divízió, melyben huszonnyolc település számára nyújtanak szolgáltatást a munkatársak.

1999 a következő jelentős év: a Saubermacher Nagykanizsával kötött szerződése; ez évtől a köztisztasági teendőket – járda- és útseprés, valamint -mosás – a társaság végzi, plusz tíz főt külön alkalmazva kézi úttisztító tevékenységre is.

2002-ben tízéves szerződést írtak alá Nagykanizsával az új hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően.
Újabb mérföldkő 2003, amikor az üzemeltető társaság és a megyei jogú város együttműködési megállapodást írt alá a Phare CBC támogatással épülő új hulladéklerakó üzemeltetése kapcsán.

Immár három éve az új telephelyen működik a cég.2005 – megvalósult a nagy álom: az addig más-más helyszínen működő tevékenységeket sikerült egy helyre, a volt Cola-gyár épületének helyére gyűjteni; ugyanitt hulladékudvart és elektronikushulladék-tárolót is kialakítottak, sőt, a lakosság számára ügyfélszolgálati osztály is nyílt.

2006 – a ZalaIspa-projekt keretén belül első ütemben hulladékudvar és -kezelő komplexum jött létre Bagolán, melynek próbaüzemét a Saubermacher-Pannonia Kft. végezte el.
Ez tehát az eseményekben és eredményekben bővelkedő múlt.

S hogy mik a jövő feladatai, kihívásai?
Horváth Balázs ezzel kapcsolatban elmondta: elsősorban a szerződések újra kötése zajlik a jelenlegi előírásoknak megfelelően. Rendkívül fontos feladat ugyanakkor a bagolai lerakó bővítése – ehhez a kivitelező céget már kiválasztották, s a tervek szerint a jövő év tavaszán már e második ütemben megépített udvar fogadja a divízióból bekerülő hulladékot.

Az ügyvezető rámutatott: komoly kihívás cégük számára a ZalaIspa-projekt keretében megvalósuló létesítmények üzemeltetése, az e programban kitűzött célok megvalósítása. A legfontosabb azonban az, hogy az önkormányzatokkal közösen olyan hosszú távú stratégiát tudjanak kidolgozni, mely meghatározza a divízió hulladékgazdálkodásának jövőjét – mutatott rá Horváth Balázs.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu