Eredményes évet zárnak

Bíznak a kastély felújításában

Nyíregyházától Zaláig


BESZÉLGETÉS PINTÉR SÁNDORRAL,
A ZAL-AGRÁR KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁVAL

Eredményes évet zárnak

A kis terméshozam magasabb, míg a bő termés alacsonyabb felvásárlási árakat jelent egy gazda számára. Az átvételi árak azonban, mint ahogy jelenleg is tapasztalható valamennyi termény esetében, csökkennek. Más az ár betakarítás előtt, betakarításkor és az azt követő időszakban. A tendencia többnyire csökkenés, ami akár lehet drasztikus is, gondoljunk csak a meggy, majd a léalma, és most a kukorica esetére. Ez tavaly fordítva volt. Erre magyarázatot kellene találni, levonni a megfelelő következtetéseket, de elegendő információ birtokában ez szinte lehetetlen. Valószínűleg nemcsak a természeti erőkkel, hanem a spekulációval is számolni kellene – jellemezte a gazdasági környezetet Pintér Sándor.

Pókaszepetk határában, a Tasziló-majorban működő Zalagrár Kft. ügyvezető igazgatója hozzáteszi, időnként elkelne egy üveggömb a tisztánlátáshoz, de a mezőgazdaság már csak ilyen kiszámíthatatlan. Mint fogalmaz, például a következő esetben.

– A tavalyi magas felvásárlási árakat értékelve az elemzők azt jelezték, hogy most már mindig ilyen magasak lesznek az átvételi árak a kínai és az indiai fogyasztói piac belépésével. Nos ez nem történt meg eddig idén. Érdekes módon ezzel magyarázzák a műtrágyaárak elszabadulását is. Az elmúlt évhez képest a foszforműtrágya ára két és félszeresére, a kálium másfélszeresére, a nitrogén pedig kétszeresére nőtt. Mindeközben a tavalyival szemben felére csökkent a gabona idei felvásárlási ára, a kukoricáé pedig a harmadára, s ezzel még nincs vége az árzuhanásnak. Az ilyen változásoknál újra felvetődik a spekuláció és a kartell gondolata.

Az input és az output árak változásai befolyásolják az eredményességet, amelyre hatást gyakorol az uniós támogatások ez évi kedvezőtlen alakulása is. A forint erősödése következtében ugyanis előfordulhat, hogy az idei támogatás lesz a legalacsonyabb az uniós csatlakozás óta. A gondban nem segít a nemzeti támogatás sem, mert annak összegét maximálták 12 ezer forintra. Ki és mikor, azt nem tudni, de eredetileg 30 százalék volt.

– Ebben a gazdasági környezetben mégis milyen eredményt tudtak elérni?
– Eddig nem panaszkodhatunk. A három éve termőre fordult meggyesünk a tavalyihoz hasonló terméshozamot produkált az idén, azonban az elmúlt évi 220 forint helyett idén csak 70 forintért tudtuk eladni kilóját. Nem különösebben bánkódtunk rajta, mert a tavalyi év kompenzálta az ez évi kiesést. Emellett azt is gondoljuk, nem szabad egy gyenge év miatt mérleget vonni. Sőt, jövő ősszel telepítésbe fogunk, a jelenlegi 33 hektáros meggyest további 25 hektárral bővítjük.

Egyébiránt cégünk ebben az évben is a kedvező termésátlagoknak köszönhetően jól teljesít. Szedjük már az almát, amiből ugyancsak nagy termés várható. Az ipari alma ára miatt útlezárások is voltak, majd az almatermelők megbízottai és a legnagyobb magyarországi feldolgozó, az Agrana között létrejött egy megállapodás a 9 eurócentes minimális átvételi árról. A többi almafeldolgozó azonban nem csatlakozott ehhez, így van, aki megkapta, van, aki nem. Cégünk az Agrana osztrák telephelyére, Gleisdorfba szállít, ahol, mint a helyi termelőktől, 6 eurócentes árért veszik át az ipari almát.

Valószínűleg ebből fedezik a 9 eurócentet. Almásunkban idén a korábbiakhoz képest több léalma lesz, a 3 ezer tonna körüli termésnek mintegy 10–15 százaléka. Így hát nekünk sem mindegy átvételi árának alakulása. Az étkezési almánál az induló árak jók voltak, de ahogy telt az idő, úgy csökkent. Mint a meggy esetében, erre is azt mondom, az átlagnak kell megfelelőnek lenni! A nyári alma átvételi árát egyébként én reálisnak tartom.

Többnyire exportra termelünk, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Ausztria és Olaszország a célpiacok; főleg Elstart és Gála almát, valamint körtét szállítottunk. A téli alma esetében azonban nem lesz ilyen kedvező a helyzet. A tavalyinál alacsonyabb a kereslet, így lehet, hogy hosszabb ideig szorul tárolásra, ami ugyebár kiadás. Az erős forint sem kedvez felvásárlási árának. Mindezek ellenére összességében úgy vélem, jó „almaévet” zárhatunk. Ez a többi termény esetében is igaz, bár az eredmény valamivel elmarad a tavalyitól.

Pintér Sándor elmondta, szárító felújítására adtak be pályázatot, amelyet még nem bíráltak el. Még ha kedvező döntés is születik, idén már nem valósulhat meg, mert megkezdődött a kukorica aratása, így már használatban van a szárító. A helyzet azért sem szerencsés, mert jövőre várhatóan többe fog kerülni a fejlesztés. Nem érkezett értesítés a hűtőház bővítése pályázatáról sem.

Mint fogalmazott, ennél fogva idén elmaradnak ezek a fejlesztések. Mivel ez így alakult, úgy döntöttek, belefognak az új irodaház megépítésébe. A falak már állnak, az épületbe jövő májusban szeretnének beköltözni. – Nem telhet el úgy év, hogy nincs fejlesztés! – teszi hozzá.

– Ez az időszak a hátralévő betakarítási munkák mellett már a vetés ideje is. Hogyan alakul a termények vetésterülete a jövő évben?
– Az őszi repcét már elvetettük 570 hektáron, a búzának 728 hektárt, az őszi árpának 287, a kukoricának pedig 265 hektár területet szánunk. Almaültetvényünk 75 hektáros, amelyből 65 hektár a termő, 30 hektáron van a körte, amely tavaly fordult termőre. Ahogy már említettem, a 33 hektáros meggyesünket 25 hektárral bővítjük.

– Hogyan vélekedik a 2009-ben bevezetendő egységes támogatási rendszerről, az SPS-ről?
– Kis módosításokkal egyetértek. A kvóta nem lehet vagyonértékű jog, csak egy kiindulópont 2006-ból! A változásokkal át kell adni a fel nem használt kvótát ingyen és bérmentve az új földhasználónak. Innen kezdve a vita lezárva, a spekuláció pedig kizárva – hangoztatta véleményét Pintér Sándor.

vissza az elejére


BABOSDÖBRÉTÉN

Bíznak a kastély felújításában

Babosdöbréte elmúlt évei sorra hozták az infrastrukturális fejlesztéseket. Előbb kiépült az ivóvíz-, majd a gázhálózat. Ez utóbbi ugyan csak az anyatelepülésen, a szennyvízcsatorna-rendszer kialakítása Kökényesmindszent és Rám településrészeken is megvalósulhatott. A kábeltévé és az internet-hozzáférés ugyancsak rendelkezésre áll mindhárom helyen. A szennyvízberuházás befejeződött, jelenleg a pénzügyi kötelezettségek teljesítésének – könnyűnek nem nevezhető – időszakát élik.

– A közműfejlesztés kiadásai megviselik költségvetésünket. A kedvezőtlen anyagi helyzet azonban egy-két éven belül normalizálódhat a hitel visszafizetése következtében – avat a részletekbe Kis János polgármester. – A csatornamű-társulás a beruházás befejezését követően feloszlatta magát, így a hátralévő pénzügyi feladatok ellátása az önkormányzatra hárult. A lakosságnak még egy törlesztőrészletet kell megfizetnie. Bízunk benne, hogy időben megtörténnek ezek a teljesítések, mert akkor a hitelállomány visszafizetése is teljessé válik.

Nyáron a kiépített rendszer bejárása során a kivitelezővel együtt felmértük a garanciális javításokat, a vállalkozás ezeket el is végezte. A garancia egyébiránt 2009 júliusában jár le, a felmerülő problémák megoldására addig természetesen lehetőség lesz.
Babosdöbréte mindeközben arra is készült, hogy az 1800-as években épült uradalmi kastélyát felújítsa. A nyugat-dunántúli regionális operatív programra beadott pályázatát azonban nem támogatták.

– Szomorúsággal töltött el bennünket a pályázat elutasítása. A projekt egyebek mellett az épület teljes rekonstrukcióját valamint funkcióbővítését tartalmazta. Ez utóbbi az önkormányzati intézmények odaköltöztetésével valósult volna meg. Reményt ad azonban egy új faluképfejlesztési pályázati lehetőség. Ennek támogatási összege maximum 50 millió forint. Pályázati projektünket ehhez a költséghez alakítjuk át, minderről képviselő-testületünk döntést is hoz majd.

 Településünk szépítését, környezetünk ápolását nagyon fontosnak érezzük, ezért is örülünk, hogy a Navigátor Egyesületnek köszönhetően a közelmúltban megkezdődhetett a sok bosszúságot okozó illegális hulladéklerakó felszámolása. Nemcsak a szemetet hordják el, hanem folyamatosan figyelik a területet az újabb lerakások megakadályozása érdekében. Ide kapcsolódik egy nyertes pályázatunk. Az ISPA 2,5 millió forintos támogatásából a hulladéklerakóhoz vezető földutat és környezetét állítjuk helyre a rekultivációt szolgáló program során.

Kis János elmondta, bíznak a kastélypályázat sikerében. Költségterhei ugyan néhány évre meghatároznák kis önkormányzatuk költségvetését, de szívesen vállalnák. Annál is inkább, mert összességében nincs gond a község működtetésével. A polgármester beszélt arról is, hogy nyáron megbízásos szerződéssel diákok ápolták a zöldfelületeket.

Erre a feladatra folyamatosan foglalkoztatnak közhasznúakat is, jelenleg egy hölgy van ilyen alkalmazásban. Büszkék sportegyesületükre, a futballistáikra; a mérkőzések mindig szép számú közönséget vonzanak a focipálya szélére. A közösségi életet felpezsdítendő tíz év után először ismét szüreti felvonulást tartottak. Egy helyi vállalkozó szervezte meg a programot, amely este bállal zárult. Üres házhelyei csak az önkormányzatnak vannak. A három teljesen közművesített telket egyenként bruttó 2,5 millió forintért kínálják.

vissza az elejére


FÉMSZERKEZET KFT.

Nyíregyházától Zaláig

Szeptember második felében nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Nagykanizsán a Stop.Shop bevásárlópark. Az impozáns fémszerkezetes épületegyüttes a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft. dolgozóinak és partnereinek a keze munkáját dicséri. Az ünnepélyes megnyitón beszélgettünk Hegedűs Zoltán ügyvezető igazgatóval.

– Társaságunk 1989-ben alakult – kezdte az ügyvezető. – Nyíregyházi telephelyünkön 3400 négyzetméteres daruzott acélszerkezet gyártócsarnokkal, daruzott kültéri tárolóterületekkel rendelkezünk. Csarnok jellegű építmények (üzem, raktár, hűtőház, kereskedelmi épületek) kivitelezésére szakosodtunk, és ezek gyors, hatékony felépítéséhez saját eszközparkot hoztunk létre.

Árbevételünk dinamikusan emelkedik, idén várhatóan meghaladja a 7 milliárd forintot. Saját állományi létszámunk 200 fő felett van, amelyet több éve velünk dolgozó alvállalkozók bevonásával megduplázhatunk – amennyiben a megrendeléseink megkívánják.

A komplett fővállalkozási vertikum egyenletes, jó minőségben történő kivitelezés érdekében 2002. év folyamán bevezettük az ISO 9001:2001. minőségirányítási rendszert, mely magába foglalja a tervezés, a gyártás, a helyszíni szerelés munkafolyamatainak szabályozását. Évente 50–60.000 négyzetméter alapterületű csarnokot építünk, az 1000 négyzetméterestől a 10.000 négyzetméterig, lehetőség szerint kulcsrakészen, Nyíregyházától Győrig, Zalaegerszegig, de dolgozunk Romániában és Németországban is.

Megrendelőink megelégedettségét jelzi, hogy építési igényeik esetén visszatérnek hozzánk, munkáink közel felét ilyen jellegű szerződések teszik ki, ezért is vagyunk kedvezőbb helyzetben a minőségre, a jó teljesítésre keveset adó építőipari cégeknél...

A Nagykanizsán megépült Stop.Shop nem az első ilyen bevásárlópark cégünk kivitelezésében, előtte Debrecenben és Keszthelyen építettünk, és ezután Gödöllőn kivitelezünk, amelyre már meg is állapodtunk.

– Nagykanizsa mellett említette Zalaegerszeget is...
– Igen, tavaly a zalai megyeszékhelyen, a Déli Ipari Parkban a Thyssen Krupp Ferroglobus acéláru-kereskedőház csarnokát kiviteleztük. Remélhetően megrendelőnk teljes megelégedésére – mondta végezetül Hegedűs Zoltán ügyvezető igazgató.

Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft.
4405 Nyíregyháza, Lomb u. 16.
telefon: 42-461-118.
telefon/fax: 42-596-728

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu