Nyüzsgő, színes forgatagban

Bevásárlópark Nagykanizsán


KERKA-PARTI MEGYEÜNNEP

Nyüzsgő, színes forgatagban

Kézművesek kirakodóvására, kulturális programok, lovasíjász-bemutató, főzőverseny és játékos vetélkedők igazi vendégcsalogató látványossága fogadta Zalabaksán a Kerka-parti megyeünnepre érkezőket szeptember 27-én.

A hagyományteremtés szándékkal életre hívott rendezvény tulajdonképpen már a második volt a sorban. A Kerka-parti megyeünnepet ugyanis megelőzte a göcseji pálinka dicséretét is hirdető pórszombati találkozó.

Ekkor érlelődött az ötlet, hogy a programot a falunapok mintájára alakítva kiterjesztik megyére, és minden évben, más-más térségben rendezik meg a megyeünnepet, tájékoztatott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke.

Lovasíjász-bemutató, kirakodóvásár, játékos vetélkedők a megyeünnepen.

Jelezte, a közösségformálást, az együvé tartozás megélését, a vidéki életvitel tradícióinak őrzését és ápolását megyei szinten is fontosnak tartják. A népi kismesterségek űzőit és a hagyományőrző együtteseket egyebek mellett ezért is hívták meg a rendezvényre, amelyen helyet adtak a szórakoztató programoknak is.

Manninger Jenő beszélt arról is, hogy a megyei közgyűlés kistelepüléseket segítendő 25 millió forintos pályázati alapot hozott létre a 2008-as esztendőre. Ezzel a támogatással a fejlesztési projektjeikhez szükséges pályázati önerőt tudják biztosítani a kisfalvak.

A regionalitás, a statisztikai régiók léte indokolt bizonyos nagyberuházások, továbbá a nagyobb intézmények ilyen szintű megjelenése tekintetében. A közigazgatás, a mindennapi élet, a hagyományok és a kultúra szervezésében azonban továbbra is a megyének kell hangsúlyosabb szerepet kapnia. Ez igaz egyes fejlesztendő ágazatokra is, így a turizmusra, mert nem létezhet nyugat-dunántúli turizmus. Az idegenforgalom fejlesztése csak kisebb területi egységeket felölelő desztinációkban juthat érvényre, fejtette ki véleményét a megyei közgyűlés elnöke.

Nos, hogy a környék számos településéről idelátogatók ne szenvedjenek semmiben hiányt, arról a házigazda település, Zalabaksa igazán gondoskodott. Pácsonyi Imre polgármester, a megyei közgyűlés oktatási és kulturális bizottságának elnöke elmondta, a körjegyzőséggel együtt valamennyi civil szervezet részt vett az előkészületi munkákban.

Amint tapasztalható volt, a rendezvény ideje alatt is. A helyi Kertbarát Kör tagjai például hatalmas kondérban főztek gulyást, melyet előszeretettel kínáltak a vendégeknek. Berkes József elnök elmondta, négyen készítették a 60 kiló húsból és 40 kiló krumpliból álló gulyást, amellyel beneveztek a főzőversenyre.

A főzőverseny egyébiránt sokakat lázba hozott. Ez nemcsak a benevezők szép számában, hanem az elkészített ételek sokféleségében, szép tálalásában is megmutatkozott. Remekre sikerültek a hagyományos ételek, de a felhasznált változatos alapanyagoknak és az alkotók fantáziájának köszönhetően igazi gasztronómiai csodák is születtek.

Volt is dolga az ötfős zsűrinek: órákon át kóstolták-bírálták az ételeket, mire meghozták döntésüket.
Első helyezést kapott a szilvágyiak által készített göcseji bográcsos titok. Második helyezett lett a pórszombati Medes-kör, a harmadik pedig Kerkabarabás csapata. A zsűri Kovászna Megye Tanácsának különdíjat adományozott.

A vidéki élet meghatározó foglalkozásai – mint a bőrös, a kádár, vagy a viseletkészítő – ma már többségében hagyománynak számítanak Ezek bemutatására is ügyelt a szervező megyei önkormányzat. S hogy ezek a mesterségek mennyire juthatnak el a fiatalokhoz, Molnárné Riskó Erzsébet népviseletes babakészítő erről a következőket mondta: „a gyerekek szeme egyből felcsillan a hagyományos módon bepólyált babák láttán, ami a bennünk lévő belső késztetésnek tudható be“.

Manninger Jenő (jobbról) ajándékot ad át a nagykanizsai csapat képviselőjének.„A népviseleti ruhák úgy szintén, a gyerekek szívesen felvennék ezeket az öltözeteket. Ezért is véljük azt, hogy a népi értékek tudatos felvállalását idejekorán kell elkezdeni“, tette hozzá Takács Zsuzsánna, népiruha- és viseletkészítő, csipkekészítő.

A látványos Baranta lovasíjász-bemutató érdeklődők sokaságát vonzotta a futballpálya szélére. Látogatókban bővelkedett a rendezvénysátor is, ahol kulturális produkciók gondoskodtak a szellemi-lelki feltöltődésről. A Mátyás király korának hangulatát idéző játékos vetélkedők nemcsak a versengők erejét és állóképességét, de a nézők nevetőizmait is próbára tették.

Az elrabolt magyar asszonyok kiszabadítása a török fogságból (ez volt az egyik feladat) a lentieknek sikerült a legjobban. Elsők is lettek, másodikak a nagykanizsaiak, a megyei rendőr-főkapitányság csapata a harmadik helyen végzett. De a zalakomáriak és a zalalövőiek is kitettek magukért, bár dobogós helyezést nem értek el.

Kicsik és nagyok egyaránt találtak kedvükre valót a Kerka-parti megyeünnepen, amit a Beatrice együttes koncertje, sámánénekre tűzgyújtás, valamint táncház zárt.

vissza az elejére


Bevásárlópark Nagykanizsán

Számos érdeklődő, sok vásárló volt kíváncsi Nagykanizsán a Stop.Shop bevásárlópark megnyitójára. A hivatalos nyitányként megtartott fogadáson Török Csaba ügyvezető igazgató elmondta, hogy a mintegy 9.000 négyzetméteren megnyíló kereskedelmi létesítmény 11. az országban, hetven százalékban ugyanazok a bérlők, mint máshol. Többek között olyan nevek, márkák, mint a Müller, a Hervis, a Deichmann, a Leonardó.

Hans-Peter Frauenhoffer, a beruházó Center Invest Nkanizsa Kft. ügyvezetője többek között további terveikről szólt, mely szerint a nehezülő gazdasági körülmények ellenére is folytatják elképzelt fejlesztéseiket, jövőre további négy ilyen üzletközpontjuk nyitja meg kapuit.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu